Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

Resum premsa sobre La Rambla - Agost 2015

31 d'agost de 2015

Diumenge, 2 d'agost de 2015
diari ARA

Una cervesa al Museu del Turista

"El meu viatge a Barcelona el començo a la Rambla. Baixo de plaça Catalunya cap al mar anotant els establiments de menjar ràpid on no menjaré"

El meu viatge a Barcelona el començo a la Rambla. Baixo de plaça Catalunya cap al mar anotant els establiments de menjar ràpid on no menjaré: Burger King, Taller de Tapas, Pita Inn, Amatxu Tapas, Wok to Walk, Taps & Tapas, Dunkin Coffee, Tapatxi, Pans & Company, Itapa, Sweet Gaufre, Bona Tapa, La Baguetina Catalana, Tapes Gaudí, McDonald’s, Aromas de Istanbul, Luna de Istanbul, Pita House, Maccabi Kosher, Subway i Kentucky Fried Chicken.
M’assec a la terrassa de l’Hotel Oriente. Sóc l’únic autòcton, l’únic també que quan demana una cervesa li porten una gerra de mig litre, i no una de litre com als turistes. És la una del migdia d’un dia de cada dia de finals de juliol. Passa molta gent per davant meu. Moltíssima. Decideixo comptar-los. Engego el cronòmetre del meu telèfon mòbil i l’aturo al cap d’un minut. 103 persones. 103 persones són moltes persones. Moltes més de les que, quan estic de vacances, voldria veure en tot un dia.

Si en un minut n’han passat 103, vol dir que en una hora seran 6.180, en un dia, 148.320, i al cap de l’any, 54,1 milions les persones que hauran passejat per la Rambla. Potser m’he quedat curt; l’últim estudi que es va fer el 2007 parlava de 80 milions de visitants anuals. És igual: vistos de 103 en 103, tots els turistes semblen la mateixa persona. La diversitat genera uniformitat. La visió que tinc des de la meva taula de la terrassa de l’Hotel Oriente, a primera línia de Rambles, és la d’un poti-poti difícil de digerir de barrets, gorres, xancletes, bermudes, shorts, suor, cares vermelles, motxilles, maletes, tovalloles de platja, bosses del Bershka, plànols, càmeres, selfies, ulleres de sol, ampolles d’aigua i samarretes del Barça.

Tot l’èxit espatarrant del turisme a Barcelona i tots els immensos problemes que se’n deriven concentrats en un quilòmetre i mig de ciutat. Veig molta gent i no veig ningú. Només una parella de guàrdies urbans se m’acosten rient per preguntar-me que què hi faig assegut a la Rambla. “Aquí et deuen clavar, no?”, em pregunta un dels agents. Porten tot el matí patrullant amunt i avall, fent de punts ambulants d’informació turística. Avui és un dia tranquil, només han robat el moneder d’una senyora americana.

Abans de portar-me el compte, el cambrer que m’ha servit -l’Angelo, vint-i-pocs anys, elàstics i barret hipster - em demana si sóc policia. És molt sospitós un autòcton que s’asseu al lloc dels turistes, que pren notes i que rep la visita de dos guàrdies urbans. Pago per una gerra de mig litre de cervesa 9,99 euros. “ Estos son los precios de la Rambla, mundialmente famosos ”, m’aclareix, irònic, l’Angelo. És el preu, suposo, d’entrar al Museu del Turista. Tu t’asseus còmodament i són ells els qui circulen per davant teu. “ Y a usted, como le he visto con pinta de español, le he traído unas patatitas gratis. Que a los turistas esto no se lo hago”.

http://www.ara.cat/opinio/cervesa-al-Museu-del-Turista_0_1405059539.html#

Dimarts, 4 d'agost de 2015
La Vanguardia

Las Golondrinas, un mirador privilegiat de la ciutat

El 1888, coincidint amb l'Exposició Universal, es van instal·lar las Golondrinas al Port de Barcelona

L’any 1888 Las Golondrinas es van instal·lar al port de Barcelona a proposta de Felicià Gómez, un indià cubà. Ràpidament es van convertir en una atracció turística i és que, a través d’aquests curts viatges per la zona portuària, els ciutadans locals podien veure de més a prop tot el que passava en aquest punt neuràlgic de la ciutat: “Passejàvem gent que venia a veure vaixells que arribaven d’Amèrica i d’Àfrica, els quals portaven productes desconeguts per a la gent de Barcelona”, explica Agustí Roma, responsable actual de màrqueting de l’empresa.

El naixement de Las Golondrinas va coincidir amb la celebració de l’Exposició Universal de 1888, una època clau en el creixement i l’expansió de Barcelona, ja que també feia poc que s’havia enderrocat la muralla i s’estava començant a urbanitzar la zona del que seria el Paral·lel i el passeig Marítim. En aquest sentit, i a causa de la seva posició estratègica, Las Golondrinas han estat testimoni de grans canvis urbanístics, com va passar amb la celebració dels Jocs Olímpics del 1992 o les construccions d’edificis emblemàtics com la Torre Agbar o l’Hotel W Barcelona.

La flota de Las Golondrinas sempre s’ha caracteritzat per una estètica comuna:vaixells de fusta de 2 pisos i descoberts, dissenyades per navegar per aigües arrecerades. Les primeres embarcacions funcionaven amb vapor i de mica en mica es van anar modernitzant. Actualment hi ha 6 embarcacions, 3 de les quals són dels anys cinquanta, batejades amb els noms de les 3 filles d’un dels socis de Las Golondrinas d’aquella època: Encarnación, María del Carmen i Lolita.

Una sortida nostàlgica

Els motius per emprendre una sortida amb Las Golondrinas són ben diversos: veure la ciutat des d’un punt de vista diferent, passar una bona estona a l’aire lliure i, fins i tot, recordar la infància. És el cas de Mercè Domènech, que ha decidit tornar a pujar-hi després de molts anys, però ara acompanyada de les seves nétes: “Em produeix molta nostàlgia ja que hi havia pujat quan era petita”, explica emocionada. Actualment, es poden fer diversos recorreguts de fins a una hora i mitja a través dels quals es recorre el port, el litoral i les platges de Barcelona.

http://www.lavanguardia.com/mon-barcelona/20150804/54434322315/golondrines.html#ixzz3hvL8F2Pk

Dimecres, 5 d'agost de 2015
La Vanguardia

Els urinaris oberts tenen data de caducitat

L’Ajuntament rectifica la ubicació del lavabo del Born i avaluarà instal·lar-ne de fixos per pal·liar la mancança actual

“El carrer fa tanta fortor de pixum que cada dia hem de posar-hi lleixiu”. Maria Mas, de l’Associació de Veïns del Casc Antic, defensa, convençuda, que als carrers del centre de Barcelona hi fan falta més lavabos públics, ja que fa anys l’estratègia de la ciutat va ser retirar-los per evitar problemes com el consum de drogues dins de les cabines. Ara l’aposta del govern de la ciutat pel polèmic model d’urinari de peu i obert -els usuaris (masculins sempre) queden d’esquena, però a la vista de tothom- ha reobert el debat sobre la manca de serveis públics als carrers. Especialment a les zones més pressionades pel turisme, que, sobretot a l’estiu, pateixen la pudor d’orins diàriament. L’urinari a la vista de tothom, però, ha fet remoure alguns estómacs.

Molts veïns defensaven ahir que calen més lavabos, però que el model obert no millora la imatge de la ciutat. Aquests urinaris tenen data de caducitat i es retiraran després de la Mercè per no tornar. Si es considera que han funcionat, l’aposta del consistori serà per lavabos de construcció. La primera conseqüència del rebombori que ha generat -a les xarxes i també a les converses de cafè- la instal·lació de sis lavabos al districte de Ciutat Vella va ser ahir el trasllat de l’urinari que s’havia col·locat enganxat a la paret del Born Centre Cultural a un emplaçament pròxim, el carrer de la Fusina. Un lloc molt més discret que, tot i així, ahir concentrava les mirades dels curiosos. En el nou emplaçament, ara sí, l’urinari de peu comparteix protagonisme amb el de cabina, apte per a dones i persones amb mobilitat reduïda.

La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, va comparèixer davant la premsa per donar explicacions sobre el que, des del seu punt de vista, és una “polèmica estival innecessària”, i va explicar que aquest urinari s’havia col·locat “per error” al costat del Born, ja que la indicació que tenien els operaris era ubicar-lo, des del primer moment, al carrer de la Fusina. Pin va assegurar que estudiarien moure’l i, de fet, en aquell moment l’urinari de la polèmica ja s’havia traslladat. Precisament, al carrer de la Fusina, on els veïns explicaven ahir que ja s’hi havia ubicat la setmana passada i que, fruit de les seves queixes, es va moure fins a adossar-lo al Born.

D’on no està disposat a moure’s ni un centímetre el govern és en la necessitat d’instal·lar lavabos públics a les zones on es registren més queixes per la difícil convivència amb l’oci nocturn. Per això, Pin va deixar clar que els urinaris de peu es retiraran després de la Mercè, però que, si es considera que han donat bons resultats, s’apostarà per construir-ne de fixos. L’aposta pel model d’urinari obert es deu, segons va detallar, al fet que l’empresa instal·ladora els cobrava el mateix per col·locar només la cabina que per instal·lar el tàndem i, a més, tenir l’urinari de peu fa que el tancat s’embruti menys.

La reacció de Pin va arribar ahir després que el grup municipal de CiU hagués instat el govern a retirar els sis nous urinaris i controlar el problema dels orins a través de les multes previstes a l’ordenança de civisme. La regidora convergent Francina Vila va definir els urinaris com un “invent de principiant” de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. I va assegurar que en mandats anteriors s’havien descartat.

Lavabos en parcs i equipaments

Segons les últimes dades fetes públiques, la ciutat té 104 urinaris en parcs i jardins, quatre lavabos públics ja existents a Ciutat Vella, els de les platges i un miler en equipaments, a més de les cabines del costat de la Sagrada Família i el Parc Güell, que són de pagament. Una oferta per a molts insuficient. El grup municipal del PP, de fet, ahir se sumava a la polèmica demanant que s’instal·lin més lavabos, però que siguin tancats i aptes, així, tant per a homes com per a dones i també per a persones amb mobilitat reduïda.

Entitats com Amics de la Rambla defensen que l’actual oferta de lavabos al centre de la ciutat és “insuficient”. I la síndica de la ciutat, Maria Assumpció Vilà, recomana incrementar el nombre de lavabos però que no siguin oberts.

Després de rebre queixes per les multes per orinar al carrer i també per la brutícia que generen els orins, la defensora dels barcelonins va proposar a l’Ajuntament el 2013 l’obertura de serveis en estacions de metro i a la xarxa de pàrquings. “Han de ser tancats, una cosa íntima”, argumenta.

http://www.ara.cat/societat/urinaris-oberts-tenen-data-caducitat_0_1406859326.html#

Divendres, 7 d'agost de 2015
El Periódico

Fitxatges per a la Rambla

Empreses locals com Costa Este i Grupo Lombardo obriran negocis amb el repte de millorar oci i restauració

La prohibició de més restaurants dispara el preu de les llicències, encara que creix l’interès inversor en l’eix

El degoteig és lent però esperançador. Encara que ja és tard per als comerços més autèntics o amb identitat local (anecdòtics a l’eix més turístic de la ciutat), sí que es va produint un alentit relleu amb l’objectiu de recuperar una certa qualitat comercial a la Rambla. Com a mínim, firmes de moda i grups locals de restauració estan apostant per tirar l’àncora en un passeig que ha sigut monocultiu de botigues cutres de souvenirs , menjar ràpid per al turista sense pretensions i locals de canvi de moneda. La tardor portarà dues inauguracions potents perquè simbolitzen l’aventura de grups empresarials locals de la restauració i/o l’oci a Barcelona, Costa Este i Grupo Lombardo.

Recentment ha obert la firma de moda juvenil Double Agent i hi ha projectes en gestació.
Amb 100 milions de vianants a l’any, la Rambla és un aparador en si mateix. Una vitrina que han fet gairebé seva, inexplicablement, un bon nombre d’empresaris estrangers, molts dels quals exploten diversos restaurants de fast food o botigues de records clòniques. Imants per al turista que ignora que aquella gastronomia diu poc de la ciutat, però que s’instal·la a les seves terrasses a menjar paelles precongelades. Amb un pla d’usos per a Ciutat Vella, i la prohibició a nous negocis de souvenirs a l’eix, així com a places hoteleres i bars i restaurants, l’ajuntament de Trias va pretendre impulsar l’assentament d’indústries vinculades a la cultura.

LLICÈNCIES MILIONÀRIES / La realitat és que els nòvios que té la Rambla pensen essencialment en clau hostalera i de moda. El tèxtil s’ha anat obrint pas amb Custo, Nike, Desigual, H&M..., firmes que clonen altres eixos comercials urbans, però que almenys relleven la sobredosi de barrets mexicans. L’últim inquilí ha sigut Double Agent, en el 72, amb més de 50 botigues a tot el món i en plena expansió. Els ha seduït la «finestra internacional» que és el passeig, i la infinita oportunitat de vendes.

Una oportunitat tan alta com el preu de les llicències de restauració, que davant la prohibició de nous permisos es revenen per preus que superen els 400.000 euros, sense comptar el local, indiquen diverses fonts del sector. Un grup inversor forà donarà aviat el relleu a una antiga seu bancària en el número 52, també a la recerca de les estovalles, al comprar una llicència C3 (restauració) després d’una baixa prèvia. També està en fase negociadora el número 38, que abans va acollir una sucursal del BBVA i on un empresari pakistanès va intentar subdividir l’espai en tres negocis, però va abandonar el projecte davant la impossibilitat d’aconseguir permisos per despatxar més records i aliments a la zona.

Però són empresaris locals els que comencen a creure en un eix que, al marge de facturar a costa del guiri de pas, busca la dignificació comercial que predica l’associació d’Amics, Veïns i Comerciants de la Rambla. Ho constaten els que gestionen traspassos i arrendaments. Gerard Marcet, del departament d’Inversions de Laborde Marcet, ha tancat diverses operacions a la zona i certifica un creixent interès de les marques. «És qüestió de temps que baixin a la Rambla i canviïn el model», afirma.

El Grupo Lombardo, que tripula establiments com el Taller de Tapas, Casa Delfín i Ajoblanco, ha comprat el local del número 31, que en la seva última etapa va ser un bar d’esports i cerveses i una sandvitxeria, per llançar el seu nou Ultramarinos, amb interiorisme de l’omnipresent equip de Lázaro Rosa-Violán, que li donarà un aire de disseny industrial. Preparen una carta centrada en «el millor de la península Ibèrica», amb protagonisme d’arrossos, carns amb denominació d’origen i peixos a la brasa, encara que també amb tocs de fusió. Com la llarga vida de la Rambla, el seu horari també serà dilatat, de 9.00 a 3.00 hores, de l’esmorzar a les copes, amb discjòqueis, música en directe i pes de la cocteleria.

Costa Este (Opium, Pacha, Bling Bling, Nuba...) també prepara inauguració a l’octubre en el número 17, que va ser un sex shop abans d’estar tancat una temporada. De moment està en obres i l’empresa ha sol·licitat llicència de restaurant i discoteca, possiblement amb el nom de Shiva&Son, un projecte ambiciós que també atraurà turistes, encara que de més calibre.

Divendres, 7 d'agost de 2015
El Periódico

De la cervesa XXL al menú ‘cutre’

Els milers de turistes que abarroten la Rambla sucumbeixen a una oferta dominada pel ‘low cost’

Una passejada a ritme de tortuga per la Rambla i un escrutini a fons de la seva oferta pot deprimir qualsevol barceloní sensible. El ciutadà difícilment sucumbirà a més d’un seguit d’opcions gastronòmiques o a comptades propostes de shopping . La immensa majoria dels 140 locals de planta baixa acullen negocis clarament enfocats al viatger (i sobretot al de baixa volada), en un cercle viciós en què és difícil saber si va ser primer l’ou o la gallina. ¿És l’efecte icònic del vial el que ha derivat en el monocultiu comercial turístic o és aquesta oferta la que ha expulsat els barcelonins perquè no va amb ells? Sigui quina sigui la resposta, el multitudinari eix torna a tenir paralitzat el pla especial per intervenir urbanísticament a la zona, al marge del pla d’usos que ja regula la seva activitat econòmica. La regidora Gala Pin va anunciar que era millor esperar a resoldre altres fronts i introduir més participació ciutadana en el debat.

Mentrestant, els Amics, Veïns i Comerciants de la Rambla intenten incentivar l’arribada d’empresaris amb més vocació ciutadana o, com a mínim, que atreguin un turisme de qualitat. I encara que el desig general és la pluralitat, un mix d’oferta cultural (llibreries, música i art) que pretenia el govern de Trias, així com de moda i gastronomia decent, la realitat és que la restauració és l’objectiu prioritari de la majoria de pretendents.

En els últims anys els passos més ferms sobre aquesta qüestió han sigut l’obertura de l’hotel de luxe Bagués amb el restaurant Regulador en planta de carrer, la implantació d’un restaurant del grup Tragaluz (Luzia) o algunes propostes de la Boqueria, com Casa Guinart, que treu el cap a la Rambla, entre altres. Conviuen amb històrics supervivents com el Cafè de l’Òpera o clàssics com l’Amaya, per citar-ne algun. Però d’entre els gairebé 70 establiments comptabilitzats per aquest diari on menjar alguna cosa (de gelateries a fast food i restaurants), l’oferta majoritària segueix sent la de tapes, pizzes, paelles precuinades, hamburgueses, kebabs i gerres de cervesa mida XXL. Una marisqueria de nom equívoc anuncia amb una gran pissarra « open buffet a 10 euros» , i diversos restaurants de la zona s’han sumat a l’assumpte del self service fins a rebentar per 13,99 euros.

Projectes fallits


La prova més manifesta de com és de complicat atraure un públic més acabalat és que la inversió més potent dels últims temps, la renovació de bona part del teatre Principal, que inclou restaurant i club, ha sigut un fiasco sobre les seves pretensions inicials. De sopars elitistes l’any passat ha passat a anunciar en un faristol menús de 12 euros amb truita francesa, gaspatxo, pollastre o paella a elegir, o l’espanyolíssim menú de 10 euros que compagina «sangria, cervesa o aigua, més dues tapes i paella» ...

Una trentena de locals de souvenirs (on manen el Barça i el folklore), als quals se sumen els records que despatxen els quioscos i les floristeries, completen el següent bloc més nombrós. Però al passeig hi ha cabuda també per a locals de canvi de moneda, venda d’or, apostes esportives... En extinció, els bancs i els locals eròtics. I amb la persiana tancada, a part dels projectes que s’han esmentat abans, tan sols un local més. Un operador amb solera, que demana discret anonimat, argumenta que el mateix ajuntament «va contribuir» a l’endogàmia turística al permetre que les antigues ocelleries s’erigissin en grans parades (un conflicte pendent de resolució) on s’ha acabat despatxant sobretot gelats, refrescos i dolços. I també entrades a espectacles, torrons, regals mariners i del Barça.

Seguint per la vorera central (on s’han ordenat estàtues i pintors no sense polèmica), el repte pendent és millorar les terrasses, encara que s’integren en el futur pla especial. De moment, la pasta, la pizza i els arrossos econòmics corren per les taules, en contraposició amb les cerveses gegants de nou euros. El yin i el yang d’un carrer on es vol guanyar voreres, però on qualsevol espai passa a ser útil per als manters.

Curiosament, darrere el gran soc altres carrers perpendiculars han aconseguit canviar (a millor) la seva oferta comercial, en especial Tallers, Hospital i altres conductors al Raval. I també la plaça Reial, malgrat la invasió de terrasses, va sumar punts als seus pòrtics després de fitxar l’Ocaña i l’Hotel DO.

Però el riu humà de la Rambla, aclaparat pel colorit de la ruta, no mostra gran criteri. Un grup d’italians s’asseu amb decisió en una terrassa i demana «típiques tapes catalanes» a un cambrer asiàtic que assenteix abans d’endossar-los una carta multicolor i receptar-los una gerra de sangria.

Dissabte, 15 d'agost de 2015
La Vanguardia

Los hermanos Roca abrirán una heladería en el Liceu de Barcelona

El proyecto, en el que el comensal explorará Catalunya desde varios sabores y ángulos, está en fase de despegue

Los hermanos Roca abrirán una heladería en el Gran Teatre del Liceu. Se trata del último proyecto ligado a la figura de estos tres hermanos que actualmente coronan con su Celler de Can Roca la lista Restaurant que cataloga los 50 mejores restaurantes del mundo. Josep, Joan y Jordi Roca estarán detrás de un nuevo proyecto empresarial dentro del mítico teatro barcelonés de La Rambla que consistirá en una heladería Rocambolesc y un proyecto con una performance artística de Franc Aleu, que permitirá explorar Catalunya desde varios sabores, ángulos y puntos de vista. No será una heladería, al uso sino un nuevo proyecto en el que experimentar sápidamente a través de las sensaciones y de la vista.

El nuevo proyecto, que no es un restaurante pese a algunas informaciones publicadas está aún en fase de despegue por lo que desde fuentes próximas al proyecto no han querido desvelar a La Vanguardia demasiados detalles que puedan comprometer el resultado final.

El último proyecto ligado al sello Roca fue la apertura el pasado mes de septiembre de un espacio Rocambolesc -la heladería madre está en Girona- dentro del Gourmet Experience de El Corte Inglés en Madrid, pero antes los helados de la casa ya se podían degustar en la playa de la Barceloneta, dentro del chiringuito gourmet La Guinagueta, y en la de Platja d'Aro (en la Costa Brava).

Seguramente, el reciente reconocimiento a Jordi Roca como el mejor repostero del mundo en 2014, también por parte de la citada lista Restaurant, sea un motivo más a añadir para que los turistas recalen en el mítico teatro barcelonés que data de 1847.

http://www.lavanguardia.com/ocio/20150811/54435752681/hermanos-roca-abriran-heladeria-liceu-barcelona.html#ixzz3jiQWpDYr

Dissabte, 15 d'agost de 2015
La Razón

Cinco agentes de la Urbana heridos leves por manteros en Barcelona

Cinco agentes de la Guardia Urbana de Barcelona han resultado heridos de carácter leve al ser agredidos por unos vendedores ambulantes en la Rambla barcelonesa cuando les iban a requisar el material, han informado fuentes municipales.
Los hechos han ocurrido cuando los agentes se han dirigido a un grupo de vendedores ambulantes que se encontraban en la Rambla, entre el Liceo y el mercado de la Boquería, y uno de ellos ha sido agredido con un objeto contundente por uno de los manteros.
Poco después, otros vendedores ambulantes han lanzado piedras contra los cinco agentes, que han resultado heridos levemente, aunque algunos de ellos han requerido atención sanitaria.
Todos los manteros que han participado en la agresión han logrado escapar antes de poder ser identificados y hasta ahora no se ha practicado ninguna detención en relación con este suceso.

http://www.larazon.es/local/cataluna/cinco-agentes-de-la-urbana-heridos-leves-por-manteros-en-barcelona-NE10508216#Ttt1GVf5wPFa4upR

Dissabte, 15 d'agost de 2015
El Periódico

Cinco agentes de la Guardia Urbana, heridos leves durante un operativo ordinario contra el 'top manta'

Los hechos se han producido en la Rambla, y por el momento no hay detenidos
Cinco agentes de la Guardia Urbana de Barcelona han resultado heridos leves tras ser agredidos durante un operativo ordinario contra el 'top manta'. Los hechos se han producido este viernes hacia las 15.00 horas en la Rambla, entre el Liceu y la Boqueria. Según fuentes municipales, los agentes se han dirigido a un grupo de vendedores ambulantes para requisarles el material y extender la correspondiente denuncia, y en el momento de sujetar a uno de ellos, uno de los guardias ha sido agredido con un bastón.

Posteriormente, otros compañeros del retenido han agredido con piedras a los agentes, que han resultado levemente heridos. Todos los agresores han conseguido escapar sin ser identificados, y hasta ahora no hay detenidos. Algunos de los heridos han requerido atención sanitaria y, según las mismas fuentes municipales, el comisionado de seguridad del Ayuntamiento de Barcelona, Amadeu Recasens, se ha interesado por el estado de los agentes.

http://www.elperiodico.com/es/noticias/sociedad/cinco-agentes-guardia-urbana-heridos-leves-operativo-ordinario-contra-top-manta-4432092

Diumenge, 16 d'agost de 2015
El País

Los urbanos piden “soluciones” contra la violencia de los manteros

Los sindicatos piden una reunión con sus jefes políticos después que siete agentes resulten heridos por los 'top manta' en tan solo 48 horas

Cuatro sindicatos con representación de la Guardia Urbana de Barcelona han solicitado una reunión con la cúpula de Seguridad del Ayuntamiento para pedir "soluciones" después que desde el pasado viernes siete agentes del cuerpo municipal hayan resultado heridos en dos altercados con manteros. El segundo episodio de violencia ha tenido lugar este domingo sobre las 14.30 de la tarde en el paseo de Gràcia. Dos policías uniformados se han dirigido a varios manteros y les han ordenado irse de donde estaban. Según el Sindicato de Agentes de la Polícía Local (SAPOL), cuatro vendedores ilegales han agredido a la pareja de agentes, que han resultado heridos de carácter leve y han tenido que acudir a un centro sanitario. Los policías han podido detener a uno de los agresores.

Se trata de la segunda agresión a agentes del cuerpo barcelonés en menos de 48 horas. Cinco policías municipales fueron agredidos el pasado viernes por vendedores ilegales en la Rambla. Los hechos se produjeron a las 15.00 entre la Boqueria y el Liceu. Los policías iban a requisar el material y denunciar a los vendedores cuando uno de ellos resultó agredido por un bastón. Otros vendedores comenzaron a lanzar piedras a los urbanos. Cuatro agentes y un cabo de la Guardia Urbana resultaron heridos. No consiguieron detener a ninguno de los agresores.

Ante estos dos casos violentos SAPOL, CCOO-GUB y GUB-UGT han solicitado reunión urgente con el comisionado de Seguridad en el Ayuntamiento, Amadeu Recasens, con el gerente de Seguridad y Prevención Jordi Samsó y con el intendente mayor, Evelio Vázquez. Las tres fuerzas sindicales solicitan a los mandos protocolos ante el aumento de la agresividad de los top manta. 
En la misma línea, el Sindicato Profesional de Policías Municipales de Cataluña (SPPM-CAT) ha solicitado "la apertura de una comisión" donde estén presentes sindicatos, el Gobierno municipal y miembros del cuerpo policial "con el objetivo de tratar este augmento de la agresividad y establecer unos protocolos de actuación claros y concretos para garantizar la seguridad de los agentes".

A los dos episodios de tensión de Barcelona hay que sumar otro que ocurrió el pasado sábado en Sant Carles de la Ràpita (Montsià). En esta ocasión fueron los Mossos d'Esquadra quienes solicitaron a un grupo de vendedores ambulantes que abandonaran una zona de la localidad. Según fuentes sindicales, la reacción de los manteros fue tensa y hubo gritos y empujones. No obstante, los agentes se fueron y la situación no fue a más.

El aumento de la tensión entre los top manta y la policía llega después de los disturbios en Salou a raíz de la muerte de Mor Sylla el martes pasado.

Tras la solicitud de reunión de los sindicatos, el Ayuntamiento de Barcelona ha realizado una advertencia asegurando rotundamente que no se permitirá la violencia en las calles de la ciudad. Las mismas fuentes aseguraran que la Guardia Urbana de Barcelona no bajará la guardia aunque consideran que la solución al  top manta, que es una problemática global, no puede ser policial.

http://ccaa.elpais.com/ccaa/2015/08/16/catalunya/1439736424_859793.html

Diumenge, 23 d'agost de 2015
La Vanguardia

Ciutat Vella desencalla la retirada del quiosco de la basílica del Pi

Un acuerdo con el kiosquero permitirá trasladar la actividad a la Barceloneta y poner fin al contencioso judicial iniciado en 2012 | A partir de septiembre el consistorio elaborará un Plan Estratégico para modernizar todos los quioscos de prensa de la ciudad

El Ayuntamiento de Barcelona ha retirado el quiosco de la plaza de Sant Josep Oriol, en un lateral de la basílica de Santa Maria del Pi en el distrito de Ciutat Vella, después de llegar a un acuerdo con el quiosquero para cerrar y trasladar la actividad a otro quiosco de la Barceloneta, y poner fin así al contencioso que mantenían.

En un comunicado, el consorcio ha explicado que se ha procedido este martes al desmontaje y retirada del puesto tras haber llegado a un acuerdo con el propietario del negocio para que se traslade delante del Hospital del Mar, con la aprobación del distrito de Ciutat Vella. Este acuerdo permite responder a una reivindicación del distrito de la zona para retirar este punto de venta de prensa, "demasiado próximo" a la Basílica de Santa Maria del Pi y "discordante" con el entorno arquitectónico. Este quiosco, como los de la Rambla barcelonesa, dedicaba la mayor parte de su oferta y espacio de exposición a productos de ocio y souvenirs.
A su vez, el traslado soluciona, por la vía del acuerdo, un contencioso que estaba abierto desde el 2012, como resultado de las discrepancias sobre la resolución de esta licencia. 

Plan sobre el futuro de los quioscos

Barcelona tiene previsto elaborar, a partir del próximo septiembre, un Plan Estratégico que defina las líneas que seguir en el proceso de renovación y modernización de los quioscos de prensa de la capital catalana. El número de quioscos actualmente en Barcelona es de 349, de los cuales 20 están cerrados y pendientes de ser retirados o de salir a concesión. Hasta este lunes se habían retirado 58 quioscos en Barcelona, tras consensuar todos los grupos municipales y representantes del sector en 2013 que había un exceso de quioscos en la ciudad y que las renovaciones de concesión deberían prolongarse hasta 2030.

El nuevo plan se realizará en colaboración con la asociación de quiosqueros y el Colegio de Periodistas de Catalunya -titular de una docena de casetas- y contemplará aspectos como el aspecto que deben tener los quioscos, la formación del personal, el modelo de negocio, la introducción de nuevas tecnologías y la reducción de su número en toda la ciudad.

http://www.lavanguardia.com/economia/20150811/54434818496/el-ayuntamiento-de-barcelona-retira-el-kiosco-de-la-plaza-de-sant-josep-oriol.html#ixzz3jiR6zIMN 

Diumenge, 23 d'agost de 2015
El Periódico

Recetas bajo sospecha

La Rambla es el epicentro de degustación de sangría de los extranjeros

Puede que sea por su situación, tan representativa, por recomendación de alguna guía turística o por la falta de conocimiento de sitios con sangría de mayor calidad, pero lo cierto es que en las terrazas de La Rambla es difícil encontrar un turista nacional y, mucho más, a alguien de Barcelona. Eso sí, lejos de criticar la bebida o de cuestionar su posible origen industrial, los turistas saborean, tanto de la bebida como del momento, con una sonrisa en la boca.

Pero, ¿saben acaso de qué está hecha? «Sé que lleva fruta cortada y alcohol», dice Esther Pank, de Corea del Sur, mientras se bebe un vaso. Lo único que dice con seguridad es que se trata de una bebida«muy española». Del resto de los ingredientes de la pócima no tiene mucha idea, aunque no parece preocuparle en absoluto.

Tampoco saben mucho más la pareja Stéphane y Stéphanie Venetz, dos suizos que se sientan unas mesas más adelante. «Sé que una es de cava, la blanca, y otra de tinto, la negra, por lo que vimos en la carta», explica él riéndose. «Si me dejas adivinar, supongo que además de cava o vino tinto y la fruta, lleva azúcar y puede que gaseosa» , prosigue ella. Ninguno de los dos nota el resto de licores que lleva aunque, tras ser preguntados, se quedan con la duda.

En la terraza donde la pareja Venetz está sentada, aseguran los trabajadores que la sangría es de calidad y propia, nada de mezclas que ya vienen hechas como, según dicen. ocurre en otros tantos locales de La Rambla. También afirman que por allí no tienen apenas españoles, si acaso algún turista nacional, y que, sin duda, los británicos se llevan la palma a la hora de pedir bebidas alcohólicas.

Puede que el ejemplo de la mezcla de sangría industrial del que hablan sea el de la pareja de suecos Petterson. «En Suecia compré una sangría de tetrabrick que sabe muy parecida a esta», explica Pia. Entre los dos también intentan adivinar la receta de esta bebida y, una vez más, no logran adivinar el resto de licores. Quizá porque la mezcla no se hizo ante ellos, como acostumbran a hacen en otros lugares, sino que venía ya hecha.

Totalmente ajenos a este debate, les gusta y la disfrutan, porque no es algo que hagan siempre. «Además de refrescante, sienta muy bien con la atmósfera de Barcelona», comenta feliz Thomas Petterson.

http://www.elperiodico.com/es/noticias/barcelona/rambla-epicentro-degustacion-sangria-los-extranjeros-4449206

Dimecres, 26 d'agost de 2015
La Vanguardia

Los manteros, jugando al gato y al ratón con la Guardia Urbana

Los agentes aseguran que se ha disparado el número de vendedores ambulantes ilegales y que la situación es una olla a presión

Todos los guardias urbanos de la ciudad que hacían horas extras la noche del lunes al martes estaban en la Rambla, jugando al ratón y al gato con los manteros, para sorpresa de la riada de turistas que conjugan hasta las tantas el verbo ramblear. La consigna era evitar enfrentamientos y bochornos. Quienes viven de la venta ambulante ilegal han llegado a extender sus mantas a escasos metros de la comisaría central de la Guardia Urbana en Ciutat Vella, al lado del hotel Oriente.

Tarde o temprano habrá otra desgracia. Es una olla a presión, dicen los agentes, que denuncian que la cifra de manteros se ha disparado. También su agresividad. Anteayer, sobre las 13 horas, hubo un rifirrafe frente al Liceu. "Nos amenazaron con bajar al metro y coger piedras. Un novato les replicó que en las vías del metro no hay piedras. 'En el túnel, sí', le contestaron". No sería la primera vez que las usan, confirma un portavoz municipal. La semana pasada hubo un enfrentamiento. Sin detenidos, aunque tres agentes resultaron heridos. A uno le mordieron, a otro le golpearon con un palo y al tercero con una piedra. Era balasto.

La noche depara escenas cómicas. Unos vendedores senegaleses salen del intercambiador subterráneo de plaza Catalunya y se dan de bruces con unos agentes. "Perdón", dicen y dan media vuelta. Abajo ya no caben. Los primeros veinte que han extendido su género no dejan sitio para nadie más. Sus compañeros saldrán por otra boca y montarán el campamento junto al Zurich. La presión, con agentes de paisano, patrullas a pie, en moto o en coche -incluso por la acera- sólo logra trasladarlos de un sitio a otro.

Y si en la Rambla no puede ser, pues al Portal de la Pau, junto al puerto, un bazar turco consentido. Imanes, abalorios, gafas, juguetes, abanicos, pañuelos, castañuelas, monederos, bolsos, productos electrónicos, zapatillas deportivas, palos para autofotos, relojes, equipaciones del Barça o del Madrid. Productos pirata de Nike, Prada, Bulgari o Yves Saint Laurent. Algunos policías portuarios han estallado. "Nos envían lo que ellos no quieren". El Ayuntamiento lo niega, pero el lunes ambos cuerpos policiales se reunieron para limar asperezas y mejorar la coordinación. Una de las primeras acciones podría ser elaborar un censo, porque sólo se sabe que hay más manteros que nunca, pero no cuántos.

Y, mientras, en la Rambla...

Antes de los detectives Carvalho y Conde, de Manuel Vázquez Montalbán y Leonardo Padura. De los inspectores Méndez y Cañas, de Paco González Ledesma y Andreu Martín. De la inspectora Delicado, de Alicia Giménez Bartlett. De los guardias civiles Bevilacqua y Chamorro, de Lorenzo Silva. Del soldado y policía Corvo, de Marc Pastor. De la agente foral Salazar, de Dolores Redondo. Antes de todos estos protagonistas de la literatura negra en castellano y catalán, estuvo el gran Manuel González, Plinio, el jefe de la policía municipal de Tomelloso, de Francisco García Pavón. Este diario conoció anoche a un Plinio de carne y hueso.

Un faro en la oscuridad, uno de esos agentes que cualquier novato quiere a su lado. "Mira, monstruo, -le dice a un compañero- no tiene sentido empezar una actuación por venta ilegal y acabarla por atentado. Hay que evitar llegar a eso". Su jornada concluirá a las dos de la madrugada, tras doce horas de servicio, como todos los que han aceptado hacer hoy horas extras. "No hace falta: antes de medianoche los manteros se irán". ¿Por qué? "Porque no tienen dinero para taxis y aprovecharán el último viaje del metro".

La Rambla está tan atestada, incluso a estas horas, que es imposible ver qué pasa a 50 metros. Un muro humano lo tapa.¿De pronto, un silbato volador se eleva sobre la muchedumbre. "Un paki", asegura el novato. "No, ha volado bajo. Lo ha debido lanzar un niño". Los de los pakistaníes, que se han especializado en la venta de este juguete ilegal y sin garantías, "llegan mucho más alto porque utilizan unas gomas especiales, sin nada que ver con las que venden. Por eso se cabrean tanto cuando se las quitamos".

Nuestro Plinio, que no se imagina que aquellos dos remolones son periodistas, explica que los trileros fueron erradicados cuando los jueces comprendieron que estafaban, pero acosar a los manteros será más difícil. "Nadie puede alegar estafa si compra un auténtico reloj Bulgari por 20 euros". Los lanzadores de silbatos, agrega, se irán en seguida, "cuando ya no queden niños por aquí". Será el desembarco de los lateros, otra lacra, y de las prostitutas nigerianas a la caza y captura de solitarios, despreciadas por sus colegas del Este, que esperan que el cliente sea el primero en hablar. Pasan las horas. Medi Ambient limpia la Rambla a manguerazos. Todos los vaticinios del veterano se han cumplido. Todos, menos uno. Esta calle nunca cierra. Bien entrada la madrugada aún hay niños que dicen: "Mira, papá, mira", cada vez que un pakistaní somnoliento lanza un silbato y busca clientes en la noche.

http://www.lavanguardia.com/vida/20150826/54436025521/manteros-gato-raton-guardia-urbana.html#ixzz3juNMIEGx

Dimecres, 26 d'agost de 2015
BTVnotícies.cat

La plaça de Catalunya, amb tanques en ple estiu per un retard en les obres de reforma

La meitat de la plaça de Catalunya no és transitable en ple agost. L'espai està en obres des del mes d'abril, uns treballs que acumulen un retard de dos mesos i que l'Ajuntament preveu acabar la setmana que ve. Els paradistes que hi treballen denuncien se n'estan ressentint econòmicament i que s'ofereix una mala imatge als turistes.

Per als qui treballen a la zona, les obres, que s’havien d’acabar el mes de juny, s’estan allargant excessivament i estan perjudicant els seus negocis. Denuncien que els treballs avancen amb molta lentitud i que el circuit que fan els vianants queda interromput per les tanques, cosa que deixa la plaça “paral·litzada”. Remarquen, a més, que en plena temporada alta els turistes s’emporten una mala imatge de la que és un dels llocs emblemàtics de la ciutat.
El que s’està fent a la plaça és renovar 400 metres quadrats de paviment que estava deteriorat. Segons l’Ajuntament, les obres s’han endarrerit a causa de les activitats que s’hi han fet en els darrers mesos, però es preveu que estiguin enllestides la setmana que ve. El que s’està fent ara, diuen, són els acabats, és a dir, empastar, polir i abrillantar les rajoles.

http://www.btv.cat/btvnoticies/2015/08/26/la-placa-de-catalunya-amb-tanques-en-ple-estiu-per-un-retard-en-les-obres-de-reforma/

Dijous, 27 d'agost de 2015
BTVnotícies.cat

El “top manta” s’instal·la al subsòl de la plaça de Catalunya, convertit aquest agost en un soc africà

L'activitat de venda il·legal és molt frenètica a l'intercanviador de metro i Ferrocarrils de la Generalitat de la plaça de Catalunya. L'espai s'omple diàriament de manters (aquest dimecres a la tarda, una trentena), que aprofiten per vendre productes de marroquineria, calçat i roba de marques piratejades. Com és habitual, la Guàrdia Urbana supervisa la situació des de l'exterior, a peu de carrer, i no intervé a sota si no és per una urgència.

Així ho estableixen els protocols, que vetllen per garantir la seguretat de venedors i usuaris del transport públic i evitar situacions de risc en cas de corredisses. Molts manters són d’origen senegalès i fa pocs mesos que han arribat a la ciutat. Alguns d’ells han protagonitzat episodis violents, denunciats pel sindicat de la Guàrdia Urbana SAPOL. El darrer, ahir mateix, quan dos agents de la policia municipal van ser agredits després d’enxampar-ne dos al mercat de Chafarinas, a la Trinitat Nova.

Precisament aquest dimecres, el conseller d’Interior Jordi Jané ha elevat a 13 el nombre de detinguts durant els aldarulls de l’operació policial contra els manters a Salou, i no ha descartat nous arrestos. Els Mossos han fet arribar més proves a la fiscalia, amb fotos i vídeos que permetran identificar més implicats en els fets. Durant la seva compareixença al Parlament, Jané ha qualificat d’inacceptables els aldarulls que es van produir després que l’11 d’agost un senegalès morís durant una operació policial contra el top manta. El conseller ha defensat que la policia catalana va intentar evitar en tot moment que l’home es tirés

Pel que fa a l’oposició, la crítica més dura ha vingut del PP, que considera que els Mossos van actuar amb poca contundència. El seu portaveu Enric Millo ha lamentat la falta de previsió del govern. En canvi, per Iniciativa per Catalunya, el PSC i ERC, la solució al problema dels manters no ha de ser només policial.

http://www.btv.cat/btvnoticies/2015/08/27/manters-metro-catalunya-venda-ambulant-guardia-urban/

Divendres, 28 d'agost de 2015
02B cerodosbe

Los reyes de la noche barcelonesa convierten un sex shop de La Rambla en un club de lujo

El Grupo Costa Este invierte tres millones de euros en un local de 800 metros para convertirlo en un restaurante-discoteca. Será el 13º edificio de la compañía en la ciudad condal y la inauguración está prevista para Navidades

La decadente parte baja de La Rambla tendrá un lavado de imagen en los próximos meses. El Grupo Costa Este prepara la apertura de un nuevo local nocturno en el número 17 de la ronda barcelonesa. La vieja Sala X Rambla Santa Mònica – Sex Shop Center se convertirá en el último club de moda de los hermanos Bordas con tal de "revitalizar la zona", explican fuentes implicadas en la obra.

El coste del proyecto ronda los tres millones de euros entre la adquisición del local de 800 metros cuadrados y el precio de las reformas, que también implican a un pequeño negocio de compra-venta de oro. La idea es replicarel exitoso modelo de la discoteca Opium, también propiedad de Costa Este, o Shoko. Un restaurante de "comida japonesa-fusión" que, con el paso de las horas, se transformará en un club nocturno.

Aprovechar la licencia existente

Además, la intención de Ramón y Javier Bordas, actual directivo del FC Barcelona, es aprovechar la licencia con la que ya cuenta el Sex Shop. El local dispone del permiso para abrir hasta las seis de la madrugada debido a que ofrece espectáculos de Peep Show (bailes eróticos) hasta entonces, por lo que el grupo no debería iniciar nuevos trámites.

Con la apertura, Costa Este espera relanzar una zona decadente, del mismo modo que ya se hizo con la inauguración de Opium en el puerto. Actualmente, la bahía de la ciudad condal cuenta con una zona para una clientela más VIP, copada por discotecas como Pacha, Shoko y el propio Opium, y otra con locales más de batalla.

La inauguración, para navidades

El club verá la luz en Navidades y será el 13º inmueble de la firma en Barcelona. Para llegar a tiempo, un equipo de 50 operarios trabaja en la obra. Ahora mismo, la empresa cuenta con discotecas como BlingBling, Pacha, Soho y Opium y restaurantes como la cadena Cachitos, el Lolita y el Barítimo.

Así, La Rambla tendrá un argumento para que los turistas lleguen hasta su desembocadura y no se detengan en la luminosa y comercial zona alta. Especialmente de noche.

http://www.02b.com/es/notices/2015/08/los-reyes-de-la-noche-barcelonesa-convierten-un-sex-shop-de-la-rambla-en-un-club-de-lujo-14076.php

Diumenge, 30 d'agost de 2015
El País

Los angelitos de Ocaña

Una loseta en la plaza Reial recuerda el universo del pintor, icono gay de los ochenta, inconfundible por su andalucismo desaforado de vírgenes y flamencas y por sus transgresoras ‘performances’

Acaba agosto en la plaza Reial, antiguo hogar de la contracultura local hoy tomado por terrazas llenas de turistas. En un rincón de la plaza, bajo la sombra de los soportales, en la esquina con la calle del Vidre se ve una loseta con angelotes procedentes de los cinco continentes que pone: “En esta casa vivió el pintor Ocaña (1972-1982)”. Convertido hoy en icono gay y apóstol del undergroundbarcelonés, José Pérez Ocaña se ha incorporado a esa selecta galería de creadores que definen el espíritu de una determinada época, y de un determinado lugar. Libre, travestido, alucinado, provocador, visionario, así nos lo presenta la clásica Ocaña, retrat intermitent del director Ventura Pons. Imagen de aquellos años insólitos, a caballo entre el franquismo y el pujolismo, que fueron un estallido tras décadas de represión. Pocas veces ha vivido esta ciudad tal grado de atrevimiento, y tanto desparpajo.

La historia del pintor Ocaña se parece a la de tantos otros barceloneses. Nacido en Andalucía, emigró a Barcelona donde sobrevivió un tiempo trabajando de modelo, empapelador o pintor de brocha gorda (la escritora Montserrat Roig contaba en uno de sus artículos que le pintó su apartamento). Aquí, en una ciudad que recuperaba poco a poco su pulso, encontró cobijo y un buen ambiente para explorar su creatividad. El universo de Ocaña resultaba inconfundible, con un andalucismo desaforado de vírgenes y flamencas. Aunque no fueron solamente sus cuadros los que le dieron a conocer, sino su aspecto frágil, sus gafas redondas, el bombín y el mantón de Manila que lucía. En aquella Rambla de personajes populares, su atuendo le situaba como un candidato perfecto para dejar huella en el paseo. Ningún otro lugar de la ciudad está más relacionado que éste con nuestro personaje, un ecosistema que tenía su epicentro en el Café de la Ópera. Fue en ese establecimiento donde conocería a otro pintor sevillano, llamado Nazario. Ambos artistas protagonizarían algunas de las acciones más sonadas de aquellos años.

Según contó el propio Ocaña, su primer número tuvo lugar en el festival Canet Rock de 1977, una transgresora aparición con felación en público incluida. Mientras en Londres nacía el punk, ambos amigos tomaban parte en las Jornadas Libertarias celebradas en el parque Güell, donde subieron al escenario con diversos amigos vestidos de mujer para escenificar una especie de orgía coñona, que terminó con Ocaña meándose sobre el público. En el otoño de ese mismo año presentó la exposición Un poco de Andalucía en la galería Mec-Mec de la calle Assaonadors, en cuya inauguración se vistió con traje de cola y se puso a bailar sevillanas. Pero lasperformances más recordadas tuvieron lugar en la vía pública, quizás la más famosa fue aquella que terminó con su ingreso en prisión. Fue una noche de 1978, Nazario iba disfrazado de Salomé y Ocaña de ancianita.

En la puerta del Café de la Ópera se pusieron a cantar, cosa que no gustó a unos guardias municipales. A Nazario lo redujeron pacíficamente pero Ocaña opuso resistencia, provocando un altercado entre los transeúntes y la policía, con lanzamiento de sillas y botellas. En comisaría les dieron una paliza, y de allí a la Modelo donde se vivía un violento motín de la Coordinadora de Presos en Lucha (COPEL). La Rambla le dio a conocer, aunque en sus últimos años afirmó que pronto iba a convertirse en “un campo de concentración”. Ocaña también fue una figura política, muy visible en las manifestaciones del orgullo gay. En la exposición que le dedicó en 2010 la Virreina, pudieron verse filmaciones inéditas de sus performances por Europa. Se le veía vestido de flamenca en el muro de Berlín, increpando a los soldados de la RDA.

Su muerte forma parte inseparable de su leyenda. En agosto de 1983 organizó unos carnavales en su pueblo, él se hizo un disfraz de sol hecho con papel y unas bengalas que se incendiaron. Herido por quemaduras de tercer grado, murió a principios de septiembre. Ese mismo día inauguraban una colectiva en la sala Joan de Serrallonga con obra suya, uno de cuyos organizadores dirige actualmente la fundación Setba que se encuentra en un piso donde también vivió el pintor, en la escalera de la pensión Ambos Mundos. Allí localizaron en la pared unos angelitos similares a los de este azulejo, a pocos pasos de un bar de moda llamado Ocaña.

http://ccaa.elpais.com/ccaa/2015/08/30/catalunya/1440954389_077017.html

Dilluns, 31 d'agost de 2015
La Vanguardia

El comercio exige presión contra el 'top manta'

Los comerciantes reclaman que la policía actúe mientras se busca una solución global | Se quejan de que los clientes deben sortear la barrera de mantas para poder entrar

"Se merecen todo nuestro respeto porque son supervivientes, pero no se nos puede tildar de racistas por querer que también se nos respete a nosotros y a nuestros negocios. Es un problema que debe abordarse de forma trasversal pero mientras tanto no se puede permitir que campen a sus anchas". El repunte del fenómeno top manta este verano en Barcelona ha disparado todas las alarmas entre el sector comercial de la ciudad, que ha visto cómo volvía a desbordarse un problema relativamente acotado, a la vez que se hacían evidentes las discrepancias entre la Guardia Urbana y el Ayuntamiento por la forma de afrontar el problema. Javier Cottet, presidente de los comerciantes de Barnacentre y Barri Gòtic, una de las zonas donde más se han disparado las ventas ilegales, lamenta que las críticas del sector se encasillen en el término racista "cuando lo que estamos poniendo de manifiesto es un agravio comparativo que también afecta a la imagen de la ciudad". A la espera de que el Consistorio tome cartas en el asunto, los comerciantes reclaman que no se deshaga el camino andado y que mientras no se da con una solución coral, siga la presión policial sobre la venta ilegal.
"Somos un sector muy sensible al estado de la calle", reconoce Lluís Sans, presidente de la asociación Amics del paseo de Gràcia, otra de las vías preferentes del top manta, recientemente remodelada. "Hemos luchado mucho para que el paseo sea cómodo para el viandante. Hemos quitado el aparcamiento de superficie, puesto jardineras, mobiliario urbano... y ahora nos vemos invadidos por los manteros", relata. "Fenómenos como los trileros o los lateros, que fueron en su día una plaga han quedado muy reducidos, al igual que quedó la venta ilegal. Estamos de acuerdo en que hay que buscar una solución social, pero por muy difícil que sea encontrarla no hay que dejar de hacer presión, porque lo que verdaderamente frena el fenómeno es requisar la mercancía, y eso no se está haciendo", lamenta Sans.

Varios sindicatos de la Guardia Urbana han denunciado al menos siete recientes agresiones por parte de manteros. El último rifirrafe tuvo lugar el pasado miércoles en el mercadillo ambulante de cada miércoles en Trinitat Nova, en una operación conjunta de Mossos y Guardia Urbana. "Siempre ha habido, pero ahora hay más y venden de todo, incluso género de temporada. Sólo en la calle de la Fosca se ponen entre 25 y 30 manteros", relata el presidente de la flamante Associació de Marxants de Nou Barris, Jaume González, un ente que se ha constituido precisamente para poner orden en el mercadillo y reclamar soluciones a problemas como este. "Antes teníamos policía de paisano, ahora nos han dejado de la mano de Dios. Hay tenderos muy quemados porque pagan impuestos para poder vender marcas y ellos se ponen delante con sus falsificaciones y sin pagar nada de nada", concluye González.

La expresión "buenismo social" se repite como un mantra entre los comerciantes afectados que ven cómo crecen las hileras de mantas con productos delante de las puertas de sus negocios. "Hay veces que incluso cuesta sortearlas para poder entrar en las tiendas", constata Cottet, con boutique en el corazón del Portal de l'Àngel. "Más allá de representar un drama social para todos aquellos que ven en esta actividad una vía de supervivencia, representa también la consolidación de estructuras mafiosas en nuestra ciudad que hacen de la explotación humana un factor determinante para su enriquecimiento", dice Joan Oliveras, presidente de Amics de la Rambla, muy crítico con la actitud del Ayuntamiento: "El actual descontrol se produce por la falta de criterio claro en lo que respecta a las medidas para combatir el problema".

"Entendemos que la solución no es sencilla, porque si no ya estaría arreglado, pero se deben tomar una serie de medidas para evitar dar esta imagen de permisividad, de que parezca que aquí ahora vale todo", añade conciliador Vicenç Gasca, presidente de la Fundació Barcelona Comerç, el ente que aglutina a los principales ejes comerciales de la ciudad. Gasca ya planteó el problema el pasado mes de julio al Comisionado de Seguridad del Ayuntamiento de Barcelona, Amadeu Recasens. "Se deben atacar las fuentes donde van a buscar el género, a los almacenes chinos de Sant Adrià y Badalona y ver si esas compras se hacen de forma legal, con todos los requisitos. Y si no es así, actuar. También actuar en los pisos patera donde se proveen de falsificaciones", comenta.

El presidente de la Fundació Barcelona Comerç, al igual que el resto de comerciantes consultados, también habla de degradación de la imagen de la ciudad y de incremento de la sensación de inseguridad en la calle. "Es evidente que Barcelona, una ciudad de referencia en el mundo, no puede permitir un espectáculo degradante y denigrante en sus calles, hecho que representaría una renuncia en aspectos importantes que la han situado como un modelo de equilibrio, progreso y bienestar", detalla Oliveras, quien no duda en reclamar una respuesta rápida y clara por parte del Ayuntamiento.

Todo ello, sin olvidar que la venta ilegal es para los comerciantes una actividad que les supone un agravio comparativo y un perjuicio comercial. Quizá no para las grandes cadenas de lujo del paseo de Gràcia, como reconoce su presidente, Lluís Sans, que habla más en términos de imagen y de repercusión a largo plazo en las marcas. Pero sí para el pequeño comercio, sobre todo el que coincide con la línea de producto que oferta en la calle el mantero. "Quien quiere comprarse unas gafas de sol, un pañuelo o un bolso, si lo hace en el top manta ya no lo hará en una tienda", afirma convencido Vicenç Gasca. O si no que se lo pregunten a los comerciantes del Maremagnum, cuyos clientes, si es que llegan, han pasado antes por la rambla de Mar, una extensa pasarela de madera convertida por horas en un variopinto bazar turco, un centro comercial desmontable al aire libre donde las zapatillas Nike, de dudosa fabricación, a 20 euros, son el producto estrella.

http://www.lavanguardia.com/local/barcelona/20150831/54436121829/comercio-exige-presion-contra-top-manta.html#ixzz3kNWnuL3J 

LA RAMBLA DE BARCELONA

La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.

Carregant...
x
X