Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

Mural ceràmic "La Rotonda dels Transports"

Mural ceràmic 'La Rotonda dels Transports'
Informació

Adreça
Metro Plaça de Catalunya
08002 Barcelona

Mural ceràmic anomenat "La rotonda dels transports". L’obra es troba al vestíbul subterrani circular que uneix l’estació de metro Catalunya amb la de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i al qual també s’hi accedeix des de la Rambla i la plaça de Catalunya.

El mural consisteix en un conjunt de sis plafons fets amb peces de gres ceràmic.

L’autoria pertany a un grup de professors i alumnes de l’Escola Massana, tal com ho indica la firma sobre el mural. L’obra no porta data però correspon al moment de la inauguració del vestíbul, al final dels anys seixanta. La temàtica de l’obra gira al voltant dels mitjans de transport. S’hi veuen representats vehicles de diverses tipologies i cronologies. Mirant de prop, es pot apreciar que cada vehicle va acompanyat d’un nom i una data que solen indicar l’inventor o el nom del mitjà de transport i l’any en què apareix.

Plafó 1: una locomotora de vapor Trevitick 1800, segons el nom de l’inventor de la locomotora de carretera Richard Trevithick; un submarí Haydon (o Donhay?) 1893, aparell no identificat; una locomotora a vapor Victori Point 1889 (?), aparell no identificat; un cotxe Duryea 1893, segons Franck i Charles Duryea, inventors del primer automòbil amb gasolina dels Estats Units; un vaixell de paletes Explorer 1857, segons el nom del vaixell a vapor construït per a explorar el riu Colorado; un helicòpter Sikorsky 1910, segons Igor Sikorsky, pioner en la invenció d’helicòpters.

Plafó 2: un aeròstat Coutelle 1795, segons Jean-Marie-Joseph Coutelle, capità de la primera companyia d’aeròstats de la República Francesa. 

Plafó 3: un helicòpter Leonardo de Vinci 1515, segons la vis aèria inventada per Leonardo da Vinci.

Plafó 4: una aeronau Hama (data no trobada), segons el nom de Francesco Lama de Terzi, qui va concebre el Vaixell volador vers el 1670.

Plafó 5: una locomotora Stephenson 1830, en referència a George Stephenson responsable de la primera línia de passatgers entre Liverpool i Manchester el 1830; una aeronau Henson 1845, segons William Henson qui va ser el primer en patentar una aeronau amb motors, hèlix i ala fixa; un submarí Monturiol 1860, segons Narcís Monturiol inventor del primer submarí tripulat anomenat Ictíneo; una aeronau (nom i data illegibles), probablement el dirigible La France creat per Charles Renard i Arthur Constantin Krebs el 1884; un cotxe Gurney 1829, segons Golsdsworthy Gurney, el primer en construir un cotxe a vapor.

Plafó 6: un vaixell de paletes Mayflower (data no trobada), probablement el vaixell a vapor construït el 1887; una bicicleta Michaux 1855, segons Pierre Michaux un dels inventors de la bicicleta de pedals; un aeròstat Blanchard 1785, segons Jean-Pierre Blanchard primer en creuar el canal de la Màniga en globus el 1785; un submarí Batiscafo (data no trobada) segons l’aparell dissenyat el 1947 per Auguste Piccard; un cotxe Jenatzy 1899, segons Camille Jenatzy corredor automobilístic primer en superar els 100 km/h amb l’automòbil La Jamais Contente; una locomotora de vapor Stephensons 1825, segons George Stephenson responsable de la primera línia ferroviària pública el 1825; una altra locomotora de vapor Stephenson 1825, segons el mateix George Stephenson inventor de la locomotora The Rocket, una de les primeres amb disposició de rodes 0-2-2; una bicicleta de roda alta Renard 1878, segons Victor Renard, constructor d’una bicicleta “grand bi” amb una roda de 3 metres, probablement una de les més altes.

Època: 1966 creació; 2003, restauració; 2025 restauració

Autors: Escola Massana. Projecte: Francesc Albors. Realització: Maria BofillElisenda Sala, amb la col·laboració de: Manuel del Río, N. LlenasEster Palomer i Carme Llobet. Ceramistes.

 

Mapa de Localització

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X