Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

Posicionament d'Amics de La Rambla davant la proliferació de la venda il·legal de carrer a la ciutat de Barcelona

3 de març de 2016

Des d’Amics de La Rambla fa molt de temps que hem expressat reiteradament la nostra creixent preocupació pel fenomen de la venda il·legal que envaeix alguns carrers de la nostra ciutat, i molt especialment La Rambla. Hem expressat la preocupació i hem exigit de manera permanent, investigacions i actuacions decidides per tal de resoldre’n l’impacte clarament negatiu que té per la nostra ciutat.

Lluny d’avançar en les solucions, la situació actual posa de manifest l’agreujament del problema, que avui ja té continguts clars de conflicte social i ciutadà.

La manca de capacitat de l’Ajuntament de Barcelona per a liderar eficientment el procés tant polític com de coordinació policial que cal gestionar, posa en risc no solament la superació d’aquest conflicte, sinó que a més pot generar les bases pel seu enquistament.

Fa pocs dies, el Síndic de Greuges emetia un informe rigorós i documentat, on analitzava el problema des de les seves diferents vessants, i com a conseqüència instava les administracions a assumir les seves responsabilitats corresponents.

Des d’Amics de La Rambla manifestem la nostra plena coincidència amb aquesta anàlisi i les seves recomanacions.

Per tant, constatem una vegada més que ens trobem davant de fets que posen en evidència la seva dimensió social i humana que cal afrontar des d’accions que, ara per ara, els serveis socials de la ciutat tenen mecanismes per a abordar. Però també constatem que ens trobem davant de fets que tenen el seu origen en les organitzacions de caràcter mafiós que operen en el marc del comerç il·legal, les falsificacions i l’explotació humana. I aquests són aspectes que demanen el tractament necessari per a actuacions de caràcter delictiu.

La dilació, el dubte, la inacció, la confusió terminològica a l’hora de definir les coses, al cap i a la fi, la no assumpció de les responsabilitats de govern en un tema que afecta la ciutat i els barcelonins, i especialment, La Rambla de manera tan recurrent i significativa, és finalment un exercici clar de manca de sensibilitat social.

No cal dir, que la consolidació de les xarxes del comerç il·legal constitueixen a mig termini, estructures de distribució d’altres productes o serveis, com ja ha passat en el cas dels “llauners”, que tenen conseqüències en vessants que acaben sent d’una gran perversitat.

No cal dir tampoc, que l’existència d’aquesta tipologia de comerç lluny de contribuir al bé comú, alimenta estructures econòmiques que actuen de sangonera de la riquesa de la ciutat i els seus ciutadans, contribuint al seu empobriment col·lectiu.

Finalment, la imatge d’una ciutat que pretén consolidar el seu lideratge en un entorn internacional complex i de gran competitivitat, no pot suportar sense veure afectat el seu prestigi i la seva credibilitat, la cronificació d’aquest lamentable espectacle ciutadà.

Així doncs, demanem a l’Ajuntament:

Que es procedeixi a liderar de manera urgent la coordinació de la investigació necessària per a desarticular l’operativitat de les xarxes de comerç il·legal.

Que es porti a terme una actuació decidida per a impedir la venda de manera efectiva i coordinada entre els diferents efectius policials.

Que es prenguin de manera immediata les actuacions socials necessàries per a donar sortida a aquelles persones que són víctimes de la instrumentalització i l’explotació per part d’aquestes xarxes.

Que s’eviti qualsevol temptació d'aprovar mecanismes que suposin la tolerància d’aquest tipus d’activitat il·legal.

Que es planifiqui una campanya de prevenció pública dirigida a ciutadans i visitants i estudiï així mateix solucions de tipus sancionador per a aquells compradors que contribueixin a la consolidació d'aquestes xarxes mafioses.

Que es comprometi a mantenir la vigilància i les actuacions en el temps. Massa vegades hem assistit a la reaparició dels problemes a la via pública per desistiment de l’Ajuntament.

Barcelona, març de 2016.

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X