Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

L'Aquari de les temptacions: un tanc especial per contemplar la reproducció de les sípies

26 de maig de 2023

Amb l’arribada de la primavera, L’Aquàrium de Barcelona llueix una de les posades en escena més curioses de la temporada, en la qual la reproducció de les sípies cobra el protagonisme.

Durant aquesta estació les sípies inicien el seu període reproductor, i per aquest motiu, L’Aquàrium disposa d’un tanc que permet als seus visitants observar un procés tan romàntic com fascinant.

Només amb el primer contacte amb l’aigua comença el ball de la seducció, un festeig entre mascles i femelles ple de carícies i canvis de coloració que evidencia la seva atracció. Per completar la fecundació les parelles es troben cara a cara i s’enllacen amb els seus tentacles, uns minuts breus però eficients per donar lloc a una posta d’ous que tenyeixen de negre amb la tinta per poder protegir-los entre la vegetació del fons marí.

Aquest procediment es realitza nombroses vegades. Els mascles competeixen per copular amb el nombre màxim de femelles i aconseguir que cada una d’elles pongui, aproximadament, fins a 500 ous, els quals triguen unes setmanes a eclosionar i d’on en naixeran petites sípies totalment formades. ‘L’aquari de les temptacions’ és un aquari adaptat fidelment a l’ecosistema d’aquesta espècie en el què es pot gaudir d’un espectacle que combina amor, diversió, rivalitat i vida. Molta vida.

EL PROJECTE SÍPIA EN COL·LABORACIÓ AMB LA GENERALITAT DE CATALUNYA

Un any més, L’Aquàrium de Barcelona participa en el ‘Projecte sípia’, una iniciativa que té com a objectiu potenciar la reproducció d’aquest cefalòpode creant àrees protegides per afavorir l’eclosió dels ous. Aquesta protecció s’aconsegueix mitjançant la immersió de branques d’arbustos que facilitin la deposició de les femelles, o bé, mitjançant gàbies submergides que contenen els ous extrets del mar que, accidentalment, s’han quedat a les xarxes dels pescadors.

L’objectiu del projecte és combinar la preservació del patrimoni natural, la dinamització de l’economia local i la divulgació dels valors naturals cap a la població. Iniciatives com el ‘Projecte sípia’ són necessàries per preservar les praderies submarines de posidònia, que es troben en regressió. Per aquest motiu, “en punts concrets de la costa del Montgrí, s’estan fondejant branques d’arbustos perquè les sípies realitzin la posta d’ous i aquests puguin eclosionar” explica el director tècnic i de biologia de L’Aquàrium de Barcelona, Patrici Bultó. “Sempre hem mantingut l’essència del nostre lema: conèixer per estimar i estimar per protegir”, afirma Maria José Peretó, directora de L’Aquàrium de Barcelona. El centre marí, des dels seus inicis, s’ha preocupat no només de l’oci, sinó també de la divulgació i l’educació. “La col·laboració amb el ‘Projecte sípia’ s’emmarca dins dels diferents projectes de conservació que tenim a L’Aquàrium de Barcelona”, comenta.

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya considera que L’Aquàrium de Barcelona és un centre de referència per a la divulgació de temes marins i que la seva col·laboració amb el ‘Projecte Sèpia’ millorarà l’ecosistema actual.

CENTRE DE CONSERVACIÓ MARINA DEL MEDITERRANI

L’Aquàrium de Barcelona va obrir les seves portes l’any 1995 amb una clara vocació educativa i amb l’objectiu clar de mostrar als ciutadans la biodiversitat dels ecosistemes marins, especialment a la Mediterrània.

La protecció de l’ecosistema marí i la conservació de les seves espècies són dues de les tasques més destacades que es duen a terme a L’Aquàrium de Barcelona, les quals l’han portat a ser reconegut com a Centre de Conservació Marina del Mediterrani. La divulgació sobre el fons marí i l’educació l’han convertit en un referent per a transmetre la importància d’estimar, protegir i conservar el mar i les espècies que hi viuen.

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X