Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

Maridatges marítims al Museu Marítim de Barcelona

· On? Vestíbul del Museu Marítim de Barcelona
· Quan? 12 de gener de 2017
· Adreça: Av. de les Drassanes s/n
· Telèfon: 933429920
· Organitza: Museu Marítim de Barcelona

Xerrades

El proper 12 de gener, i dins del cicle de xerrades sobre la història marítima que organitzen conjuntament el Museu Marítim de Barcelona i el grup editorial Sàpiens, podreu gaudir d'un nou maridatge marítim amb tast de rom.

En aquesta ocasió, la xerrada anirà a càrrec de Gustau Nerín, antropòleg i historiador especialitzat en l’estudi del colonialisme espanyol a l’Àfrica. Els catalans eren la primera comunitat comerciant a Cuba, i estava molt implicada en els negocis naviliers. La seva especialització era el transport d’esclaus a banda i banda de l’Atlàntic, que era el negoci més lucratiu. Sorprenentment, però, els negrers catalans i espanyols també tenien presència a tot Àfrica. A arreu hi ha factories negreres amb espanyols, fins i tot a l’illa de la Reunió o de Zanzíbar.

El tràfic d’esclaus generava més beneficis que les plantacions de sucre. I hi ha proves de la importància de la repatriació de capitals de Cuba per al procés d’industrialització català. Als anys 60 del segle XIX, van començar les guerres de Cuba i l’esclavatge va entrar en crisi. Aquesta conjuntura va fer que molts grans capitals cubans tornessin a Catalunya, tenint un paper destacat, per exemple, en la fundació dels bancs catalans, la construcció de ferrocarrils, línies marítimes, companyies mineres, etc.Tot aquest procés es va finançar en gran part amb els diners de Cuba, que en bona mesura venien del tràfic d’esclaus.

El Museu aporta a cada xerrada una peça provinent dels fons de les seves col·leccions com models i exvots de les embarcacions del moment, que ajudaran a contextualitzar la història. A més, el grup Sàpiens obsequiarà els assistents amb les publicacions del grup on hagin aparegut articles sobre la temàtica tractada i l’MMB regalarà entrades al Museu per conèixer més en profunditat la seva col·lecció d’àmbit marítim i pesquer.

L'activitat és gratuïta però cal inscripció prèvia a redaccio@sapiens.cat

Més Informació

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X