Posicionament d'Amics de La Rambla sobre el projecte de reforma de la façana del Gran Teatre del Liceu
17 de març de 2016
Aquestes darreres setmanes s'ha obert un debat encès entre partidaris i detractors de la proposta que l'artista plàstic Frederic Amat ha fet per la façana del Gran Teatre del Liceu. Davant d'aquesta polèmica, Amics de La Rambla vol expressar la seva opinió:
En primer lloc expressem la nostra satisfacció pel fet que La Rambla sigui protagonista d’un debat cultural, atesa la seva vocació d’eix cultural a la ciutat.
En segon lloc constatar que com a Associació defugirem la subjectivitat del debat sobre l’obra d’art o la seva idoneïtat estètica, que pot tenir tantes mirades com socis la nostra entitat.
Amics de La Rambla és una entitat que té com a objectiu defensar els valors materials i immaterials de La Rambla i per tant creiem que el nostre judici ha d'anar en un únic sentit: És la reforma proposada bona per La Rambla?
Des d’un punt de vista social, la intervenció contribuirà a la revitalització d’aquesta zona de Ciutat Vella, afavorint una transició natural entre el barri Gòtic i el barri del Raval, a través del carrer de Sant Pau.
Cal destacar, però, un aspecte no menor com la reversibilitat dels elements projectats, de tal manera que la seva retirada no afectaria a l’estructura del conjunt arquitectònic, que resta protegit i consolidat en tot moment.
Així mateix, cal mencionar el fet que la intervenció a la façana del Liceu serà finançada íntegrament per un mecenes, per la qual cosa no suposarà cap despesa per al ciutadà. En tot cas, serà desitjable el consens entre les dues administracions implicades: Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Barcelona.
Museus, teatres, cinemes, sales de concerts, centres d'art, entitats culturals, tradició i expressions artístiques populars han conviscut a La Rambla al llarg de la seva història. La Rambla ha sigut i és l'eix de referència cultural de Barcelona. I és en aquest sentit que veiem com a molt positiva una nova intervenció artística al nostre passeig.
L'any 1976 es va inaugurar el mosaic que Joan Miró – responent a una petició d'Amics de La Rambla – va fer pel Pla de l'Os. Al llarg d'aquests 40 anys, el mosaic s'ha convertit en un dels símbols de la ciutat i en una de les mostres artístiques que es poden gaudir passejant per La Rambla.
El temps dirà si aquesta obra artística que avui es proposa assoleix l'acceptació i la integració en el passeig. En tot cas, la Rambla es reivindica avui, no solament com un passeig cultural per la quantitat i la importància de les infraestructures culturals que hi conviuen, si no també com a part d’aquest museu a l’aire lliure on el gaudi del passeig esdevingui també un acte de contemplació cultural.
Amics de La Rambla
Març 2016