Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

La Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona celebra el seu 250 aniversari

20 de gener de 2014

El 18 de gener de 1764 va neixer la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona. Aquest 2014 celebren el seu 250é aniversari amb un seguit d'actes que organitzaran al llarg de l'any.

D'acord amb el text dels Estatuts fundacionals, l'Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona és una associació d'estudiosos de la Ciència i les seves aplicacions, restringida pel nombre i selecció dels seus membres, que té per finalitat actuar com a element promotor i de referència en l'àmbit de la cultura i la societat catalanes per tot el que fa a les Ciències i Arts Aplicades.

La Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona es constituí el 18 de gener de 1764 com a societat literària privada sota el nom de Conferencia Physycomatemática Experimental i, en virtut de la "Real Cédula" del 17 de desembre de 1765, passà a Real Conferencia Física com a cos públic consultiu del Rei per als assumptes del Principat de Catalunya. Per efecte de la "Real Cédula" del 14 d'octubre de 1770 canviaria el seu títol pel de Real Academia de Ciencias Naturales y Artes de Barcelona fins que la "Real Orden" del 7 de desembre de 1887 determinà el nom actual.

La Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona té la seva seu a Barcelona, al núm. 115 de la Rambla, en l'edifici obra de l'arquitecte Josep Domènech i Estapà, inaugurat l'any 1894.

Forma part del patrimoni de l'Acadèmia l'Observatori Fabra, obra també de J. Domènech i Estapà, donat per Camil Fabra i Fontanils, Marquès d'Alella. L'Observatori ha funcionat sense interrupció des de la seva inauguració el 1904. Completen el patrimoni de l'Acadèmia la Biblioteca, l'Arxiu, la col·lecció de rellotges, l'equipament funcional astronòmic, meteorològic, sismològic i de rellotgeria així com també la instal·lació sismològica de Fontmartina al Montseny, en un terreny de l'Excma. Diputació Provincial de Barcelona. El Telescopi Fabra-ROA al Montsec (TFRM) és un projecte conjunt entre la Reial Acadèmia de Ciències i Arts (Observatori Fabra) i el "Real Instituto y Observatorio de la Armada en San Fernando" (Cadis).

L'Arxiu i la Biblioteca de l'Acadèmia comprenen un fons documental de quasi tres segles de gran valor històric. La Biblioteca, amb més de cent mil volums, és una de les més importants de l'Estat en fons científics de la segona meitat del segle XVIII.

Amics de la Rambla va anomenar Ramblista d'Honor a l'Acadèmia l'any 2007.

Tot i que el gruix de la celebració tindrà lloc a principis de maig, els actes commemoratius ja han començat. El proper acte previst és una conferència amb el títol “La robòtica actual i reptes de cara al futur” a càrrec de l'acadèmic Josep Amat. El proper dijous, 23 de gener, a les 19 h, tindrà lloc aquesta conferència a la Sala d'Actes de la Acadèmia.

CONFERÈNCIA: “LA ROBÒTICA ACTUAL I REPTES DE CARA AL FUTUR”

Dijous, 23 de gener de 2014 a les 19 h

REIAL ACADÈMIA DE CIÈNCIES I ARTS DE BARCELONA

La Rambla, 115
08002. Barcelona

Web de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona: http://www.racab.es/

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X