Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

Memorial La Rambla 17A

3 d'agost de 2018

El Comissionat de Programes de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona ha impulsat, durant tot aquest any, els treballs per crear un arxiu digital que contingui, un cop inventariada i catalogada, la informació de tots els objectes i documents que, de manera espontània, la ciutadania va dipositar a la Rambla per mostrar el seu dol, juntament amb els missatges recollits en els llibres de condol.

L’objectiu final d’aquesta tasca ha estat poder crear el web "Memorial la Rambla 17A” per tal que la ciutadania pugui consultar i evocar, en una reconstrucció virtual, l’espai de memòria del que va ser la Rambla durant uns dies.

La pàgina web barcelona.cat/memorialrambla17a serà consultable per la ciutadania en tres idiomes: català, castellà i anglès. En aquest projecte hi han estat implicats el MUHBA, l’Arxiu Municipal Contemporani, la Direcció de Comunicació i el Districte de Ciutat Vella.

En concret, i durant aquest any, el Centre de Col·leccions del MUHBA ha documentat a l’entorn de 8.000 objectes, després de la recollida sistemàtica i ordenada que es va fer de tot el material que la ciutadania va dipositar en els diferents punts de la Rambla. Tècnics del Museu d’Història s’han encarregat d’identificar, registrar, fotografiar i recollir de manera ordenada tota la informació bàsica sobre els objectes per tal de poder consultar-los en el web “Memorial la Rambla 17A”.

D’altra banda, l’Arxiu Municipal Contemporani ha estat l’encarregat de l’inventari, la preservació i la difusió dels documents recollits a la Rambla. Tècnics en restauració i conservació han fet el tractament de tots els documents per tal que no es deteriorin i es conservin. En total són 4.654 documents que han estat identificats i descrits per tal de facilitar la seva posterior consulta en el web.

Fruit d’un conveni amb la Fundación Telefónica s’ha pogut dur a terme tota aquesta tasca per poder consultar els documents i imatges una vegada s’ha procedit a la seva digitalització. Aquest acord també ha permès digitalitzar els llibres de condol que l’Ajuntament de Barcelona va posar a disposició de la ciutadania, per tal de recollir les mostres de condol, de rebuig a la violència i de solidaritat amb les famílies de les víctimes dels atemptats, en total 102 llibres als que cal sumar 16 llibres rebuts de diferents ciutats i ambaixades, entitats i escrits particulars i institucionals.

Element memorial a la Rambla

Així mateix, i en l’horitzó i el marc de reforma de la Rambla, de cara al 2019, l’Ajuntament de Barcelona treballa en una senyalització memorial integrada en el projecte de reforma de la Rambla, un element recordatori que evoqui l’atemptat, les víctimes i la solidaritat dels ciutadans en aquells moments.

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X