Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

Volem convertir La Rambla en una Vila del Llibre

23 de febrer de 2022

La xarxa de Viles del Llibre és el circuit literari més gran del país, l’únic que fa una proposta programàtica unificada, però totalment descentralitzada, amb la participació de 8 territoris aquest 2022.

Una de les novetats és el projecte de Vila del Llibre a La Rambla impulsat per Amics de La Rambla. Amb aquest projecte, La Rambla s’uneix a les poblacions que tenen previst fer una Vila del Llibre aquest 2022: l’Escala (Alt Empordà), Sitges (Garraf), Cabrils (Maresme), Manacor (Mallorca), Malgrat de Mar (Maresme), Cervera (La Segarra) i Piera (Anoia).

Els festivals literaris de la Xarxa tenen la particularitat de treure dels seus entorns habituals els llibres, autors, autores, editorials i artistes del llibre i apropar-los allà on la gent fa vida: el carrer.

La Xarxa de Viles del Llibre, iniciativa que agrupa territoris de Catalunya i Mallorca que creuen en el poder de la literatura per engegar noves dinàmiques de desenvolupament i turisme va presentar ahir, al Museu de Cera de Barcelona, el seu calendari de festivals literaris per al 2022. La Xarxa de Viles del Llibre és el circuit literari més gran del país, l’únic que fa una proposta programàtica unificada, però totalment descentralitzada, i està impulsada per VilaDelLlibre.CAT, amb l’imprescindible suport de l’administració pública a través de diferents governs locals i entitats privades. La iniciativa fa arribar la literatura de qualitat a vuit territoris.

El president d’Amics de La Rambla, Fermín Villar, va presentar la intenció de celebrar una Vila del Llibre a La Rambla de l’1 al 3 de juliol. El projecte està començant a fer els primers passos i encara està obert a totes aquelles entitats que vulguin participar i fer-lo seu.

A banda del festival previst per La Rambla, els festivals programats de la Xarxa pel 2022 són: l’Escala (Alt Empordà), que celebrarà el seu festival de l’11 al 13 de març a la Platja de les Barques; Sitges (Garraf), que tindrà lloc el 2 i 3 d’abril al Passeig de Terramar; Cabrils (Maresme), del 13 al 15 de maig a la zona de la Concòrdia; Manacor (Mallorca) del 10 al 12 de juny a Es Claustre i voltants;  Malgrat de Mar (Maresme), el 27 i 28 d’agost al voltant de les peixateries velles; Cervera (la Segarra), el 25 de setembre al carrer Major prop de la Sagrada Família, i Piera (Anoia), el 8 i 9 d’octubre a la zona de la Plaça del Peix.

Segons previsions de VilaDelLlibre.CAT, els 8 festivals de la Xarxa rebran al voltant de 34.000 visitants amb una previsió d’1.700.000 euros d’impacte econòmic directe en el territori i vendes editorials estimades de 130.000 euros per part de les 60 editorials que s’espera que participin en els mercats editorials durant el 2022. Cada Vila tindrà un programa d’actes literari dissenyat en consonància amb les particularitats de cada població on se celebra i, en el seu conjunt, oferirà més de 250 propostes literàries (taules del llibre, tallers, espectacles...) de la mà de 300 autors, autores i artistes del llibre.

Literatura per dinamitzar el territori

La vocació de la Xarxa és apropar la literatura allà on passa la vida de les persones. L’objectiu és que el llibre sigui l’excusa per descobrir nous indrets a visitants lletraferits que es desplacen com a turistes culturals atrets pel programa literari que ofereix cada Vila però, a més, ofereix als habitants l’oportunitat de redescobrir el seu entorn més immediat i la seva memòria més recent de la mà dels llibres.

Per aquest motiu, les propostes que fa la Xarxa treuen els llibres del seu entorn natural –les prestatgeries de llibreries i biblioteques o els clàssics auditoris– i programa les propostes que fan editorials, autors, autores i artistes del llibre al carrer: presentacions literàries a botigues obertes on es fa la compra avui –o fins i tot en negocis tancats que tornen a lluir com feia anys–, als portals de les cases i edificis, tallers i llibreries de vell en locals abandonats o en desús, mercats editorials en espais que mai han estat utilitzats per la cultura... Pobles i barris envaïts pels llibres que provoquen que els habitants, els busquin o no, es trobin amb els llibres dins la seva quotidianitat.

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X