Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

Octubre 2013. Recull de Premsa sobre la Rambla

30 d'octubre de 2013

Aquí teniu un recull amb diverses informacions relatives a la Rambla aparegudes en diaris i mitjans digitals el darrer mes d'octubre.

Dilluns, 30 de setembre de 2013
Web del Districte de Ciutat Vella
Les Festes del Roser omplen La Rambla de festa i cultura de l'1 al 7 d'octubre

Les Festes del Roser, organitzades per l'Associació d'Amics, veïns i comerciants de la Rambla animen als barcelonins a redescobrir La Rambla.
Dimarts, 1 d'Octubre de 2013 a les 19 h
Inauguració exposició "Rambla Postal". Contenidor a la Rambla Santa Mònica. Fins el 12 d'octubre.
Dissabte, 5 d'Octubre de 2013 
12 h. "Una flor un desig". Acció Floral. La Rambla 99, Davant del Palau de la Virreina 
18 h. Xocolatada popular. La Rambla, davant del Cafè de l'Òpera. La Rambla, 74 
20 h. Pascal Comelade Bel Canto Orquestra . Teatrino del Conservatori del Liceu. La Rambla, 51
Diumenge, 6 d'Octubre de 2013
19 h Concert Cor de Cambra del Liceu. Teatre Principal. La Rambla, 27
Dilluns, 7 d'Octubre de 2013 
19 h. Entrega dels guardons de Ramblista d'Honor. Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona.
Dijous, 10 d'Octubre de 2013 a les 19 h 
Taula rodona. "De la Rambla de Postal a les Postals de la Rambla. 
ELISAVA Escola Superior de Disseny i Enginyeria de Barcelona. La Rambla 30-32. Sala Aleix Carrió (1a planta).
VISITES I PORTES OBERTES 
Visites al Palau Güell 
Nou de la Rambla, 3-5
Divendres 4 i dissabte 5 d'octubre de 2013. Aforament limitat. Cal inscripció prèvia (93 317 29 40)
Diumenge 6 d'octubre de 2013. Portes obertes
Visites al Museu de l'Eròtica 
La Rambla, 96 bis
Diumenge 6 d'octubre de 2013. Portes obertes de 10 a 12 h
Entrades per al Museu de Cera. 
Passatge de la Banca, 7
Aforament limitat. Cal inscripció prèvia (93 317 29 40)
Visites al Gran Teatre del Liceu. Activitat de pagament. Aforament limitat. Cal inscripció prèvia (93 317 29 40)
La Rambla, 51-59
Visita guiada a les Drassanes Reials - Museu Marítim de Barcelona 
Diumenge 6 d'octubre de 2013. Aforament limitat. Cal inscripció prèvia (93 317 29 40)
Visita guiada a la Biblioteca del Gòtic - Andreu Nin 
La Rambla, 32
Divendres, 4 d'octubre de 2013 a les 11 h. Aforament limitat. Cal inscripció prèvia (93 317 29 40)
"Per dins i per fora" (contes per a nens i nenes) 
Dimecres 2 d'octubre de 2013 a les 18 h. Entrada lliure
Fundació Enric Miralles 
Passatge de la Pau, 10 bis
Divendres 4 de 17 a 19 h i Dissabte 5 de 10 a 14 h. Portes obertes
Visita guiada a la Real Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona 
La Rambla, 115
Divendres 4 d'octubre de 2013 a les 10 h. Aforament limitat. Cal inscripció prèvia (93 317 29 40)
Teatre Poliorama 
La Rambla, 115
"Siglo de oro, siglo de ahora (Folía)"- Entrada gratuïta per a les Rosers.. Dies 5 i 6 d'octubre - Telèfon. 93.3177599
Arts Santa Mònica 
La Rambla, 7. Entrada lliure
Palau de la Virreina 
La Rambla, 99. Entrada lliure

http://w110.bcn.cat/portal/site/CiutatVella/menuitem.5d5fd988862d03d826062606a2ef8a0c/?vgnextoid=f2d4e0ced7f61410VgnVCM1000001947900aRCRD&vgnextfmt=formatDetall&lang=ca_ES

Dimarts, 1 d'octubre de 2013
El Periódico
Un paseo de otro siglo

Alexandre Cirici Pellicer, gran activista cultural, decía que la Rambla de les Flors es la quintaesencia de Barcelona, y que su belleza cambiante es propia de todas las estaciones del año. Con motivo de las fiestas del Roser 2013, la asociación Amics de la Rambla dedica una exposición a 100 antiguas postales con fotografías del carismático paseo. Son imágenes procedentes de la colección de Andreu Valldeperes, dueño del café Zurich de la plaza de Catalunya.

La peculiaridad de la propuesta es que se ubica dentro de un contenedor de 12 metros de largo, que se encuentra en la Rambla de Santa Mònica, a la altura de la calle Ample. Oscar Guayabero es el comisario de Rambla postal, que, según su parecer, es un homenaje a la Rambla, parte de nuestra memoria colectiva. «Es una mirada hacia nuestras raíces. Una reflexión sobre lo que hemos perdido por el camino, qué somos ahora y hacia dónde nos dirigimos. En el fondo, esta exposición plantea un debate sobre la ciudad a partir de su paseo más importante», argumenta Guayabero.

Dimarts, 1 d'octubre de 2013
La Vanguardia
Prohibida la venta de souvenirs en las floristerías de la Rambla

Ciutat Vella notificará hoy a los puestos que comercializan objetos de recuerdo para turistas su intención de sancionarlos

Nuevo conflicto a la vista en el disputadísimo espacio público de la Rambla. El Districte de Ciutat Vella notificará a partir de hoy a los puestos de venta de flores del paseo central de la concurrida calle barcelonesa la apertura de expedientes sancionadores por la venta ilegal de souvenirs.
La decisión fulminante tomada por la concejal Mercè Homs llega después de la ruptura de las negociaciones que el Ayuntamiento y los paradistas han mantenido desde el pasado mes de marzo para que las floristerías de la Rambla se adaptaran a la normativa vigente y dejaran de vender una serie de productos pensados para los turistas y para los que carecen de licencia.

El distrito había propuesto a estos comerciantes una tercera vía, entre la venta indiscriminada de estos objetos y la prohibición absoluta que se deriva de la aplicación de la licencia de que disponen, que los autoriza únicamente a comercializar flores, plantas y semillas. En concreto, la concejal Homs les ofreció registrar la marca Rambla de les Flors, que implicaría la creación de una línea de merchandising exclusivo –sólo podrían utilizarla las floristerías del paseo– con un logotipo distintivo y con diseños basados en los dibujos elaborados por alumnos de la Escola Massana que, desde hace un año, decoran la parte trasera de los puestos.

La oferta municipal incluía también la puesta en marcha de una campaña publicitaria e informativa, con banderolas y folletos en varios idiomas, y una reforma de los propios puestos a partir de un nuevo diseño y a coste cero para los titulares de estos comercios, que son concesiones administrativas del Institut Municipal de Mercats.

En principio, a juzgar por las primeras reacciones de una parte de los afectados, parecía que podría prosperar la iniciativa. La propuesta del distrito limitaba en principio la utilización de la marca Rambla de les Flors a cinco objetos: postales, tarjetas, bolsas de algodón ilustradas con la marca distintiva, bolsas de algodón y fibra decoradas con las imágenes de los puestos y pañuelos de seda también con estos diseños. Esta era una propuesta abierta a la negociación y a la incorporación de otros productos. En este sentido, fuentes municipales aseguran que el distrito había aceptado también la inclusión de imanes, pulseras y llaveros, siempre de la línea Rambla de les Flors.
No obstante, la mayoría de los comerciantes acabaron rechazando la solución puesta sobre la mesa por la concejal del distrito. Sólo dos de los 16 puestos de flores de la Rambla se han mantenido fieles a la tradición y a la legalidad y no han sucumbido a la tentación de buscar en la venta de souvenirs una compensación a la reducción de ingresos que han tenido en los últimos años. Según las fuentes municipales consultadas por La Vanguardia, otros cuatro puestos parecían inclinarse a aceptar la fórmula propuesta por el distrito y el resto, finalmente, han optado por lo que el Ayuntamiento interpreta como un desafío a la autoridad municipal.

El distrito apunta que su propuesta sigue en pie, pero, ante la actitud de sus interlocutores, que plantaron a los responsables de Ciutat Vella en una reunión que debía celebrarse en vísperas de las últimas fiestas de la Mercè, hoy mismo notificarán –entrega en mano de la comunicación– la apertura de expedientes y la advertencia de sanciones a quienes a partir del 15 de octubre continúen incumpliendo la normativa. Será entonces cuando se concreten las multas y, si persiste la negativa de los comerciantes a adaptarse a sus correspondientes licencias, el Ayuntamiento, en función del plan de inspección de la Rambla, podrá incluso retirar de los puestos de venta la mercancía no autorizada.

Dimarts, 1 d'octubre de 2013
BTV noticies.cat
L'Ajuntament sancionarà les floristeries de la Rambla que venguin “souvenirs”

El 15 d'octubre és la data límit perquè les floristeries de la Rambla que venen pins i altres productes de record deixin de fer-ho. Les negociacions entre els comerciants i el districte de Ciutat Vella per impulsar una línia de productes amb marca pròpia "i de qualitat" s'han trencat i el consistori adverteix que, a partir d'ara, qui no compleixi amb la normativa podrà ser sancionat.

Fins avui les parades de flors quedaven al marge del Pla d’inspecció de la Rambla, un pla que es va començar a aplicar a finals de 2012 per vigilar l’espai que ocupen les parades i també el que s’hi ven. La moratòria a les parades de flors tenia una explicació. Des de fa un any i mig els comerciants i el districte de Ciutat Vella estaven negociant una alternativa als imants de nevera i els braçals, productes que, segons la normativa vigent, no es poden vendre en parades que només tenen llicència per comerciar amb flors i plantes. El consistori va proposar als paradistes la creació d’una línia de productes de record exclusius amb la marca Rambla de les Flors de Barcelona. Es tractava de fabricar bosses, pins o mocadors de seda agrupats sota una mateixa marca que s’adaptés als dissenys dels alumnes de l’Escola Massana que ara decoren la part del darrere de les parades.
Els floristes reclamen revisar l’ordenança
L’opció mai no va acabar de convèncer ni els floristes que ara venen “souvenirs” ni als que sempre s’hi han negat, com és el cas de la floristeria Carolina i de Flors Maria, que defensen que a les floristeries s’hi ha de vendre només flors. Hi ha altres parades com, Moya Floristeries, que demanen poder compatibilitzar els dos tipus de productes. “No estem en contra de vendre els nous productes que proposa el consistori però que ens deixin tenir un espai, un 20% de la parada, destinat als imants perquè és el que fa viables els negocis”. Segons José Moya, “l’únic que demanem és que es canviï una ordenança que és de 1967 i s’adapti als nous temps”.
Negociacions trencades
Tot i les discrepàncies les negociacions van continuar i, segons fonts del districte de Ciutat Vella, ja s’estava acabant de definir l’aspecte futur de les parades “que s’havien de reformar a cost zero per als paradistes”. Segons les mateixes fonts els paradistes van decidir “sorprenentment” no assistir a la reunió de la setmana passada i les negociacions es van donar per trencades. Des del consistori això s’ha interpretat com un punt d’inflexió que precipitarà l’inici de les inspeccions. “L’últim any i mig ja sabien que havien de retirar aquests productes. Els hem donat temps per acabar amb els estocs”. El 15 d’octubre és el límit fixat per retirar tots els records. Qui no ho faci podrà ser sancionat.
Els paradistes expliquen una versió diferent. José Moya assegura que no s’han trencat les negociacions però que s’han deixat en espera de saber si els permeten continuar venent els antics “souvenirs”. “No entenem que es vulguin invertir 100.000 euros en la reforma d’unes parades que, si deixen de vendre aquests productes, ja no seran viables econòmicament i hauran de tancar”.

Dimarts, 1 d'octubre de 2013
BTV noticies.cat
Viatge sentimental al passat de la Rambla

Aquest dimarts arrenquen les Festes del Roser a la Rambla, amb la inauguració d'una exposició a l'espai central que ens proposa un recorregut històric i sentimental per aquest passeig universal. La mostra és només l'aperitiu de tota una sèrie d'activitats programades aquests dies, com ara concerts o jornades de portes obertes.

La col·lecció particular d’Andreu Valldeperas està feta a partir de postals que evidencien els canvis que hi ha hagut amb els anys a la Rambla. L’exposició “Rambla postal”, comissariada per Òscar Guayabero i organitzada per Amics de la Rambla, s’ubica en un contenidor ubicat al tram de Santa Mònica, i es pot visitar fins al 12 d’octubre, de les 10 a les 20 h.

El dia fort de les festes serà, però, dissabte, quan tindrà lloc a les 12 h una acció floral davant la imatge de la Mare de Déu del Roser, que reposa al costat del Palau de la Virreina. Es preveu que s’hi col·loquin, com a ofrena, fins a 2.000 roses. Una hora més tard, a les 13 h, s’inaugurarà a l’Hotel España del carrer de Sant Pau una placa dedicada al mestre Josep Rodoreda; i a la tarda es farà, de nou a la Rambla, una xocolatada popular davant del Cafè de l’Òpera. A les 20 h, la Pascal Comelade Bel Canto Orquestra oferirà un concert al Teatrino del Conservatori del Liceu.
Diumenge, dia 6, reobrirà portes el Teatre Principal. Hi actuarà el Cor de Cambra del Liceu. Dilluns, s’entregaran els guardons de Ramblista d’Honor, atorgats enguany a l’escriptor Eduardo Mendoza, al director artístic del Liceu Joan Matabosch i, a títol pòstum, a l’artista Antoni Tàpies. Tant divendres com al llarg del cap de setmana, es faran visites i portes obertes en museus i edificis emblemàtics: el Palau Güell , el Museu de l’Eròtica, el Museu de Cera, el Gran Teatre del Liceu, les Reials Drassanes, la Biblioteca del Gòtic – Andreu Nin, la Fundació Enric Miralles, el Teatre Poliorama, l’Arts Santa Mònica, el Palau de la Virreina i la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona.

Dimecres, 2 d'octubre de 2013
La Información.com
Amics de La Rambla apoya el veto a las floristas de vender 'souvenirs'

(EUROPA PRESS) La asociación Amics de La Rambla de Barcelona ha apoyado la decisión del Ayuntamiento de cumplir la normativa y vetar que las floristas del paseo vendan 'souvenirs', y ha considerado "inaceptable" sustituir la flor por la comercialización de otros productos ajenos a la licencia. En un comunicado, la entidad ha defendido este martes que la cesión del espacio público del paseo más emblemático de la ciudad para el lucro privado "debe responder necesariamente a criterios que contemplen un retorno cualitativo al propio ciudadano". "La venta de 'souvenirs' turísticos y otros 'gadgets' de distribución general y no específica en los puestos de flores no responde en ningún caso a este espíritu", ha agregado, y ha apoyado a los puestos que quieran seguir con el proceso de dignificación del paseo, ha concluido.

Dimecres, 2 d'octubre de 2013
El Periódico
Días de puertas abiertas

Con motivo de las fiestas del Roser, Amics de la Rambla programa hasta el 7 de octubre jornadas de puertas abiertas para visitar edificios, museos e instituciones que se encuentran cerca del paseo. Para reservar: 93.317.29.40

PALAU GÜELL // El edificio diseñado por Antoni Gaudí ofrece, tras reserva previa, 100 invitaciones. El día 6, puertas abiertas. Nou de la Rambla, 3. De 10.00 a 20.00 horas.
MUSEU DE CERA // Aforo limitado. Inscripción previa. Pasaje de la Banca, 7. www.museocerabcn.com
MUSEU DE L'ERÒTICA // Domingo, 6,  abierto. Reserva. La Rambla, 96
BIBLIOTECA DEL GÒTIC // La Biblioteca Andreu Nin propone cuentos para niños el día 2 (18.00 h). Visita guiada,  día 4 (11.00 h). Rambla, 32.
DRASSANES REIALS // El Museu Marítim abre puertas el 6, a las 12.00 h. Aforo limitado. Av. de les Drassanes s/n.
FUNDACIÓ MIRALLES // Visitas organizadas para el 4 y el 5 de octubre. Pasaje de la Pau, 10. Puertas abiertas.
REAL ACADÈMIA DE CIÈNCIES I ARTS // El edificio del arquitecto Josep Domènech inaugurado en 1894, programa para el día 4 (10.00 h) una visita tras previa reserva. La Rambla, 115.
GRAN TEATRE DEL LICEU // Con aforo limitado, el coliseo ofrece visitas guiadas con descuento para Amics de la Rambla. Rambla, 51. Con reserva.
TEATRE POLIORAMA // Entrada gratuita el 5 y 6 de octubre para la obra Siglo de oro, siglo de ahora (Folía), de Ron Lalá. En exclusiva para Amics de la Rambla. Se debe reservar en el teléfono 93.317.75.99. La Rambla, 115.
ARTS SANTA MÒNICA // El centro cultural, un antiguo convento que en esta nueva etapa ha sido objeto de una nueva rehabilitación a cargo de Albert y David Viaplana, entra en el circuito aunque su acceso siempre es gratuito. Entrada libre de martes a viernes de 11.00 a 21.00 h. Sábados de 15.00 a 20.00 h. Domingos, lunes y festivos cerrado. La Rambla, 7.
PALAU DE LA VIRREINA // El Centro de la Imagen expone This is not a love song, sobre las relaciones entre la música pop y la videocreación a partir de los 60. Gratuito. De martes a domingo, de 12.00 a 20.00 h. La Rambla, 99.

Dimecres, 2 d'octubre de 2013
Diario del Puerto.com
CMA CGM instala un contenedor de 40 pies en plena Rambla barcelonesa

Un contenedor de CMA CGM alberga una exposición de postales del siglo XX sobre el paseo

Un eco-contenedor cedido por CMA CGM Ibérica acoge hasta el 12 de octubre en la Rambla de Barcelona una colección de postales del siglo XX sobre este emblemático paseo. La compañía colabora así con una iniciativa de la Asociación Amics de la Rambla y vincula su imagen a un acto cultural cercano al puerto y al mar.

Dimecres, 2 d'octubre de 2013
El País
Trias multará a los floristas de la Rambla que vendan ‘souvenirs’

Fracasa el intento del distrito y los comerciantes para lanzar una marca propia de recuerdos

Que algo se haga con normalidad no quiere decir que sea legal. Este es el caso de gran parte de las paradas de floristas de la Rambla, que además de las plantas y semillas vendensouvenirs, como postales o imanes. Su licencia de funcionamiento les impide comercializar estos objetos. Pero son tiempos bajos paras las flores y por ello muchos comerciantes optan por los recuerdos, en muchos casos de dudoso gusto, para cuadrar la caja. Los intentos del Distrito de Ciutat Vella y los floristas para llegar a un acuerdo sobre el tema fracasaron y el Consistorio, encabezado por Xavier Trias hará cumplir la ley y multará a las paradas que los vendan.
Desde el Distrito, dirigido por la edil Mercè Homs, se proponían crear una marca exclusiva de objetos recuerdo, alejados de la oferta actual. Sin embargo, resultaban más caros y poco competitivos (un pañuelo podía costar 20 euros, según los floristas) y les implica hacer una inversión inicial de 2.000 euros. El 85% de visitantes de la Rambla son turistas y lossouvenirs equivalen al 60% de las ventas, argumentaba ayer Jose Moya, presidente del colectivo de floristas.
Tras más de un año de negociaciones, el plan de Homs fue rechazado frontalmente por 13 de los 16 puestos. El Distrito ahora se inclina por “soluciones individualizadas”. Las opiniones están divididas. Inclusive alguna florista defiende que vender algo que no sean flores desvirtúa el paseo. El Distrito anuncia que próximamente comenzarán las multas. El PSC, por su parte, pide que se apruebe un plan maestro para la singular vía. La asociación Amics de la Rambla criticó la venta de souvenirs por considerar que no responden a “a criterios que contemplen un retorno cualitativo al ciudadano”.

Dimecres, 2 d'octubre de 2013
El Periódico
Amics de la Rambla apoya el veto a las floristas de vender suvenires

La asociación Amics de la Rambla de Barcelona ha apoyado la decisión del ayuntamiento de cumplir la normativa y vetar que las floristas del paseo vendan suvenires, y ha considerado "inaceptable" sustituir la flor por la comercialización de otros productos ajenos a la licencia.
En un comunicado, la entidad ha defendido este martes que la cesión del espacio público del paseo más emblemático de la ciudad para el lucro privado "debe responder necesariamente a criterios que contemplen un retorno cualitativo al propio ciudadano".
"La venta de suvenires turísticos y otros 'gadgets' de distribución general y no específica en los puestos de flores no responde en ningún caso a este espíritu", ha agregado, y ha apoyado a los puestos que quieran seguir con el proceso de dignificación del paseo, ha concluido.
Esta respuesta viene después de que el distrito de Ciutat Vella haya enviado este martes notificaciones a los 16 puestos para avisarles de que en los próximos días deben dejar de vender suvenires para los que no están autorizados, con amenaza de sanción si incumplen, acabándose así la vista gorda de los últimos años.
La propuesta municipal de crear una línea exclusiva de recuerdos con motivos florales bajo la marca Rambla de les Flors no contenta a los puestos, pero la concejala Mercè Homs espera ahora "buscar la vía" a través de soluciones individualizadas para facilitar que los que quieran puedan adherirse.
Homs ha explicado que, tras más de año y medio de negociaciones, los floristas notificaron el día antes de la última reunión prevista para mediados de septiembre "que rompían las negociaciones", tras lo que el consistorio se ve obligado a hacer cumplir la ordenanza, añade.
Esta decisión ha sido valorada por los grupos de la oposición, con apoyo generalizado a aplicar la normativa, aunque algunos dudan de las formas con las que ha actuado el gobierno de CiU.
El presidente de los socialistas, Jordi Martí, es favorable a parar la venta generalizada, pero no comparte "la manera como se quiere hacer, ni como se ha planteado", y ha pedido un Plan Director del paseo con todas las partes implicadas, ha informado el PSC.
Portabella y Gomà también han apoyado el fin de la venta de recuerdos, aunque el ecosocialista ha agregado que debe actuarse para evitar que la Rambla se convierta "en un parque temático turístico", y que cualquier cambio debe hacerse desde el diálogo.
El popular Mulleras ha defendido que el consistorio debe agotar todas las vías de negociación posibles y "debe dejar de lado la prepotencia habitual" en estas cuestiones, reclamando además que debe favorecer la actividad económica y mimar a las floristas.

Dimecres, 2 d'octubre de 2013
ARA
L'Ajuntament planteja solucions individuals per a floristes de La Rambla després de fracassar la negociació

   L'Ajuntament de Barcelona plantejarà solucions individuals per a les floristes de La Rambla després de fracassar les negociacions sobre la venda de souvenirs i sobre la millora dels llocs, ha afirmat aquest dimarts als mitjans la regidora del districte de Ciutat Vella, Mercè Homs.
   El Districte ha enviat aquest mateix dimarts notificacions als 16 llocs per avisar-los que en els pròxims dies han de deixar de vendre els 'souvenirs' per als que no estan autoritzats, amb amenaça de sanció si incompleixen, acabant-se així els ulls grossos dels últims anys.
   La proposta municipal de crear una línia exclusiva de 'souvenirs' amb motius florals sota la marca 'Rambla dels Flors' no contenta les parades, però Homs espera ara "buscar la via" a través de solucions individualitzades per facilitar que els que vulguin puguin adherir-se.
   Homs ha explicat que, després de més d'any i mig de negociacions, els floristes van notificar el dia abans de l'última reunió prevista per a mitjans de setembre "que trencaven les negociacions", després del que el consistori es vegi obligat a fer complir l'ordenança, afegeix.
   La majoria de llocs compagina la venda de flors i llavors amb souvenirs a baix preu, com imants --entre ells, de sevillanes i de la Sagrada Família--, mocadors de coll, bijuteria i peluixos amb forma de flor, productes que el consistori rebutja "per imatge", segons Homs.
   En el marc del Pla Cor de reordenació del passeig, el Districte ha començat el febrer del 2012 les reunions amb les floristes, i ja es va emprendre una primera acció, condicionar la part del darrere de les parades amb 16 quadres d'artistes vinculats amb l'Escola Massana d'art.
   Després el consistori va proposar els souvenirs exclusius --mocadors de coll, borses i bosses de tela, polseres i postals--, amb una diferència substancial amb els quals venen els llocs: un mocador es pot trobar per 3 euros i el consistori proposa els nous a un preu de 20.
   La regidora ha garantit que manté la porta oberta que les floristes s'acabin adherint a la proposta, i ha reivindicat que contribueix a millorar la qualitat de La Rambla i permet que les floristes puguin vendre "un producte exclusiu i de qualitat".
   El consistori també ha fet una reserva de 200.000 euros per remodelar les parades, i pel que fa a les antigues ocelleries del passeig, està en espera de la resolució judicial, però ja ha imposat una multa per venda de productes no autoritzats, ha afegit la regidora.
PROPOSTA DE LES FLORISTES
   El president del col·lectiu de floristes, Jose Moya, ha negat que hagin trencat negociacions, però volen afermar la seva "viabilitat", i és que la venda de records suposa el 60-70% del negoci per a la majoria de llocs en un passeig on el 85% de vianants són turistes.
   Rebutgen que els únics souvenirs siguin els que proposa l'Ajuntament, que els pugui obligar a una inversió inicial de més de 2.000 euros per comprar-los i que els proposi un preu de venda, i deixen en 'stand by' la reforma de les parades fins a garantir-se la seva viabilitat.
   Aquesta setmana presentaran al Districte una proposta d'actualització de l'ordenança del 1967 amb la qual proposen que puguin destinar el 20% de l'espai de les seves parades als souvenirs.
   13 parades no donen suport al pla municipal; de la resta, un no es fica, un accepta el pla però entén la mobilització --l'expresidenta del col·lectiu Carme Romero-- i un altre rebutja els records --la consellera del Districte Carolina Pallès (PSC)--, segons fonts coneixedores.

Dimecres, 2 d'octubre de 2013
BTV notícies.cat
Amics de la Rambla veu “inacceptable” vendre records a les floristeries

En un comunicat, l'associació Amics de la Rambla considera "inacceptable" que floristeries del passeig comercialitzin productes "aliens a la llicència que dóna sentit al manteniment d'aquesta tradició floral". L'entitat afegeix que els "souvenirs" no responen a l'esperit del Pla cor amb què es vol retornar la Rambla als ciutadans i per aquesta raó defensen la decisió de l'Ajuntament de sancionar els floristes que en venguin.

Amics de la Rambla recorda que els floristes del passeig donen continuïtat a una tradició nascuda al segle XIX i mantinguda ininterrompudament fins ara. És per això que l’associació veu “fonamental” preservar aquesta singularitat alhora que es garanteix la viabilitat dels negocis. Segons Amics de la Rambla, “la cessió de l’espai públic del passeig més emblemàtic de Barcelona per al lucre privat ha de respondre necessàriament a criteris que estableixin un retorn qualitat al ciutadà”. La venda d’objectes de records i detalls diversos no aniria en aquesta línia, apunta l’entitat, la qual dóna, per tant, suport a l’Ajuntament i l’insta a exigir el compliment de la normativa que regula l’activitat d’aquestes parades.

http://www.btv.cat/btvnoticies/2013/10/02/amics-de-la-rambla-veu-inacceptabl
e-vendre-records-a-les-floristeries/

Dimarts, 1 d'octubre de 2013
La Vanguardia
Amics de La Rambla apoya el veto a las floristas de vender 'souvenirs'

(EUROPA PRESS) La asociación Amics de La Rambla de Barcelona ha apoyado la decisión del Ayuntamiento de cumplir la normativa y vetar que las floristas del paseo vendan 'souvenirs', y ha considerado "inaceptable" sustituir la flor por la comercialización de otros productos ajenos a la licencia. En un comunicado, la entidad ha defendido este martes que la cesión del espacio público del paseo más emblemático de la ciudad para el lucro privado "debe responder necesariamente a criterios que contemplen un retorno cualitativo al propio ciudadano". "La venta de 'souvenirs' turísticos y otros 'gadgets' de distribución general y no específica en los puestos de flores no responde en ningún caso a este espíritu", ha agregado, y ha apoyado a los puestos que quieran seguir con el proceso de dignificación del paseo, ha concluido.

http://www.lavanguardia.com/54388251820/index.html

Dilluns, 07 d'octubre de 2013
La Vanguardia
El Teatre Principal regresa a Barcelona

(vídeo)
http://videos.lavanguardia.com/cultura/20131006/54388526585/teatre-principal-barcelona.html

Dilluns, 07 d'octubre de 2013
El Periódico
BCN destina 60.000 euros a mejorar parte del pavimento de la Rambla

El Ayuntamiento de Barcelona ha empezado esta semana a intervenir en puntos del pavimento de la Rambla para sustituir baldosas rotas y en mal estado e instalar algunas en espacios reparados con hormigón. A travñes de una nota, el consistorio informa de que los trabajos se realizan sobre una superficie de 230 metros cuadrados, y costarán 60.000 euros y acabarán a mediados de noviembre.
La reparación se enmarca en el 'Pla Cor' de reordenación del paseo impulsado por el Gobierno municipal de CiU, y las nuevas baldosas son de tipo 'vibrazo' --el propio del paseo-- con tres tipos de relieves: marrones, beis y negros.

Dilluns, 07 d'octubre de 2013
BTVnotícies.cat
60.000 euros per canviar les rajoles trencades de la Rambla

Han començat els treballs de reparació del paviment de la Rambla. Amb un pressupost de 60.000 euros, cal substituir totes les rajoles trencades i col·locar noves peces allà on, provisionalment, s'havia posat formigó. Està previst que el terra del passeig més transitat de la ciutat quedi arreglat a finals de novembre

Dins el marc del projecte d’intervenció integral de la Rambla, el  Pla cor, l’Ajuntament ha iniciat la reparació del paviment en els punts on les rajoles estan més malmeses. Es trauran les peces trencades que poden suposar un perill per als vianants i se substituiran per unes de noves del mateix tipus. També es col·locaran noves rajoles en aquells punts en què s’havien anat tapant forats provisionalment amb formigó.

El cost d’aquesta reparació és de 60.000 euros. En concret, se’n repararà una superfície de 230 m2,amb les tres tipologies diferents de rajola que hi ha actualment a la Rambla, de colors marró, beix i negre.

Dilluns, 07 d'octubre de 2013
BTVnotícies.cat
Toni Albà, director artístic del renovat Teatre Principal

El Teatre Principal ha reobert les portes aquest diumenge al vespre amb un concert del Cor de Cambra del Palau de la Música. Els veïns del barri han pogut veure com ha quedat la sala renovada, després de set anys tancada al públic. El teatre obrirà definitivament al novembre amb Toni Albà com a director artístic. La primera obra que s'hi representarà serà 'El lío de Ibiza', dirigida per Joan Gràcia, del Tricicle.

Després de set anys tancat i gràcies a una inversió de sis milions d’euros, el Teatre Principal de Barcelona torna a lluir esplendorós. Les obres per renovar tota la zona de l’amfiteatre han deixat un espai luxós, ple de sofàs i butaques entapissades de vellut vermell. També s’hi han fet dos restaurants i l’espai està pensat per ser teatre i sala de ball.
El Teatre Principal reobre gràcies a tres socis barcelonins i el grup Balañà, propietari de l’edifici. Per posar-ho a punt s’han gastat sis milions d’euros en la primera fase del projecte. El portaveu del teatre explica que “els moments de crisi són moments per apostar, volem enviar un missatge a l’economia catalana que cal invertir”.
El Principal torna enfocat al públic barceloní i amb la intenció d’integrar-se al barri. La prova n’és el conveni que ha signat amb la Fundació Tot Raval perquè una part dels 160 treballadors siguin veïns del barri en risc d’exclusió social.
Amb motiu de les festes del Roser, diumenge al vespre, el públic ha gaudit d’un concert gratuït del Cor de Cambra del Palau. Sota la direcció de Josep Vila i Casañas, el cor ha interpretat peces de Heinrich Schütz, Dimitri Xostàkovitx, Johannes Brahms, Gabriel Fauré, Carles Santos, Josep Rodoreda i Enric Morera, amb Jordi Armengol al piano.

Dilluns, 7 d'octubre de 2013
3/24.cat
El teatre Principal inicia una nova etapa reconvertit en un espai multidisciplinar

Després de set anys tancat, el teatre Principal de la Rambla de Barcelona, el més antic de la ciutat, tornarà a obrir d'aquí a poques setmanes. Serà un espai multidisciplinar que oferirà actuacions musicals i teatrals, cabaret i altres actes.

La jornada de portas obertes ha despertat molta expectació. Diumenge al vespre, el Principal ha donat a conèixer com serà la primer fase de la remodelació que s'està fent en el gran edifici. Amb la col·laboració de l'associació Amics de la Rambla, a la sala central s'ha ofert un concert a càrrec del cor de cambra del Palau de la Música Catalana.

Els secrets del Principal

La sala gran del Teatre Principal ha canviat completament. Ara és un espai polivalent per 800 persones, amb taules, sofàs i butaques que es poden posar i treure segons l'espectacle. El primer, a partir de novembre, serà el xou del "Lío Ibiza", un restaurant cabaret que ofereix un espectacle on l'acció escènica va unida a la gastronomia. L'actor Toni Albà serà el director artístic de la nova etapa.

El Principal és el teatre estable més antic d'Espanya, fundat el 1579 com a Teatre de la Santa Creu. El 1847 es va convertir en Teatre Principal i es va fer l'actual façana. Ara el grup Principal Project, integrat per tres socis i el grup Balañá, ha invertit 6 milions d'euros en la remodelació. El nou estil d'espectacles s'ha vist com un trencament amb la tradició, però els promotors afirmen que és part d'una trajectòria sempre innovadora.  

Xavier de Balaguer, portaveu Teatre Principal, explica que el Principal "va ser dels primers teatres a Europa en representar circ, en representar màgia, i nosaltres aquí apostem per la cultura innovadora, amb música i arts escèniques i també en l'àmbit de la gastronomia."

L'edifici és molt més que una sala. La primera fase de la remodelació de 8.000 metres quadrats recupera el teatre Latino, que va arribar a ser una sala X. S'hi faran espectacles de companyies de teatre, i, a la nit, concerts. L'ambiciós projecte inclou, en una segona fase, rehabilitar el frontó Jai Alai, històric espai de la pilota basca, que va ser molt popular a Barcelona. Es dedicaria a espectacles esportius o presentacions de productes. També es pretén remodelar, de cara al 2015, el conjunt format pels antics billars Monforte i la Cúpula Venus amb una concessió per fer-hi un hotel.  
http://www.324.cat/noticia/2184934/ociicultura/El-teatre-Principal-inicia-una-nova-etapa-reconvertit-en-un-espai-multidisciplinar

Dilluns, 7 d'octubre de 2013
Web de l'Ajuntament de Barcelona
Els guardons que reconeixen els que s'estimen La Rambla

Des de fa 51 anys, l'Associació d'Amics, Veïns i Comerciants de La Rambla distingeix a les persones o entitats que s'han significat per estimar aquest passeig universal en diversos àmbits. Per primer cop a la història, s'han lliurat en un acte al saló de Cent de l'Ajuntament.
Vídeo 'Ramblistes Honor 2013'
Es coneixen com els Ramblistes d'Honor, uns guardons que aquest any se'ls han endut l'escriptor Eduardo Mendoza, per la seva trajectòria i obra vinculada amb La Rambla i la ciutat; el fins ara director artístic del Gran Teatre del Liceu, Joan Matabosch, també per la seva trajectòria professional; el Bar de tapes Cañete, al carrer de la Unió número 17, que fa tres anys que va obrir portes i ha apostat decididament per la innovació i la tradició, un guardó que ha estat lliurat al seu responsable, Josep Maria Parrado; i a títol pòstum, s'ha reconegut l'artista Antoni Tàpies, el fill del qual ha estat l'encarregat de recollir-lo. Justament, el poeta Pere Gimferrer, ha conduït la conferència "L'obra d'Antoni Tàpies", on ha repassat les creacions més destacades de l'homenatjat.
Per la Rambla hi passegen vuitanta milions de persones l'any, i per seguir fent d'aquest un eix de referència per als barcelonins i les barcelonines, ara al desembre farà dos anys del projecte anomenat Pla Cor, que, entre d'altres aspectes, pretén esponjar la Rambla per al passeig i l'ús ciutadà, disminuint-ne els furts, una correcta ocupació de l'espai públic i amb una nova imatge al darrere de les parades de les flors. Així ho ha recordat l'alcalde, Xavier Trias, en l'acte d'entrega de cadascun dels guardons, que ha insistit en què La Rambla "és l'ànima i el cor de la ciutat, i la volem oberta i acollidora". "La fem entre tots, és el resultat d'un esforç col·lectiu, i necessitem que vagi bé", ha apuntat Trias, que ha afegit que és imprescindible "gestionat bé aquest èxit".
Des de la seva creació, el 1962, han estat molts els ciutadans i les entitats que han rebut el títol de Ramblista d'Honor. S'entreguen el 7 d'octubre, que coincideix amb la patrona de la festa dels Amics de la Rambla, la Mare de Déu del Roser. L'entitat va néixer l'any 1960 per iniciativa d'Amadeu Bagués, joier i prohom de la ciutat, amb el clar objectiu de defensar i promoure els interessos socials, comercials i culturals d'aquest passeig universal.
http://w110.bcn.cat/portal/site/Home/menuitem.14f90aeeb15793636d5d05f320348a0c/?vgnextoid=d03812df03491410VgnVCM1000001947900aRCRD&vgnextchannel=0000000000001653VgnV6CONT00000000200RCRD&vgnextfmt=formatDetall&lang=ca_ES

Dilluns, 7 d'octubre de 2013
BTV notícies
Tàpies, Mendoza i Matabosch, d’entre els Ramblistes d’Honor 2013

Entre els premiats d'aquest 2013, hi ha a títol pòstum l'artista Antoni Tàpies. També l'escriptor barceloní Eduardo Mendoza, l'exdirector artístic del Liceu, Joan Matabosch, o el bar Cañete. Aquest any no s'han premiat simples ambaixadors de la Rambla, sinó personalitats destacades i il·lustres de tot Barcelona

Com cada any des de’n fa 51, l’Associació Amics de la Rambla ha premiat diverses personalitats pel seu paper i activitat. Els Ramblistes d’Honor 2013 són l’artista Antoni Tàpies, a títol pòstum, i que ha recollit el seu fill, l’escriptor Eduardo Mendoza o l’exdirector artístic del Liceu, Joan Matabosch. A nivell col·lectiu, el reconeixement se l’ha endut el Bar Cañete que va obrir ara fa 3 anys al costat del Passeig.
Aquesta entrega és especial perquè l’Associació ha decidit reorientar el guardó i ara es premien noms destacats de tot el panorama barceloní i no només persones estrictament vinculades amb la Rambla. Així tal com apunta el president de l’Associació, Joan Oliveras Bagués, “el premi s’erigeix com el reconeixement més destacat que atorga la societat civil barcelonina als barcelonins més destacats”.

http://www.btv.cat/btvnoticies/2013/10/07/els-ramblistes-dhonor-recullen-els-guardons/

Dilluns, 7 d'octubre de 2013
El País
Ramblistas de honor por pasión

Eduardo Mendoza, Joan Matabosch y el Bar Cañete, galardonados por promover la cultura barcelonesa

Es la síntesis de todas las Barcelonas posibles”: así ha definido Joan Oliveras Bagués, presidente de la Asociación de Amigos, Vecinos y Comerciantes de la Rambla, la calle más emblemática de Barcelona durante la entrega de los premios Ramblistas de honor 2013, con el que se cerraba la fiesta mayor de la Rambla, que se ha celebrado durante toda la semana pasada.
Durante los últimos 50 años dichos galardones conmemoraron a personajes y entidades que divulgaban y promovían el prestigio de la Rambla. Ahora, por primera vez, se ha decidido ampliar el sentido de la ceremonia y encomiar a aquellos que favorecieron y difundieron la fama de toda Barcelona, con la intención explícita de convertir el galardón en “el reconocimiento más expresivo de la sociedad civil barcelonesa”, señala Oliveras.
Bajo estas premisas, se ha concedido un premio especial a título póstumo a Antoni Tàpies, fallecido en febrero 2012. Definido como “un barcelonés universal que ha situado Barcelona y Cataluña como referente en el mundo del arte”, el galardón ha sido recogido por Toni Tàpies, el hijo de un artista, cuya trayectoria se ha encargado de glosar su amigo y poeta Pere Gimferrer.
Los honorables ramblistas reconocidos este 2013 son el escritor Eduardo Mendoza, el director artístico Joan Matabosch y el dueño del Bar Cañete, ubicado en la Calle Unión, Josep Maria Parrado. “Toda la vida he sido un ramblista, todos los barceloneses lo son: no es la Rambla la que forma parte de mí obra, sino mí obra la que es parte de ella”, ha afirmado Mendoza, que ha hecho de Barcelona el escenario mayor de sus novelas, dejando de este modo “constancia de la vida, la cultura y la historia de la ciudad, convirtiéndola en una protagonista más de sus libros”, según recoge el acta del premio.
Destacado por su “dedicación, pasión e ímpetu”, Joan Matabosch –que en enero dejará de manera definitiva el cargo de director artístico del Gran Teatre Liceu para instalarse en el Teatro Real de Madrid- ha sido galardonado por sus 15 años de profesión y por su “extraordinaria capacidad para encontrar el equilibrio entre las propuestas más innovadoras y vanguardistas y los montajes más tradicionales de las óperas de repertorio.” Pero Matabosch se mostró más orgulloso de poder lucir un amplio pedigree ramblista: “Como estudiante, cuando iba al conservatorio del Liceo con mis padres, hasta hoy, como director del teatro, me he pasado prácticamente toda la vida bajando y subiendo la Rambla.” El ex director ha destacado, citando un párrafo de Una comedia ligera de Mendoza, que la adicción colectiva a la Rambla proviene “de su autenticidad y su personalidad”. Matabosch ha concluido su intervención con un inevitable “¡Viva la Rambla!”.
“Aunque se vaya a la competencia, como amante del Liceo y de la ciudad será un gran embajador para Cataluña”, ha añadido el alcalde Xavier Trías en referencia al ramblista Matabosch. En su opinión, su voz “es muy importante porque fuera de Cataluña es fundamental explicar lo que somos aquí… porque no estamos locos”. Y eso último lo precisó tres veces seguidas

http://ccaa.elpais.com/ccaa/2013/10/07/catalunya/1381181929_388678.html

Dilluns, 7 d'octubre de 2013
El País
El Principal reabre como café-teatro

Una sociedad participada por la familia propietaria de los Balañá recupera el teatro más antiguo de Barcelona, cerrado desde hace siete años

Tras un silencio de siete años, los aplausos volvieron al Teatro Principal de Barcelona, que ayer reabrió momentáneamente sus puertas si bien una gran lona sigue recubriendo la fachada porque las obras del carismático local del corazón de la Rambla todavía no han terminado. En 2006 cerró su actividad y el grupo Balañá —propietario del edificio, de 15.000 metros cuadrados— no lograba darle destino nuevo ni venderlo. De hecho, el Ayuntamiento de Barcelona —con Jordi Hereu como alcalde— intentó adquirirlo pero las negociaciones no llegaron a buen término. Ahora, Balañá se ha aliado con promotores de espectáculos de Barcelona en la sociedad Principal Project, de la que forman parte Carlos Caballero (último propietario de Bailén 22) y Xavier Balaguer, además del propio grupo Balañá, que tiene doble condición: de socio y propietario. La inversión inicial es de seis millones de euros.
 Café-concierto, sala de espectáculos, con la música como eje pero acogiendo otras actividades artísticas serán las señas de identidad de la nueva etapa del teatro más antiguo de Barcelona. Porque el Principal (con otro tipo de edificación) se construyó a principios del XVII en unos terrenos donados al antiguo Hospital de Sant Pau, que debía nutrirse de los beneficios de los espectáculos.
La relación con la iglesia, a través de la Muy Ilustrísima Administración, llegó hasta después de la guerra civil. Posteriormente, el grupo Balañá lo adquirió. En su época de máximo esplendor —mitad del XIX—, el Principal fue rival del Liceo, ya que ambos programaban óperas. Espectáculos de revistas, teatro y, de nuevo, óperas fueron sus principales actividades en el siglo pasado.
En 2006 bajó el telón. Y ayer lo subió con la jornada de puertas abiertas con motivo de las fiestas del Roser de La Rambla. La actuación del coro de cámara del Palau de la Música sirvió de aperitivo, de primer arranque de la actividad del teatro, que reabrirá de forma definitiva el 1 de noviembre. “Se está trabajando todavía”, explicaba ayer Balaguer.
Con todo, lo que ahora se abrirá al público son dos salas: la grande del antiguo teatro (con un aforo de unas 600 personas y las recuperadas butacas de terciopelo rojo, cierta profusión de dorados y luces de globo con look d elos años 70) y el Teatro Latino (que fue cine X) para unas 300, así como el espacio que ocupó el frontón Jai-Alai. En la sala grande se programarán espectáculos musicales y conciertos. “Uno de los primeros será el espectáculo de cabaret LioIbiza, pero se quiere estar abierto también a programar conciertos y atraer festivales como el de música electrónica de Montreal”, explica Balaguer.
El actor Toni Albà será el director artístico del Principal. En la sala latina, por las mañanas, se exhibirán documentales y cortos que tengan como eje la historia de La Rambla y el teatro. Por la tarde esa sala podrá acoger obras de teatro de pequeñas compañías y por la noche, actuaciones de grupos musicales emergentes. “Son salas que se pueden modificar, desde café restaurante con mesas y sillas a butacas”, añade. La actividad será de lunes a domingo sin interrupción. En las salas trabajarán unas 150 personas, algunas provenientes de un convenio social para jóvenes con fracaso escolar o riesgo de exclusión.
La segunda fase dependerá del fin de la actividad de los locales eróticos situados en los bajos del Principal, como el Panam’s y el Show Girls, ahora con contratos de arrendamiento con Balañá. Esa parte del edificio y hasta la cúpula Venus y los Billares Monforte se quieren dedicar a espacio comercial, en los bajos, y levantar un hotel, posibilidad ahora real tras la modificación que el alcalde Xavier Trias ha impulsado del plan de usos de Ciutat Vella que los vetaba por exceso de oferta. Así, Balañá obtendría rentabilidad de un edificio que, como otros que tiene en la ciudad (la Monumental, los cines de Via Laietana...), están cerrados.

Dimecres, 9 d'octubre de 2013
Blog de l'Escola Eina
Xavier Alamany a “Rambla Postal”

El dijous 10 d’octubre, a les 19h, Xavier Alamany, professor del Màster en disseny Gràfic a EINA, participarà a la taula rodona vinculada a l’exposició “Rambla Postal”.
La taula rodona tindrà lloc a la Sala Aleix Carrió d’ELISAVA (La Rambla, 30-32) i té el títol “de la Rambla de Postal a les Postals de la Rambla”. La taula rodona vol ser una reflexió de com l’imaginari col·lectiu present a les postals turístiques ha evolucionat a l’hora que ha mutat el propi passeig de la Rambla. Parlarem de postals i també de La Rambla.
La taula rodona estarà moderada pel curador de l’exposició “Rambla Postal” Òscar Guayabero i comptarà amb Josep Bohigas, arquitecte i director de postgrau d’Elisava, Xavier Alamany, dissenyador Gràfic i professor de Projectes d’Identitat Gràfica al Màster en disseny Gràfic a EINA i Jesús-Angel Prieto, professor de l’Escola Massana, especialitzat en teoria de la imatge, de l’art i del disseny.
També està prevista l’assistència del Sr. Andreu Valldeperas, propietari de les postals que formen part de l’exposició.

Dijous, 3 d'octubre de 2013
Spaghettibcn Barcelona en Italiano
Giornate di porte aperte per le feste del Roser

In occasione delle feste del Roser, l’associazione Amics de la Rambla ha programmato fino al 7 di ottobre una serie di giornate di porte aperte per visitare edifici, musei ed istituzioni che si trovano nei dintorni.
Palau Guell: l’edificio disegnato da Antoni Gaudí offre, previa prenotazione, 100 inviti. Il giorno 6 di ottobre, dalle 10:00 alle 20:00, il palazzo si potrà visitare gratuitamente.
Museu de Cera: giornate di porte aperte con posti limitati. È necessario prenotare.
Museu de l’Erotica: domenica 6, giornata di porte aperte. È necessario prenotare.
Biblioteca del Gòtic: la Biblioteca Andreu Nin visita guidata domani (4 ottobre) giorno 4 alle 11:00.
Drassanes Reials: il Museu Marítim apre le sue porte giorno 6, alle 12:00. Posti limitati.
Fundaciò Miralles: visite organizzate nei giorni 4 e 5 di ottobre. Porte aperte.
Real Acadèmia de Ciències i Arts: il palazzo dell’architetto Josep Domènech inaugurato nel 1894, programma per giorno 4 alle 10:00 una visita previa prenotazione.
Gran teatre del Liceu: con posti limitati, il teatro offre visite guidate e sconti per gli Amics de la Rambla. Prenotazione necessaria.
Teatre Poliorama: entrata gratuita il 5 e il 6 di ottobre per l’opera Siglo de oro, siglo de ahora (Folía), di Ron Lalá. In esclusiva per gli Amics de la Rambla. Prenotazioni al numero: 93.317.75.99.
Arts Santa Mònica: entrata libera da martedì a venerdì dalle 11:00 alle 21:00. Sabato dalle 15:00 alle 20:00. Domenica, lunedì e festivi chiuso.
Palau de la Virreina: il Centro de la Imagen espone “This is not a love song”, una mostra sulla relazione tra la musica pop e la videocreazione a partire dagli anni ’60. Da martedì a domenica dalle 12:00 alle 20:00. Sempre gratuito.
Per prenotazioni contattare il numero 93.317.29.40
Per maggiori informazioni: www.laramblabcn.com

Dimarts, 8 d'octubre de 2013
El Punt/Avui
Amics de la Rambla lliura els seus premis

El Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona va ser el marc ahir de l'acte solemne d'entrega dels premis Ramblistes d'Honor 2013, que atorga l'associació Amics de la Rambla. Enguany els guardonats han estat l'artista Antoni Tàpies, a títol pòstum, l'escriptor Eduardo Mendoza, l'exdirector artístic del Liceu Joan Matabosch i el bar Cañete, situat al cor del Raval. Instituïts fa 62 anys, enguany els premis encaren una nova etapa en què volen fer un reconeixement més ampli a les personalitats que han ajudat a divulgar i prestigiar la imatge de Barcelona en el seu conjunt, i no específicament del passeig com fins ara.

Dilluns, 7 d'octubre de 2013
Gironanotícies.com
Xavier Trias: “La Rambla és l'ànima i el cor de la ciutat, i la volem oberta i acollidora.

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha presidit aquesta tarda l’acte de lliurament dels guardons dels Ramblistes d’Honor 2013, que per primer cop s’ha celebrat al Saló de Cent. L’Associació d’Amics, Veïns i Comerciants de La Rambla distingeix cada any amb el títol de Ramblista d’Honor a les persones o entitats que s’han significat per la seva estimació per la Rambla ja sigui en el camp cultural, empresarial o social. Els Premis Ramblista d’honor es lliuren des de l’any 1962 i enguany es celebra la 51a edició. Enguany, els Amics de la Rambla, han volgut atorgar un guardó especial a títol pòstum a Antoni Tàpies, per la seva trajectòria artística que ha situat Barcelona i Catalunya com a referent universal en el món de l’art. Els Ramblistes del 2013 són: Eduardo Mendoza, escriptor; Joan Matabosch, director artístic del Gran Teatre del Liceu; i el Bar Cañete, un establiment que en tres anys ha aconseguit fer un bar de tapes per a la gent de Barcelona.

L’alcalde ha felicitat els guardonats, i ha afirmat que aquests guardons reconeixen la seva estimació i compromís per la Rambla, “un dels nostres símbols que projecten Barcelona amb força a tot el món”; i els ha agraït “per ajudar a acostar el ciutadà i el visitant a aquest passeig. Trias també ha felicitat l’Associació d’Amics, Veïns i Comerciants de la Rambla pel seu treball a favor de la Rambla.

Xavier Trias ha dit que la Rambla “és l’ànima i el cor de la ciutat” i ha agraït la contribució de tothom per aconseguir-ho. “Aquest carrer és molt sovint la presentació de la ciutat. Volem una Rambla oberta i acollidora. La Rambla la fem entre tots, és el resultat d’un esforç col•lectiu, i necessitem que vagi bé”, ha manifestat l’alcalde, que ha dit que és imprescindible “gestionat bé aquest èxit”. L’alcalde ha explicat que s’està treballant amb veïns, associacions, comerciants i institucions, “per endreçar La Rambla i per permetre el passeig i el seu ús ciutadà de manera més còmoda i amable”, a través del Pla Cor.

L’alcalde ha defensat que el treball que s’està desenvolupant en matèria de seguretat i les actuacions relacionades amb l’activitat de les estàtues humanes, els pintors i dibuixants i les floristes han d’ajudar a millorar el passeig. “Volem que la Rambla segueixi essent un orgull per tots els barcelonins. Queda molta feina per fer, però som optimistes. És necessari que ho fem junts”, ha demanat.

Dijous, 10 d'octubre de 2013
BTVnoticies.cat
Els floristes de la Rambla se senten “coaccionats” per les sancions al col·lectiu

Els floristes de la Rambla denuncien que se senten coaccionats per les sancions que es poden començar a aplicar dimarts que ve contra la venda de records. Consideren que els productes de qualitat que els ofereix l'Ajuntament no s'adeqüen a la demanda turística, que busca preus molt baixos. A més, reclamen que se'ls autoritzi per destinar un 20% de la parada a la venda de productes per als turistes.

El president dels floristes de la Rambla, José Moya, ha explicat que les 16 parades de flors es regeixen per l’Ordenança general de mercats de 1967, que estableix que només poden vendre plantes al detall. Els comerciants demanen que s’actualitzi la normativa per adequar l’oferta de productes a la demanda, ja queel 85% dels qui passegen per la Rambla són turistes i la venda de records representa entre el 50 i el 70% de la facturació. Per subsistir, demanen destinar un 20% de la parada, un metre i mig, a la venda de productes per als turistes. De fet, els quioscos que hi ha més amunt del passeig ja hi estan autoritzats.
L’Ajuntament els ha ofert vendre uns records dissenyats per l’Escola Massana, però els floristes creuen que no tindran sortida perquè el preu oscil·larà entre els sis i els 20 euros. Moya defensa que no són els comerciants qui han convertit la Rambla en un passeig “low cost” sinó que “el turisme que ve és ‘low cost’”. Un altre inconvenient que hi troben és que la incorporació de la nova línia de records requereix una inversió inicial de 2.000 euros. Els paradistes ofereixen iniciar un període de prova d’un any en què puguin exposar a parts iguals els imants de record que ofereixen actualment i els objectes que els proposa el consistori i que “el client decideixi quin producte és més comercial”.
Els floristes denuncien que l’Ajuntament s’ha tancat en banda i se senten coaccionats. Se’ls ha notificat que el 12 de setembre es va fer una inspecció en què es va fer una llista dels productes que tenien a la venda tot i no estar autoritzats (ventalls, clauers, imants o bijuteria) a vendre’ls i se’ls va advertir que es poden emprendre “mesures administratives”. Els paradistes han posat en dubte l’efectivitat de lamesura que vol restringir el tipus de records que venen aquestes parades. Asseguren que la normativa “no farà que els barcelonins tornin a la Rambla ni que els turistes comencin a comprar flors”.
http://www.btv.cat/btvnoticies/2013/10/10/els-floristes-de-la-rambla-se-senten-coaccionats-per-les-sancions-contra-els-records-de-baix-cost/

Divendres, 11 d'octubre de 2013
20 minutos
El petit comerç de Barcelona accedeixen a obrir més festius els mesos de juliol i agost

La Fundació Barcelona Comerç condiciona la mesura a un pacte previ i a esdeveniments com el Congrés de Mòbils. L'acord suposaria l'obertura de vuit festius més l'any i arriba per recomanació d'un estudi de la UB. El petit comerç vol que es limiti a determinades zones de la capital catalana i a un horari de 10 h a 16 h.

La Fundació Barcelona Comerç ha comunicat aquest divendres que accepta ''la conveniència d'ampliació d'horaris comercials en àrees concretes de la ciutat'' de Barcelona, sempre que les zones siguin pactes prèviament amb l'Ajuntament. A més, la patronal dels botiguers limita aquesta ampliació d'horaris als festius dels mesos de juliol i agost o coincidint amb esdeveniments molt rellevants d'àmplia repercussió a la ciutat com podria ser el Mobile World Congres. El canvi d'opinió de la patronal es dóna després d'haver conegut un estudi realitzat per la Universitat de Barcelona per encàrrec de l'Ajuntament de Barcelona sobre l'efecte positiu que tindria en vendes aquesta liberalització dels horaris comercials a la ciutat. La direcció de la Fundació Barcelona Comerç s'ha reunit en convocatòria extraordinària aquest dijous a la nit per avaluar el contingut de l'estudi realitzat per la Universitat de Barcelona per encàrrec de l'Ajuntament de Barcelona. Els 16 eixos comercials que avalen l'ampliació horarà apleguen 10.000 botiguesEn l'estudi s'indica que aquesta liberalització d'horaris comercials i obertura de festius suposaria un increment de vendes per els botiguers i a partir d'aquesta conclusió, la patronal dels botiguers accepta la ''conveniència'' de fer una ampliació d'horaris que passaria per l'obertura de dia festius. L'acord suposaria l'obertura de vuit dies festius més a l'any. A partir de l'acceptació d'aquesta ampliació, els botiguers posen com a condició que s'obri una negociació amb l'Ajuntament de Barcelona per pactar que aquesta ampliació es concentri majoritàriament als mesos de juliol i agost; que es limiti a determinades zones de la ciutat, prèviament pactades amb els comerciants; que l'horari d'obertura sigui entre els 10h i les 16h; que els festius amb obertura comercial autoritzada fora d'aquests mesos de l'estiu es faci coincidint amb la celebració d'esdeveniments d'àmplia repercussió a la ciutat com seria, per exemple, el Mobile World Congres. L'acord de la patronal del comerç s'ha subscrit amb els 16 eixos comercials de Barcelona que formen part del patronal de la Fundació: Amics de la Rambla, Barna Centre, Carrer Sants, Cor d'Horta i Mercat, Cor Eixample, Creu Coberta, Eix Comercial de Gran de Gràcia, Eix Comercial de Sant Gervasi, Eix Comercial del Raval, Eix Maragall, l'Eix de Sant Andreu, Nou Barris Centre Comerç, Sant Antoni Comerç, Sant Martí Eix Comercial, Sant-Les Corts Eix Comercial i Sàrria Eix Comercial. Aquests 16 eixos concentren més de 10.000 botigues, donen ocupació a 35.000 persones, facturen 7.000 milions, cosa que suposa el 7% del PIB de la ciutat, segons informa la patronal
http://www.20minutos.es/noticia/1945215/0/comerciants-accedeixen/obrir-festius/juliol-agost/#xtor=AD-15&xts=467263

Dimarts, 15 d'octubre de 2013
BTVnoticies.cat
Els floristes de la Rambla, sota l’amenaça de les sancions per la venda de records

Aquest dimarts es poden començar a aplicar les sancions contra els floristes de la Rambla que venen records. L'ordenança per la qual es regeixen les parades, redactada el 1967, només els permet posar a la venda plantes i flors. L'Ajuntament els va oferir ampliar l'oferta amb "souvenirs" de disseny, però els comerciants consideren que aquests productes no s'ajusten a la demanda dels visitants del passeig.

Els floristes de la Rambla de Sant Josep depenen de l’Institut Municipal de Mercats i es regeixen per l’Ordenança general de mercats de 1967. La normativa estableix que només s’hi autoritza “la venda de plantes i flors al detall”. Aquest dimarts ja s’han fet inspeccions. El paradistes diuen que se senten coaccionats per les sancions. Tot i això, en 13 de les 16 parades del passeig han continuat venent souvenirs.
Tot i que la normativa es manté des de fa dècades, el perfil dels passejants de la Rambla ha canviat. Per això, els petits “souvenirs” de preus bastant econòmics s’hi han incorporat al costat dels rams de flors. L’Ajuntament va decidir restringir aquesta oferta i permetre només la venda de records de disseny elaborats per l’Escola Massana i sota una marca pròpia en aquest punt emblemàtic de la ciutat. Els floristes, però, consideren que els preus d’aquests productes no s’adeqüen al poder adquisitiu dels turistes que visiten la Rambla. Per això, van proposar al consistori destinar el 20% de la parada a objectes destinats al turisme i que els records que ja venen i els que proposa el govern municipal comparteixin espai. Els paradistes asseguren que l’Ajuntament s’hi ha negat.

http://www.btv.cat/btvnoticies/2013/10/15/els-floristes-de-la-rambla-sota-lamenaca-de-les-sancions-per-la-venda-de-records/

Dimarts, 15 d'octubre de 2013
3/24 cat
Arriben les sancions per als floristes de la Rambla que venguin souvenirs

L'Ajuntament de Barcelona pot començar a sancionar, a partir d'aquest dimarts, els floristes de la Rambla que continuïn venent souvenirs a les parades. Des de principis de mes tenen prohibit vendre qualsevol mercaderia que no sigui l'específica d'aquests punts de venda: flors, plantes i llavors.

El consistori els ha ofert, a canvi, vendre una nova línia deproductes dissenyats per alumnes de l'Escola Massana, però els floristes s'hi oposen. Consideren que els souvenirs que han venut fins ara estan orientats al turisme i a preu assequible, mentre que els productes de l'Escola Massana costen uns 20 euros.

Segons els floristes, la venda de souvenirs representa en molts casos la principal font d'ingressos de la parada, molt per sobre de les flors. Des del març, les dues parts han mantingut converses per trobar una solució perquè les floristeries s'adaptessin a la normativa vigent, però no han fructificat.

http://www.324.cat/noticia/2190775/barcelonaciutat/Arriben-les-sancions-per-als-floristes-de-la-Rambla-que-venguin-souvenirs

Dimarts, 15 d'octubre de 2013
El economista
El Ayuntamiento multa con 750 euros a 13 floristas de La Rambla por vender 'souvenirs'

Los vendedores retirarán los recuerdos e impulsan una campaña de firmas
BARCELONA, 15 (EUROPA PRESS)
El Ayuntamiento de Barcelona ha aplicado el veto a las floristas de La Rambla de vender 'souvenirs' desde el primer día de su vigencia, y ha impuesto este martes una multa de 750 euros a cada uno de los 13 puestos que han desoído la prohibición municipal, tras lo que los vendedores retirarán los recuerdos.
En declaraciones a Europa Press, el presidente del colectivo de las floristas, Jose Moya, ha explicado que sobre las 10.00 horas el Institut Municipal de Mercats (IMMB) ha inspeccionado los puestos y han abierto actas de inspección por incumplir la normativa.
A las 12.30 han recibido la notificación de la apertura de un expediente por una infracción grave y la multa de 750,01 euros, que se rebajará en un 30% --hasta los 525 euros-- en caso de que la paguen entre este miércoles y el 4 de noviembre.
Las multas llegan un día después de que los puestos recibieran una notificación del IMMB que desestimaba su propuesta de poder dedicar un 20% del espacio a vender 'souvenirs' --compaginando los baratos que vendían hasta ahora y los que propone el Ayuntamiento bajo la marca 'Rambla de les Flors'--, y Mercats basa su desestimación en el hecho de que los vendedores solo tienen autorizada la venta de flores y plantas.
De los 16 puestos de floristas, dos no tenían flores y una tercera --la expresidenta del colectivo Carme Romero-- ya los había retirado de cara a este martes, mientras que algunos de los 13 restantes, que firmaban la propuesta del 20%, ya habían retirado los 'souvenirs' tras las multas, ha comprobado Europa Press a primera hora de la tarde.
El resto los retirarán durante esta tarde, según ha explicado Moya, que ha mostrado la pancarta a modo de esquela que sustituirá a los recuerdos, y que acompañarán de hojas para recoger firmas para permitir que puedan destinar el 20% del espacio a 'souvenirs' para "salvar" el 80% de la exposición de flores --ya llevan 1.000 firmas recogidas--.
En la pancarta se llama al viandante a que tenga presente en sus oraciones a las floristas de La Rambla, "que morirán próximamente por la intransigencia del Ayuntamiento y la incomprensión de CiU, tras una indigestión masiva del turismo".
POTENCIAR LA FLOR
En declaraciones a Europa Press, la expresidenta del colectivo de floristas, Carme Romero, ha reconocido que solo con la flor no pueden vivir los puestos, pero al mismo tiempo cree que debe potenciarse la flor: "Si dejas de ser florista no deberías de ser un bazar de La Rambla".
Considera que vender imanes a un euro no es la fórmula para ayudar a las floristas --los 13 puestos defienden que los recuerdos a bajo precio suponen buena parte de la facturación--, y recuerda que en el mismo paseo los quioscos de prensa llevan años vendiendo estos recuerdos a unos 3,5 euros, ante lo que defiende "trabajar un buen producto".
Tras romperse las negociaciones con las floristas, el Ayuntamiento propuso alcanzar soluciones individuales, pero Romero ve "inviable" que pueda acogerse a lo que propone el Ayuntamiento por estar sola; sin embargo, cree que los puestos no deberían tener miedo a probar la propuesta municipal.
Hasta ahora 14 de los puestos compaginaban la venta de flores y semillas con 'souvenirs', como imanes --entre ellos, de sevillanas y de la Sagrada Familia--, pañuelos de cuello, bisutería y peluches con forma de flor, a un precio de entre 1 y 5 euros, y el Ayuntamiento propone sus recuerdos a entre 6 y 20.

http://ecodiario.eleconomista.es/interstitial/volver/Nuezoct13/espana/noticias/5227915/10/13/el-ayuntamiento-multa-con-750-euros-a-13-floristas-de-la-rambla-por-vender-souvenirs.html

Dimecres, 16 d'octurbre de 2013
La Vanguardia
Las floristerías de la Rambla retiran sus imanes tras las primeras multas

Guerra en la Rambla. El Ayuntamiento sancionó ayer con multas de 750 euros a las 13 floristerías del paseo que insisten en vender souvenirs baratos no autorizados. Y, al poco, los paradistas, tras recoger sus imanes a un euro con dibujos de paellas, simpáticos toros y siluetas de la Sagrada Família, decoraron sus puestos con lúgubres pancartas de protesta, iniciaron una recogida de firmas y advirtieron que esto no quedará así.

Los desencuentros de las negociaciones de los últimos meses dan paso ahora a una brecha mayor. La administración aplicó estrictamente la legalidad, y lo hizo con celeridad. Los paradistas lo sintieron donde más les duele, en el bolsillo. En verdad no esperaban que las multas se materializaran en tan pocas horas. Por ello, aún sorprendidos, respondieron tratando de no quedarse atrás.

A media tarde, empapelaron sus puestos con carteles anunciando la futura muerte de sus negocios, pidiendo al viandante una oración por los floristas de la Rambla, solicitando a la gente que deje su firma en su libro de condolencias... Carteles de protesta en inglés, castellano y catalán en el escaparate de Barcelona frente al mundo. A fin de cuentas la clave de todo este conflicto es la imagen internacional de Barcelona y no los detalles de una licencia de actividades.

Los barceloneses son cada vez más reacios a bajar a la Rambla, todo lo contrario que el resto de ciudadanos del mundo. Lo que ocurre aquí repercute en la reputación de la urbe. El Ayuntamiento quiere garantizar un comercio de calidad. Por ello cuatro inspectores se plantaron ayer en la Rambla y levantaron 13 actas administrativas constatando que sendas floristerías, autorizadas para vender flores, plantas y semillas, seguían ofreciendo souvenirs.

El Ayuntamiento ya las había avisado de que esta semana dejaría de hacer la vista gorda. La concejal del Distrito, Mercè Homs, se acercó luego para demostrar que quiere seguir dialogando. Después, explicaron los floristas, regresaron los inspectores con las multas. Los floristas querían seguir con sus souvenirs, pero visto el costo decidieron retirarlos.

Aún así, insisten en que los imanes a un euro son la base de su negocio, que los barceloneses ya no bajan a comprar flores, que los turistas no compran plantas, que el visitante de la Rambla no está dispuesto a comprar la línea de productos diseñada por encargo del Ayuntamiento e inspirada en dibujos de estudiantes de la Escola Massana. Son muy bonitos, dicen las floristerías, pero no se ajustan a la realidad del mercado.

Y añaden que los turistas de la Rambla no se gastan 20 euros en un pañuelo. Que quieren imanes de paellas, toros y la Sagrada Família a un euro. Que si no les dejan vender estos productos tendrán que cerrar. Que están dispuestas a que apenas se vean, a que ocupen poco espacio. Pero el Ayuntamiento no da su brazo a torcer. Los imanes baratos no tienen cabida. Quiere que la Rambla sea un lugar singular. La imagen de la ciudad está en juego.

Leer más: http://www.lavanguardia.com/vida/20131016/54391172919/floristerias-rambla-imanes-multas.html#ixzz2hs1v9VUF 

Dimecres, 16 d'octurbre de 2013
La Vanguardia
El Euromillones deja 50 millones de euros en la Rambla de Barcelona

Es uno de los mayores premios de este sorteo en España, aunque lejos de los 126 millones que ganó una mujer mallorquina en 2009

Madrid. (Europa Press).- El dueño de un boleto de Euromillones validado en Barcelona percibirá más de 50 millones de euros al ser el único acertante de primera categoría -cinco aciertos más dos estrella- registrado en el sorteo celebrado este martes.
En concreto, el boleto ha sido sellado en la Administración de Loterías número 84 de Barcelona, situada en el número 88 de La Rambla.
Su propietario percibirá 50.899.071 euros, según la información facilitada por Loterías y Apuestas del Estado.
Además, en España se ha registrado otro boleto ganador de tercera categoría -cinco números-, que ha sido validado en el Despacho Receptor número 97.965 de Arganda del Rey (Madrid) y cuyo dueño cobrará 37.993,12 euros.
La combinación ganadora del sorteo celebrado este martes estuvo formada por los números 18, 27, 39, 43 y 47, mientras que las estrellas fueron el 4 y el 7.
La recaudación total fue de 47.491.398 euros y en el próximo sorteo de Euromillones se pondrá en juego un fondo garantizado de 15 millones de euros para los acertantes de primera categoría (5 + 2).
Se trata de unos de los mayores premios que el Euromillones ha dejado en España desde el nacimiento del sorteo en febrero de 2004, aunque lejos del bote de 126 millones de euros que ganó una mujer mallorquina en mayo de 2009 que compró su boleto por internet en una administración de lotería de Madrid, el más alto conseguido por un español.

Leer más: http://www.lavanguardia.com/local/barcelona/20131016/54391201564/euromillones-rambla-barcelona.html#ixzz2hs3Nx4gr

Dimecres, 20 d'octubre de 2013
BTVnotícies.cat
Menys delictes a Ciutat Vella

Durant el darrer any, s'ha registrat un 11,7% menys de fets delictius a Ciutat Vella. Segons les dades presentades en la Junta Local de Seguretat del districte, els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana han realtizat 7.868 detencions. La tendència a la baixa s'ha mantingut durant els mesos d'estiu (-10,5%), quan l'afluència de turistes és màxima.

Els dos cossos policials que operen a la ciutat han detectat 5.399 fets delictius menys durant el darrer any a Ciutat Vella. Per tipologia, el delicte que més ha baixat són els robatoris amb violència, un 16% menys. Els segueixen els furts, amb un descens del 13%, i els robatoris amb força, amb una caiguda del 8,81%.
Els delictes més freqüents són els que estan classificats com a infraccions penals contra el patrimoni, on s’inclouen els furts i robatoris amb violència o amb força. Representen el 34,8% dels fets delictius registrats. També destaquen amb un 15,4% els que deriven d’aldarulls i baralles.
Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana han dut a terme una trentena de dispositius policials en què s’han detingut “in fraganti” 181 persones per robatoris i tràfic d’estupefaents.
Aquesta tendència a la baixa també s’ha donat a l’estiu. Entre els mesos de juliol i setembre, els delictes a Ciutat Vella s’han reduït en un 10,5% respecte el mateix període de l’any anterior. Els robatoris amb violència també han estat els que més han baixat, un 14,48%. Els furts han registrat un descens de l’11% i els robatoris amb força han registrat un descens més lleuger, del 2,06%.

http://www.btv.cat/btvnoticies/2013/10/30/delictes-ciutat-vella-descens-mossosesquadra-guardiaurbana/

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X