Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

Resum premsa sobre La Rambla - Octubre 2015

30 d'octubre de 2015

Dijous, 01 d'octubre de 2015
BTVnotícies.cat

Obren les parades que es van traslladar per les obres de la plaça de la Gardunya

El Mercat de la Boqueria estrena parades. En total n’hi ha 11, de les quals, set ja estan assignades. Les han d’ocupar els negocis que es van veure obligats a traslladar-se a un altre espai del mercat a causa de les obres de construcció del pàrquing de la plaça de la Gardunya.

I les noves parades fa uns dies que ja comencen a tenir vida. L’ocupació s’està fent a mesura que les obres de les noves parades, que es fan al gust del propietari, van acabant. Estan contents de tenir locals nous, però també tenen dubtes de si la nova ubicació serà bona per als negocis

http://www.btv.cat/btvnoticies/2015/09/30/obren-les-parades-que-es-van-traslladar-per-les-obres-de-la-placa-de-la-gardunya/

Dijous, 01 d'octubre de 2015
El País

Les flors envaeixen la Rambla

L’associació Amics de la Rambla organitza, del 3 al 7 d’octubre, la Festa del Roser

Fúcsies, roses, orquídies, clavells. Aquestes seran algunes de les flors que, del 3 al 7 d’octubre, decoraran per primera vegada els edificis de la Rambla. La raó? La Festa del Roser, que coordina l’Associació d’Amics de la Rambla. De la decoració d’aquests establiments se’n faran càrrec entitats com l’Escola d’Art Floral i Disseny de Jardins de Catalunya, així com els paradistes de flors de la Rambla. L’entitat ha presentat l’esdeveniment a l’Hotel 1898, un dels establiments que participaran a la festa.

L’associació busca, amb aquest esdeveniment i d’altres ja celebrats, com la fira gastronòmica Tast de la Rambla, atraure els barcelonins a l’avinguda. D’aquí ve el recurs a la flor, un element “singular” de la Rambla “des del segle XIX”, segons Oliveras. Un altre objectiu és “posicionar les floristes, enfortir-les”, afegeix Marta Tatxi, comissària de l’esdeveniment.

Per tal de posar-lo en marxa, l’entitat ha rebut l’assessorament dels paisatgistes de Temps de Flors de Girona. “Tot just els el vam presentar al juliol, i de seguida ens van passar propostes, dibuixos, sobre com es podria decorar la Rambla”, recorda amb entusiasme Tatxí. L’objectiu que l’entitat barcelonina persegueix, però, no és el mateix. “La seva proposta [de Temps de Flors] és transformar els espais arquitectònics. La nostra és diferent, artística, plàstica”, matisa la comissària.

La festa començarà dissabte a les 11 del matí amb una ofrena floral dels floristes de la Rambla, amb 4.000 roses de diversos colors. El Palau de la Virreina, el Museu de Cera o el Mercat de les Flors seran alguns dels edificis que tindran decoracions florals. En el cas del Museu de Cera, l’Escola d’Art Floral crearà estructures amb branques de fusta i vímet, de les quals penjaran orquídies. L’acte, a més, compta amb la participació d’alguns dels establiments hotelers de la zona, com l’Hotel 1898 i el DO, que s’encarregaran d’embellir les seves parets amb decoracions florals.

També hi prendrà part Parcs i Jardins, amb un mosaic format per flors com coral·lins i pensaments, al Portal de la Pau –on es troba la seva seu–. El grup de catifaires del Raval també hi participarà amb una instal·lació al Centre Arts Santa Mònica.

Els organitzadors volen que aquesta Festa del Roser serveixi de “llavor” perquè més negocis de la Rambla hi participin amb decoracions florals en properes edicions. "Volem que vinguin paisatgistes de Girona, però també d’altres països. És un gran aparador”, explica Tatxí, que assegura que hi podria haver grans empreses interessades a patrocinar les properes edicions.

Les floristes protagonitzaran la festa. I volen aprofitar-la per “visibilitzar l’ofici [i la formació] de florista”, explica Carme Romero, de l’associació. “És un sector que sovint no ha tingut el reconeixement d’altres, com la gastronomia”, afegeix Roser Bofill, directora de l’Escola d’Art Floral de Catalunya.

Aturada del pla d’ordenació de la Rambla

Preguntat pels periodistes, Joan Oliveras ha assegurat que no té “resposta clara sobre per què s’atura el pla”, tot i les reunions mantingudes amb l’Ajuntament. El president d’Amics de la Rambla ha lamentat que s’hagi aturat el pla, dedicat a regular la mobilitat, les infraestructures i les parades de la Rambla. L’avinguda “està en una situació d’urgència, ens sembla sorprenent que no es prioritzi”, ha afegit.

http://cat.elpais.com/cat/2015/10/01/catalunya/1443703562_925410.html

Dijous, 01 d'octubre de 2015
La Vanguardia
La Rambla lucirá jardines verticales en las fachadas durante su fiesta mayor

La Rambla de Barcelona estrenará este octubre un homenaje al arte floral de la ciudad con siete jardines verticales en diferentes fachadas de la avenida y una intervención artística municipal en el Portal de la Pau. Se trata del plato fuerte de la Festa del Roser 2015, la fiesta mayor de la Rambla, que se celebrará del sábado 3 al miércoles 7 de octubre y cumple 53 ediciones.

Amics de la Rambla, organizadora de los actos, ha presentado este jueves la edición 2015, que ha definido como un "pequeño experimento" que aspira a convertirse en "un evento ciudadano de futuro" y que reivindica "la profesionalidad de la floristería en Barcelona".

Las fachadas que contarán con decoración floral son las del Arts Santa Mònica, el Museo de la Cera, el Cafè Ocaña y el Hotel D.O. de la plaza Reial, el Palau de la Virreina, el Hotel 1898 y la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona -sobre el teatro Poliorama-. Cada edificio ha ideado una composición que alude a su pasado o a su personalidad, de la mano de diferentes artistas catalanes. Así, el Hotel D.O. evocará el mundo vitivinícola, mientras que el Hotel 1898 recordará que fue la mítica sede de la Compañía General de Tabacos de Filipinas del Marqués de Comillas. El Arts Santa Mònica contará con el talento de las catifaires de la fundación Tot Raval, mientras que la Escuela de Arte Floral vestirá el Museo de la Cera. Parcs i Jardins también participará con un pequeño jardín especial en el Portal de la Pau, frente al monumento a Colón.

Las floristas de la Rambla, a quien la fiesta quiere dar un especial protagonismo, ofrecerán demostraciones de arte floral en sus paradas. Y el festival Temps de Flors de Girona, que en sus últimas ediciones ha contado con la colaboración del Ayuntamiento de Barcelona para las presentaciones y la promoción turística, ha asesorado a Amics de la Rambla en los preparativos de la iniciativa.

La Festa del Roser propone un variado programa de actividades culturales y lúdicas, que aspiran a atraer de nuevo a vecinos y barceloneses hacia la arteria más turística de Ciutat Vella. Así, el sábado 3 de octubre se instalará frente a la Virreina un gran cesto bajo el lema 'Una flor, un desig', para que los ciudadanos dejen su mensaje para el futuro. Por la tarde se repartirá chocolate y habrá un concierto gratuito -con aforo limitado- de David Carabén, líder de la banda Mishima, en el Teatrino del Conservatori del Liceu.

A lo largo de la fiesta un total de 13 equipamientos culturales públicos y privados abrirán puertas con entrada libre y pases especiales. Se trata del Palau Güell, los museos Marítim, de la Cera, de la Erótica y Jamón Experience, el Palau Moja, la Fundació Enric Miralles, el Liceu y los teatros Principal y Poliorama, la Reial Acadèmia de Ciències i Arts, La Virreina y el Arts Santa Mònica. El resto de jornadas habrá actividades para todos los públicos, como visitas guiadas y cuenta-cuentos.

Además la asociación Amics de la Rambla otorgará el sábado los galardones anuales 'Ramblista de honor', que distingue a los ciudadanos y entidades que se han significado en favor de la avenida.

http://www.lavanguardia.com/local/barcelona/20151001/54436961038/jardines-fachadas-rambla-festa-del-roser-2015.html#ixzz3nKRAmH2W

Dijous, 01 d'octubre de 2015
BTVnotícies.cat

Amics de la Rambla exigeix explicacions sobre la paràlisi del pla especial

Els representants d’Amics de la Rambla s’han mostrat sorpresos que el govern municipal encara no hagi explicat els motius per aturar temporalment el pla especial. Recorden que està pendent d’un únic tràmit, l’aprovació definitiva, després que al desembre, amb Xavier Trias com alcalde, el ple ja va donar el seu vistiplau inicial al Pla d’usos.

Segons el president de l’entitat, Joan Oliveras, ja hi ha hagut diverses reunions amb el consistori, però no han rebut resposta sobre el que titllen de  “paràlisi sense contingut” del pla que “la Rambla necessita per vèncer una situació de col·lapse”. Els Amics de la Rambla han advertit que si i no es desencalla de forma ràpida  buscaran “els mecanismes que l’associació trobi per tal que el pla tiri endavant”.

http://www.btv.cat/btvnoticies/2015/10/01/amics-de-la-rambla-exigeixen-explicacions-sobre-la-paralisi-del-pla-especial/

Divendres, 02 d'octubre de 2015
BTVnotícies.cat

La Festa del Roser omplirà de flors les façanes de la Rambla

Del 3 al 7 d'octubre es decoraran amb flors les façanes de vuit edificis de la Rambla per la 53a edició de la Festa del Roser. Segons Amics de la Rambla, la iniciativa vol homenatjar les floristes de la Rambla, i es repetirà els propers anys perquè es converteixi en un gran esdeveniment ciutadà

Set façanes emblemàtiques de la Rambla es cobriran d’ornaments florals per celebrar la festa major de la Rambla. Diversos artistes locals les guarniran amb jardins verticals durant la Festa del Roser del 3 al 7 d’octubre.

Les façanes que es decoraran seran les de l’Arts Santa Mònica, el Museu de la Cera, el Cafè Ocaña i l’Hotel DO, de la plaça Reial, el Palau de la Virreina, l’Hotel 1898 i la Reial Acadèmia de les Ciències i Arts de Barcelona, sobre el Teatre Poliorama. A més, també  hi haurà una intervenció de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins al Portal de la Pau, davant del monument de Colom. Els organitzadors d’aquesta iniciativa han tingut l’assessorament del festival Temps de Flors de Girona, i esperen es converteixi, en properes edicions, en un gran esdeveniment ciutadà.

A banda d’aquesta novetat, cridada a ser el plat fort de la festa, Amics de la Rambla també organitzarà diverses activitats lúdiques i culturals. Per exemple, les floristes de la Rambla oferiran demostracions d’art floral a les seves parades, i David Carabén oferirà un concert gratuït -amb aforament limitat- al Teatrino del Conservatori del Liceu.

Per tancar la festa, el dissabte 7 d’octubre es lliuraran els guardons de Ramblista d’Honor al Saló de Cent de l’Ajuntament. Uns premis amb què l’associació distingeix les entitats i ciutadans que han contribuït a difondre el presitigi d’aquesta via.

http://www.btv.cat/btvnoticies/2015/10/01/festa-roser-omplira-flors-facanes-rambla/

Divendres, 02 d'octubre de 2015
La Vanguardia

Colau paraliza el plan aprobado para la Rambla

Amics de la Rambla reclama el plan especial, que está suspendido

El paseo más popular de Barcelona lleva décadas esperando reformas que avancen hacia un equilibrio de sus usos y comercios

La Rambla sigue a la espera de actuaciones urbanísticas que contribuyan a equilibrar sus usos comerciales, hacer más agradable el paseo y conectar sobre su eje los barrios del Raval y el Gòtic. La asociación Amics de la Rambla, que avaló el plan especial de ordenación de este paseo, aprobado inicialmente en el mandato del alcalde Xavier Trias, está buscando aliados políticos y estudia fórmulas, por la vía administrativa, para obligar al Ayuntamiento a aprobar definitivamente aquel plan. El proyecto está suspendido por el gobierno de Ada Colau, que quiere revisarlo.
“Entendemos que el nuevo equipo de Gobierno, que no intervino en el proceso participativo, que duró más de un año y en el que casi 190 entidades de la ciudad fueron consultadas, quiera introducir algún elemento propio. Pero que nos diga qué y cómo, y que no nos deje en esta profunda indefinición”, lamenta el presidente de los Amics de la Rambla, Joan Oliveras.

“Entiendo su preocupación, porque la Rambla lleva 40 años esperando un plan especial”, dice Gala Pin (BComú), concejal de Ciutat Vella. Pin dejo en stand by el plan, aunque reconoce que “se hizo un buen trabajo” en su elaboración. Un buen trabajo que “se aprovechará”, asegura, aunque quiere completar- lo. “Cada día que se deja de actuar en la Rambla, como en toda Ciutat Vella, es un paso y la situación degenera”, responde su antecesora en el distrito, Mercè Homs. (CiU).
El plan que permanece suspendido, no anulado, es el desarrollo urbanístico del Pla Cor, más amplio y estratégico, base de actuaciones en materia de seguridad, movilidad, comercio y cultura. El Pla Cor fue la plasmación del modelo Trias para la Rambla.

Mejorar la Rambla ha sido un reto para todos los alcaldes de Barcelona. Sólo remontándose a la transición en los años setenta, se hicieron actuaciones más o menos contundentes y efectivas, como ensanchamiento de aceras, reducción de tráfico, rehabilitaciones de edificios, incorporación de usos culturales. La ampliación del paseo con la Rambla de Mar, en los noventa, puede incluirse en la lista. Según el momento, las estrategias municipales variaban para hacer frente a problemas dinámicos y cambiantes, desde la prostitución hasta la delincuencia, desde el deterioro de edificios hasta la saturación turística de las últimas décadas. Hubo mejoras ocasionales, pero permanecieron problemas de equilibrio entre vecinos y otros usuarios (primero autóctonos, luego también turistas), y de equilibrio comercial, con la proliferación de establecimientos turísticos o de comida rápida que sustituían negocios tradicionales.

Ya en los últimos años, con Jordi Hereu en la alcaldía, se aprobó un plan de usos de Ciutat Vella que, aun sin incluir un plan específico para la Rambla, había de tener beneficios indirectos para el paseo. CiU sustituyó aquel plan por otro y añadió el tratamiento específico para la Rambla.
Si se hubiesen cumplido las previsiones del gobierno Trias, algunos tramos de la Rambla estarían en obras dentro de uno o dos meses: ensanchar aceras, mover mobiliario urbano (incluso quioscos de prensa), cambiar pavimento, ampliar pasos de peatones e instalar nuevas galerías de servicios subte- rráneas para reducir la presencia de cableados aéreos.

Dificilmente podrá haber obras antes del verano del 2016. Amics de la Rambla se queja de la falta de un calendario más concreto que el que prevé Pin: iniciar antes de fin de año un nuevo proceso participativo, incorporando colectivos que no participaron en el anterior e introducir en el plan la posibilidad de nuevos equipamientos públicos en las fachadas del paseo, entre otras cosas. Antes, en las próximas semanas, técnicos municipales han de trabajar en la elaboración de un mapa de la propiedad inmobiliaria en la Rambla (también se quiere hacer en amplias zonas de toda Ciutat Vella), que aporte datos y criterios sobre, por ejemplo, posibles cambios de actividad en locales.
Oliveras defiende el plan suspendido “aunque sólo sea por respeto al trabajo hecho por las asociaciones y los técnicos” y añade que “el plan aporta instrumentos para ayudar a pacificar aspectos importantes que se reproducen en otras partes de la ciudad, como los conflictos entre vecinos y visitantes”.

Coincide en mucho con la anterior concejal, Mercè Homs, hoy en la oposición. Homs argumenta que “durante cuatro años y medio participó todo el mundo que quiso” en el Pla Cor y en el plan de ordenación. “Está comprobado –asegura– que si se deja de actuar en Ciutat Vella y en la Rambla un solo día, los problemas vuelven a crecer, se ha visto recientemente con los manteros y los lateros”.

Divendres, 02 d'octubre de 2015
Economía Digital

Las empresas de la Rambla exigen a Colau retomar ya la remodelación del paseo

El nuevo Gobierno municipal paralizó en julio el plan aprobado por el anterior ejecutivo, que planteaba una reforma urbanística de la calle más congestionada de la ciudad

Los empresarios del paseo de la Rambla están molestos con el nuevo Gobierno municipal, al que acusan de no darle prioridad suficiente a la remodelación urbanística de la calle más transitada de la ciudad. El equipo dirigido por Ada Colau paralizó en julio el plan elaborado por el anterior ejecutivo, con la intención, según se hizo público en su momento, de revisarlo y replantearlo.
Esta revisión, sin embargo, no llegará hasta final de año, aseguran fuentes del consistorio. Los negocios situados en esta calle, por la que pasan más de 310.000 personas en los días festivos, se quejan también de no haber recibido una "respuesta clara" sobre las causas que explican esta revisión.

"Podemos entender que sea replanteable, pero no entendemos que la solución sea la parálisis", ha asegurado este jueves Joan Oliveras, presidente de Amics de la Rambla, asociación que agrupa a comercios, restaurantes y otras compañías instaladas en el paseo, además de vecinos y otros ciudadanos a título individual.

Limitación de terrazas y quioscos

En Diciembre de 2014, el Ayuntamiento dirigido por CIU aprobó, en su fase inicial, el Plan Especial de Ordenación de la Rambla, destinado a "proteger el conjunto patrimonial inmaterial" de la calle y "convertirla en un eje de referencia de la identidad de los barceloneses". Entre otras medidas, el proyecto contemplaba la limitación del número de quioscos y terrazas, su prohibición en las zonas de paso de las calles que confluyen en la Rambla y la concentración de otras actividades (como la venta de flores y la actividad comercial de pintores) en zonas concretas del paseo.
Desde el consistorio reconocen que "el trabajo hecho hasta ahora es muy bueno", pero piden tiempo para "mirarlo con calma" y "de una manera integral". Según estas mismas fuentes, que hablan en nombre de la nueva regidora del distrito de Ciutat Vella, Gala Pin, la intención del Gobierno municipal es abordar los problemas de la Rambla "de día", pero también "de noche". Así mismo, el objetivo es trabajar para facilitar el tránsito de los viandantes entre el Raval y el Gótico, los dos barrios que divide esta calle. 

Malestar y críticas

Durante la presentación de la Festa del Roser, organizada anualmente porAmics de la Rambla, y que comienza este sábado, Oliveras se ha mostrado contrariado con la actitud del nuevo Gobierno municipal respecto a este asunto, y ha asegurado que barajan la posibilidad de iniciar "otros mecanismos" para reactivar el plan paralizado, aunque sin mencionar cuales.

La decisión de paralizar "temporalmente" la reforma de la Rambla en julio ya despertó la críticas de parte de la oposición. En concreto, la ex regidora del distrito con CIU, Mercè Homs, aseguró que esta vía "no se puede permitir estar en coma inducido por más tiempo" y acusó al ejecutivo de "ignorar la participación que ha habido hasta ahora". 

http://www.economiadigital.es/es/notices/2015/10/las-empresas-de-la-rambla-exigen-a-colau-retomar-ya-la-remodelacion-del-paseo-77240.php

Divendres, 02 d'octubre de 2015
3/24.cat

Artistes catalans decoren façanes d'edificis singulars de la Rambla de Barcelona amb motiu de la Festa del Roser

Artistes Catalans decoraran les façanes de set edificis singulars de la Rambla de Barcelona amb motiu de la cinquanta-tresena edició de la Festa del Roser, efemèride que organitza l'associació Amics de la Rambla des del 1962 i que aquest any tindrà lloc del 3 al 7 d'octubre. Els edificis que participaran en la iniciativa són l'Arts Santa Mònica, el Museu de Cera de Barcelona, l'Ocaña, l'Hotel D. O., el Palau de la Virreina, l'Hotel 1898, la Reial Acadèmia de les Ciències i Arts de Barcelona / Teatre Poliorama. A banda, l'Institut Municipal de Parcs i Jardins farà una intervenció al Portal de la Pau. D'altra banda, en el marc de la festa l'associació entregarà els guardons Ramblista d'Honor.

http://www.ccma.cat/324/artistes-catalans-decoren-facanes-dedificis-singulars-de-la-rambla-de-barcelona-amb-motiu-de-la-festa-del-roser/noticia/2688642/

Divendres, 02 d'octubre de 2015
VilaWeb

Artistes catalans decoren façanes d’edificis singulars de la Rambla de Barcelona amb motiu de la Festa del Roser

Artistes Catalans decoraran les façanes de set edificis singulars de la Rambla de Barcelona amb motiu de la cinquanta-tresena edició de la Festa del Roser, efemèride que organitza l’associació Amics de la Rambla des del 1962 i que aquest any tindrà lloc del 3 al 7 d’octubre. Els edificis que participaran en la iniciativa són l’Arts Santa Mònica, el Museu de Cera de Barcelona, l’Ocaña, l’Hotel D. O., el Palau de la Virreina, l’Hotel 1898, la Reial Acadèmia de les Ciències i Arts de Barcelona / Teatre Poliorama. A banda, l’Institut Municipal de Parcs i Jardins farà una intervenció al Portal de la Pau. D’altra banda, en el marc de la festa l’associació entregarà els guardons Ramblista d’Honor.

Aquests premis distingeixen ciutadans i entitats que han dedicat una atenció especial a aquest passeig en la seva vida personal, professional o associativa. Els reconeixements s’entregaran el dimecres 7 d’octubre a les 18.00 h al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

http://www.vilaweb.cat/noticies/artistes-catalans-decoren-facanes-dedificis-singulars-de-la-rambla-de-barcelona-amb-motiu-de-la-festa-del-roser/

Dijous, 01 d'octubre de 2015
VilaWeb

Informatius Btv. Minut 25

http://www.btv.cat/alacarta/informatius/41720/

Divendres, 02 d'octubre de 2015
Aldia.cat

La Rambla s'omplirà de flors, cultura i tradició per la Festa del Roser

La Rambla de Barcelona s'omplirà de flors, cultura i tradició durant la Festa del Roser, que comença aquest dissabte i que està organitzada per l'associació Amics de la Rambla, ha informat l'entitat aquest dijous en un comunicat.

En la seva 53 edició, vuit edificis de la Rambla participaran en la iniciativa decorant les seves façanes amb la intervenció d'artistes catalans, i es lliurarà el premi Ramblista d'Honor dimecres que ve al Saló de Cent de l'Ajuntament.

Els vuit edificis són el Museu de Cera; Palau de la Virreina; Arts Santa Mònica; Reial Acadèmia dels Ciències i Arts de Barcelona, al costat del Teatre Poliorama; Ocaña; Hotel D.O.; Hotel 1898 i una intervenció de l'Institut Municipal de Parcs i Jardins al Portal de la Pau.

http://www.aldia.cat/catalunya/noticia-rambla-somplira-flors-cultura-tradicio-per-festa-roser-20151001185147.html

Divendres, 02 d'octubre de 2015
Portal Parados.com

Las Ramblas de Barcelona celebran las fiestas de Roser 2015 del 3 al 7 de octubre

Flores, cultura, tradición y participación con la intención de acercar La Rambla a los barceloneses es el objetivo de las Fiestas de Roser 2015 que se van a celebrar del 3 al 7 de octubre, organizadas por la Asociación Amics de La Rambla. La principal novedad son siete jardines verticales en diferentes fachadas de la avenida y una intervención artística municipal en el Portal de la Pau.

Las fachadas que contarán con decoración floral son las del Arts Santa Mònica, el Museo de la Cera, el Cafè Ocaña y el Hotel D.O. de la plaza Reial, el Palau de la Virreina, el Hotel 1898 y la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona.

La Festa del Roser propone un variado programa de actividades culturales y lúdicas, que aspiran a atraer de nuevo a vecinos y barceloneses hacia la arteria más turística de Ciutat Vella. Así, el sábado 3 de octubre se instalará frente a la Virreina un gran cesto bajo el lema 'Una flor, un desig', para que los ciudadanos dejen su mensaje para el futuro. Por la tarde se repartirá chocolate y habrá un concierto gratuito -con aforo limitado- de David Carabén, líder de la banda Mishima, en el Teatrino del Conservatori del Liceu.

A lo largo de la fiesta un total de 13 equipamientos culturales públicos y privados abrirán puertas con entrada libre y pases especiales. Se trata del Palau Güell, los museos Marítim, de la Cera, de la Erótica y Jamón Experience, el Palau Moja, la Fundació Enric Miralles, el Liceu y los teatros Principal y Poliorama, la Reial Acadèmia de Ciències i Arts, La Virreina y el Arts Santa Mònica.

http://www.portalparados.es/ocio/32235/2015/10/01/Las-Ramblas-de-Barcelona-celebran-las-fiestas-de-Roser-2015-del-3-al-7-de-octubre

Divendres, 02 d'octubre de 2015
El Periódico

La Rambla vestirá ocho edificios con flores por su fiesta mayor

La Rambla quiere reconciliarse con su tradición florista –algo olvidada frente a la masiva oferta de negocios enfocados al turismo– y aprovechará también su fiesta mayor para reivindicarse cara al barcelonés. La Rambla en Flor titula su cartel de fiestas del Roser (del 3 al 7 de octubre), basada en la decoración floral de ocho edificios. Un paréntesis festivo en medio de la indignación que viven los Amics de la Rambla (organizadores del festejo) por la paralización del plan especial para este eje, como avanzó este diario. La entidad aguarda una reunión con los responsables municipales, señalaron ayer.

En el plano lúdico, hace dos años que el eje de los cien millones de visitantes anuales realiza una acción floral ante el Palau de la Virreina. Se regalan 4.000 flores que los paseantes colocan a su gusto en una estructura fijada sobre la fachada. Esta reinterpretación de la ofrenda de las floristas, que se hará mañana a las 11.00 horas, deriva en una pieza artística multicolor. Pero este año se ha querido profundizar más en esas raíces, implicando a edificios emblemáticos del paseo.
Por ejemplo se vestirán también de flores el Museu de Cera, con participación de la Escola d’Art Floral; el Arts Santa Mònica, de la mano de la Fundació Tot Raval; el Museu de Cera, el Ocaña, el Hotel DO, el Hotel 1898, la Reial Acadèmia de les Ciències i Arts de Barcelona y el Teatre Poliorama. Parques y Jardines se suma con una intervención en los parterres frente a Capitanía, un montaje que ya se ejecutó ayer.

Algunos diseños ya se han iniciado, aunque no lucirán completos hasta mañana.

http://epreader.elperiodico.com/APPS_GetPlayerZSEO.aspx?pro_id=00000000-0000-0000-0000-000000000001&fecha=20151002&idioma=0&doc_id=7b1118aa-748e-4234-a4dd-9c8189eda4e5

Dissabte, 03 d'octubre de 2015
Btv

BTV Notícies Vespre

minut 3

http://www.btv.cat/alacarta/informatius/41747/

Dissabte, 03 d'octubre de 2015
Btvnotícies.cat

El govern municipal obrirà al desembre un procés participatiu per dissenyar la futura Rambla

Barcelona en Comú ha anunciat que al desembre s'obrirà un nou procés participatiu per dissenyar la futura Rambla, i que també inclourà aquesta vegada els veïns del Gòtic i del Raval. L'aprovació definitiva del nou pla es podria fer l'estiu que ve.

Durant la tradicional Festa del Roser, la regidora del districte, Gala Pin, Gala Pin ha assegurat que aprofitaran bona part de la feina que s’ha fet però que cal tenir en compte altres qüestions que no s’han plantejat, com la diferència entre la Rambla de nit i de dia, o a qui pertany la façana del passeig perquè això determina l’activitat que s’hi du a terme.
En el mandat anterior l’equip de Xavier Trias va impulsar el pla especial, on definia el seu projecte de Rambla, però que va quedar aturat amb l’arribada del nou govern per revisar-lo.
Des d’aquest dissabte i fins dimecres set façanes de la Rambla es vesteixen de gala, amb flors, per celebrar la tradicional Festa del Roser. Les façanes decorades són les de l’Arts Santa Mònica, el Museu de la Cera, el Cafè Ocaña i l’Hotel DO, de la plaça Reial, el Palau de la Virreina, l’Hotel 1898 i la Reial Acadèmia de les Ciències i Arts de Barcelona, damunt del Teatre Poliorama.

http://www.btv.cat/btvnoticies/2015/10/03/proces-participatiu-rambla-gala-pi/

Dissabte, 03 d'octubre de 2015
Acn.cat

La 53a Festa del Roser omple la Rambla de Barcelona de flors, cultura i tradició

Enguany, com a novetat, artistes catalans decoren les façanes de diversos edificis del passeig

La 53a Festa del Roser, organitzada pels Amics de La Rambla des del 1962, ha arrencat aquest dissabte a Barcelona amb l'objectiu de què els visitants redescobreixin una Rambla "plena de flors, cultura i tradició". Enguany, com a novetat, diversos artistes catalans han decorat les façanes d'alguns edificis d'aquest passeig barceloní. Enguany hi han col·laborat vuit edificis: l'Arts Santa Mònica, el Museu de la Cera de Barcelona, l'Ocaña, l'Hotel D.O., el Palau de la Virreina, l'Hotel 1898, la Reial Acadèmia de les Ciències i les Arts de Barcelona-Teatre Poliorama, i una intervenció de l'Institut Municipal de Parcs i Jardins al Portal de la Pau. La Festa del Roser s'allargarà fins dimecres.

http://acn.cat/acn/803972/General/text/Barcelona-Festa-del-Roser-la-Rambla.html

Dissabte, 03 d'octubre de 2015
Eleconomista.es

La 53 Festa del Roser llena la Rambla de Barcelona de flores, cultura y tradición

La 53 Festa del Roser, organizada por Amics de La Rambla desde este sábado hasta este miércoles, ha arrancado en Barcelona con el objetivo de que los visitantes redescubran una Rambla "llena de flores, cultura y tradición", ha informado la entidad en un comunicado

La concejal del distrito de Ciutat Vella, Gala Pin, y el presidente de Amics de La Rambla, Joan Olivera, han inaugurado esta edición, en la que distintos artistas catalanes decoran las fachadas de los edificios del paseo con flores.

Este año han colaborado un total de ocho edificios: Arts Santa Mònica, Museo de la Cera de Barcelona, Ocaña, Hotel D.O., Palacio de la Virreina, Hotel 1898, la Real Academia de las Ciencias y las Artes de Barcelona-Teatro Poliorama, y una intervención del Institut Municipal de Parcs i Jardins en el Portal de la Pau.

La asociación también otorgará el galardón Ramblista de Honor, que distingue a ciudadanos y entidades que han destacado por su aportación a la Rambla y que han dedicado una "atención especial a esta paseo en su vida personal, profesional o asociativa".

El objetivo de Amics de La Rambla es que este espacio se convierta en un punto de encuentro entre los barceloneses y los visitantes, al mismo tiempo que se trata de recuperar como espacio de "centralidad y de actividad ciudadana".

http://ecodiario.eleconomista.es/espana/noticias/7047275/10/15/La-53-Festa-del-Roser-llena-la-Rambla-de-Barcelona-de-flores-cultura-y-tradicion.html#Kku8UUItR1FMVEFW  

Dissabte, 03 d'octubre de 2015
Rac 1

Programa La Primera Pedra

Entrevista David Carabén pel concert del Teatrino

http://www.rac1.org/a-la-carta/ (A les 7:00 h...)

Dissabte, 03 d'octubre de 2015
La Vanguardia

La 53a Festa del Roser omple la Rambla de Barcelona de flors, cultura i tradició

Enguany, com a novetat, artistes catalans decoren les façanes de diversos edificis del passeig
Amics de La Rambla també atorgarà els guardons "Ramblista d'Honor" que distingeix a ciutadans i entitats que han destacat per la seva aportació a aquest passeig i que han dedicat una atenció especial a aquest passeig en la seva vida personal, professional o associativa.

Els organitzadors de la Festa del Roser han explicat, en un comunicat, que organitzen aquest esdeveniment "amb la voluntat que La Rambla serveixi de punt de trobada entre barcelonins i visitants, i recuperar-la com a espai de centralitat i d'activitat ciutadana".

http://www.lavanguardia.com/local/barcelones-nord/20151003/54437008156/la-53a-festa-del-roser-omple-la-rambla-de-barcelona-de-flors-cultura-i-tradicio.html#ixzz3ngEGzuVv 

Dissabte, 03 d'octubre de 2015
El País

Amics de la Rambla vol aixecar la suspensió del pla del passeig

L'entitat veïnal busca el suport dels grups municipals favorables a aixecar el veto

Les flors envaeixen la Rambla

"Hi pot haver objeccions, o un canvi de criteri en l'aplicació del pla. Ara bé, ens preocupa que no hi hagi data per a la seva aplicació". L'associació Amics de la Rambla vol que s'apliqui el pla especial que va dissenyar el consistori liderat per Xavier Trias (CiU). Per desbloquejar la seva aprovació, ara suspesa per l'executiu de Barcelona en Comú (BComú), l'associació es planteja recórrer a la via administrativa. "Hem iniciat un estudi per veure com fer-ho efectiu per la via administrativa. Per forçar que el calendari no s'encalli", explica Joan Oliveras, president de l'entitat, que agrupa els negocis del passeig. L'alternativa, explica Oliveras, exigeix demanar als grups municipals favorables al pla especial que en forcin l'inici.

Les entitats de la zona esperen des de fa anys un plantejament per al passeig, saturat pel turisme. El pla dissenyat pel consistori de CiU preveia eixamplar les voreres, moure mobiliari urbà, canviar paviment o ampliar passos de vianants. "El que no es pot entendre, després de tot aquest projecte, que ja és bastant llarg, és que es paralitzi, sense fixar una data [en què es pugui tornar a engegar]", lamenta Oliveras, que també critica que no s'hagi comunicat a la seva associació per què es vol "revisar" el projecte.

Gala Pin, regidora del districte de Ciutat Vella, descarta que es pugui anul·lar la suspensió per la via administrativa. "Només seria aplicable per a un plantejament d'iniciativa privada. És un plantejament d'iniciativa pública, i per tant l'ha d'aprovar el ple municipal". Pin entén la impaciència de l'entitat veïnal –"Fa 40 anys que demanen la remodelació de la Rambla", reconeix–, però assegura que al desembre es tornarà a obrir el pla especial a consulta pública.

La regidora del districte creu que hi ha raons per "aturar" el pla especial. Per exemple, "fomentar el diàleg amb les associacions del Barri Gòtic i el Raval, també les entitats d'immigrants"; i "integrar la visió de la Rambla de dia i la de nit". Pin sosté que el pla només tenia en compte el funcionament de la Rambla durant el dia.

També era necessari, opina, incloure un "mapa de la propietat immobiliària del districte". "Si volem recuperar la Rambla, hem de saber de qui és la propietat", explica la regidora de districte, que assegura que aquesta seria l'oportunitat per dedicar a ús social immobles que no s'estiguin utilitzant. "El preu d'alguns locals comercials és molt elevat. [La suspensió també ens servirà per detectar males pràctiques [amb el preu]", afegeix.

Mercè Homs, regidora del districte durant l'anterior govern de CiU, discrepa de Pin: "Més de 300 entitats han estat consultades. Tothom es podia apuntar a les comissions. No serà perquè no hi han pogut [participar]".

I creu que posposar l'inici del pla perjudicarà els veïns: "Podrien tornar els trilers. Ja han tornat els del top manta. Hi ha col·lectius de turistes que entorpeixen el pas, i amb les terrasses també hi ha descontrol". Homs, que assegura que CiU donarà suport a les reclamacions d'Amics de la Rambla, avança que el seu grup municipal "buscarà aliances" per aixecar la suspensió.

http://cat.elpais.com/cat/2015/10/03/catalunya/1443874925_438698.html

Diumenge, 11 d'octubre de 2015
La Vanguardia

Los Mossos investigan la caída de un hombre desde la azotea de un hostal de la Rambla

El herido se encuentra en estado crítico y se teme seriamente por su vida | Las hipotésis apuntan a que accedió al terrado saltando desde el edificio contiguo

Los Mossos d’Esquadra investigan las circunstancias en que se produjo ayer la caída de un hombre desde la azotea de un edificio de la Rambla, concretamente desde el terrado del Hostal Parisien. El herido, que se encuentra hospitalizado en situación crítica, se precipitó desde una altura de cinco plantas. Los Mossos d’Esquadra aseguran que todas las hipótesis se mantienen abiertas desde una caída accidental, voluntaria o un intento de robo.

Los hechos ocurrieron a plena luz del día, sobre las 12.30 horas. Según fuentes vecinales el precipitado es un hombre blanco de mediana edad, con aspecto de turista europeo y que llegó a pronunciar unas palabras en inglés antes de desfallecer por completo. Todo parece indicar que accedió a la azotea del Hostal Parisien, situado en el número 114 de la Rambla, desde el terrado de la finca 112 por motivos que se desconocen. Los datos de que disponen por el momento los investigadores no permiten asegurar si la caída se produjo cuando transitaba de una azotea a la otra o si se cayó al vacío cuando ya había logrado pasar al hostal. Esta segunda opción es la que cuenta con más posibilidades, según fuentes cercanas a la investigación.

En cualquier caso, fuentes del Hostal Parisien aseguran que no pudo acceder a la azotea desde el interior del establecimiento hotelero porque, como comprobaron los Mossos d’Esquadra, la puerta que da acceso al terrado estaba cerrada con llave, a diferencia de lo que pasaba en el edificio 112. Allí los agentes comprobaron que efectivamente la puerta de acceso a la azotea sí estaba abierta.
El estado del herido, que anoche no había sido todavía identificado, se mantiene en estado crítico y se teme seriamente por su vida. Está conectado a sistemas de soporte vital.

http://www.lavanguardia.com/local/barcelona/20151011/54438035694/mossos-investigan-caida-hombre-azotea-hostal-rambla.html#ixzz3oQsv0bA0 

Diumenge, 11 d'octubre de 2015
Diari de Tarragona

El Maradona de las Ramblas regresa en El Vendrell

Joan Sabaté, que estuvo 20 años con sus toques junto a la fuente de Canaletes, se ha instalado en El Vendrell, donde todavía se exhibe en algunas plazas

Acaricia revistas con imágenes de un joven Joan Sabaté con la pelota en los pies. «Mira el The Independent. Una portada». Lo dice con la mirada en el vacío mientras su mente regresa a la Rambla de Barcelona. Durante 20 años fue un icono del paseo barcelonés. Incluso las guías que pastorean turistas llegaban a la Font de Canaletes para ver al célebre Maradona de las Ramblas.
Ahora está instalado en Santa Oliva, pero hace vida en El Vendrell. Cuando el cuerpo está animado todavía lleva su pelota y da toques en alguna plaza. Son muchos entonces los que le reconocen. «Me preguntan si era yo quien se ponía en la Rambla».

La historia del Maradona de las Ramblas deambula entre cornadas y orejas, pero es la de quien sigue en la plaza aguantando embestidas. Se sabe historia de Las Ramblas. «Es un recuerdo agridulce. De lo que me quería la gente y de cómo pasa el tiempo. La edad no perdona».

Fue profesional

De niño ya tocaba bien el balón. Jugó de profesional en el Ibiza cuando era presidente el que fue ministro de Asuntos Exteriores Abel Matutes, que también era empresario y banquero. «Entonces el club tenía dinero». Pero en 1966 optó por dejar el fútbol.

«Es muy sacrificado. Mis amigos salían fiesta y descansaban». Sabaté optó por volver a su Sant Feliu de Llobregat. Incluso rechazó acudir a una prueba para el Barça para la que tenía cita. Y en 1982 empezó a trabajar en una metalúrgica. «Mi condición fue un horario de 6 de la mañana a dos de la tarde. Quería tener tiempo para mí», afirma. Allí estuvo quince años hasta que llegó la crisis. Reducción de personal y Sabaté quedó en la calle. «Me afectó mucho. Empecé a pensar por qué había dejado el futbol, por qué había tenido ofertas para seguir. La cagué. Me vine abajo».
Recordó entonces un entrenamiento con el Ibiza. «Salí al campo y me puse a dar toques a la pelota. El resto de jugadores hizo corro». Sabaté rememora las palabras de su entrenador. «Si un día te quedas sin trabajo pones un platillo en la rambla y te ganas la vida». Lo que fue una broma se presagiaba una salida.

«Empecé a entrenar. Parecía Rocky. Hacía footing, flexiones, daba toques con el balón hasta que cogí habilidad». Sabaté pensó que «necesitaba algo nuevo. Empezó a tocar balón sentado en el suelo. Hasta que no dio 15.000 no fue a las Ramblas. Era 1988.
 
Subiendo el paseo

Comenzó en la parte de Drassanes. «Cuando tuve más control con la pelota subí a Canaletes». Ya entonces era un símbolo del paseo. «Muchos se paraban y decían:hasta que no se caiga no me voy. Acababan marchando». Al principio no cogía dinero, «pero muchos me dejaban monedas junto al chándal». Servía de poco porque los rateros pasaban corriendo y se lo llevaban. «Luego aquellas monedas me iban bien».

Ayuntamientos de toda España lo contrataron. «En Catalunya iba con la camiseta del Barça y en el Estado iba con la de la selección catalana». Una de esas exhibiciones fue en 2006 en El Vendrell. «Me gustó el pueblo y regresé. Incluso hice una casita. Aquí estoy tranquilo».
Recorrió diferentes países. En 1998 invitado por el ministerio de deportes húngaro para una exhibión. Actuó en un amistoso entre Hungría y un combinado FIFA. «Lo tuve que repetir al descanso y otro día en unos grandes almacenes». Después fue Zurich, Frankfurt...
Sabaté se retiró pero aún acaricia las revistas y los recuerdos y homenajes que le hicieron y que atesora en su casa. Incluso conserva su balón.

http://www.diaridetarragona.com/costa/49474/el-maradona-de-las-ramblas-regresa-en-el-vendrell

Dimarts, 13 d'octubre de 2015
BTVnotícies.cat

La cocteleria Boadas celebra el 120è aniversari del naixement del seu fundador

Una de les cocteleries amb més història de Barcelona està aquest dilluns de celebració. Per diversos motius. Aquest 2015 el seu fundador, Miguel Boadas, hauria fet 120 anys i, a més, l'encarregat actual de l'establiment, Jerónimo Vaquero, en fa ja 45 que hi treballa. Per aquests aniversaris han creat un nou còctel de rom que se servirà en petaques d'edició limitada.

Per celebrar l’aniversari de Miguel Boadas, aquest dilluns han convidat a una festa privada bàrmans de renom internacional com Alex Kratena i Simone Caporale de l’Artesian londinenc, considerat el millor bar del món, o Jared Brown, historiador i expert en cocteleria i destil·lats dels Estats Units. També professionals més propers com Javier de las Muelas, propietari del Gimlet i del Dry Martini. De las Muelas assegura que el Boadas els va servir d’inspiració per obrir els seus locals: “Era com un santuari on els feligresos eren els clients i la Maria Dolors Boadas s’encarregava d’oficiar. Em va arribar al cor”.

La Piscina de Miguel és el nom amb què han batejat el nou còctel d’homenatge al fundador del Boadas. Fa referència a la taula rodona en què Boadas servia copes els primers anys com a bàrman, al bar Canaletas, i que els clients anomenaven popularment piscina. Se serveix en unes petaques d’edició limitada. Se n’han fet poc més de 1.000.

http://www.btv.cat/btvnoticies/2015/10/12/coctels-miguel-boadas-rambla-barmans-bartenders/

Dimarts, 13 d'octubre de 2015
BTVnotícies.cat

Els venedors a la manta s’instal·len en terra de ningú: ni Guàrdia Urbana ni Policia Portuària

Els venedors ambulants han ocupat els molls de les Drassanes i el Portal de la Pau des que la Guàrdia Urbana va reforçar el patrullatge a l'estació de Catalunya, fa un mes. A tocar de les mantes, aquest dilluns s'han pogut veure agents de la Guàrdia Urbana, que no hi intervenen perquè aquesta zona és competència de la Policia Portuària. Els agents del port, però, també hi eren presents i tampoc no han actuat.

L’espai portuari de la plaça del Portal de la Pau és molt més gran que el de l’estació de Catalunya, però igualment queda petit per la gran quantitat de venedors que s’hi posen, que, fins i tot, arriben a ocupar part del passeig de Colom. L’oferta de productes és, a més, molt més variada.

A les parades del mercat d’antiguitats dels caps de setmana es queixen de la inactivitat dels dos cossos policial. La presència dels manters, diuen fora de càmera, els perjudica a l’hora de vendre. Recorden que ells paguen impostos al port per les parades i no entenen que es digui que l’espai no és competència de ningú.

Qui també es veu perjudicat per la venda a la manta són els paradistes de la Rambla, que asseguren que perden clientela. Tot i això, consideren que la situació d’ara és millor que abans, quan els manters es col·locaven just al costat de les parades.

http://www.btv.cat/btvnoticies/2015/10/12/manters-colom-guardia-urbana-policia-portuaria/

Dimarts, 13 d'octubre de 2015
Nau nua arts magazine

David Carabén. Preguntes en petits forats

El Teatrino del Conservatori del Liceu és una de les poques parts del Gran Teatre del Liceu que es va salvar del malaurat incendi de 1994. Pujar per les seves escales és un veritable viatge cap als temps on la burgesia barcelonina gaudia de l’accés a la cultura de forma exclusiva, i excloent. La sala té un encant especial, tota de fusta i amb les clàssiques inscripcions al sostre que ens recorden a Lope de Vega, Calderón de la Barca i Albéniz. Un escenari petit molt desconegut pel públic en general, situació que amb cicles com els Vespres al Teatrino o la Festa del Roser, la festa major de la Rambla, miren de canviar.

Precisament dins el marc de la Festa del Roser organitzada pels Amics de la Rambla, David Carabén, líder del grup Mishima, va actuar acompanyat al piano per Marc Lloret i a la trompeta per Pablo Fernández, presentant amb un encertat i deliciós aire íntim el repertori que ja porta un temps girant per Catalunya en d’altres petits espais. El Teatrino, sens dubte, hi aportà un aire especial amb un classicisme que no va ser pas únic doncs Carabén va interpretar versions en català de clàssics de Georges Brassens, Serge Gainsbourg i Randy Newman, entre altres.

Il n'y a pas d'amour heureux, de Georges Brassens va ser precisament la cançó amb que encetà el concert, transformada en El malfactor penedit;, la història d’un adúlter irrefrenable. Carabén no és, certament, Brassens, i aquest va ser un dels punts forts del concert. Malgrat nodrir-se de clàssics d’altres autors, el concert va estar marcat per l’empremta de Carabén en cadascuna de les interpretacions, a més d’adaptar, i no només traduir, els clàssics a la nostra circumstància més propera. Així, Le poinçonneur des lilas, de Serge Gainsbourg, acabava sent El revisor d’Hostafrancs que fa forats als bitllets dels viatgers: petit forat, petit forat, petit forat...Meravellosa la vesant còmica de Carabén en aquesta interpretació del revisor. Com també a la versió del A Lady of a Certain Age del Neil Hannon, convertint la protagonista en un personatge de la gauche divine. Naturalment no van faltar clàssics de Mishima com la gran Gospira, estel o carícia amb la que la meva ànima sempre m’acaba abandonant, si més no, per un instant.

Però si cal destacar un protagonista de la vesprada, a part del propi Carabén i el Teatrino, és el poeta Joan Vinyoli, doncs Carabén ens va regalar en forma de cançó alguns dels seus poemes, Tot són preguntes, Ens creiem únics, Orfeu i En bona companyia;, exercici on es va produir una més que interessant comunió. La minimalista instrumentació, a voltes amb Carabén sol a la guitarra, a voltes acompanyat pel delicat piano de Marc Lloret, una veritable carícia per a cada cançó, i la melancòlica trompeta del jove Pablo Fernández, sovint la gospira que ens duia al clímax final, va ser sempre elegant i per sobre de tot, molt propera. Les cançons es podien tocar amb les mansUna vesprada a repetir, sens dubte.

http://naunua.blogspot.com.es/2015/10/david-caraben-catala.html

Dimarts, 13 d'octubre de 2015
Btvnotícies.cat

L’Ajuntament contacta amb l’Autoritat Portuària per frenar el “top manta”

'Ajuntament ja s'ha posat en contacte amb el Port de Barcelona per buscar una solució a la venda il·legal del "top manta" que s'ha instal·lat a la zona fronterera entre la ciutat i la zona vigilada per l'Autoritat Portuària, al moll de les Drassanes i al Portal de la Pau.

Segons ha explicat l’alcaldessa, Ada Colau, tant la tinenta d’alcalde de Drets Socials com el comissionat de Seguretat estan en contacte amb l’Autoritat Portuària “per buscar les millors solucions” per impedir que els venedors ambulants ocupin les zones frontereres entre la ciutat i el Port de Barcelona, on la Guàrdia Urbana no pot actuar perquè és competència de la Policia Portuària

http://www.btv.cat/btvnoticies/2015/10/13/ajuntament-contacta-autoritat-porturaria-fenar-el-top-manta/

Dimecres, 14 d'octubre de 2015
La Vanguardia

El 'top manta' se reparte el Portal de la Pau desde la madrugada

Decenas de manteros se quedan a dormir al raso o llegan de madrugada al muelle para no perder su puesto | Las sábanas blancas que se colocan en el suelo también sirven como abrigo en la noche

Es una de esas madrugadas otoñales que engañan. El termómetro ha bajado ya muchos grados con respecto al tórrido agosto. Tras el amanecer, la jornada será agradable pero en la noche el frío acaba por calar. Por eso el vendedor africano se cubre a la intemperie con la sábana que después le servirá de improvisado mostrador en el suelo. No es el único que lo hace. Son las siete de la mañana del sábado 10 de octubre. Otros vendedores ambulantes como él llevan dormitando varias horas en el Portal de la Pau. Es la mejor manera de llegar el primero y escoger el mejor lugar en el puerto franco del top manta en que se ha convertido ese enclave junto a la estatua de Colón de Barcelona. 

El ambarino cono luminoso de las farolas dota a la escena de un aire de campamento fronterizo capaz de transportar al observador a otro lugar y, a poco que se deje llevar, a otro tiempo. Algunos de los mercaderes de la baratija y el souvenir ya están despiertos y otros apuran los últimos instantes de descanso sentados en el suelo. Apoyan la cabeza contra algún quiosco de información turística o en alguna de las estructuras sólidas que brinda esa explanada asfáltica que se abre frente al edificio de Aduanas y las populares golondrinas. Estas embarcaciones con nombre de pájaro son esos barcos de recreo que recorren el interior del puerto barcelonés y que tienen allí su punto de amarre. En otro tiempo, sirvieron para el esparcimiento de los vecinos de la ciudad y algún visitante. Hoy lo frecuentan miles de turistas. Esos barcos tienen ahora un aspecto moderno. En esos otros tiempos, sus cubiertas, –la superior no tenía techo–, evocaban balcones con sus barandillas y barrotes que ahora parecen haberse perdido. 

Alguno de los vendedores subsaharianos permanece cubierto por completo de la cabeza a los pies. Se diría que espera a que lleguen los rayos del sol para romper esa membrana de algodón que lo encierra y nacer así de algún modo a un nuevo día de jornada laboral infinita. 

Pero si algunos se muestran muy pasivos y en actitud latente, otros caminan por la zona. Hasta cierto punto rompe ese equilibrio una chica bastante alta. Es una de las pocas mujeres que se ven allí. No llama la atención por su altura o su aspecto muy distinto, pues sus ropas y su envergadura la equipara con sus compañeros varones sino porque en cierto momento ejecuta una especie de pasos de baile que la sitúan al borde del viejo breakdance. Debe estar bromeando con alguien, aunque no se oye lo que dice. 

Hay otro de los concentrados esa madrugada que zigzaguea con su bicicleta por entre las sábanas esparcidas estratégicamente por el suelo a modo de testigos o marcas que determinan los puntos de venta que se irán abriendo con la llegada del la luz solar. Son esas sábanas que popularmente se suelen llamar mantas y que dan el nombre de manteros a sus portadores. El dibujo que proyectan esas marcas sobre el pavimento ha tenido que hacerse antes de las siete de la madrugada. Todo va encajando. Hay ya muchos bultos con mercancía. Pero llegarán más. 

Los que se mantienen de pie vigilan que nadie altere el orden de las cosas. Alguien diría que esperan algo, a que lleguen quizá suministros, pero no. Han adoptado el papel de centinelas.Y mientras unos guardan sitio, otros van llegando desde la parada del metro de Drassanes cargados hasta los topes. Los fardos son gigantescos. Son idénticos a los que reposan ya en el suelo. Todos colaboran a su modo en el reparto de tareas. 

Las confidencias en voz baja que hace alguno de los vendedores que tienen un puesto legal en ese punto de la ciudad y que se dedican a las antigüedades o a los libros de viejo afinan más todavía lo que el ojo no ha visto. "Muchos se quedan a dormir y otros empiezan a llegar a las cuatro de la madrugada. Guardan sitio." El Portal de la Pau es el destino actual de un centenar de manteros que conservan físicamente ese espacio como oro en paño. Han encontrado allí una especie de lugar seguro. Existe otro enclave parecido. Es la zona conocida como muelle del depósito, situado frente al Palau de Mar. 

El Portal de la Pau no reúne solamente a vendedores subsaharianos, aunque son los que ocupan las mejores posiciones. Ya se aseguran de ello con sus madrugones y sus vigías. Se sitúan a los lados de la prolongación natural de un paso de cebra o del camino que conduce hasta la Rambla de Mar, es decir, la pasarela de Maremagnum. Pero hay sitio para más ambulantes. Hay también algunos pakistaníes y hasta manteros de origen latino. 

Los coches patrulla de la Guardia Urbana, los Mossos d'Esquadra y la Policía Portuaria no dejan de pasar. A esas horas, las luces rotativas situadas en el techo de los coches policiales tiñe momentáneamente las sábanas blancas de un azul fugaz. Su paso es continuo. Los vendedores ambulantes ni se inmutan por esa presencia. Saben que la Guardia Urbana, la que más se ve circular por allí, hace más de un mes que no se adentra en zonas propias de la Policía Portuaria. Para hacerlo, tienen que pedir permiso directo al intendente mayor jefe de la Urbana. Las cosas han cambiado. 

Los vendedores ambulantes saben que el cuerpo de guarda muelles viene muy de vez en cuando a desalojarlos. Acuden cuatro o cinco veces por semana acompañados de los Mossos d'Esquadra, que aseguran el orden público. "Cuando llegan las patrullas se marchan y cuando la policía se retira, vuelven. En ocasiones, se producen entonces peleas", comenta en tono quedo uno de los vendedores con licencia oficial en el Portal de la Pau. Los manteros discuten por recuperar el lugar exacto que tenían antes de que la Portuaria los dispersara. 

El panorama mantero en la ciudad ha cambiado en las últimas semanas y, en buena medida, lo ha hecho coincidido con un giro en las órdenes que tiene la Guardia Urbana. El asentamiento del Portal de la Pau lo confirma. Lo que muchos consideran un problema de índole económico y otros una emergencia de tipo social y humanitaria se ha adaptado a un nuevo escenario que ha acabado por tensionar con diferentes intensidades las interrelaciones del Ayuntamiento de Barcelona, Port de Barcelona y Mossos d'Esquadra. 

La Guardia Urbana, tras el incidente a pedradas en plaza Catalunya que acabó con una vecina y varios agentes heridos los primeros días del mes pasado, devolvió a sus llamadas unidades antidisturbios, hoy conocidas como USP, a puntos fijos de vigilancia que impiden la radicación de manteros. Se trata de enclaves como la estación de plaza Catalunya. Esa vigilancia permanente impide el asentamiento mantero. Igualmente, ocurre en la Rambla. La presencia de Urbana es tal que los ambulantes se han desplazado en dirección al mar. Han acabado en el Portal de la Pau y frente al Palau de Mar. La capacidad de la Portuaria es más limitada. Los manteros tienden a buscar lugares donde la policía les impida trabajar lo menos posible. 

La policía de los muelles se queja de la nula colaboración que recibe ahora de la Guardia Urbana, que en virtud de unos convenios de colaboración antes se solapaba en ciertas zonas con la Portuaria y ahora no lo hace. Se cree desde Port de Barcelona que el Ayuntamiento ha empujado a los manteros a zonas litorales y con ello trasladado el problema. 

El embrollo es todavía mayor si se tiene en cuenta que la Guardia Urbana y los Mossos d'Esquadra han dejado de coordinarse. La Urbana pretende que la policía autonómica se implique directamente en la represión de la venta ambulante. Los Mossos han decidido no hacerlo porque consideran que se trata de una cuestión de ordenanzas municipales. Se brindan sólo a apoyarles en orden público como a la Portuaria. Por eso han partido peras. 

El sol ya ha salido del horizonte. Lentamente, los ambulantes empiezan a colocar sus mercancías sobre el mosaico blanco.

http://www.lavanguardia.com/local/barcelona/20151014/54438080223/top-manta-reparte-portal-de-la-pau-madrugada.html#ixzz3oWkhvNEO 

Dimecres, 14 d'octubre de 2015
Expansion

Mango, Nike y Desigual atraen a las cadenas de moda hacia Las Ramblas

La calle más turística de Barcelona, monopolizada hasta ahora por tiendas de souvenirs y locales de restauración, entra en el club de las vías más demandadas por las cadenas.

Barcelona cuenta con un nuevo eje comercial. Las Ramblas, relegada hasta ahora a tiendas de souvenirs y locales de restauración, ha atraído finalmente a las grandes cadenas de moda, que tras haber ninguneado su potencial durante años se pelean ahora por sus mejores locales.

La primera en apostar por Las Ramblas fue H&M, aunque escogió un establecimiento situado a escasos metros de Plaça Catalunya. Le siguió Desigual, que cuenta ya con dos tiendas, aunque también en el tramo más alto del paseo, y Custo Barcelona, que hasta hace poco tenía igualmente dos establecimientos.

La apuesta de las cadenas de moda por Las Ramblas se ha intensificado tras la compra por Mango de un edificio entero de 2.400 metros cuadrados, en la esquina con la calle Canuda, para convertirlo en una gran tienda de seis plantas, un proyecto que está todavía en obras.

Ahora, Nike, que tiene desde hace años una tienda en el tramo medio de vía, acaba de alquilar el local contiguo -que ocupaba Custo Barcelona- para duplicar su tamaño y abrir en Las Ramblas el que será su mayor establecimiento de España.

El Real Madrid también ha escogido la calle de Barcelona más conocida por los turistas para instalar en ella su tienda oficial, que ha abierto este año cerca de la confluencia con Portaferrissa, una esquina que se quedó la óptica Sunglass Hut para abrir su establecimiento de referencia.

Las Ramblas ha sido también la elegida por el dueño de Double Agent y Friday's Project para ubicar las tiendas de bandera de estas dos marcas, que quiere que el turista identifique con Barcelona para impulsar desde aquí su expansión internacional.

Auge de la demanda Las consultoras inmobiliarias coinciden en que en el último año se ha disparado la demanda en Las Ramblas por parte de cadenas de moda.

Esta calle está experimentando el mismo proceso que Plaça Catalunya, donde los antiguos bancos se han convertido en grandes comercios que han sido ocupados por marcas como Apple, Desigual y Zara. Los precios de Las Ramblas y Plaça Catalunya, aunque todavía están muy lejos de los ejes más demandados, como Portal de l'Àngel (255 euros por metro cuadrado al mes) y el Passeig de Gràcia (215 euros por metro cuadrado al mes), se encuentran ya en una media de 95 euros por metro cuadrado al mes, según la consultora Ascana. La rentabilidad exigida por los inversores se sitúa actualmente en torno al 6%.

"El tramo alto de Las Ramblas cierra el circuito natural de paseo que se forma junto con el Portal de l'Àngel y Portaferrissa", explica Susana Ramón desde Cushman & Wakefield. A su juicio, era cuestión de tiempo que las cadenas de moda aterrizaran en una de las calles con más tráfico de peatones de Barcelona.

El problema, indica Mónica Manguillot desde Busquets Gálvez, "es el reducido tamaño de los locales comerciales". Las cadenas de moda buscan cada vez establecimientos de mayor tamaño y, "si encuentran pequeños los del Passeig de Gràcia, en Las Ramblas todavía más", apunta. La fuerte presión de las cadenas de gran consumo por desembarcar en Las Ramblas "está provocando un encarecimiento de los precios", añade.

Al problema del tamaño de los locales se añade la prácticamente nula disponibilidad de locales en alquiler a lo largo de toda la calle. El año pasado, en el que se produjeron nueve operaciones de cambio de inquilino, la tasa de desocupación media se situó en el 2%, según el informe de Ascana, una de las más bajas de la ciudad y en línea con los ejes más codiciados, como son el Portal de l'Àngel y Portaferrissa. A las tiendas de souvenirs les ha salido un duro competidor

http://www.expansion.com/catalunya/2015/10/13/561cb2fc268e3e8c698b459c.html

Dijous, 15 d'octubre de 2015
La Vanguardia

La Guardia Urbana se desentiende de actuar en el Port de Barcelona

La Policía Portuaria pedirá más ayuda a los Mossos porque entiende que la Urbana ya no le prestará más auxilio | El Ayuntamiento y el puerto de Barcelona se acusan entre sí de incumplir el convenio de colaboración

La tensión entre el puerto de Barcelona y el Ayuntamiento de la ciudad es máxima a propósito de la gestión de la venta ambulante ilegal. Tras una reunión celebrada el pasado martes con representantes de alto nivel de ambas partes, las posiciones parecen irreconciliables. Se acusan entre sí de estar incumpliendo el convenio de colaboración firmado entre la Guardia Urbana y la Policía Portuaria para el control de esta actividad ilícita en las zonas de muelles que limitan con la ciudad. Fuentes del puerto aseguran que, aunque formalmente el Ayuntamiento no ha denunciado el convenio, entienden que no lo van a cumplir y que no les queda más remedio que encomendarse al Departament d'Interior y pedirle más ayuda. 

La posibilidad de reclamar mayor auxilio a los Mossos d'Esquadra es una variable que se añade a este embrollo institucional en que ha derivado el cambio de ubicación de los manteros. Por presión de la Guardia Urbana, desde agosto se han mudado del centro de la ciudad a zonas junto al mar como el Portal de la Pau o el Moll del Dipòsit, que es el situado frente al Palau de Mar. Fuentes de Port de Barcelona aseguran que "como policía administrativa" tienen una capacidad reducida a la hora de intervenir en cuestiones que requieren cierto control del orden público. Aseguran que hasta el verano habían encontrado el apoyo necesario en la Guardia Urbana, pero que ahora ya no cuentan con él. Para la Policía Portuaria, eso supone un incumplimiento flagrante del convenio firmado en el 2007 y de su reciente actualización del pasado año. 

El Ayuntamiento de Barcelona reconoce que desde finales del verano las cosas han cambiado, pero niegan que estén incumpliendo convenio alguno. "Sólo que exigimos que se cumpla en sus justos términos, como es que se intervenga no a requerimiento, sino en servicios planificados", afirma una fuente municipal. "Las zonas litorales tienen unas características muy especiales", insisten estas fuentes. 

En la dirección de la Guardia Urbana se habla de un supuesto episodio de deslealtad cuando en agosto precisamente, la Portuaria les pidió ayuda en el Palau de Mar por un problema de orden público con vendedores ambulantes y al llegar las patrullas de la policía local descubrieron que los guarda muelles se habían marchado. Coincide que después de ese presunto episodio de conflicto, el intendente mayor jefe de la Guardia Urbana, Evelio Vázquez, mandó una circular en que ordenaba que no se actuara en zona de la Policía Portuaria si no lo autorizaba él personalmente. Desde entonces, no ha habido colaboración alguna entre ambos cuerpos policiales. Como la Guardia Urbana mantiene la presión en el centro de la ciudad, los vendedores ambulantes siguen copando espacios portuarios. Los cálculos señalan que en el Portal de la Pau se agrupan unos 80 o 100 y en Palau de Mar, unos 150

Implicar a más cuerpos

De la reunión mantenida el miércoles entre el Ayuntamiento de Barcelona y el puerto de Barcelona, los responsables de los guardamuelles salieron con la conclusión de que la Urbana no va auxiliarles. Lo preguntaron directamente y desde el otro lado se les contestó un escueto: "Es que no podemos". De hecho, Gala Pin, una de las representantes municipales en la reunión junto al comisionado de Seguridad, Amadeu Recasens, esgrimió que se debía admitir que los productos que se venden en el top manta entran por el puerto y que por ello, además de la Portuaria, deben implicarse el resto de cuerpos y fuerzas de seguridad del Estado. Fuentes municipales recordaron que la lucha contra falsificaciones no es su competencia.

http://www.lavanguardia.com/local/barcelona/20151015/54437232584/guardia-urbana-desentiende-actuar-port-de-barcelona.html#ixzz3ocRB7fdP

Dijous, 15 d'octubre de 2015
El Periódico

BCN negocia la compra del teatro Principal

La concejala de Ciutat Vella también quiere adquirir la Foneria de Canons

Ambos están en la Rambla y el objetivo es la recuperación ciudadana de la vía
Gala Pin, concejala de Ciutat Vella, ha anunciado en el pleno del distrito que el Ayuntamiento de Barcelona está negociando la adquisición del teatro Principal, el más antiguo de la ciudad (cuyo origen se remonta a 1596 con el nombre de Teatro de la Santa Cruz), y la Foneria de Canons, construida en el siglo XVII. Ambas fincas se encuentran en el tramo inicial de la Rambla, cerca del Moll de les Drassanes.

«Si pasan a ser propiedad municipal tendrán uso público. Ello sería de gran ayuda para la recuperación ciudadana de la Rambla», argumenta Pin, que inició las conversaciones con los propietarios de los históricos inmuebles antes del verano. El teatro Principal funcionaba como discoteca, pero a finales del 2014 perdió la licencia a raíz de dos denuncias vecinales. Carlos Caballero, entonces responsable de la sala, fue imputado por irregularidades en la tramitación de los permisos y también estuvo implicado en una operación sobre una trama de prostíbulos de Barcelona.

El Principal, que en el siglo XIX fue el gran rival operístico del Liceu, sigue funcionando como una moderna sala multidisciplinar y polivalente. Es parte del patrimonio del Grup Balañá, que también regenta el Coliseum y el Tívoli.

Esta compañía es propietaria de todo el edificio ubicado en el número 27 de la popular avenida, en el que también conviven el frontón Jai-Alai, donde se jugaba a cesta punta; los antiguos billares Monforte, la Cúpula Venus y el teatro Latino, que actualmente funciona como cabaret, sala de conciertos y café teatro. En total, estos equipamientos suman 14.033 metros cuadrados.

La intención del ayuntamiento es adquirir el inmueble entero, pero también cabe la posibilidad de que la compra se reduzca al escenario, palcos, platea y anfiteatro del Principal, el espacio con mayor valor histórico de la inmensa finca.

DEPENDENCIA MILITAR / La Foneria de Canons, en el número 2 de la Rambla, fue adquirida en el 2003 por la Generalitat, que la compró al Ministerio de Defensa, con la intención de instalar el Institut Europeu de la Mediterrània, que terminó ubicado en un piso de la calle de Girona.

El edificio neoclásico está catalogado como bien cultural de interés local. Se construyó a finales del siglo XVII detrás de la muralla. Su primer destino fue una factoría de cañones, pero después de la derrota de 1714, a raíz de la prohibición impuesta por Felipe V de fabricar artillería en Barcelona, se transformó en fábrica de campanas. En 1844, el Banc de Barcelona lo eligió como sede, lo que precisó de profundas reformas realizadas por el arquitecto Josep Oriol Mestres. Entre ellas, la de añadir una nueva planta. Tras la guerra civil retomó su uso militar.

Dissabte, 2 d'octubre de 2015
La Vanguardia

"Hay que perder el miedo a esta calle"

Kate Preston muestra, ilusionada, el restaurante de mil metros cuadrados que acaba de abrir con su marido al final de la Rambla. Se llama Ultramarinos y ocupa el espacio que décadas atrás albergó el cine Ramblas. Es la última inversión del grupo Lombardo, que esta inglesa capitanea con su marido, el gallego José Lombardero. Cuenta que lo ha decorado el reconocido interiorista Lázaro Rosa Violán y está encantada del aire alegre desenfadado que se ha conseguido para un espacio en el que -cuenta- habrá música en directo y pasarán muchas cosas.

Esta pareja de empresarios que no dirige a distancia sus restaurantes, sino al pie del cañón y en contacto con sus equipos, no es nueva en la Rambla, donde regenta unos de sus siete locales, Taller de Tapas. Y precisamente porque conocen la oferta están convencidos de que hay espacio para una cocina sabrosa y asequible. "Es un error trabajar para un cliente del que no esperas que vuelva. En Barcelona, y en la Rambla, hay un turista bien informado que busca calidad y un precio razonable". En su carta hay desde cócteles cuidados hasta paella, fritura andaluza, berenjenas fritas al estilo cordobés, pulpo a feira, cordero lechal o huevos de Calaf estrellados, también hamburguesas o pizzas artesanas. Saben que son platos que pueden interesar a los turistas y la clientela local.

Preston está cansada de oír el eterno lamento sobre la degradación del paseo más internacional de la ciudad. "Es muy fácil quejarse, pero lo que hay que hacer es dejarse de prejuicios y bajar hasta la Rambla. Los domingos veo familias enteras, muchas de ellas de India o de Pakistán, que pasean encantadas. El barcelonés debería hacer lo mismo: saborear un espacio que si se ha degradado es en parte porque él lo ha eliminado de su ruta habitual. Es como si un londinense, como yo, dejara de ir a Covent Garden porque está lleno de turistas".

 http://registrousuarios.lavanguardia.com/premium/54436973671/index.html#ixzz3ozxhc0Gr 

Dimarts, 6 d'octubre de 2015
La Vanguardia

Quim Monzó
Veredicte: culpables!

M’ha commogut l’entrevista deliciosa que Cristina Jolonch va fer a l’empresària Kate Preston i que va aparèixer dissabte en aquest diari. Els que no coneguin la senyora Preston, sàpiguen que és, juntament amb el seu marit i espòs, José Lombardero, propietària del restaurant Ultramarinos que s’ha inaugurat a la Rambla, just on abans hi havia el cinema Ramblas, que va desaparèixer el 1967 i que va ser inaugurat el 1904 amb el nom de Belio-Graff. Els anuncis de fa un segle l’anunciaven a ritme de tambor: “Cinematógrafo Belio-Graff, junto al Lyon d’Or. El mejor y más elegante de Barcelona. Cambio de películas todas las semanas y además conciertos con el magnífico Orchestrion, único en España”.
Bé, doncs va deixar de ser un cinema, va passar a ser un teatre –el Principal– i ara s’ha convertit en restaurant. És un local de mil metres quadrats. Poca broma, mil metres quadrats. El senyor Lombardero és un dels creadors del grup Lombardo: de Lombardero, Lombardo (i tiro perquè em toca). Tenen els restaurants Casa Delfín, Ajoblanco, diversos Taller de Tapas... Diu Jolonch que el restaurant “l’ha decorat el reconegut interiorista Lázaro Rosa Violán” i que Preston “està encantada de l’aire alegre i despreocupat que s’ha aconseguit per a un espai en el qual, assegura, hi haurà música en directe i hi passaran moltes coses”. Que hi passin moltes coses també m’ha agradat. De vegades vas a un restaurant i no hi passen gaires coses: simplement et serveixen un dinar o un sopar excel·lent i suposo que, per a alguns, això ja no és el que importa.
El moment que més m’ha colpit és quan Preston explica que està tipa de sentir “l’etern lament sobre la degradació del passeig més internacional de la ciutat”. No se’n perdin cap detall. Diu Preston: “És molt fàcil queixar-se però el que cal fer és deixar-se de prejudicis i baixar fins a la Rambla. Els diumenges veig famílies senceres, moltes de l’Índia o del Pakistan, que viuen al barri i hi passegen encantades. El barceloní hauria de fer el mateix: assaborir un espai que, si s’ha ­degradat, és en part perquè ell l’ha ­eliminat de la seva ruta habitual”. (Sisplau­, passin per alt el fet que,#1;si aquestes famílies són del barri, no baixen a la Rambla perquè viuen a tocar-hi).
Ras i curt: segons Preston la degradació de la Rambla no és culpa del fet que hotelers i restauradors l’hagin convertida en un circ llardós que no té res a veure amb el passeig civilitzat que era quaranta anys enrere i que va començar a degradar-se imparablement des de principis dels anys noranta, a partir dels Jocs Olímpics. Doncs ara resulta que els culpables que els barcelonins no anem a la Rambla no són els empresaris turístics, que han envilit aquesta via fins a fer-la irrecuperable, sinó els barcelonins, per haver-hi deixat d’anar. A més de cornuts, ara ens tocarà pagar el beure.

http://registrousuarios.lavanguardia.com/premium/54437908684/index.html#ixzz3ozxBw3se 

Diumenge, 18 d'octubre de 2015
BTVnotícies.cat

Els manters del port es beneficien de l’arribada de creueristes

Més de 20.000 creueristes han arribat avui a la ciutat. En un diumenge de botigues tancades, molts han comprat els records del viatge al mercat "top manta" instal·lat al Portal de la Pau. Els brocanters amb paradetes al Port Vell denuncien que la presència dels manters els ha fet minvar un 60 % les vendes.

Els entorns de l’estàtua de Colom bullen d’activitat. Els venedors ambulants instal·lats des de l’estiu fan l’agost en els dies d’arribada de creueristes, viatgers que només s’estan poques hores a la ciutat. En un diumenge de comerços tancats, molts fan la primera parada a la plaça del Portal de la Pau, on compren “souvenirs”, sobretot samarretes del Barça.

Els venedors del Port Vell denuncien l’augment de venedors ambulants de la zona i asseguren que els estan restant clientela. Un dels brocanters ha avançat que aquest estiu les vendes han caigut un 60 %, i ho atribueixen al fet que “desvien el públic cap a les seves parades”. Denuncien, a més, que “les mantes dificulten el pas dels vianants.”

Durant tot el dia, patrullen la zona agents de la Guàrdia Urbana i la policia de l’Autoritat Portuària, tot i que no actuen per retirar els venedors. Aquesta mateixa setmana l’Ajuntament va anunciar que treballa en un pla integral del “top manta” que inclou formació i inserció laboral per als manters.
S’estudia també la possibilitat que puguin vendre legalment en alguns mercats ambulants. Una opció que alguns venedors com en Libasse K. veuen amb bons ulls. Tot i que sap que fa “una activitat legal”, assegura que es “l’única opció que li queda perquè ha fet diversos cursos de formació, sense trobar cap feina.”

http://www.btv.cat/btvnoticies/2015/10/18/top-manta-port-vell-portal-pau-creuers/

Dilluns, 19 d'octubre de 2015
BTVnotícies.cat

Els brocanters perden un 60 % de les vendes per l’allau de manters al Port Vell

El president de brocanters del Port Vell, Josep Maria Salvador, ha explicat en una entrevista a Barcelona FM com els afecta l'augment de manters a la plaça del Portal de la Pau. Apunta que han passat de ser-ne 15 o 20 a ser-ne més de 200 i això els ha fet perdre un 60 % de les vendes.

Josep Maria Salvador ha explicat a Barcelona FM que les vendes d’objectes usats al Port Vell ha caigut un 60 %, arran de l’augment de manters. Explica que n’hi ha a banda i banda del pas de vianants i impedeixen l’arribada de compradors al mercat de brocanters. Diu que els compradors es troben “desorientats” quan arriben a la plaça del Portal de la Pau i es pensen que tots els productes són iguals.
Salvador apunta que hi ha més de 200 venedors a la manta al Port Vell que, afirma, venen objectes de “copyright” (falsificacions). Qualifica de “bogeria” la proposta de legalitzar els manters al mercat i ha explicat que tenen previst traslladar les seves inquietuds a l’Ajuntament. Diu que es reuniran amb el Port de Barcelona per traslladar aquestes inquietuds i per posar fi “a aquesta situació inacceptable i lamentable”.

http://www.btv.cat/btvnoticies/2015/10/19/els-brocanters-perden-un-60-de-les-vendes-per-lallau-de-manters-al-port-vell/

Dilluns, 19 d'octubre de 2015
BTVnotícies.cat

La Rambla renova i amplia el nombre de plàtans

Aquest dilluns els operaris han treballat a ple rendiment amb la replantació de plàtans a la Rambla. L'actuació es durà a terme aquesta setmana i forma part de la renovació de l'arbrat de la ciutat. En el cas del passeig, es retiraran una vintena de plataners i se'n replantaran una trentena, set més dels que hi havia.

La replantació d’un miler d’arbres que està en marxa a tota la ciutat ha arribat al passeig més cèntric de Barcelona, la Rambla. Un total de 23 plàtans que tenien problemes de salut s’estan substituint per d’altres de la mateixa espècie. A banda de la substitució, es preveu que quan acabin els treballs la Rambla guanyarà set exemplars més. Com que és una via emblemàtica i els arbres estan catalogats com a conjunt, el consistori està replantant la mateixa espècie mentre que en altres carrers els plàtans se substitueixen per altres espècies a causa dels problemes que causen, per exemple, amb les al·lèrgies.

L’Ajuntament fa un seguiment de la salut dels plàtans a la Rambla abans que el seu estat representi un problema de seguretat. Tot i això, un dels arbres es va desplomar al juny i va malmetre el tendal d’un quiosc sense causar ferits. Els paradistes consideren que la renovació de l’arbrat que s’està fent ara els garanteix la seguretat.

http://www.btv.cat/btvnoticies/2015/10/19/la-rambla-renova-i-amplia-el-nombre-de-platans/

Dimarts, 20 d'octubre de 2015
La Vanguardia

El Ayuntamiento de Barcelona comprará el edificio de la fundición de cañones de la Rambla

El gobierno municipal podría dedicar el edificio arreglado, actualmente sin uso, a equipamiento cultural

El Ayuntamiento de Barcelona está dispuesto a comprar, antes de fin de año, el edificio de la antigua fundición de cañones en el inicio de la Rambla. El presidente del grupo municipal de ERC, Alfred Bosch, ha anunciado este martes un acuerdo con el gobierno de Ada Colau, para llevar acabo una veintena de actuaciones a financiar con el superávit municipal, entre las que destaca la adquisición de este edificio, propiedad de la Generalitat.

La antigua fundición es un edificio del siglo XVII, remodelado en el XIX para ser sede del Banco de Barcelona. Sin uso durante las últimas décadas, su interior necesita una profunda rehabilitación. El gobierno municipal podría dedicar el edificio arreglado a equipamiento cultural. Se tratra de un inmueble muy codiciado y que estuvo a punto de albergar una macrotienda de la NBA. Sin embargo, las conversaciones no fructificaron El acuerdo anunciado por Bosch requerirá una inversiones de entre 10 y 18 millones de euros, a ejecutar dentro de este ejercicio, según el dirigente republicano.

En la lista, además de lo que afecta a la antigua fundición de cañones, incluye la aceleración de varios proyectos, como la reconstrucción del Mercat de Sant Antoni, el acondicionamiento del local de Transformadors,en el Eixample (hoy okupado) y adelantar laconstrucción de pisos públicos en el recinto de Can Batlló, en Sants.

http://www.lavanguardia.com/local/barcelona/20151020/54438235611/barcelona-edificio-fundicion-canones-rambla.html#ixzz3p6l8j4Us

Dijous, 22 d'octubre de 2015
BTVnotícies.cat

El Liceu tindrà al març un espai gastronòmic

El Gran Teatre del Liceu presenta una novetat: la futura obertura d’un espai gastronòmic al conegut com a Espai Liceu, a la part baixa de l’edifici. Serà un establiment de qualitat on la cultura no perdrà de vista noms importants de l’escena culinària. El projecte obrirà portes el març de l’any que ve.

Concepte innovador per a un dels espais amb més contundència cultural de Barcelona. La gastronomia arribarà al Gran Teatre del Liceu en el marc de la iniciativa Tast Barcelona, una proposta gastronòmica cultural que ocuparà l’antic Espai Liceu i que comptarà amb la presència de grans de la cuina per aportar més valor al Liceu i als entorns de la Rambla. Tast Barcelona neix com un concepte de gastronomia, cultura i arquitectura. Els responsables, de fet, es neguen a anomenar-lo, simplement, restaurant. L’espai, de 950 metres quadrats, s’instal·larà als baixos del Gran Teatre del Liceu d’aquí a cinc mesos.

http://www.btv.cat/btvnoticies/2015/10/21/el-liceu-tindra-al-marc-un-espai-gastronomic/

Dissabte, 24 d'octubre de 2015
El Periódico

Barcelona precinta la sala de teatro del Principal por utilizarla como discoteca

También veta tres terrazas que acogían actividades musicales sin licencia en el Front Marítim
El distrito de Ciutat Vella ha precintado la sala deteatro del Principal, ubicado enla Rambla 25-27, por utilizar este espacio como discoteca, sin tener licencia para ello, según ha informado este sábado el Ayuntamiento de Barcelona.

La Guardia Urbana había constatado el 18 de octubre en unainspección que el Principal incumplía la normativa, por lo que se emitió una orden de precinto que se ha ejecutado esta noche.

La licencia del Principal es de teatro y no permite que haya sala de baile ni en platea ni en el escenario; se pueden consumir bebidas pero sólo en el espacio delimitado del bar y no en el conjunto de la sala de teatro, aspectos que incumplía la sala.
Además, el horario de cierre fijado por la Generalitat para este tipo de establecimientos es de las 1,30 horas, mientras que la inspección se hizo a las 3 de la madrugada y el local estaba abierto.

EN EL FRONT MARÍTIM

Por otro lado, el distrito también ha precintado esta madrugada los equipos de reproducción musical de las terrazas de tres locales del Front Marítim: Opium, Shoko y Pachá.
En este sentido, las tres terrazas realizaban actividades musicalescuando la licencia del espacio no se lo permitía, y también el ayuntamiento había ordenado previamente que no reprodujera música.

http://www.elperiodico.com/es/noticias/barcelona/barcelona-precinta-sala-teatro-del-principal-por-utilizarla-como-discoteca-4615183

Dissabte, 24 d'octubre de 2015
La Vanguardia

Precintan teatro del Principal tras constatar que se utilizaba como discoteca

El ayuntamiento de Barcelona procedió anoche a precintar la sala de teatro del Principal, en el distrito de Ciutat Vella, tras haber constatado que este recinto se estaba utilizando como discoteca cuando no dispone de licencia para ello.

Según ha informado el consistorio barcelonés en un comunicado, también fueron precintados anoche los equipos de música de las terrazas de tres establecimientos del Front Marítim al no estar autorizados para acoger actividades musicales en los espacios exteriores.

Respecto a la sala de teatro del Principal (La Rambla, 25-27), el Ayuntamiento subraya que ha sido precintada por el incumplimiento de una orden previa de cese de actividades no autorizadas, ya que en una inspección realizada el 18 de octubre pasado por la Guardia Urbana se constató que seguía utilizándose como discoteca.

El consistorio señala que la licencia de que dispone este espacio es de teatro, por lo que no está permitido que cuente con espacio de baile ni en la platea ni el escenario, que sólo se pueden consumir bebidas en el espacio delimitado del bar y no en toda la sala, y que el horario de cierre es la 01.30 y no cerca de las tres de la madrugada como venía haciendo.

Respecto al precinto de los equipos musicales de las terrazas de tres locales Front Marítim -Opium, Shoko y Pachá-, el Ayuntamiento informa de que carecían de licencia para reproducir música en ellas y recuerda que ya había ordenado el cese de estas actividades no autorizadas.

El Ayuntamiento de Barcelona recalca que estas actuaciones se enmarcan en uno de los ejes prioritarios de las políticas del nuevo equipo de gobierno del distrito de Ciutat Vella, que es el de garantizar el derecho al descanso de los vecinos.

http://www.lavanguardia.com/politica/20151024/54437429205/precintan-teatro-del-principal-tras-constatar-que-se-utilizaba-como-discoteca.html#ixzz3pf0xx3OF

Dimarts, 27 d'octubre de 2015
La Vanguardia

Renfe habilita wifi gratuito en la estación de Plaça Catalunya

Es la primera de la red de Rodalies de Catalunya con este servicio, que podrá usarse durante 15 minutos

Renfe ha puesto en marcha este lunes un servicio gratuito de conexión inalámbrica a internet en la estación de Plaça Catalunya. El subministro de wifi forma parte del plan de modernización de los servicios de Rodalies de Catalunya y tras este estreno se extenderá a más estaciones.
Según el operador ferroviario, con este servicio "cada usuario podrá usar todos sus dispositivos indistintamente desde una sola conexión, mejorando así la usabilidad, la rapidez y la comodidad de acceso al servicio". Desde este lunes la estación de Plaça Catalunya contará con conexión WLAN a través de fibra de más de 100 Mb distribuidas en siete puntos de acceso, una conexión ADSL en espacios técnicos con routers y antenas de gran alcance para asegurar la llegada de la conexión y puntos de servicio Hotspot como fuente de la conexión wifi.

La conexión será gratuita y durará 15 minutos, tanto desde el vestíbulo como desde los andenes de la estación. La primera vez que un viajero la utilice deberá darse de alta en el portal Renfe.com, que le proporcionará un código único de usuario y contraseña como cliente Renfe. Las siguientes veces que use este wifi sólo necesitará registrarse mediante estos datos.

Diariamente, más de 66.000 personas viajan con Rodalies de Catalunya con origen o destino Plaça Catalunya, desde cualquiera de las tres líneas (R1 R3 y R4) que prestan servicio a esta estación, así como de los servicios regionales de la línea R12. Además, la estación ejerce de  intercambiador con las líneas de metro L1 y L3 y los Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC).

También en Madrid y en los trenes AVE

Esta prueba piloto en Barcelona se realiza también en la estación de Getafe Centro (Madrid). Tras estas dos primeras experiencias el servicio se extenderá a 20 estaciones de toda España  durante los próximos seis años.

En paralelo, la ministra de Fomento, Ana Pastor, ha presentado este lunes en Atocha (Madrid) el primer tren AVE dotado de conectividad WIFI y el diseño piloto de la plataforma digital de contenidos y servicios a los viajeros que en la primera fase dará servicio a 89 trenes y 20 estaciones de Cercanías. Se trata del proyecto 'Wifi y +', que desarrollará, explotará y mantendrá Telefónica. También incluye un plan específico de generación de ingresos tanto para Renfe como para Telefónica, a través de una aplicación móvil personalizable que proporciona contenidos de información y entretenimiento a los viajeros durante los trayectos de AVE. Entre otras opciones, ofrecerá cine, series, canales de TV, libros, prensa y revistas, marketplace, deportes, juegos y cursos.

El proyecto contempla que en el mes de noviembre comience la instalación de la solución tecnológica que permite la conectividad a bordo en todos los trenes el modelo s-100 que actualmente cubre el servicio AVE en el corredor Madrid-Sevilla. Está prevista la equipación de un tren cada mes aproximadamente. A partir de 2017 comenzarán a equiparse el resto de modelos de tren (s103, s-102 y s-112) hasta completar la actual flota AVE de Renfe en un plazo de cuatro años.

http://www.lavanguardia.com/local/barcelona/20151026/54437468297/renfe-wifi-gratis-plaza-catalunya.html#ixzz3pkyxwLp3 

Dimecres, 28 d'octubre de 2015
Btvnotícies.cat

Amics de la Rambla reivindica l’aprovació del pla abans d’acabar l’any

Joan Oliveras, president de l'associació Amics de la Rambla, ha explicat al 'BTV notícies matí', la necessitat d'aprovar el pla especial de la Rambla abans de desembre. Apunta que des d'abans de l'estiu el consistori n'està estudiant el contingut, però encara no coneixen els punts que causen desacords.

L’associació Amics de la Rambla reivindica l’aprovació del pla especial de la Rambla abans d’acabar el 2015. Han explicat a BTV les necessitats del passeig més conegut de la ciutat, així com el desconeixement dels punts pels quals el nou govern municipal no l’ha aprovat encara. ‘Hem tingut contactes amb l’Ajuntament des d’abans de l’estiu i encara no en sabem res’.
Per una altra banda, Joan Oliveras, president de l’associació, opina que “l’Ajuntament s’ha equivocatamb el ressorgiment del ‘top manta’ a la ciutat”.

Pel que fa a altres tasques que duen a terme des d’Amics de la Rambla, n’ha destacat les converses amb les botigues de records. Diu que volen dignificar aquest producte i apunta que estan fent una recerca de productes de records sobre Barcelona diferents als que hi ha ara.
En l’entrevista també ha explicat que aquest dimecres a la tarda s’entregaran els premis Ramblistes d’Honor, que, afirma, pretenen ser els premis populars de Barcelona.

http://www.btv.cat/btvnoticies/2015/10/28/amics-de-la-rambla-reivindica-laprovacio-del-pla-abans-dacabar-lany/

Dijous, 29 d'octubre de 2015
Btvnotícies.cat

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, adverteix que el turisme pot convertir la Rambla en un parc temàtic

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, assegura que la Rambla "envia senyals preocupants a causa de la pressió del turisme sense control, que pot acabar afavorint que es converteixi en un parc temàtic". A l'acte d'entrega dels guardons Ramblistes d'Honor 2015, Colau també ha advertit que cal recuperar la Rambla perquè els barcelonins se sentin orgullosos del passeig.

L’alcaldessa ha explicat que des del govern es treballa per dignificar la Rambla: “Som conscients que no hi ha temps a perdre, que la Rambla requereix solucions, però volem fer les coses bé”. A més, Colau ha apel·lat al treball conjunt amb les entitats de comerciants, veïns i amics de la Rambla. Segons l’alcaldessa, és necessari escoltar els veïns del Gòtic i el Raval perquè “la Rambla no sigui mai més una frontera, sinó un espai de trobada entre ambdós barris”.

Colau ha pronunciat aquestes paraules en la seva intervenció a l’acte de lliurament dels guardonsRamblistes d’Honor 2015, que atorga l’associació Amics de la Rambla. Enguany, els premiats han estat el Gremi de Llibreters de Catalunya, el publicista Leopoldo Pomés, l’Escola Massana i, a títol pòstum, al polític Raimon Martínez Fraile.

http://www.btv.cat/btvnoticies/2015/10/28/lalcaldessa-de-barcelona-ada-colau-adverteix-que-el-turisme-pot-convertir-la-rambla-en-un-parc-tematic/

Dijous, 29 d'octubre de 2015
El País

El Principal critica que se cerrara el teatro con la sala llena

Ciutat Vella ordenó el primer cese de actividad en noviembre de 2014

Los gestores del Teatre Principal, propiedad del grupo empresarial Balañá, criticaron ayer al Ayuntamiento por precintar la sala el pasado viernes 23 de octubre, cuando la sala grande estaba llena de gente aguardando que empezara el concierto del festival Primavera Club 2015 porque hacía meses que estaba programado.

En un comunicado hecho público ayer, la empresa que gestiona el Principal argumenta que “el precinto cautelar de un local es una medida que se hace de forma muy excepcional para asegurar que se cumplirá la sanción o bien por temas de seguridad”. Lo cierto es que el Ayuntamiento de Barcelona ordenó el cese de la actividad del Teatre Principal como sala de fiestas —la sala Latino— y la de la sala grande que desde que abrió ha venido funcionando como discotecacon dj algunos días de la semana en noviembre del año pasado, cuando el distrito de Ciutat Vella ordenó el cese al responsable de la explotación de las salas, Carlos Caballero, por dos denuncias vecinales recibidas en febrero y agosto de ese año. Pese a que la actividad como discoteca se realizaba desde su apertura, en octubre de 2013, algo que era públicamente notorio; la primera intervención municipal se hizo después de que Caballero fuera inculpado por supuestas irregularidades en la tramitación de los permisos del Principal. En aquella ocasión, el consistorio insistió en que la única licencia de funcionamiento era la de teatro.

El cierre ejecutado la semana pasada es consecuencia de otra inspección que hizo la Guardia Urbana el 18 de octubre pasado cuando volvió a constatar que funcionaba como discoteca. En la nota, lel Teatre Prinicipal alega que la disposición del espacio —diáfano, con altavoces en los dos lados del escenario— ya era conocida por el Ayuntamiento porque así se presentaba en el proyecto arquitectónico.

Los responsables del teatro alegan que el ayuntamiento hace una interpretación “subjetiva” de la licencia de teatro y “sala de espectáculos” y dicen que la sala “estuvo cerrada durante seis meses de forma voluntaria” cuando fue por mandato municipal en tanto no se subsanaran los problemas de sonorización que fueron objeto de denuncia.

La nota asegura que “en todo momento la voluntad del Teatre Principal es cumplir con la sanción correspondiente al expediente sancionador abierto el 18 de octubre por la Guardia Urbana de Barcelona”, y añade que “en ningún caso el funcionamiento del teatro supone un riesgo para la seguridad de los clientes”. También les parece sorprendente “la velocidad burocrática nada habitual con la que ha actuado el Ayuntamiento”. Y, por último, apuntan que en el plenario del distrito de Ciutat Vella, la regidora del distrito avanzó que el Ayuntamiento estaba negociando al adquisición de teatro para que tuviera uso público. Algo que el consistorio de Barcelona ya intentó, sin conseguirlo, en el mandato de Jordi Hereu que también quería darle un uso ciudadano.  En aquel momento, los responsables de Urbanismo llegaron a proponer una compensación en especies, en solares y otros edificios de la ciudad, pero las negociaciones de lacompra no fructificaron.

http://ccaa.elpais.com/ccaa/2015/10/28/catalunya/1446067341_485047.html

Dijous, 29 d'octubre de 2015
El País

Los premios Amigos de la Rambla homenajean a Martínez Fraile

También han sido galardonados el gremio de libreros de Cataluña, la escuela Massana y Leopoldo Pomés

Un año más la asociación de Amigos de la Rambla ha entregado sus galardones de honor a diferentes personalidades que han ayudado con su trabajo a que la céntrica calle barcelonesa sea conocida en todo el mundo. En esta edición, la número 53, los premiados han sido el Gremio de libreros de Cataluña, la Escuela Massana, al fotógrafo Leopoldo Pomés y este año también han querido hacer unamención especial a título póstumo al político socialista Raimon Martínez Fraile.
El acto solemne, que ha sido presidido por la alcaldesa Ada Colau, varios ediles del Consistorio y miembros de la asociación de amigos de la Rambla, ha tenido lugar en el Saló de Cent del ayuntamiento de Barcelona. 

Durante su intervención, a la clausura del acto, la alcaldesa, Ada Colau, ha destacado el papel de esta emblemática calle y se ha lamentado de que con la presión de los turistas llegue a convertirse en un "parque temático" perdiendo su carácter especial como "corazón de Barcelona". 

"Perder la Rambla es perder Barcelona" ha apuntado la alcaldesa que ha defendido las políticas que quiere llevar a cabo el grupo municipal de Barcelona en Comú para intentar mejorar la gestión del turismo en la zona centro de Barcelona. Según ha descrito Colau la Rambla muestra "síntomas de cansancio desde hace años", algo que ha su parecer puede acabar contagiando al resto de la ciudad.
Colau no es la única que ha criticado la situación a la que ha llegado la Rambla en los últimos años, el presidente de Amigos de la Rambla, Joan Oliveras, también ha reprochado la parálisis del Plan de La Rambla que la "aboca a la degradación", y ha tendido la mano al Consistorio para que la entrega de estos premios supongan un punto de inflexión que ayude al acercamiento de posturas con el ejecutivo municipal.

"La Rambla es la única calle emblemática del mundo conocida por su condición humana y no por sus elementos materiales", así ha finalizado su discurso Oliveres, que ha comparado esta calle con emblemáticas avenidas de todo el mundo como Wall Street en Nueva York o los parisinos Campos Elíseos.

Los galardonados

El primero en acercarse al estrado para recoger su premio ha sido el presidente del Gremio de Libreros de Cataluña, que han recibido esta distinción por su trabajo convirtiendo cada año La Rambla en el centro neurálgico de la fiesta de Sant Jordi, y por llenar la calle de "libros y rosas", como ha destacado la alcaldesa. 

El director de la Escuela Massana, Xavier Capmany, ha sido el encargado de recoger este galardón en nombre de esta escuela pública que siempre ha estado en "confluencia con la ciudad", y por lo tanto con La Rambla.

El fotógrafo Leopoldo Pomés ha hecho un esfuerzo para acercarse al atril donde se repartían las distinciones, y ha vuelto a su sitio tras entregarle un papel a un portavoz. "Perdonad que Leopoldo no hable, no es que no quiera, sino que ha sido operado hace poco y no puede", se ha disculpado el portavoz que acto seguido ha leído las palabras que Pomés tenía preparadas para la ocasión. En el breve discurso el galardonado ha pedido que se devuelva la "dignidad y la democrática elegancia" que hace años tenía esta céntrica calle.

Por último se ha hecho entrega del galardón de honor al hijo de Martínez Fraile, el emblemático político barcelonés. En su discurso ha destacado la ilusión que le haría a su padre poder recoger esta distinción, ya que para él el Ayuntamiento de Barcelona era el "origen del autogobierno de Cataluña".

http://ccaa.elpais.com/ccaa/2015/10/28/catalunya/1446062353_085390.html

Dijous, 29 d'octubre de 2015
El nuevo Herald (Mèxic)

"Mientras la prisión exista" retrata a trileros de Barcelona

Los embaucadores que jugaban a ¿Dónde quedó la bolita? en la rambla de Barcelona son retratados en la película "Mientras la prisión exista" del mexicano Nicolás Gutiérrez Wenhammar, la cual fue presentada el miércoles en 13 edición del Festival Internacional de Cine de Morelia.
"Yo vivía en la rambla", dijo Wenhammar en la proyección de la cinta. "Tenía la oportunidad de verlos todos los días, empecé a filmarlos de manera aficionada. Desde mi apartamento, desde arriba, era muy fácil ver el truco, ver su interpretación, porque realmente son actores".

"Mientras la prisión exista" contó con el apoyo de la policía de Barcelona, ya que justo cuando comenzó el rodaje las autoridades habían logrado erradicarlos de las calles.

Para hacer las tomas en la rambla los actores engañaron a gente real, e incluso los vecinos comenzaron a reportarle a la policía que habían vuelto los trileros. Con este nombre se conoce a los que practican el juego callejero del trile, donde es necesario adivinar en qué lugar, de tres posibles, se encuentra una pieza oculta.

"Un peatón desconocido que no era de nuestro equipo sí ganó en la apuesta. Empezó a reclamarnos que quería su dinero; se creyó la interpretación de los actores", dijo Wenhammar.

La película tiene una gran cantidad de escenas nocturnas y cápsulas documentales con personas reales como un comandante de la policía y un médico, los cuales explican de manera especializada algunos aspectos de la historia. La mayor parte transcurre en planos dorsales.

"Me puse a pensar si tuviera que hacer un plano que tuviera sentido con algo ficcional o carcelario. Yo creo que el mejor plano es el que deja la ausencia del rostro", agregó el director.

El protagonista es Jan (interpretado por Joan Florescu), quien trabaja de trilero y es carterista, hasta que conoce a Mariela en el malecón. Los dos quieren irse de la ciudad pero no tienen dinero.

"El actor principal es de origen rumano", dijo Wenhammar. "Nunca había actuado; se dedicaba a repartir volantes de discotecas en la calle".

En cambio Nuria Florensa, quien da vida a Mariela, tenía experiencia como actriz en teatro, televisión y otras producciones cinematográficas.

"Eso sí fue un reto, combinar los tonos de ambos, pero también estaba buscando que el tono de ella fuera quizá un poco más ficticio, una especie de ensoñación, y el tono de él fuera un poco más neutro", agregó Wenhammar.

Para el director, rodar en Barcelona "fue como una manera de sentenciar o de expresar todo lo que había vivido en los 4 años que estuve ahí estudiando".

http://www.elnuevoherald.com/entretenimiento/article41772360.html#storylink=cpy

Dijous, 29 d'octubre de 2015
CCMA.CAT/324

Leopoldo Pomés, l'Escola Massa, el Gremi de Llibreters i Raimon Martínez Fraile, guardonats ramblistes d'honor

Leopoldo Pomés, l'Escola Massana, el Gremi de Llibreters de Catalunya i Raimon Martínez Fraile, a títol pòstum, han estat guardonats aquest dimecres ramblistes d'honor. Els premiats han rebut el distintiu, que atorga Amics de la Rambla, en el marc d'un acte institucional al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona. L'acte, presidit per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha comptat amb la participació del catedràtic de Dret Financer i Tributari de la Universitat de Barcelona Joan-Francesc Pont que ha glossat la figura dels ramblistes premiats.

http://www.ccma.cat/324/leopoldo-pomes-lescola-massa-el-gremi-de-llibreters-i-raimon-martinez-fraile-guardonats-ramblistes-dhonor/noticia/2693546/

Dijous, 29 d'octubre de 2015
El Digital.Barcelona.cat

El Gremi de Llibreters de Catalunya i Leopoldo Pomés, Ramblistes d’Honor 2015

També s’ha atorgat un guardó especial a l’Escola Massana, i un altre, a títol pòstum, a Raimon Martínez Fraile.

El Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona ha albergat l’acte d’entrega dels guardons Ramblistes d’Honor 2015, presidit per l’alcaldessa, Ada Colau, i el president de l’Associació Amics de la Rambla, Joan Oliveras. Els premis, que es van crear l’any 1962, tenen l’objectiu de distingir les persones, entitats, institucions o empreses que hagin contribuït amb la seva activitat i esforç a millorar, divulgar o promoure el prestigi de Barcelona.

Els guardonats d’enguany han estat el Gremi de Llibreters de Catalunya, per la seva tasca a favor de la cultura i, especialment, per haver contribuït decisivament a convertir el dia de Sant Jordi en la diada més especial per a la Rambla, i el fotògraf Leopoldo Pomés, en reconeixement de la seva carrera artística, sempre vinculada a la ciutat de Barcelona.

Així mateix, també s’ha atorgat un guardó especial a l’Escola Massana en reconeixement de la seva aportació —al llarg de més de 86 anys— a la formació i a la cultura de la ciutat de Barcelona, i un altre, a títol pòstum, al polític barceloní Raimon Martínez Fraile.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha dit, en la seva intervenció: “La Rambla és única i diversa, és el mirall on el món es mira Barcelona i on Barcelona es mira el món.” I ha afegit: “Per aquest motiu, necessitem recuperar la Rambla, que els barcelonins i les barcelonines se sentin orgullosos del seu passeig, i que per molts anys sigui un espai on ramblejar.”

Amb l’objectiu de recuperar la Rambla, Ada Colau ha dit que el Govern municipal ha posat fil a l’agulla per tal de “millorar la gestió del turisme de Barcelona i continuar la tasca de recuperació de la Rambla iniciada pels governs anteriors”. I ha conclòs: “Som conscients que no hi ha temps a perdre, que la Rambla requereix solucions, però volem fer les coses bé.”

http://eldigital.barcelona.cat/el-gremi-de-llibreters-de-catalunya-i-el-fotograf-leopoldo-pomes-premis-ramblistes-dhonor-2015_257389.html

Dijous, 29 d'octubre de 2015
Vilaweb

Leopoldo Pomés, l’Escola Massa, el Gremi de Llibreters i Raimon Martínez Fraile, guardonats ramblistes d’honor

Leopoldo Pomés, l’Escola Massana, el Gremi de Llibreters de Catalunya i Raimon Martínez Fraile, a títol pòstum, han estat guardonats aquest dimecres ramblistes d’honor. Els premiats han rebut el distintiu, que atorga Amics de la Rambla, en el marc d’un acte institucional al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. L’acte, presidit per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha comptat amb la participació del catedràtic de Dret Financer i Tributari de la Universitat de Barcelona Joan-Francesc Pont que ha glossat la figura dels ramblistes premiats.

http://www.vilaweb.cat/noticies/leopoldo-pomes-lescola-massa-el-gremi-de-llibreters-i-raimon-martinez-fraile-guardonats-ramblistes-dhonor/

Dijous, 29 d'octubre de 2015
La Vanguardia

La Rambla exige a Colau medidas urgentes

La demanda de Amics de la Rambla se hace pública durante el acto de entrega de los premios Ramblista de Honor 2015

La Rambla se reivindicó la tarde del miércoles durante la entrega de sus premios. Y es que el presidente de la entidad ciudadana Amics de la Rambla, Joan Oliveras, aprovechó su discurso para reclamar a la alcaldesa Ada Colau que ponga en marcha medidas urgentes que pongan fin al proceso de degradación que vive el paseo más visitado y conocido de Catalunya.

“El año pasado decía que nos acompañaba la esperanza –dijo en el Saló de Cent durante la ceremonia de entrega de los galardones Ramblista d’Honor-. Habíamos conseguido entre diferentes actores abrir un camino para dotar a la Rambla de los instrumentos que le permitieran solucionar algunos de sus problemas”.

Oliveras mostró de este modo su preocupación ante la revisión que en estos momentos está llevando a cabo el gobierno municipal del plan especial de la Rambla arrancado durante el mandato anterior.
“Ahora nos embarga una profunda preocupación –añadió-. El horizonte de la Rambla es una gran incerteza. La parálisis sin fecha del plan especial de la Rambla nos está abocando al síndrome de la eternización del proceso de degradación de nuestro paseo más popular”.

Luego, durante su intervención, la alcaldesa Colau aseguró que el Ayuntamiento dispone de un calendario de trabajo. “No hay ninguna incerteza”, subrayó antes de añadir que el conocido paseo lleva años presentado síntomas de agotamiento, que por culpa de un turismo descontrolado corre peligro de convertirse en un parque temático y que hay que escuchar a los vecinos del Gòtic y del Raval para que la Rambla no sea una frontera, sino un punto de encuentro ciudadano. “Porque perder la Rambla es perder Barcelona”, apostilló.
Después Colau felicitó a los premiados con el galardón Ramblista d’Honor, que este año son el fotógrafo Leopoldo Pomés, el Gremi de Llibreters de Catalunya, la Escola Massana y, a título póstumo, el ex teniente de alcalde de Barcelona Raimon Martínez Fraile.

http://www.lavanguardia.com/local/barcelona/20151028/54437525828/rambla-colau-medidas-urgentes.html#ixzz3pxaKlYTR 

Dijous, 29 d'octubre de 2015
Servei Premsa Ajuntament de Barcelona

Colau: “La Rambla és única i diversa, és el mirall on el món es mira Barcelona i on Barcelona es mira el món”

Aquest premi, organitzat per l’Associació d’Amics de la Rambla, té l’objectiu de distingir a les persones, entitats, institucions o empreses que hagin contribuït amb la seva activitat i esforç, a millorar, divulgar o promoure el prestigi de Barcelona. A l’acte també ha assistit la regidora del districte de Ciutat Vella, Gala Pin, entre d’altres representants municipals.

Durant la seva intervenció, Colau ha assegurat que “la Rambla és única i diversa, és el mirall on el món es mira Barcelona i on Barcelona es mira el món”. “Per aquest motiu, necessitem recuperar la Rambla, que els barcelonins i barcelonines se sentin orgulloses del seu passeig, i que per molts anys sigui un espai on ramblejar”, ha afegit.

Colau ha advertit que “ja fa uns anys que la Rambla ens envia senyals preocupants a causa de la pressió d’un turisme sense control que pot acabar desnaturalitzant el nostre passeig i afavorint la seva conversió en un parc temàtic; i això no ens ho podem permetre, perquè perdre la Rambla és perdre Barcelona”.

L’alcaldessa ha explicat que, amb per a complir amb l’objectiu de recuperar la Rambla, el govern municipal “ens hem posat mans a l’obra a fi de millorar la gestió del turisme de Barcelona i continuar la tasca de recuperació de la Rambla iniciada pels governs anteriors. Som conscients que no hi ha temps a perdre, que la Rambla requereix solucions, però volem fer les coses bé”.
Colau ha apel·lat al treball conjunt amb les entitats de comerciants, veïns i amics de la Rambla, “per què sou vosaltres els qui durant tots aquests anys us heu encarregat de cuidar-la i preservar-la”. Ha advertit, a més, que en aquesta tasca també “cal escoltar als veïns i veïnes del Gòtic i del Raval, per què volem que la Rambla no sigui mai més una frontera, sinó un espai de trobada entre ambdós barris”.

Els guardonats de l’edició d’enguany han estat el Gremi de Llibreters de Catalunya per la seva tasca en pro de la cultura i, especialment, de la seva contribució decisiva a convertir el dia de Sant Jordi en la diada més especial per la Rambla; Leopoldo Pomés en reconeixement a la seva carrera artística sempre vinculada a la ciutat de Barcelona; un guardó especial a l’Escola Massana en reconeixement a la seva aportació –al llarg de més de 86 anys- a la formació i a la cultura de la ciutat de Barcelona; i un altre, a títol pòstum, a Raimon Martínez Fraile.

Aquests premis que convoca l’Associació d’Amics de la Rambla es van crear l’any 1962 i tenen l’objectiu de distingir a les persones, entitats, institucions o empreses que hagin contribuït amb la seva activitat i esforç, a millorar, divulgar o promoure el prestigi de Barcelona.

http://premsa.bcn.cat/2015/10/28/colau-la-rambla-es-unica-i-diversa-es-el-mirall-on-el-mon-es-mira-barcelona-i-on-barcelona-es-mira-el-mon/

Dijous, 29 d'octubre de 2015
El Periódico

La Rambla distingue a los Ramblistas de Honor

El fotógrafo Leopoldo Pomés y, a título póstumo, el exteniente de alcalde Raimon Martínez Fraile recibieron ayer, junto al Gremi de Llibreters y la Escuela de Diseño Massana, los Premios Ramblista de Honor, organizados por la asociación Amics de La Rambla. El galardón a Martínez Fraile, recogido por su hijo, quiere reconocer el papel que el político del PSC tuvo en el impulso de Barcelona como ciudad turística. Pomés (a la derecha de la imagen, con la alcaldesa Ada Colau y el presidente de la asociación, Joan Oliveras Bagués) deseó, por su parte, que a la Rambla se le retorne «la dignidad y la democrática elegancia» que tuvo años atrás.

http://epreader.elperiodico.com/APPS_GetPlayerZ.aspx?pro_id=00000000-0000-0000-0000-000000000001&fecha=29/10/2015&idioma=0

Divendres, 30 d'octubre de 2015
BTVnotícies.cat

La CUP vol que l’Ajuntament compri un edifici de la Rambla com a espai de memòria històrica

La CUP demanarà en el ple d'aquest divendres que l'Ajuntament compri al Ministeri de Foment un edifici situat al número 10 de la rambla de Santa Mònica, perquè s'hi faci un espai de memòria de la República. L'immoble va ser la seu del CADCI, un ateneu independentista, que ha impulsat aquesta demanda. Actualment el ministeri té cedit l'espai a la UGT, que també en reclama ser propietari legítim.

Són 5.500 metres quadrats que abans de la Guerra Civil van pertànyer a un ateneu molt implicat en el nacionalisme català i més tard en l’independentisme, el CADCI. El règim franquista els va confiscar l’edifici i ara aquesta entitat reclama que passi a ser un espai de memòria històrica per a la ciutadania. Proposen que aculli, entre d’altres, una biblioteca amb més de 120.000 documents digitalitzats que els ha retornat l’Arxiu de Salamanca, per tal que estiguin a disposició dels ciutadans.
El CADCI vol que l’Ajuntament negociï amb l’Estat la compra de l’immoble, tenint en compte la seva història i els propietaris anteriors a la Guerra Civil.

http://www.btv.cat/btvnoticies/2015/10/29/la-cup-vol-que-lajuntament-compri-un-edifici-de-la-rambla-com-a-espai-de-memoria-historica/

Divendres, 30 d'octubre de 2015
Linea Ciutat Vella

Els millors ambaixadors de la Rambla reben el seu premi

Un any més, i ja en van 53, l’associació de comerciants i veïns Amics de la Rambla va lliurar abans-d’ahir al Saló de Cent els premis Ramblista d’Honor, que premien aquelles persones, entitats o col·lectius que s’hagin significat a l’hora de “millorar, difondre o promoure el prestigi” de la Rambla. L’entitat, però, té la voluntat de reorientar el premi cap a aquells que facin el mateix amb la ciutat en el seu conjunt.

A l’acte, on van assistir l’alcaldessa, Ada Colau; la regidora del Districte, Gala Pin, i el comissionat de Comerç, Miquel Ortega, es va premiar el Gremi de Llibreters de Catalunya, l’artista Leopoldo Pomés, l’Escola Massana i, a títol pòstum, a Raimon Martínez Fraile.

Els llibreters van ser guardonats per la seva tasca “en pro de la cultura” i per la seva contribució a fer de la Rambla l’epicentre de la diada de Sant Jordi.

Per la seva banda, Pomés va ser nomenat Ramblista d’Honor en reconeixement a la seva carrera artística vinculada a la ciutat, mentre que Raimon Martínez Fraile, a títol pòstum, també va rebre un homenatge. Pel que fa a l’Escola Massana, el seu director, Xavier Capmany, va ser l’encarregat de recollir un guardó especial en nom del centre.

Aquests premis van néixer el 1962, dos anys després de la fundació de l’entitat.

http://comunicacio21.cat/comerc-liniaciutatvella/113434-els-millors-ambaixadors-de-la-rambla-reben-el-seu-premi

LA RAMBLA DE BARCELONA

La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.

Carregant...
x
X