Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

Resum premsa sobre La Rambla - Setembre 2015

29 de setembre de 2015

Dijous, 03 de setembre de 2015
BTVnotícies.cat

Detingut un manter acusat de colpejar guàrdies urbans a la Rambla

La Guàrdia Urbana va detenir aquest dimarts un manter senegalès que presumptament va colpejar amb un bastó policies municipals. L'enfrontament va ocórrer el 14 d'agost a la Rambla i en van resultar ferits cinc agents. El cos manté oberta la investigació i no descarta més detencions.

La detenció es va produir aquest dimarts quan el senegalès sortia de casa seva, al districte de l’Eixample. L’acusen d’haver agredit agents de la Guàrdia Urbana que intentaven arrestar un altre venedor ambulant el 14 d’agost a la Rambla. La policia municipal també ha acusat un segon manter per participar en un altre enfrontament el 17 d’agost. En aquest cas, no ha estat detingut però serà citat a declarar davant del jutge

http://www.btv.cat/btvnoticies/2015/09/02/detingut-un-manter-acusat-de-colpejar-guardies-urbans-a-la-rambla/

Dijous, 03 de setembre de 2015
BTVnotícies.cat

Enfrontament entre venedors de “top manta” i la Guàrdia Urbana a la plaça de Catalunya

Efectius de la Guàrdia Urbana i venedors de "top manta" s'han enfrontat aquest dijous a la tarda a l'estació de metro de l'L3 de la plaça de Catalunya, situada a la Rambla. Segons fonts municipals, els venedors han "reaccionat de forma violenta" i han llançat pedres contra els agents, que han evacuat l'estació. Els fets han passat en el marc d'una operació encara oberta contra la venda il·legal. No es descarten que puguin haver detinguts.

Una de les persones que ha pogut veure els moments inicials de l’operació, Natàlia Pérez, ha explicat a BTV que s’han viscut moments de molt “nerviosisme” i, fins i tot, alguns agents de la Guàrdia Urbana s’han hagut de posar “l’armilla antibales”.

L’enfrontament se suma a altres episodis violents, denunciats pel sindicat de la Guàrdia Urbana SAPOL. El darrer, va ser a finals d’agost, quan dos agents de la policia municipal van ser agredits després d’enxampar-ne dos venedors al mercat de les Chafarinas, a la Trinitat Nova.
Aquest estiu, l’activitat de venda il·legal s’havia incrementat a l’intercanviador de metro i Ferrocarrils de la Generalitat de la plaça de Catalunya i l’espai s’ha omplert diàriament de manters que venen productes de marroquineria, calçat i roba de marques piratejades.

http://www.btv.cat/btvnoticies/2015/09/03/enfrontament-entre-venedors-de-top-manta-i-la-guardia-urbana-a-la-placa-de-catalunya/

Dijous, 03 de setembre de 2015
La Vanguardia

Enfrentamientos a pedradas entre manteros y Guàrdia Urbana en el centro de Barcelona

Una mujer ha resultado herida leve al recibir el impacto de una piedra

Una operación de la Guàrdia Urbana contra el top manta en el centro de Barcelona ha provocado el caos en plaza Catalunya y la Rambla con enfrentamientos a pedradas entre los agentes y los manteros.

Los hechos han empezado  a primera hora de la tarde de este jueves cuando un operativo habitual contra el comercio ambulante iniciado en La Rambla ha obligado a los manteros a subir en dirección a plaza Catalunya. Al llegar a la estación de Metro de plaza Catalunya, algunos manteros se han introducido en el vestíbulo y han sacado piedras, que han empezado a lanzar contra los agentes.  

En la refriega una mujer habría resultado herida leve por una pedrada. Al lugar de los hechos ha llegado una ambulancia del SEM. Algunos testigos también hablan de dos heridos más aunque no se ha confirmado oficialmente. 

Testigos presenciales han denunciado empujones a los viandantes y usuarios del Metro en la persecución de los vendedores ambulantes. El operativo ha contado también con efectivos de la Policía Nacional.

 http://www.lavanguardia.com/sucesos/20150903/54435097143/operacion-top-manta-plaza-catalunya.html#ixzz3kgrShGpX 

Diumenge, 6 de setembre de 2015
La Vanguardia

Acció solidària amb els manters a Canaletes

La xarxa Tras La Manta ha fet aquest diumenge una acció de suport al col·lectiu de venedors a la manta. Durant una estona, desenes de persones han instal·lat les seves mantes a l'estació de Catalunya i a la rambla de Canaletes, mentre cridaven consignes com "No són màfia, són treballadors" o "Perseguir els banquers i no els manters".

Els activistes de Tras La Manta defensen l’activitat d’aquests venedors argumentant que és la manera més digna que tenen de guanyar-se la vida, i no accepten que la Guàrdia Urbana els persegueixi. Ahir van participar en un vermut solidari al Raval, en què els mateixos venedors van assegurar que no són una màfia i van acusar la policia de provocar-los amb violència.

Des dels enfrontaments de dijous passat entre Guàrdia Urbana i manters al voltant de la plaça de Catalunya, s’ha augmentat la presència policial a la zona i els venedors a la manta no havien tornat a aparèixer-hi. Avui la vigilància policial ha reduït el nombre de dotacions, però els agents han estat testimonis de l’acció de protesta de Tras La Manta, sense intervenir-hi.

La performance d’avui ha acabat sense incidents i amb una crida a participar en la manifestació de suport als manters que tindrà lloc dimarts al vespre també a Canaletes.

http://www.btv.cat/btvnoticies/2015/09/06/traslamanta-topmanta-venda-manta-guardia-urbana/

Dilluns, 7 de setembre de 2015
El País

La Guàrdia Urbana impedeix el ‘top manta’ durant el cap de setmana

Gala Pin assegura que l'episodi violent de dijous passat va truncar la mediació que havia iniciat l'Ajuntament

La Guàrdia Urbana de Barcelona ha impedit la presència de manters durant aquest cap de setmana passat a la plaça Catalunya a causa del gran operatiu organitzat per lluitar contra la venda il·legal al centre de la ciutat.

Gala Pin, regidora de Ciutat Vella, ha reconegut en el seu perfil de Facebook que l'Ajuntament té un problema d'interlocució amb els manters des de dijous passat, quan diversos venedors van llançar pedres que van ferir agents i ciutadans. Pin assegura que després d'aquell episodi violent es va truncar el procés de mediació que l'Ajuntament havia obert amb els venedors.

Pin ha anunciat en el seu escrit que “el col·lectiu dels manters no té màfies darrere, com han volgut fer creure. Per contra, està precàriament estructurat: com s'organitzen els grups que es veuen obligats a guanyar-se la vida enmig d'una situació de gran vulnerabilitat”. La regidora ha recordat que els venedors ambulants “reclamen, com tots nosaltres, tenir una vida digna”.

http://cat.elpais.com/cat/2015/09/07/catalunya/1441653578_119323.html

Escrit de Gala Pin al seu Facebook

Ayer algunas personas vinculadas a los movimientos sociales en defensa de los derechos de los migrantes me llamaron. Estaban enfadados y sorprendidos por el refuerzo de presencia policial en el centro. Un operativo que estaba evidentemente ligado a evitar la presencia de top manta en determinadas zonas. La pregunta, como es lógico, era si esa es la manera de resolverlo, si es la vía. Y la respuesta, seguramente, es que no.

Y entonces ¿por qué este fin de semana Plaça Catalunya ha estado llena de policía municipal? Bien, pues sinceramente, porque el jueves se produjo un lanzamiento de piedras que dejó a una viandante, cuatro guardias urbanos y manteros heridos. Y desde entonces no hemos encontrado la manera de responder a una situación de violencia que no se puede repetir, y que perjudica a los propios manteros, sin convertirla, como querrían algunos, en una cuestión de “orden público”.

Muchas de nosotras llevamos tiempo involucradas en el activismo vecinal y en la defensa de los derechos de las personas migrantes. Por eso, desde que estamos en el gobierno municipal, hemos hechos muchos esfuerzos para abordar el tema desde una perspectiva social y para dejar claro que se trata de una situación de precariedad vital y no de un fenómeno que se pueda erradicar a partir de la represión.

Yo misma participé en reuniones con algunos partidos de la oposición para encontrar soluciones consensuadas, fui personalmente a finales de junio a varias casas de vendedores en el Besós, creamos una mesa de trabajo interna entre diferentes áreas para buscar salidas a medio-largo plazo, comenzamos las gestiones para vincular al colectivo en el diseño de las soluciones, hablamos con todos los sectores implicados: medios, comerciantes, puerto etc.

Obviamente esto nos ha valido críticas y presiones de muchos sectores, y no nos ha permitido explicar públicamente todo lo que estábamos haciendo, justamente para no alimentar un foco mediático que muchas veces tiende a magnificar más que a explicar lo que está pasando.

Nuestro intento en fomentar espacios de diálogo transversales, por ejemplo, llevó a algunos medios a afirmar que «Gala Pin reúne a manteros, guardia urbana y servicios sociales en la misma mesa», como si servicios sociales y la guardia urbana no fueran parte del ayuntamiento.
La participación de colectivos migrantes en la venta ambulante no es un fenómeno nuevo y no tiene una solución fácil y definitiva. Este verano, al igual que el año pasado, la presencia de manteros ha generado episodios de enfrentamiento con la policía, algunos de ellos avivados por hechos tristes como los de Salou. Desde un primer momento enviamos un mensaje muy claro: nos dejaríamos la piel para buscar soluciones y alternativas dialogadas, pero no podíamos permitir acciones violentas que echaran por tierra nuestro plan de trabajo de medio y largo plazo.

El fin de semana pasado activamos los equipos de mediación de conflictos de servicios sociales para que establecieran contacto con los vendedores. Son equipos que conocen bien la calle, que conocen a muchos de los vendedores y que ya en el mes de marzo elaboraron un informe muy completo sobre el fenómeno de la venda ambulante. Y son los mismos que este fin de semana tenían que activarse para buscar que la presencia de la venta ambulante no fuera tan intensa en Plaça Catalunya y Portal de la Pau.

Sin embargo, el jueves, como ya dije, ocurrió un hecho que impidió seguir con el plan previsto: se produjo un lanzamiento de piedras en un enfrentamiento entre manteros y guardia urbana, y hubo heridos.

Este episodio requiere una recopilación exhaustiva de los hechos para descartar cualquier tipo de mala práctica por parte de funcionarios municipales. Pero lo cierto es que nos mostró que el mensaje de que la violencia perjudica a todos, sobre todo a los más débiles, no había llegado, y que teníamos un problema de interlocución.

La respuesta frente a estos hechos, en aquel momento de tensión, no era sencilla. Pero pensamos que mientras buscábamos los interlocutores adecuados era necesario reforzar el despliegue de la guardia urbana en Plaça Catalunya y el centro.

Reforzar la presencia policial no quiere decir ni ordenar “mano dura” ni sumarnos a ninguna campaña de “tolerancia cero”. Por el contrario: pensamos, como hemos pensado siempre, que la venta ambulante conocida como topmanta es un fenómeno complejo que no admite una solución policial. Y eso lo reconoce casi todo el mundo. Lo admiten algunos partidos de la oposición. Se palpa cuando cualquiera de los vendedores te explica por qué se ha visto obligado a ganarse la vida con la venta ambulante. Y lo comparte también -a pesar de lo que se piensa- una gran parte de la propia guardia urbana.

Es posible que el operativo concreto de este fin de semana no haya sido el mejor ni el más eficaz para conseguir la interlocución que necesitamos. El colectivo de los manteros no tiene "mafias" detrás, como han querido hacer creer algunos. Por el contrario, está precariamente organizado: como se organizan los grupos que se ven obligados a ganarse la vida en medio de una situación de gran vulnerabilidad.

Sin duda tenemos que mejorar y buscar la forma de integrar a la mayor cantidad de actores en las alternativas a la situación actual. Pero nuestra perspectiva de fondo sigue siendo la misma.
La mayoría de migrantes que llegan a nuestra ciudad y que se dedican a la venta ambulante son personas que han tenido que abandonar su país, su familia, su casa, y que reclaman, como todos nosotros, tener una vida digna.

Lo que hace falta, por tanto, es recomponer los puentes, priorizar la salidas dialogadas por encima de las represivas y fomentar alternativas diseñadas, no unilateralmente por la administración, sino con la participación de los afectados y de aquellos que hace tiempo que trabajan en la problemática.
Esta no es una guerra entre manteros y guardia urbana, ni mucho menos entre manteros y la ciudad de Barcelona. Esto es una batalla contra la desigualdad y la precariedad y en ella todos -manteros, ayuntamiento, partidos políticos y ciuadanía- deberíamos estar del mismo lado.

Dilluns, 7 de setembre de 2015
BTVnotícies.cat

Els manters surten al carrer en defensa del col·lectiu

Més d'un centenar de venedors a la manta es manifesten aquest dimarts al vespre pel centre de la ciutat. En un primer parlament abans d'iniciar la marxa davant de la font de Canaletes, han assegurat que no són agressius i han considerat "injustes" algunes de les paraules que s'han dedicat al col·lectiu arran dels darrers enfrontaments amb la Guàrdia Urbana.

Amb el lema “sobreviure no és delicte”, més d’un centenar de manters han volgut sortir al carrer per descriminalitzar el col·lectiu. La marxa ha arrencat davant de la font de Canaletes a les 19 h i ha arribat a la plaça de Sant Jaume. A les portes de l’Ajuntament, han fet arribar una carta a l’alcaldessa, Ada Colau.

Han estat la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, i la tinent d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, qui els han rebut.

Els venedors a la manta demanen diàleg amb l’Ajuntament per trobar solucions per millorar les seves condicions de vida. Reconeixen que es dediquen a una activitat il·legal però afegeixen que si rebessin formació o aconseguissin una feina, deixarien la venda ambulant.

Els venedors de “top manta” han defensat que no són agressius i han demanat disculpes per fets coml’enfrontament amb la Guàrdia Urbana de dijous passat, en què quatre agents i una dona van resultar ferits. També han criticat, però, la repressió policial i la violència que, diuen, apliquen alguns membres del cos. El portaveu del col·lectiu, Mame Mor, assegura que “ens hem acostumat a rebre violència de la Guàrdia Urbana”.

http://www.btv.cat/btvnoticies/2015/09/08/els-manters-surten-al-carrer-en-defensa-del-col%C2%B7lectiu/

Dilluns, 7 de setembre de 2015
BTVnotícies.cat

El SAPOL demana un protocol per fer front a la venda a la manta

El Sindicat d'Agents de la Policia Local (SAPOL), el majoritari a la Guàrdia Urbana, reclama que el govern municipal enllesteixi un protocol per abordar la problemàtica de la venda a la manta. Segons el sindicat, s'ha organitzat una reunió entre el SAPOL; el comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, i el gerent de la Guàrdia Urbana, Jordi Samsó. A la trobada hi podria assistir també l'intendent en cap del cos, Evelio Vázquez.

El sindicat reclama mesures de protecció per als agents per tal d’evitar situacions de risc i possibles enfrontaments amb el col·lectiu de venedors ambulants. Entre les peticions hi ha la de dotar els agents de càmeres de vídeo per deixar constància de les intervencions i provar la bona praxi durant les seves actuacions si es posen en dubte.

Els sindicats del cos municipal alerten que, després de de la mort d’un venedor ambulant durant una operació policial a Salou, l’agressivitat d’alguns membres del col·lectiu de venedors a la manta ha augmentat. Durant l’any passat hi va haver tres ferits per intervencions contra la venda ambulant i durant el darrer mes ja n’hi ha hagut 15.

Està previst que aquest dimarts a la tarda el col·lectiu de venedors a la manta ofereixi una roda de premsa per explicar el seu punt de vista sobre la problemàtica, acompanyada d’una manifestació pel centre de la ciutat.

http://www.btv.cat/btvnoticies/2015/09/08/el-sapol-demana-un-protocol-per-fer-front-a-la-venda-a-la-manta/

Dissabte, 12 de setembre de 2015
ARA

La Rambla, llibertat colonitzada

El conflicte dels manters i la congelació del pla especial no aturen la vida del passeig barceloní. La saturació del turisme, l’oci i la restauració conviu amb la picaresca i l’extrema legislació dels oficis

Dilluns, dos quarts de vuit del vespre. A l’intercanviador de plaça de Catalunya hi ha quatre guàrdies urbans antiavalots. Cap rastre de manters. Dues hores i mitja més tard torno per on he vingut. Just davant la boca del metro, a pocs metres de Canaletes, tres agents controlen la concurrència. Baixo les escales i a la rotonda hi ha un parament colossal de manters. Els policies són a menys de mig minut i només els caldria treure el cap uns metres sota terra per veure l’estesa. Dos empleats de Transports Metropolitans i un vigilant de seguretat esquiven moneders i ulleres de sol. Ningú fa res. Alguna cosa no va a l’hora.

Dimecres a mitja tarda torno al mateix lloc. Dos urbans no antiavalots vigilen. Cap comerciant il·legal. Vull capbussar-me en la vida de la Rambla, una mica remoguda des de fa unes setmanes. Fa pocs dies una senyora va rebre un cop de pedra de resultes d’un dels repetits enfrontaments entre manters i policia. A més, el pla especial d’ordenació de la Rambla, aprovat inicialment al desembre per CiU amb el suport del PSC, ha estat paralitzat -no sense polèmica- pel govern d’Ada Colau. Molts interessos conviuen cada dia des de la plaça de Catalunya fins al monument a Colom: 1,2 quilòmetres de comerç, turisme, oci, restauració, economia submergida i veïns que reclamen viure amb dignitat l’assumida absència de tranquil·litat.

Pels voltants de la font de Canaletes hi ha moltes cadires i la vacant va molt buscada. Recordo els seients de pagament d’antany i el senyor revisor que passava a cobrar. També les tertúlies de futbol i toros a la sortida del metro. Potser el pla d’usos s’està revisant, però els usos i costums de la Rambla segueixen respirant fort i la gent continua seient al principi del passeig: alguns rodamons, un senyor escarxofat, un indigent tolit que demana almoina i un nen que li ha pres el lloc a un ancià saberut. Veig que un venedor d’aquells objectes voladors i xiuladors de dubtosa utilitat està dissimulant per no ser increpat per l’autoritat vigent. N’enlaira un al cel entre les fulles de plàtan. Què valen? “Per a tu tres euros”. Tinc temptacions.

Pèrdua d’identitat comercial

Ja queden poques botigues excèntriques. N’hi ha una a l’estreta porteria del número 121. La regenta l’Ángel Aranda, que hi ven cristalls, minerals i segells. N’ha vist de tots colors. Entre la multinacional, el fast food i la flota d’hotels és una espurna exòtica que sobreviu de pur miracle. “No tenen clar què volen, van fent tombs sense gaire rumb”, explica el Pep, botiguer d’Elisabets des de fa trenta anys. Parla dels polítics, una mica despistats, incapaços de comprendre a fons la rica personalitat d’un indret colonitzat pel turisme. No és fàcil passar de la militància antisistema a haver d’administrar el pressupost milionari d’una ciutat inabastable. La Rambla és comerç i picaresca, color i economia. La sobrelegislació no li escau. És un microcosmos de llibertat ultravigilada per on s’escolen falles, alegalitats i esperits libèrrims que es busquen la vida.

On hi havia el Simago hi ha un Carrefour i on habitava el Sepu hi han posat un Custo. També hi són Nike, Starbucks i mil clonatges més. Un grup d’uns trenta estudiants estrangers que llueixen tots el mateix polo carreguen orgullosos bosses de Zara, H&M i Mango. Els comerços tradicionals, inèdits. “Necessitem dependenta amb idiomes: anglès, francès i rus”, diu un cartellet enganxat a la paradeta de Torrons d’Agramunt. També hi ha una paradeta de La Jijonenca i moltes amb andròmines gaudinianes i altres llepolies ensucrades. Veig pocs clients a les parades de flors. Flors Carme, Flors Lídia, Flors Ana, Flors Maria Laura... “Heu fet caixa avui?”, pregunto a Flors Carolina. “Poc”, m’etziben. “És sostenible, això?” “No!”

Davant la Boqueria, un senyor pakistanès va amunt i avall intentant vendre un pal per fer selfies, l’última meravella de les nostres vides. A aquesta hora els grups organitzats de més de quinze persones ja poden entrar al mercat. Des de l’abril un decret en regula l’accés els caps de setmana i els dies de cada dia fins a les tres de la tarda. Hi entro amb el Walter, un alemany de visita a la ciutat amb la seva esposa. Vol comprar fruita i queda hipnotitzat pel bé de déu que li ensenyen els ulls, l’esclat de colors de les parades de l’entrada. Sucs, llaminadures, massapans, bombons, confits, pegues dolces, gelats, confitures, olis, pans, croissants, donuts, bolets, broquetes i pintxos de pernil. Orgia cromàtica, apel·lació a la compra compulsiva i capriciosa. Per quatre euros dues safates de fruita tallada. Una família coreana compra sucs i fotografia una pila de garapinyades per endur-se a casa el rastre difós de la seva dolçor. Tot és tan vistós i exuberant que sembla porno de luxe. Just al davant, el Museu de l’Eròtica ofereix sensualitats més carnals als visitants que busquin minuts de relaxació, i la botiga Jamón Experience opta pel tàntric gastronòmic nostradíssim.

“Cocaïna, MDMA, haixix”

M’apropo al Cafè de l’Òpera a veure si em trobo el Barbes, vell amic veí del carrer Sant Pau i pou de ciència del barri. No hi és però a canvi conec la Martirio -em sembla que s’inventa el nom-, que viu a Cardenal Casañas: “La Rambla no es pot controlar al 100%, és impossible”. Fa quaranta anys que hi viu, sap de què parla. A les cantonades de Ferran, el McDonald’s i el Kentucky sempre plens a qualsevol hora, i sota els arcs de la plaça Reial un senyor es toca el nas davant meu i de tothom que el vulgui veure i mormola “cocaïna, MDMA, haixix”.

Davant del Teatre Principal els dibuixants i caricaturistes només poden ocupar la part esquerra del passeig. Veig una caricatura del Sean Connery que ja hi era quan jo era un marrec. L’Enric hi acumula quinze anys d’experiència i ara és en llista d’espera: “Si un s’ho munta bé és un molt bon negoci, però la qualitat dels que hi treballen no sempre està del tot ben acreditada”, concreta. John Lennon i Dalí compareixen en forma d’estàtues humanes davant de Santa Mònica. S’estan maquillant i no tenen ganes de parlar. Dos cavalls endormiscats esperen el cop de fuet per arrencar la tartana. Fa unes setmanes un equí va morir sobre l’asfalt roent i apa, tots a córrer per prohibir un ofici ja quasi extingit. Una monja travessa el passeig Colom amb caminar fatigat i malucs desguitarrats i des de dalt del pedestal Cristòfor dóna l’esquena a la Rambla i assenyala mar enllà.
Desfaig el camí i topo amb uns saltimbanquis de la capoeira amb pandereta, bongos i cançonetes. Apareix un furgó de la policia i el cambrer d’una terrassa prevé als ballarins perquè abaixin el volum. Quan passa de llarg torna l’enrenou. L’espectacle de carrer, un vestigi del passat de quan la cabra i el gitano de la pianola regnaven a tocar de les Drassanes.

Més amunt em trobo amb una amiga indignada que pregunta a dos urbans a quant puja la multa per circular amb bici sobre la vorera: “45 euros amb descompte, uns 100 sense”. Ah, mira, aquí també hi ha rebaixes. Ho aprofito per preguntar-los com els va amb els manters i explicar-los la història que encapçala aquestes línies. Em responen que es tracta d’un conflicte administratiu i no pas penal, i que qualsevol intervenció per part seva s’ha de cuidar i precisar molt. “A vegades vols curar la ferida i l’acabes infectant”, conclouen. Interessant resposta, metàfora pura de la Rambla, que clama per la seva llibertat de sempre ofegada per hectolitres de cervesa dins de gerres que semblen bidons. No és fàcil legislar ara el descontrol de la desídia de tants anys.

http://www.ara.cat/suplements/arabcn/Rambla-llibertat-colonitzada_0_1429657071.html

Diumenge, 13 de setembre de 2015
La Vanguardia

El mantero es parte de una red global de falsificaciones

Una industria ilícita que copia a las grandes marcas abastece a los ambulantes de Barcelona
El público quiere lujo a precio de ganga. Esa es una de las motivaciones que anima el pujante mercado de la venta ambulante ilegal. Es una conclusión que hace tiempo que tienen clara los policías encargados de luchar contra los delitos de falsificación de productos de marca que acaban expuestos en mantas sobre el suelo de las principales ciudades turísticas del Mediterráneo. No es ni más ni menos que oferta y demanda y su bucle infinito.

Como el mercado goza de buena salud, se ha fortalecido una importante maquinaria industrial y comercial que comprende desde transporte marítimo de mercancías desde el Lejano Oriente y bases logísticas y polígonos comerciales de gran capacidad hasta el último escalón de una esquina soleada de un polo turístico de una gran ciudad.

Barcelona ha vivido este verano un espectacular crecimiento de la venta ambulante ilegal. El Ayuntamiento dice con acierto que se trata de un fenómeno global que se da en la ribera norte mediterránea. Se ven grupos de manteros en epicentros del lujo, como la ciudad francesa de Cannes, u en otros más relacionados con una cultura más popular como Nápoles. Ciudades como Palma de Mallorca o el mismo Madrid no están a salvo de esta práctica ilegal. Sin embargo, la intensidad con se ha manifestado en Barcelona parece tener origen en el propio éxito turístico de la capital catalana, por un lado, y en una cierta relajación habida al principio del verano durante la que se bajó la presión policial en la calle. Al volver la vigilancia de la Guardia Urbana con intensidad parece haber remitido en cierto grado la actividad mantera.

Los artículos resultan atractivos por su precio sin competencia. Una clientela sin miramientos no deja de crecer. Ha habido voces, como la del líder socialista en el Ayuntamiento de Barcelona, Jaume Collboni, que ya han pedido que se empiece a multar a los compradores. Mientras se estudian diferentes opciones, el mantero, el último estadio de una potente industria de la falsificación, sigue con su quehacer diario. Como otras miles de veces acudirá en tren hasta el polígono comercial que está entre Sant Adrià de Besòs y Badalona. Allí hará acopio de mercancía.

Los que llegan a ese espacio del Barcelonés Nord, en el que la mayoría de rótulos están en chino, lo hacen sin llamar mucho la atención. Furgonetas y coches de alta gama comparten sus calles impersonales y casi iguales unas a otras. Los manteros suelen acudir solos y nunca en grupos de más de dos o tres. Como por arte de magia entran en alguna de las naves sin nada en las manos, a veces con el esqueleto de un carrito de la compra, y salen con sus mantas -siempre opacas- cargadas hasta los topes. Por supuesto, nadie habla de mercancía falsificada. La que se exhibe en los escaparates no lo es. Pero las piezas salen de algún sitio y los manteros acuden allí día a día.

Una vez cargado con el pedido, se van de allí en trenes de Rodalies desde la estación de Sant Adrià a decenas de localidades diferentes. Antes, los mayoristas dejaban la mercancía en depósito y los vendedores liquidaban al final del día, la semana o el mes. Pero las constantes incautaciones de material por la policía hizo que esa relación entre suministrador y mantero cambiara. El vendedor ambulante es ahora propietario de sus bultos. Eso explica en parte la creciente resistencia que ofrecen a los agentes en el momento de darse una identificación callejera o una inspección de material. Suelen salir corriendo, pero ahora hay un grupo que se resiste y hasta se enfrenta.
Según los estudios policiales, la inmensa mayoría de los artículos falsificados llegan de China y muy secundariamente de otros países como Turquía y Marruecos. Existe otro foco, referido al textil, tanto en prendas de marca como en camisetas deportivas, que son las falsificaciones que llegan desde talleres en Portugal. Se trata de falsificaciones de mucha mayor calidad que las chinas. Su impacto es menor porque actualmente la estrella de la venta ilegal son los bolsos de marcas de lujo, unas zapatillas deportivas de la marca Nike y gafas de sol.

Esos artículos acaban en las aceras de muchas ciudades como en las de Barcelona. Se calcula que el 85% de la mercancía falsificada que llega a España, y a la capital catalana en la misma proporción, lo hace por vía marítima. El resto lo hace por vía aérea a través de El Prat y, sobre todo, Barajas. En lo referido a las rutas marítimas, los puertos de Algeciras, Valencia y Barcelona son los que reciben el mayor número de contenedores. Es una cantidad de toneladas inabarcables y difícilmente detectables.

En el caso de Barcelona, son entre 1.500 y 2.000 contenedores los que salen diariamente de esas instalaciones portuarias. Esas mercancías se distribuyen a otros puntos por carretera o vía férrea. Llegan a plataformas logísticas o grandes naves donde se reparten en camiones y furgonetas más pequeñas para que acudan a polígonos comerciales como el de Sant Adrià y Badalona.

La Guardia Civil y Vigilancia Aduanera son los cuerpos que se encargan del control y supervisión de las mercancías. De esos 1.500 o 2.000 contenedores diarios, solo unos 50 pueden someterse a inspección. Dichos controles se llevan a cabo mediante tres procedimientos. La revisión documental, la de la mercancía físicamente o la del paso del contenedor por un potente y gigantesco escáner. La mercancía falsa va camuflada en contenedores con mercancía legal rodeándola. "Recientemente se descubrió un contenedor que contenía mamparas para duchas. Esa era la única mercancía declarada. Y había mamparas, pero también 4.200 pares de zapatillas de deporte Converse falsas. El contenedor venía, cómo no, de China", explica un veterano guardia civil.

En ocasiones, se pide a los responsables del envío que abran un pasillo en la carga del contenedor para poder acceder hasta su corazón y allí se toman muestras que permitan verificar el contenido. Si se trata de productos naturales como frutas o pescado se toman unos tipos determinados de muestras y si se trata de manufacturas, otras. En ambos casos se trata de verificar la licitud de la carga. Unas prendas pueden tener la plena apariencia de un modelo y marca concreta de un producto pero un rápido análisis hace que pueda descartarse su origen legal. De esas labores técnicas de análisis se encarga una empresa contratada para tal efecto, que se ayuda en ocasiones de peritos de las marcas.
Aparte de las gafas, las zapatillas deportivas y los bolsos, existe un cuarto producto cuya copia ilegal crece día a día. Se trata de las cajetillas de tabaco falsificadas. Sus circuitos de distribución y venta no están tan estudiados. Los expertos confirman que es un fenómeno en aumento.

El material que llega a Barcelona, al igual que a los otros puntos de entrada, puede presentarse de dos maneras principales. Una de ellas es en la forma de un artículo perfectamente acabado y listo para la venta. La otra modalidad es aquella en la que la mercancía llega desprovista de los ornamentos y etiquetas características de la marca que se está copiando. De este modo, el artículo debe completarse en un pequeño taller improvisado y discreto. "Hemos encontrado maquinas de coser y cortadoras láser de última generación en pisos donde vivían tres o cuatro personas dedicadas a ello", explica el inspector de la Policía Nacional Mariano Segura, del grupo de delitos contra la propiedad industrial e intelectual de la Jefatura de Catalunya.

Los pequeños talleres que completan las prendas y abastecen a parte del colectivo de manteros que venden en la ciudad de Barcelona y en otras localidades de la costa catalana son objeto de diferentes investigaciones policiales actualmente en marcha.

Comisión municipal por el 'top manta'

El Ayuntamiento de Barcelona verá mañana en comisión la problemática de los manteros después de que los grupos de CiU y el Partido Popular forzaran su convocatoria, a la vez que solicitaron que fuera la propia alcaldesa, Ada Colau, quien diera respuesta a las preguntas de los grupos en calidad de responsable máxima del área de seguridad. En el momento en que se realizó la petición, la expansión de la venta ambulante ilegal se encontraba en un punto álgido y antes de que se produjeran los apedreamientos ocurridos en la plaza Catalunya el pasado día 3 en que cuatro guardias urbanos y una viandante resultaron heridos. Por el momento, el Ayuntamiento ha mantenido un doble nivel de actuación. Una ha sido la de la búsqueda de una salida consensuada con el colectivo de manteros que permita algún tipo de inserción laboral. La otra línea de trabajo en paralelo ha sido la policial que, inevitablemente, se ha endurecido después de las pedradas de plaza Catalunya. De hecho, los miembros de los antidisturbios de la Guardia Urbana llevan desde entonces cámaras de vídeo para grabar cualquier intervención en que se produzca una situación de riesgo, entre la que se incluye un choque con manteros. El martes, precisamente, se reunirán representantes sindicales y de la dirección de la policía local barcelonesa.

 http://www.lavanguardia.com/local/barcelona/20150913/54435239472/mantero-parte-red-global-falsificaciones.html#ixzz3lhzDZjnI 

Dilluns, 14 de setembre de 2015
BTVnotícies.cat

L’oposició acusa el govern municipal de no actuar amb fermesa amb els manters

Aquest dilluns la Comissió de Seguretat s’ha reunit a petició dels grups de CiU i el PP. Acusen el govern de Barcelona en Comú de no actuar amb prou fermesa contra el fenomen i deixar indefensos els agents de la Guàrdia Urbana. Altres partits com Ciutadans, PSC i Esquerra han compartit el posicionament i les crítiques. Pel govern, i també per la CUP, el problema no és una qüestió estrictament policial.

L’oposició també ha acusat el govern d’Ada Colau de relaxar la vigilància i de convertir Barcelona en un gran mercat il·legal.

Durant la comissió, s’ha aprovat un acord per crear un grup de treball per abordar el fenomen. La proposició d’acord critica el govern d’Ada Colau per la “permissivitat” amb els manters i dóna ple suport a la Guàrdia Urbana i als petits comerciants. Hi han votat a favor tots els partits excepte Barcelona en Comú i la CUP.

Vistes les crítiques, el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha acusat l’oposició de classisme i racisme i ha assegurat que el que cal és un pla d’integració social a mitjà termini d’aquestes persones. Pisarello s’ha compromès a presentar aquest pla en la propera comissió ordinària del mes d’octubre.

El comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, ha assenyalat que l’anterior govern municipal de CiU no va resoldre el problema, de manera que ha defensat que “cal tenir molt valor” per criticar la ineficàcia d’un equip que fa tres mesos que governa quan l’anterior no ho va solucionar en un mandat complet.

El portaveu de CiU, Joaquim Forn, que ha criticat que no hagi comparegut l’alcaldessa, ha coincidit que el “top manta” és de difícil solució però ha criticat que ha canviat l’actitud del govern municipal, perquè“divaga i no dóna ordres clares a la Guàrdia Urbana”.

Des de Ciutadans, Carina Mejías ha demanat a l’equip de Colau que “prengui les regnes de la ciutat i prengui decisions i expliqui com s’abordarà” la venda a la manta, fenomen que considera que perjudica la imatge de Barcelona.

El portaveu d’ERC, Jordi Coronas, ha asseverat que “el govern municipal encara està practicant l’activisme i ha de governar”, i ha ressaltat que el fenomen s’ha d’abordar des del consens dels diversos partits municipals.

Des del PSC, Montserrat Benedí ha defensat que el  fenomen “no es pot reduir ni amb la porra ni amb bonisme”, i ha demanat que se sancioni els compradors aplicant les ordenances municipals i que s’impulsin plans de reinserció per als venedors.

Àngels Esteller, del PP, ha assegurat que el govern “s’amaga després de la demagògia” i ha demanat a Pisarello que retiri que algunes propostes dels grups són “classistes” i “racistes”.

Des de la CUP, Josep Garganté ha insistit que els partits tenen una “doble moral a prova de bomba” per defensar l’acollida de refugiats però demanar limitar els venedors de “top manta”.

La comissió extraordinària s’ha fet a petició dels grups municipals de CiU i del PP per debatre la gestió que el govern municipal ha fet de la venda a la manta. Aquest estiu, hi ha hagut diversos incidents entre la Guàrdia Urbana i els venedors ambulants. El darrer va ser a principis de setembre, quan cinc persones van resultar ferides a l’estació de metro de la plaça de Catalunya.

L’enfrontament se suma a altres episodis violents denunciats pel sindicat de la Guàrdia Urbana SAPOL. A finals d’agost dos agents de la policia municipal van ser agredits després d’enxampar dos venedors al mercat de les Chafarinas, a la Trinitat Nova.

Aquest estiu, l’activitat de venda il·legal s’havia incrementat a l’intercanviador de metro i Ferrocarrils de la Generalitat de la plaça de Catalunya i l’espai s’ha omplert diàriament de manters que venen productes de marroquineria, calçat i roba de marques piratejades. Actualment, la presència policial, ha fet disminuir la presència de venedors a la manta en aquesta zona.

http://www.btv.cat/btvnoticies/2015/09/14/oposicio-top-manta-forn-pisarello-seguretat/

Dilluns, 14 de setembre de 2015
La Vanguardia

El pleno denuncia la ineficacia del gobierno Colau en abordar el top manta

La comisión ha declarado el pleno apoyo al cuerpo de la Guardia Urbana y al resto de cuerpos policiales que actúan contra este fenómeno

La comisión municipal de Seguridad del ayuntamiento de Barcelona ha denunciado la "ineficacia" del gobierno de Ada Colau en la defensa del espacio público, la convivencia y la seguridad para abordar el fenómeno de la venta ambulante ilegal.

Con los votos a favor de toda la oposición y en contra de Barcelona En Comú y la CUP, la comisión ha acordado también denunciar la "permisividad" del gobierno municipal con la venta ambulante ilegal y la "confusión generada en el seno del cuerpo de la Guardia Urbana". Esta comisión ha celebrado hoy una sesión extraordinaria a instancias de CiU para tratar del problema del top manta en la ciudad.

La comisión ha declarado el pleno apoyo al cuerpo de la Guardia Urbana y al resto de cuerpos policiales que actúan contra este fenómeno y expresado apoyo y compromiso al comercio de proximidad como fuente de generación de riqueza, trabajo y cohesión social.

La comisión ha pedido la constitución de un grupo de trabajo con la presencia de todos los grupos políticos que elabore con urgencia un plan municipal donde participen los diferentes ámbitos de gobierno afectados, que contemple acciones de prevención, protección de la convivencia y la seguridad en el espacio público, de inserción laboral y social para las personas que ejercen la venta ambulante y concrete también actuaciones de difusión y en su caso sanciones a los compradores y colaboradores.

El primer teniente de alcalde, Gerardo Pisarello, ha acusado a CiU de forzar la celebración de esta comisión extraordinaria por "razones electoralistas y desde una perspectiva bastante cínica" y ha anunciado que el gobierno presentará la estrategia para abordar el fenómeno del top manta en la primera comisión ordinaria de presidencia, derechos de ciudadanía, participación y seguridad y prevención.

El portavoz de CiU y exteniente de alcalde de Seguridad, Joaquim Forn, ha puesto "el conocimiento" que tiene de como abordar el fenómeno del top manta "al servicio del gobierno" de Ada Colau y ha manifestado el deseo de participar en la elaboración de estas estrategias, aunque ha reconocido sus dudas sobre que el nuevo gobierno municipal así lo desee.

En su intervención, el teniente de alcalde Pisarello ha acusado a CiU, C's, ERC, PSC y PP, que han apoyado la proposición crítica con el gobierno municipal, de tener una aproximación "clasista y racista" del fenómeno de la venta ambulante ilegal.

Estos calificativos han sido mal recibidos por todos los grupos y la portavoz municipal del PP, Àngels Esteller, le ha pedido que retirase estas expresiones.

 http://www.lavanguardia.com/politica/20150914/54436499936/el-pleno-denuncia-la-ineficacia-del-gobierno-colau-en-abordar-el-top-manta.html#ixzz3lixMWiKQ 

Dimecres, 16 de setembre de 2015
Btvnotícies.cat

Els operadors dels porxos de la Boqueria ja han recorregut les sancions

Restauradors del Mercat de Boqueria han estat sancionats per tenir terrassa sense el permís municipal. Asseguren, però, que tenien un acord amb l'anterior govern municipal per mantenir les terrasses a canvi de comprometre's a rehabilitar la zona, comercialment i arquitectònicament.

Restauradors dels porxos de la Boqueria han estat sancionats per l’Ajuntament per tenir terrasses sense llicència. Els operadors de la zona asseguren que és cert, però que tenien un compromís amb el govern municipal anterior de poder tenir terrasses provisionals a canvi de rehabilitar el perímetre del mercat. Aquesta zona s’havia convertit en un punt negre quant a seguretat i neteja. Amb el canvi de govern municipal es va fixar una moratòria de llicències a la Rambla que també els afecta i que agreuja la situació de provisionalitat que tenien.

http://www.btv.cat/btvnoticies/2015/09/16/els-operadors-dels-porxos-de-la-boqueria-ja-han-recorregut-les-sancions/

Dimecres, 16 de setembre de 2015
Btvnotícies.cat

Barcelona no tindrà pista de gel “ni a la plaça de Catalunya ni a cap altre lloc”

El president de la Fundació Barcelona Comerç, Vicenç Gasca, ha explicat al programa 'BTV més' que Barcelona no tindrà pista de gel "ni a la plaça de Catalunya ni a cap altre lloc de la ciutat". Gasca ha explicat que el comissionat de Consum, Comerç i Mercats, Miquel Ortega, va comunicar-li que no hi hauria pista en una reunió de preparació de la campanya de Nadal el 10 de setembre.

L’alcaldessa, Ada Colau, ja havia explicat al juliol durant una entrevista a BTV que la pista de gel no tornaria a la plaça de Catalunya. Abans, Barcelona Comerç havia obert la porta a buscar-hi un emplaçament alternatiu. Gasca ha explicat, però, que durant la reunió mantinguda amb l’Ajuntament se li va comunicar que no es permetria la instal·lació de la pista de gel a la ciutat.

http://www.btv.cat/btvnoticies/2015/09/16/barcelona-pista-de-gel-placa-catalunya-vicenc-gasca-nadal/

Dimecres, 16 de setembre de 2015
Btvnotícies.cat

El SAPOL reclama celeritat a l’Ajuntament per actualitzar el protocol del “top manta”

El Sindicat d'Agents de la Policia Local (SAPOL) ha demanat al consistori més rapidesa en l'elaboració del nou protocol d'actuació de la Guàrdia Urbana per afrontar la venda a la manta. Després de la trobada entre el SAPOL, l'Ajuntament i la gerència de la Guàrdia Urbana, el secretari del sindicat s'ha mostrat decebut per la manca de concreció i ha criticat que se senten "abandonats". El govern municipal ha confirmat que en breu se'n presentarà l'actualització.

“Ens han defraudat molt. Esperàvem que arribessin a la reunió amb algun protocol, algun document clar, i no ens han portat res de res“, ha afirmat el secretari general del sindicat, Marcos González, en una entrevista a Barcelona FM. Segons González, en les darreres setmanes s’han registrat “agressions a 15 agents” i ha criticat que se senten “abandonats”. “A l’hora d’actuar no podem actuar” i això és una “contradicció”, ha remarcat.

Des del sindicat han defensat la bona praxi de la Guàrdia Urbana -han tornat a proposar dotar els agents de càmeres de vídeo-  i han reclamat més rapidesa al govern d’Ada Colau per resoldre la problemàtica. González també ha tingut paraules d’agraïment per a Esquerra Republicana, Convergència i Unió, el Partit Popular i Ciutadans, que aquest dilluns van denunciar la inacció del govern amb el “top manta”.

Un mes després d’anunciar-ne la revisió, el consistori ha anunciat que en les properes setmanes estarà llesta una actualització del protocol que es farà arribar als sindicats majoritaris de la Guàrdia Urbana. Així ho ha confirmat el comissionat de Seguretat de l’Ajuntament, Amadeu Recasens, després de la reunió en què també s’han tractat les línies generals i els criteris d’intervenció dels agents.

http://www.btv.cat/btvnoticies/2015/09/15/sapol-reclama-celeritat-ajuntament-protocol-top-manta/

Diumenge, 20 de setembre de 2015
El Periódico

Más voz del vecino en todas las decisiones

La participación ya fue un mantra en el gobierno municipal de Trias, que intentaba apaciguar cualquier fuego vecinal vertebrando comisiones con implicación ciudadana, aunque a veces esas voces fueran más testimoniales que efectivas. Pero el relevo de Colau no solo supone dar una vuelta de tuerca a los mecanismos de participación, sino que paraliza proyectos en marcha y presuntamente consensuados para volverlos a cuestionar.

Ejemplo doliente en la Rambla es su plan especial, congelado pese a contar con la aprobación inicial y tras dejar atrás un sinfín de reuniones, comisiones y la voz de casi 200 entidades de ciudad, defiende el presidente de Amics de la Rambla, Joan Oliveras. «Hasta tuvo tres meses de exposición pública», argumenta. «Ha sido un parón caprichoso y sin criterio claro», se queja, convencido de que las decisiones con un proceso democrático deberían seguir su «continuo administrativo gobierne quien gobierne».

El empresario advierte de que «gobernar desde la confrontación es un modelo rompedor de la energía de la ciudad, que debe sumar colectivos». Como otros entrevistados, se pregunta qué mecanismos establecerá el consistorio para alcanzar ese súmum participativo real, ya que en cualquier cuestión económica se quiere introducir al vecino. En una entrevista a este diario, el primer teniente de alcalde, Gerardo Pisarello, insistía este verano en que hasta ahora muchas voces vecinales no se dejaban oír. Pero en los sectores económicos cunde la idea de que los ciudadanos interpelados suelen ser los que se quejan, frente a una mayoría satisfecha que calla.

Vertebrar esa multiopinión será el reto de Colau. De entrada, Gabriel Jené, de Barcelona Oberta, cree que someter a un proceso participativo los horarios comerciales, como otras cuestiones muy específicas, «será condenarlas al fracaso», porque su área de afectación es económica y turística, y no implica al grueso de la ciudadanía. Además, foros como la reciente mesa multisectorial del turismo (con Trias) contaron con vecinos y decenas de implicados, pero Colau vueve a abrir el debate ahora.

Hay quien teme una sobredosis asamblearia. Y quien demanda que el micro popular no solo se articule con la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona. Miquel Donnay, del Consell de Gremis, aplaude el diálogo, pero matiza que «la ciudad es más cosas que vecinos y falta ecuanimidad». Barriendo para casa, reclama que «las partes interesadas puedan hablar y valorar antes de las decisiones» en vez de enterarse por la prensa.

http://www.elperiodico.com/es/noticias/barcelona/mas-voz-del-vecino-todas-las-decisiones-4521925

Dimarts, 22 de setembre de 2015
La Razón

Un nuevo incidente con «manteros» en la Rambla acaba con dos urbanos heridos

El PP pide al Gobierno de Ada Colau que «no silencie los hechos» y reclama explicaciones

Fue una de las polémicas más importantes de este verano, a raíz de un suceso ocurrido en Salou, cuando un hombre senegalés, presuntamente «mantero», murió tras precipitarse por el balcón de su piso durante un registro de los Mossos d’Esquadra. Además, se han producido numerosas trifulcas entre los vendedores del «top manta» y la Guardia Urbana, en el centro de Barcelona. El balance es de diversos agentes heridos, algunos detenidos y un debate municipal.

El nuevo episodio violento llegó el domingo. Dos agentes de la Guardia Urbana resultaron heridos leves y un vendedor ambulante fue arrestado después de otro incidente. En esta ocasión ocurrió en una de las zonas más concurridas por el «top manta», la parte de abajo de la Rambla.

Los hechos ocurrieron a media tarde, cuando una patrulla encontró a un grupo numeroso de vendedores ambulantes ilegales que ocupaban el espacio que ocupan habitualmente las estatuas humanas, por lo que se les pidió que abandonaran el lugar. Es el tercer episodio violento de este verano relacionado con el «top manta».

Uno de los «manteros» se enfrentó a los agentes, que quedaron levemente heridos durante las tareas para reducirlo, por lo que se le imputó un presunto delito de atentado a la autoridad y otro contra la propiedad industrial. Se trató de un episodio más de los ocurridos este verano, relacionados con la venta ambulante ilegal en Barcelona. La oposición cree que el gobierno municipal de Ada Colau no hace lo suficiente para combatir este problema, mientras que el Consistorio insiste en que la solución no es legal.

También hubo ayer reacciones de los grupos de la oposición. Entre ellas, las del líder de los populares, Alberto Fernández, que criticó que el gobierno de Colau «ha silenciado estos hechos», y exigió explicaciones. Por su parte, el líder municipal del PS, Jaume Collboni, reclamó al Consistorio que «pase de los anuncios, estudios y análisis a la acción, y afronte de una vez por todas el fenómeno del ‘top manta’». «La violencia es la línea roja que no se puede traspasar», añadió.

http://www.larazon.es/local/cataluna/un-nuevo-incidente-con-manteros-en-la-rambla-acaba-con-dos-urbanos-heridos-OB10779052

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X