Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

Pla de transició cap a una Nova Normalitat

29 d'abril de 2020

El Consell de Ministres ha aprovat el Pla per a la Transició cap a una Nova Normalitat que estableix els principals paràmetres i instruments per a l'adaptació del conjunt de la societat a la nova normalitat, amb les màximes garanties de seguretat, després de la crisi provocada per la COVID-19.

Desescalada gradual, asimètrica i coordinada

En la roda de premsa d’ahir, el  president va explicar que la desescalada es farà en funció del control de l'epidèmia en cada província i a la velocitat que permeti la situació sanitària d'aquesta zona, d'acord amb criteris objectius. El pas d'una fase a una altra en cada lloc es determinarà en funció de les capacitats estratègiques del seu sistema sanitari d'atenció primària i hospitalari; la seva situació epidemiològica; la implantació de mesures de protecció col·lectiva en comerços, transports, centres de treball i en qualsevol espai públic, i en les dades de mobilitat i econòmics.

El procés no serà uniforme, sinó asimètric i amb diferents velocitats, però coordinat, perquè es regeixi per unes mateixes regles. Aquesta coordinació recaurà en el Govern d'Espanya, i el ministre de Sanitat assumirà les decisions necessàries com a autoritat delegada. No obstant això, es tindrà molt en compte el parer de les autoritats autonòmiques i locals, als quals correspondrà gran part de la gestió. De fet, podran prendre's mesures en territoris no coincidents amb les províncies si així ho motiven les comunitats autònomes.

Fases de la desescalada

En l'actual fase preparatòria o fase zero, a més de la mesures projectades perquè els menors surtin una hora al carrer i els adults a fer exercici, s'inclou l'obertura de locals i establiments amb cita prèvia per a l'atenció individual dels clients, així com dels restaurants amb servei de menjar per a portar, sense consum en el local. Els esportistes professionals i federats podran començar a entrenar de manera individual.

SORTIDA CONTROLADA DE MENORS / ESPORT INDIVIDUAL A L’EXTERIOR / LOCALS AMB CITA PRÈVIA PER TAKE AWAY / ENTRENAMENT INDIVIDUAL ESPORTISTES PROFESSIONALS / PREPARACIÓ DE TOTS ELS LOCALS PÚBLICS AMB MESURES DE PROTECCIÓ

En la fase un o inicial, es permetrà l'obertura del comerç sota condicions estrictes de seguretat, excepte els centres comercials, on són més probables les aglomeracions. En restauració es podran obrir terrasses amb limitacions d'ocupació del 30% i, en hostaleria, hotels i allotjaments turístics, excloent les zones comunes. El sector agroalimentari i pesquer reprendrà les activitats que mantenia amb restriccions. Els llocs de culte podran obrir limitant el seu aforament a un terç de la seva capacitat. En l'àmbit esportiu, obertura de centres d'alt rendiment amb mesures d'higiene i protecció reforçades i el permís per a l'entrenament mitjà en lligues professionals. Per als ciutadans que utilitzen el transport públic, l'ús de la màscara estarà "altament recomanat".

OBERTURA DEL COMERÇ (EXCEPTE CENTRES COMERCIALS). / RESTAURACIÓ 30% OCUPACIÓ TERRASSES / OPERTURA HOTELS EXCEPTE ZONES COMUNS / LLOCS DE CULTE AL 33% D’OCUPACIÓ / OBERTURA CENTRES ALT RENDIMENT ESPORTIU

En la fase dues o intermèdia s'obrirà l'espai interior dels locals sol per al servei de taules, amb separació entre elles i un terç d'aforament.

El curs escolar començarà al setembre amb caràcter general, si bé es podran reobrir abans els centres educatius amb el propòsit de garantir les activitats de reforç, que els menors acudeixin en el cas que tots dos progenitors treballin presencialment i per a celebrar les proves de l'EBAU.

Els cinemes, teatres i auditoris reobriran un terç del seu aforament amb butaques preasignades. Les sales d'exposicions, conferències i visites a monuments també obriran amb un terç de la seva ocupació habitual. Els actes i espectacles a l'aire lliure estaran permesos quan es congreguin menys de 400 persones assegudes. Els llocs de culte hauran de limitar el seu aforament al 50%.

OBERTURA INTERIOR DE LOCALS AL 33% D’AFORAMENT / OBERTURA DE CENTRES ESCOLARS PER A CLASSES DE REFORÇ O SELECTIVITAT / CINEMES I TEATRES AL 33% D’AFORAMENT / EQUIPAMENTS CULTURALS AL 33% D’AFORAMENT (SI SÓN EXTERIORS, 400 PERSONES MAX) / LLOCS DE CULTE AL 50% D’OCUPACIÓ

En la fase tres o avançada  es flexibilitzarà la mobilitat general, si bé es mantindrà la recomanació de l'ús de la màscara fora de la llar i en els transports públics.El comerç limitarà l'aforament al 50% i es fixarà una distància mínima de 2 metres entre persones. En restauració, se suavitzaran alguna cosa més les restriccions d'aforament i ocupació, si bé es mantenen estrictes condicions de separació entre el públic.

FLEXIBILITAT DE LA MOBILITAT / CENTRES COMERCIALS AL 50% DE LA SEVA CAPACITAT I AMB DISTÀNCIA DE SEGURETAT / MÉS AFORAMENT A LA RESTAURANCIÓ PERÒ AMB DISTÀNCIA DE SEGURETAT

Termini mínim de dues setmanes per fase

La durada mínima de cadascuna de les fases de desescalada s'ha fixat en dues setmanes. En el millor dels casos , la durada del procés serà de mes i mig i, com a màxim, es plantegen vuit setmanes, per la qual cosa a la fi de juny estaríem en la nova normalitat si l'evolució de l'epidèmia està controlada en tots els territoris.

A partir d'aquesta data acabaran les restriccions socials i econòmiques, però es mantindrà la vigilància epidemiològica i, sobretot, les mesures d'higiene i protecció personal fins que hi hagi una vacuna.

Primers territoris en Fase 1, a partir del 4 de maig

Si l'evolució de la pandèmia es manté en els paràmetres actuals, el pròxim cap de setmana, es permetrà en tota Espanya l'activitat física individual i passejos amb les persones amb les quals es conviu.

De la mateixa manera, i atenent la seva incidència mínima de contagis, les illes de Formentera a Balears i La Gomera, Ferro i La Graciosa a Canàries, se situaran en la fase 1 a partir del 4 de maig. L'11 de maig ho faran aquelles províncies que compleixin els requisits.

A partir d'aquesta data, s'avaluarà quinzenalment el compliment dels marcadors per a cadascuna de les províncies o illes.

Responsabilitat individual i disciplina social

En la confecció del pla s'ha analitzat les principals experiències internacionals i identificat les millors pràctiques per a recuperar la vida quotidiana i l'activitat econòmica sense posar en risc la salut col·lectiva. Així mateix, s'han contemplat les aportacions de les comunitats autònomes i les entitats locals.

Els veritables protagonistes en aquesta etapa de desescalada seran els ciutadans, la seva responsabilitat individual i la disciplina social.

RECURSOS I ENLLAÇOS PER AQUESTA ETAPA DE DESESCALADA

A la secció de notícies trobareu un recull de recursos i informació relacionades amb el Covid 19. El número de documents és molt gran i alguns han quedat ja obsolets. Per aquest motiu, anirem afegint en aquest article nous recursos que us puguin ajudar en aquesta etapa de desescalada.

ENLLAÇOS

Informació Ajuntament Comerç- Covid19

Portal Web Barcelona Activa - Covid19

Informació Generalitat de Catalunya - Covid19

Canal Empresa Generalitat de Catalunya

Informació Agencia Tributaria

Market Place Covid 19 Generalitat de Catalunya

AJUDES

Incentius Comerç Generalitat de Catalunya - CCAM

FAQS Incentius Comerç Generalitat de Catalunya- CCAM

Ajudes comerç Ajuntament de Barcelona

ALTRES RECURSOS

Mail consultes sobre el Covid19 Consorci Català d'Artesania i Moda (CCAM):  ccamcoronavirus@ccam.cat

Mail consultes Ofincina Tributaria i d'Atenció i assessorament fiscal Ajuntament de Barcelona: imh_oficina_tributaria@bcn.cat

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X