Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

Obre el Servei d’Atenció a la Víctima de la Guàrdia Urbana a l'antiga comissaria de La Rambla

16 d'agost de 2023

El nou Servei d’Atenció a la Víctima (SAV) de la Guàrdia Urbana ha obert ja les portes a l’antiga comissaria de Ciutat Vella (La Rambla, 43).

Des d’aquest servei , el cos de policia barceloní ja pot rebre denúncies de víctimes de violència de gènere en l’àmbit de la parella, donant així compliment al protocol signat amb els Mossos d’Esquadra el passat mes de novembre.

Aquest protocol estableix els mecanismes de col·laboració i coordinació entre ambdós cossos policials per prestar un millor servei d’atenció a les víctimes de violència masclista en l’àmbit de la parella (violència de gènere), en especial d’aquelles víctimes que es puguin trobar en situació de risc. D’aquesta manera, per primera vegada, la Guàrdia Urbana de Barcelona podrà rebre denúncies presentades per víctimes dels delictes relacionats amb la violència masclista en l’àmbit de la parella (violència de gènere).

Els dos SAV de la Guàrdia Urbana estan ubicats la comissaria de Nou Barris (carrer Marie Curie, 20) i a l’antiga comissaria de  la Guàrdia Urbana de Ciutat Vella a La Rambla, 43.

Espais policials pioners per atendre les víctimes i les seves filles i fills

La Guàrdia Urbana treballa amb l’objectiu d’augmentar els recursos i la preparació dels i les agents per millorar la prevenció, la detecció i l’atenció a les dones víctimes de violències masclistes, així com optimitzar els recursos existents del sistema.

En aquesta línia el cos de policia barceloní posa en marxa un nou servei per atendre les víctimes de violència de gènere i poder rebre denúncies d’aquest àmbit, el Servei d’Atenció a la Víctima, un espai que oferirà un servei pioner en dependències policials. El SAV està pensat i dissenyat per a les víctimes, on la prioritat és la seva atenció coordinant els serveis assistencials i policials. Les dependències estan dissenyades amb una mirada criminològica, dotades d’espais amables amb zones per a l’estada de nens i boxes d’atenció adequats, que ajudaran a reduir l’estrès i l’angoixa emocional, facilitant d’aquesta manera la declaració de la víctima.

Els actuals dos SAV de la Guàrdia Urbana que neixen amb la voluntat de ser punt d’atenció integral a dones víctimes de violència gènere i als seus fills i filles que es dirigeixen a dependències policials a efectuar la denúncia o qualsevol intervenció de les patrulles de la Guàrdia Urbana.

El SAV de La Rambla 43 disposa d’un espai de més de 100m2. En el mateix espai es podran rebre denúncies, ser ateses per juristes especialitzats, o rebre atenció psicològica.

Agents amb formació de primera atenció a la víctima

Els i les agents destinats al SAV han rebut un total de 136 hores de formació especialitzada en l’àmbit de la violència de gènere, amb una mirada molt més àmplia i transversal, que ajudarà a ser molt més eficients a l’hora de tractar amb les víctimes d’aquests fets delictius.

En aquesta formació han participat juristes, magistrats/ades i fiscals dels Jutjats de Violència Masclista de Barcelona; Caps d’Unitat de la Unitat Central d’Atenció a la Família i a la Dona de la Policia Nacional; Grup d’Atenció a la Víctima del Cos dels Mossos d’Esquadra; docents de la Universitat Autònoma de Barcelona; professionals del Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA) i del Centre d’Urgències i Emergències Socials (CUESB) de l’Ajuntament de Barcelona i psicòlegs de l’Hospital Clínic per incloure la perspectiva de la víctima:

Curs a l’Institut de Seguretat Pública de Barcelona d’atenció policial i valoració del risc amb víctimes de violència de gènere.

Curs CNP-UFAM sobre investigació i protecció amb víctimes de violència de gènere

Curs intern GUB d’atenció integral amb víctimes de violència de gènere.

Pràctiques als Grups d’Atenció a la Víctima dels Mossos d’Esquadra

A aquesta formació específica dirigida als i les agents destinats al SAV, la Guàrdia Urbana proporciona més de 50 hores de formació en matèria de detecció o actuació en matèria de violència masclista a tots els agents del cos. A hores d’ara ja han rebut aquesta formació prop de 3.000 agents.

Aquesta formació integral converteix a la Guàrdia Urbana de Barcelona en un dels cossos policials més especialitzat en primera atenció a la víctima.

Detecció de casos de violència masclista amb la Guia d’Indicadors

Des de l’any 2021 la Guàrdia Urbana disposa de la Guia d’Indicadors d’Alerta, pionera entre els cossos policials que facilita la tasca dels agents per poder detectar i actuar davant de possibles casos de violència masclista que en aquell moment la víctima no vol denunciar per por o perquè han normalitzat comportaments violents o controladors de les seves parelles.

L’objectiu és poder fer visibles aquestes possibles violències i poder atendre a les dones des dels diferents serveis municipals específics per aquests casos.

Gràcies a la utilització d’aquesta guia per part dels agents es van detectar 704 casos amb indicadors de vulnerabilitat. D’aquests, 342 dones es van poder vincular a la Xarxa d’Atenció Recuperació Integral

La Guia d’Indicadors té en compte:

Antecedents de violència: Es consulten episodis anteriors o antecedents.

Manifestacions dels veïns: Poden aportar informació sobre la possible situació de violència

Aspecte i actitud de la presumpta persona agressora (dominant, desafiant, de menyspreu, hostil, etc.)

Aspecte de l’habitatge (desordre, objectes trencats, etc.)

En el cas de presència de menors: possibles evidències de seqüeles de lesions, falta d’higiene severa, etc.

Aspecte i actitud de la víctima: seqüeles de lesions, discurs contradictori dels fets, desvaloració d’ella mateixa, actitud d’alerta o submissió, entre d’altres.

La Guàrdia Urbana disposa d’un referent de violències masclistes a cada un dels districtes de la ciutat. Aquesta figura analitza els incidents que han gestionat els agents gràcies a la guia d’indicadors i fan seguiment dels possibles casos no penals. Són situacions on no hi ha una clara infracció penal, que estan invisibilitats, però hi ha indicis d’un possible maltractament.

Els referents es coordinen amb el Grup d’Atenció a la Víctima de Mossos d’Esquadra per analitzar les actuacions preventives i fan intercanvi d’informació en relació a les actuacions per violència masclista del seu territori i formen part de la comissió permanent de gestió de casos de violència masclista.

També estableixen mecanismes de coordinació i cooperació que permeten una transmissió d’informació continuada entre els serveis especialitzats en matèria de violència masclista:  Mossos d’Esquadra, Serveis Socials, SARA, Punts d’Informació a les Dones,  Servei d’Atenció a Homes, Salut i altres.

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X