Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

Òpera Samfaina, el nou espai gastronòmic i cultural del Liceu, obre les seves portes

14 de setembre de 2016

Òpera Samfaina ha obert les seves portes. Òpera Samfaina és un nou espai cultural, gastronòmic i també solidari, on es podrà gaudir d'experiències innovadores relacionades amb la història i la cultura catalanes. El Gran Teatre del Liceu, ha apostat per aquesta iniciativa que redefineix conceptes com el de museu, mercat, restauració o espectacle, unint-los en una experiència d’oci gastronòmic, on els Germans Roca han col·laborat en l’Odissea, una de les propostes de l’Espai.

Aquest nou local es troba situat a l’antic “Espai Liceu” i consta de 950 metres quadrats dividits en cinc àrees diferenciades, on podreu gaudir dels diferents ambients -el Rocambolesc, la Vermuteria, l’Odissea, la Diva i el Mercat- creats per l’artista Franc Aleu que ha dissenyat i creat dels continguts artístics i escenogràfics d’aquest peculiar local. Aleu aporta amb aquesta creació una visió molt personal, a cavall entre l’avantguarda i la tradició artesana, incorporant referències, entre d'altres, al camp de l'òpera i l’art escenogràfic. Òpera Samfaina, a més, també compta amb els Germans Roca que han participat en el disseny del viatge gastronòmic de l’Odissea i el Rocambolesc, i Joan Gràcia, encarregat de l’animació i la direcció dramàtica. Aquest espai únic s’allunya de la fórmula clàssica de restaurant  i està obert tots els dies de l’any i tindrà un horari que abraçarà des de les 12 del migdia a la 1 de la matinada amb horari ininterromput.

Aquesta proposta suposa la creació d’un lloc emblemàtic a Barcelona que genera valor afegit al districte de Ciutat Vella i a La Rambla.

Els Espais

L’Odissea catalana és un nou concepte d’espectacle sensorial creat per Franc Aleu i els Germans Roca. La gastronomia i l’art es troben en aquesta experiència mitjançant una pel·lícula d’animació protagonitzada per l’avatar digital del famós xef Jordi Roca. En aquesta sala, de forma circular i totalment aïllada del exterior, 16 comensals gaudiran d’aquesta fantàstica història mentre mariden productes característics de cada regió amb la millor selecció de vins catalans. L’Orquestra i el Cor del Gran Teatre del Liceu posen música a aquesta experiència única amb la interpretació d’una banda sonora singular amb intervencions tan destacades com les de Oscar Dalmau, Anna Moliner, Pep Cruz, Pau Riba, Peyu, les Divinas i Marc Parrot. El mateix Parrot ha estat l’encarregat de la música i la lletra d’aquesta composició on han col·laborat Franc Aleu i Jordi Soler.
 
La Vermuteria es presenta com un punt de trobada i un preàmbul a Òpera Samfaina. En aquesta barra es podran degustar les millors anxoves i seitons de l’Escala, olives variades i plats típics com les patates braves, l'ensalada russa, el gaspatxo, l’ajoblanco, etc.
 
La Diva és el cor d’Òpera Samfaina, una part central oberta a la màgia i a l’inesperat. Una cova de sorpreses i de poesia visual, amb finestres al Mediterrani, a les vinyes que produeixen el vi que es serveix en una de les originals barres. En aquest espai els assistents trobaran àrees com la Barra Solidaria, la barra de cervesa, la barra de vins o la taula temàtica.
 
Al Rocambolesc els visitants podran provar els gelats de Jordi Roca (Celler de Can Roca) i Ale Rivas, com el famós Dit de Colom, un gelat de xocolata, oli d’oliva i sal, inspirat en l’emblemàtic símbol de Barcelona
 
El recorregut d’Òpera Samfaina clou amb El Mercat, on hi ha diferents zones delimitades destinades a les temàtiques principals de la gastronomia catalana: Sotamar (peix i platja), Matança (embotits i carn), Hespèrides (verdures), Catalàctic (làctics) y Dolça Cataluña (dolços).
 
Un projecte solidari

Òpera Samfaina no només és un espai cultural i gastronòmic, sinó que també neix amb un esperit solidari. Per una banda, en aquesta primera etapa, la barra solidària compta amb tapes creades i cedides per diferents cuiners de renom internacional com Carles Abellan, Nandu Jubany, Albert Adrià y Christian Escribà. A cada temporada s’afegiran nous cuiners que faran el relleu dels actuals. Una part de la recaptació d'aquesta activitat es destinarà a fins solidaris, amb beneficiaris com el Casal dels Infants del Raval i la Fundació Joan Salvador Gavina. Per l’altra, els germans Roca, en col·laboració amb Tast Barcelona, destinen els beneficis de la seva participació a L’Odissea catalana a Metges Sense Fronteres.
 
A més, dues terceres parts de la plantilla d’Òpera Samfaina prové d’entitats socials que promouen la inserció sociolaboral de col·lectius en risc d’exclusió social amb la voluntat de revertir el valor afegit d’aquest projecte empresarial i artístic, no únicament en l’oferta cultural de la ciutat, sinó també en el teixit social dels barris i de l’impuls de diverses  iniciatives solidàries, en el marc també del Projecte Social del Liceu. 

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X