Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

Mercat de la Boqueria

Mercat de la Boqueria
Informació

Adreça
La Rambla, 91
08001 Barcelona

Telèfon
93 318 25 84

Mercat de la Boqueria

 

El Mercat de la Boqueria és el més emblemàtic de Barcelona i un dels mercats més coneguts a nivell mundial. La seva llarga història ha estat sempre lligada a La Rambla de manera que no es pot entendre l’un sense l’altre.
 
Actualment segueix sent un mercat de referència – va ser escollit millor mercat del món l’any 2005 - i, a l’hora, un pol d’atracció turística, convertint-se en un dels edificis més retratats de la nostra ciutat i en un ambaixador de la nostra gastronomia. Sabors, olors, colors i textures es barregen en un festival construït amb aliments arribats de tots els recons del món. 
 
UNA MICA D’HISTÒRIA

Les primeres referències històriques al Mercat de la Boqueria, que son del segle XII,  ens el presenten com un mercat ambulant dedicat a la comercialització de queviures. Des de 1217 hi ha documentada la presència de taules de venda de carn i d’altres productes de pagès prop del actual Pla de la Boqueria, a la porta del portal que portava aquest nom. Però les taules de carn i d’altres productes convivien amb dificultats amb els altres usos més senyorials de La Rambla i per això en diverses ocasions és va plantejar el seu trasllat. Altres mercats com el dedicat al pes i la venda de verema i el del pes de la palla també es van instal·lar a La Rambla i l’any 1470 s’hi va instal·lar també un mercat de porcs al mes de desembre.

Al 1777 es demoleix el portal de la Boqueria i les carnisseries es traslladen fins el costat de l’hort del convent de Sant Josep, també a La Rambla, iniciant un llarg peregrinatge per diferents punts – no massa allunyats entre ells – del passeig o els seus voltants.

L’any 1835 es va destruir el convent de Sant Josep i en el seu lloc es va començar a construir una plaça porticada semblant a la plaça Reial. La Plaça del Treball estava cridada a ser la plaça més gran de Barcelona però, quan tot estava preparat per començar les obres, es va instal·lar de manera provisional el mercat en el solar. La provisionalitat es va convertir en l’emplaçament actual del mercat quan l’Ajntament de Barcelona, l’any 1836, va projectar la construcció del mercat. Discussions sobre l’extensió del conjunt i el volum de les edificacions van endarrerir el projecte que es va començar a executar el 19 de març de 1840. Aquell mateix any es va inaugurar i durant anys va seguir tenint petites millores com la il·luminació per gas (1871) o la peixateria en el emplaçament que té ara (1911).

Al 1913 es va instal·lar l’arc modernista de l’arquitecte A. De Falguera a l’accés principal i al 1914 es va inaugurar la coberta metàl·lica construïda per La Maquinista Terrestre i Marítima i a partir de llavors es va començar a millorar i modernitzar els serveis. La darrera reforma va ser inaugurada l’any 2001.
El mercat té una superfície total de 6089 m2 de la que 2583 m2 son d’usos comercials.

Actualment la Boqueria és un punt de visita obligada per barcelonins i visitants. La seva història està lligada a l’historia viva de l ciutat, a les tradicions i a la nostra gastronomia.

De dilluns a dissabte de 8 a 20:30 h

Com arribar

Metro: L3 Liceu

Bus: 59, 91, v13

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X