Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

Resum de premsa sobre La Rambla. Novembre 2015

27 de novembre de 2015

Dijous, 05 de novembre de 2015
BTVnotícies.cat

Els manters s’estenen pel Moll de la Fusta

Si la presència del "top manta" als peus del monument de Colom ja s'ha fet habitual, ara, els venedors ambulants s'han estès pel Moll de la Fusta, fins ben a prop de la via Laietana. Un equip de BTV ha enregistrat aquest dimecres desenes de manters al llarg del passeig.

http://www.btv.cat/btvnoticies/2015/11/04/top-manta-moll-fusta-passeig-colom/

Dijous, 05 de novembre de 2015
BTVnotícies.cat

Una vintena d’entitats reclamen solucions per eradicar els manters i els llauners

Associacions de comerciants i consumidors, gremis i sindicats han sumat esforços per demanar una "solució immediata" per a la venda il·legal. Una vintena d'entitats reclamen l'eradicació tant del "top manta" com dels llauners. A més, la PIMEC proposa que aquesta problemàtica, molt present darrerament al Port Vell, es tracti en una taula del sector del comerç i que es diferenciï del tractament social d'aquest fenomen.

Des de la PIMEC i la Confederació Catalana de Marxants (COCAM) proposen que s’abordi la problemàtica de la venda il·legal amb una taula del sector del comerç perquè, diuen, “és l’àmbit que surt més perjudicat per aquesta situació de competència deslleial”. En un comunicat, argumenten que “els comerciants catalans tenen el dret a defensar l’aplicació de la legalitat vigent”. Alhora, demanen que la resposta social de la venda a la manta es tracti “en una taula a part”.

El president de la Fundació Barcelona Comerç, Vicenç Gasca, ha criticat que “la permissivitat” ha generat un efecte crida i, com a conseqüència, explica, es poden trobar manters tant al passeig de Colom com al passeig de Gràcia, la plaça de Catalunya i l’avinguda del Portal de l’Àngel. Per això, Gasca alerta que com més temps passi, més difícil serà reconduir la situació.

Àlex Goñi, president de PIMEC Comerç ha contraposat aquesta “permissivitat total” amb l’ocupació de la via pública per part dels manters amb “l’assetjament” al qual, diu, l’Ajuntament sotmet les terrasses. Goñi ha afegit que les entitats no es volen enfrontar a l’Administració i que si això es dóna és símptoma que “està fallant alguna cosa”.

Des de la Confederació de Comerç de Catalunya, el tècnic d’Immigració Osama Alkhatib ha demanat una solució integral per al “top manta” en què dialoguin totes les parts, des de les duanes fins a l’Ajuntament. Alkhatib ha recordat, però, que “comerciants i fabricants no han de pagar un problema social”.

Una vintena d’entitats subscriuen la petició, entre les quals hi ha la Fundació Barcelona Comerç, laConfederació de Comerç de Catalunya, el Gremi d’Hotels de Barcelona, la Facua i la UGT.

http://www.btv.cat/btvnoticies/2015/11/05/comerc-consumidors-sindicats-top-manta-llauners/

Divendres, 06 de novembre de 2015
e-notícies.cat

El ‘top manta’ desborda el Port i ja arriba a Plaça Catalunya

La venda del 'top manta' ja ha arribat al centre de Barcelona. Després de setmanes concentrat al Port, els venedors ja s’han instal·lat al Passeig de Gràcia i a Plaça Catalunya on venen productes com sabatilles esportives, samarretes del barça o bosses. 

Els 'top manta' també s’han instal·lat de nou a l’estació de ‘Catalunya” on al mes de setembre es van registrar enfrontaments entre venedors -que van llençar pedres- i Guàrdia Urbana. En els incidents van resultat ferits quatre agents i una ciutadana.

Davant aquesta situació, el president del grup municipal de CiU a Barcelona, Xavier Trias, ha demanat avui a l'alcaldessa Ada Colau que eviti que el fenomen del top manta s'enquisti a la capital catalana. De la seva banda, el president del Grup municipal del PP, Alberto Fernandez Díaz, ha afirmat que “en la lluita contra el ‘top manta’ s’han d’implicar tots els cossos de la policia: la Guàrdia Urbana per convivència, els Mossos d’Esquadra per seguretat, Guàrdia Civil per falsificació de productes i Policia Nacional per estrangeria”.

http://societat.e-noticies.cat/el-%91top-manta-desborda-el-port-i-ja-arriba-a-placa-catalunya-98265.html

Dilluns, 9 de novembre de 2015
Btvnotícies.cat

Sense rastre dels manters al Port Vell per una operació policial preventiva

Aquest dilluns al matí ha començat una operació policial preventiva contra la venda a la manta que duen a terme conjuntament Mossos, Guàrdia Urbana i Policia Portuària. Els venedors ambulants, possiblement alertats per la presència dels agents, no hi han anat, quan habitualment ho fan per agafar lloc. L'acció dels cossos de seguretat arriba després que els manterss hagin proliferat en aquesta zona les últimes setmanes i de les amenaces dels comerciants d'iniciar accions legals si no se soluciona la problemàtica.

Imatge insòlita, aquest matí al Port Vell. La presència policial ha aconseguit dissuadir els mantersd’instal·lar-se davant del Mirador de Colom i al llarg de tot el passeig de Colom, com fan habitualment des de primera hora per agafar lloc. A les sis, però, just on solen instal·lar-se, els serveis de neteja han ruixat el terra en el que se suposa que ha estat una decisió premeditada per evitar que els venedors s’hi col·loquessin per vendre les mercaderies. Els operaris, a més, han retirat les marques adhesives que s’utilitzen per tal que el vent no s’emporti les mantes.

Posteriorment, han arribat les dotacions policials. Diverses furgones dels Mossos s’han estacionat a la zona per vigilar si s’apropava algun manter. La sorpresa ha estat, no obstant, que cap d’ells no hi anat,potser perquè estaven alertats de l’acció preventiva que anaven a dur a terme els cossos policials, també la Guàrdia Urbana i la Policia Portuària, amb agents desplaçats al punt més calent del fenomen “top manta” aquestes darreres setmanes.

En una nota emesa aquest dilluns al matí, els tres cossos protagonistes han explicat que aquest dispositiu conjunt s’ha realitzat “a petició del Port” de Barcelona, i persegueix “controlar la venda ambulant irregular, garantir la convivència a l’espai urbà i preservar-lo de l’ús intensiu al qual ha estat sotmès fins ara”.  El fet de desplegar-se a primera hora del matí ha evitat, afegeix el comunicat, “reduir al mínim els riscos de la intervenció i realitzar-la de forma segura”.

http://www.btv.cat/btvnoticies/2015/11/09/sense-rastre-dels-manters-per-una-operacio-policial-preventiva-al-port-vell/

Dilluns, 9 de novembre de 2015
Btvnotícies.cat

Redada policial contra los manteros en el Puerto de Barcelona

Desde un poco antes de las siete de la mañana efectivos de los Mossos d’Esquadra en colaboración con la Policía Portuaria y la Guardia Urbana se han desplegado en la zona litoral de Barcelona en un intento de poner fin al asentamiento de venta ambulante ilegal en lugares como el Portal de la Pau o la zona de Palau de Mar. Los agentes se han encontrado con espacios completamente vacíos. Se trata de una imagen del todo inusual en las últimas semanas en las que los manteros permanecían desde la madrugada guardado sitio para colocar las mercancías cuando avanzara el día. Ello hace pensar que los manteros han podido tener conocimiento del dispositivo horas antes de su puesta en marcha.

Según fuentes cercanas al dispositivo, bautizado como operación Colón, la intención del operativo policial consiste en hacer que los vendedores no puedan empezar a realizar hoy su ilícita actividad. Todo parece indicar que un retén policial muy nutrido se mantendrá en sus posiciones para evitar la reocupación.

Se trata de evitar una maniobra vista muchas veces en las últimas semanas. Tras la aparición de la policía, los manteros desaparecen el tiempo que dura la presencia de los coches policiales, pero al desaparecer del lugar volvían a los puntos originales. A veces, tal reasentamiento provocaba disputas entre los propios manteros al reclamar el que creían su punto de venta exacto.
Los Mossos han desplazado una potente fuerza de contención que, por el momento, no se ha desplegado del todo ante la ausencia de vendedores ambulantes. Una parte importante de las furgonetas permanecen a esta hora en la explanada abierta frente al edificio del World Trade Center. La Guardia Urbana, con unidades también especiales, vigila la zona baja de la Rambla y tiene la orden de evitar que los manteros traten de instalarse en otros puntos de la ciudad y de controlar cuestiones de tráfico ante la eventualidad –por ahora impensable- de que los Mossos tuvieran que llevar a cabo alguna acción de orden público.

Una decena de vendedores ambulantes se encuentran en la zona de Drassanes en actitud vigilante y hablando por teléfono móvil y otros, con sus mochilas y bolsas, aguardan a que la situación cambie en las calles situadas tras el Gobierno Militar y la Capitanía General. Alguno que otro pasea en bicicleta y observa.

La decisión de las autoridades se produce después de que la expansión de la venta ambulante haya llegado en los últimos días a cotas nunca vistas antes en la ciudad. Los vendedores ambulantes ilegales habían empezado a ocupar el paseo junto al Moll de la Fusta en dirección al Moll de Dipòsit, lo que suponía la creación de una especie de bulevar ininterrumpido de la baratija como algunas personas empezaban ya a llamarlo.

Esta acción se produce días después de que el Puerto de Barcelona pidiera ayuda a los Mossos d’Esquadra para buscar una solución a las expansión del ‘top manta’ y de que sectores como el comercial, el hotelero, el de consumidores y hasta algún sindicato, entre otros, reclamara la semana pasada al Ayuntamiento de Barcelona una implicación decidida contra la venta ambulante. Hubo quien, incluso, esgrimió que de otro modo se plantearían incluso acciones legales.

 http://www.lavanguardia.com/sucesos/20151109/54439679636/redada-policial-manteros-puerto-de-barcelona.html#ixzz3qywKQHTQ 

Dilluns, 9 de novembre de 2015
Naciodigital.cat

La seu del CADCI, una altra ferida oberta de la història

 L'edifici, situat a la Rambla, va ser defensat per afiliats del sindicat catalanista el 6 d'octubre del 1934

 Confiscat pel feixisme, des del 1985 l'immoble està gestionat per la UGT

 El Centre Autonomista de Dependents del Comerç i de la Indústria en reclama la propietat

 La CUP fa costat a la petició i demana en solitari a l'Ajuntament de Barcelona la seva compra per convertir-lo en Espai Memorial de la República

a convulsa història de Barcelona al llarg del segle XX inclou ferides obertes com el cas de la seu del CADCI, un immoble situat a la Rambla que encara viu immers en un litigi per la seva propietat després de ser testimoni de fets cabdals de la història barcelonina. Va ser l'any 1903, en un ambient d'efervescència de l'obrerisme i el catalanisme, que va ser creat el Centre Autonomista de Dependents del Comerç i de la Indústria, Entitat Obrera, conegut popularment per les seves sigles, CADCI. El seu objectiu era el d'agrupar en un mateix sindicat els dependents del comerç i de la indústria per aconseguir el millorament moral, cultural, físic i material dels associats d'acord amb principis autonomistes i catalanistes. Deu anys més tard instal·là la seu a l'edifici de la Rambla de Santa Mònica, 10, després de comprar l'immoble a l'anterior propietari, el Real Circulo Ecuestre.

El sindicat estava estructurat en cinc seccions: Organització i Treball; Educació i Instrucció; Socors Mutus; Esports i Excursions; i Propaganda Autonomista. Fidel als principis de millorament dels coneixements, l'ensenyament es va convertir en un dels eixos de l'entitat, de manera que la secció d'Educació i Instrucció mantenia les Escoles Mercantils Catalanes, on es donaven classes de Comptabilitat, Taquigrafia, Llengua i d’altres assignatures, amb el català com a llengua vehicular. Per la seva banda, la secció d'Esports i Excursions facilitava la pràctica de gimnàstica, tenis, futbol, patinatge, rem i natació entre d'altres. La seva influència política va ser desenvolupada per la secció de Propaganda, que a partir del 1914 va prendre clarament partit per la independència de Catalunya.

La nova seu va viure la seva història en paral·lel a les vicissituds de la capital catalana. Adquirida pel sindicat el 16 de novembre del 1913, el CADCI s'hi traslladà efectivament el 19 d’abril de 1914, coincidint amb la inauguració del Club de Mar del CADCI, celebrant-se l’acte d’inauguració l’11 de maig d’aquell any. En aquell moment el centre comptava amb més de 3.000 socis i 966 alumnes matriculats a les Escoles Mercantils.

Testimoni dels fets del 6 d'octubre

L'edifici va viure en primera persona els fets del 6 d'octubre del 1934, quan poc després que el president Companys proclamés l'Estat Català dins de la República Federal Espanyola, l'exèrcit espanyol es va desplegar per la ciutat per sufocar l'acció del govern català. Un dels pocs punts de resistència va ser precisament la seu del CADCI, on es va penjar la consigna "Visca la República Catalana" i diversos afiliats van provar de fer-se forts a l'interior del recinte. Cap a les deu de la nit del mateix dia 6, els militars, pujant per la Rambla, canonejaren l'edifici, provocant la mort de tres dels seus defensors, Jaume Compte, Manuel González Alba i Amadeu Bardina, a més de la destrucció parcial de l'edifici i la clausura de l'entitat. Actualment una placa recorda els morts d'aquell dia.

El febrer del 1936, amb l'arribada del Front Popular al govern de la Segona República Espanyola, el CADCI va ser novament legalitzat –al mateix temps que la Generalitat va ser restituïda i Lluís Companys va poder recuperar la presidència- i el 19 de juliol els afiliats es van mobilitzar en contra de l'aixecament feixista. Uns 5.000 membres van combatre amb l'Exèrcit Popular, al temps que la seva seu –situada ara en la rebatejada Rambla de Jaume Compte, en honor d'un dels caiguts el 6 d'octubre-, esdevenia nucli d'activitat a la rereguarda i acollia una oficina del Socors Roig Internacional i es creava un punt d’allistament de voluntaris al front. Durant la guerra l'entitat va coordinar tot tipus d'accions, com ara l'establiment de la colònia infantil Ferrer Álvarez, i alhora mantenia l'activitat ordinària de les seccions.

Escorcoll feixista

El 26 de gener, l'entrada de les tropes feixistes interromp tota activitat del CADCI i aquell mateix dia la seu es ocupada per Falange Tradicionalista y de la JONS. Entre els dies 17 i el 23 de febrer de 1939 l'edifici és minuciosament escorcollat per la Delegación del Estado para la Recuperación de Documentos (DERD), organisme de l'aparell repressiu franquista, que va dur a terme un important espoli documental amb destí a la seva central a Salamanca. La documentació del CADCI formaria part de l'immens fitxer d'antecedents polític-socials que incloïa més de tres milions de fitxes personals. Part d'aquells documents espoliats van ser retornats recentment i estan dipositats a l'Arxiu Nacional de Catalunya. Altres documents de l'entitat continuen a Salamanca.

Després de cinc anys funcionant com a seu falangista, el 31 de gener de 1944 la propietat de l'edifici es transfereix al Ministeri de l'Exèrcit, per passar posteriorment al Ministeri d'Obres Públiques, és a dir, l'actual Ministeri de Treball. L'any 1985, en el marc dels acords entre aquest ministeri i els sindicats majoritaris, UGT i CCOO, per restablir el patrimoni sindical acumulat durant el franquisme, la seu del CADCI va passar a mans de l'UGT en règim de cessió d'ús, una decisió no compartida per un renovat CADCI, que després de passar anys en la clandestinitat i l'exili va ser reconstituït durant la transició amb la voluntat de reclamar els seus drets històrics i també els seus béns materials, entre els quals, precisament, l'immoble de la Rambla.

Així les coses, l'entitat interposa una demanda judicial contra l’Estat i l’UGT per ocupació dels seus espais que culmina el 1991 amb una sentència on es rebutgen les pretensions del CADCI i es reconeixen les lleis franquistes que justifiquen la liquidació de l'entitat i l'espoli del seu patrimoni. Així i tot, el 1997 el CADCI aconsegueix que l'UGT, que té la cessió d'ús de l'edifici, en cedeixi una part per instal·lar-hi les oficines de la històrica entitat.

El 2007 però, la Llei de memòria històrica del govern Zapatero del PSOE torna a obrir una escletxa per a la recuperació del patrimoni del CADCI, en reconèixer la legitimitat de la personalitat jurídica del centre i de les seves reivindicacions, tant pel que fa a la restitució de tota la documentació confiscada el 1939 com pel que fa a la demanda de recuperar la propietat de la seu.

La CUP defensa en solitari la compra de l'immoble per l'Ajuntament

És en aquest context que en el darrer ple el grup municipal de la CUP Capgirem Barcelona va proposar al ple de l'Ajuntament una proposta per a que el consistori negociï amb el ministeri la compra de l'edifici per a destinar-lo a la creació d'un Espai Memorial de la República i alhora s'estudiï una fórmula de partenariat amb el CADCI per a la gestió de l'espai. La proposta però, no va prosperar, ja que els grups de CiU, Bcomú i ERC es van abstenir en la votació, mentre que PSC, PP i C's van votar-hi en contra.

Ara bé, tot i que la CUP va votar en solitari a favor de la proposta, els grups que van optar per l'abstenció ho van fer amb el compromís de no donar per tancada la qüestió, treballar per fer possible que l'edifici passi a propietat municipal i defensar la necessitat de fer un reconeixement a la tasca històrica del CADCI. Així les coses, el futur de la seu continua obert, com una ferida més de la història pendent de tancar.

http://www.naciodigital.cat/noticia/97284/seu/cadci/altra/ferida/oberta/historia

Dilluns, 9 de novembre de 2015
BTVnotícies.cat

L’Ajuntament mantindrà l’operatiu contra els manters indefinidament

El comissionat de Seguretat de l'Ajuntament, Amadeu Recasens, ha assegurat que l'operació conjunta de la policia contra els manters d'aquest dilluns al matí al Port Vell estava planificada des de feia setmanes. Recasens també ha explicat que l'operatiu s'estendrà durant els propers dies per evitar que els venedors tornin a instal·lar-se a la zona.

El comissionat de Seguretat de l’Ajuntament ha explicat que l’actuació policial d’aquest dilluns al matí contra la venda a la manta al Port Vell ha estat “un bon operatiu que s’ha desenvolupat sense incidències”. A més, ha afegit que l’acció es prolongarà durant dies i és possible que pateixi modificacions segons la seva efectivitat. “En funció de l’evolució l’operatiu seguirà sent el mateix o anirà canviant “, ha assegurat Recasens.

El comissionat de Seguretat també ha afegit que l’acció no s’ha posat en marxa per la pressió dels comerciants i ha explicat que s’havia dissenyat des de feia setmanes. “Mentre uns feien declaracions, d’altres treballàvem. Aquesta operació estava planificada des de molt abans i seguirà planificant-se en el futur”, ha sentenciat Recasens.

Preguntat pels periodistes per la possible filtració al col·lectiu de manters, Recasens ha assegurat quel’acció “s’ha portat amb la màxima discreció” i ha assegurat que “la Guàrdia Urbana no ha filtrat res”. A més, ha afegit que l’objectiu era llençar un missatge clar: “No hi ha zones a Barcelona on es pugui fer venda ambulant descontrolada”.

http://www.btv.cat/btvnoticies/2015/11/09/recasens-sobre-lactuacio-contra-el-la-venda-a-la-manta-mentre-uns-feien-declaracions-altres-treballavem/

Dimecres, 11 de novembre de 2015
La Vanguardia

La prostitución agresiva repunta en la Rambla

Relaciones públicas de muchos prostíbulos ofrecen taxi gratis y promociones especiales | Las búlgaras prefieren la parte baja, y las subsaharianas, el Liceu, el tramo más alto

Llegas a la Rambla y le pides al camarero una caña, una caña normal, subrayas con retintín, porque eres muy listo y tras tres lustros pateándolo ya te conoces todas las estratagemas del paseo. Y el camarero dice que sólo tienen jarras, que la capacidad de la más pequeña es de medio litro. “¿No nos puedes servir un par de cañas?”. “Os puedo traer una jarra para que os la bebáis a medias”.

“¿Con un par de pajitas...?”. “¿Y medianas tampoco tienes?”, pregunta el fotógrafo. El camarero no sabe lo que es una mediana. “Pues nos vamos a otro sitio...”, dice el fotógrafo. Y es una pena, porque desde el gran escaparate de este garito se puede contemplar todo lo que hacen media docena de jóvenes subsaharianas apoyadas en los ascensores de la estación de metro de Liceu. Los guiris veinteañeros muy echados para adelante y dispuestos a devorar la ciudad se suceden. Y a su paso ellas enseñan un puño, lo agitan junto a su boca mientras mueven la lengua al mismo ritmo. “Blow job”, repiten interponiéndose en su camino. Apenas son las once de una noche de entre semana. Los guiris veinteañeros se desternillan. Algunos de ellos les devuelven el gesto de un modo aún más histriónico y agresivo. “¡¡¡Blow job, blow job, blow job!!!”. Todo esto también forma parte de su fiesta. No se sienten incómodos. Entonces aparece otro camarero, un camarero con aspecto de asumir funciones de encargado de este local con un gran escaparate frente a los ascensores de la estación de metro de Liceu. “¿Qué queréis?”. A pesar de su acento extranjero sabe lo que es una caña, y también una mediana. “Puedo poneros dos vasos de tubo llenos de cerveza”. “De acuerdo. Dos tubos”. Por 5,60 euros.

Ahora las muy jóvenes subsaharianas pasean en grupos de tres o cuatro por el paseo central de la Rambla, cogidas de la mano, camino de plaza Catalunya, rodeando a los hombres que pasean sin mujeres. Ahora, estos días, más abajo del Liceu, abundan sobre todo mujeres de Bulgaria, y también unas cuantas gitanas llegadas de toda Europa del este. Treinta entre unas y otras, quizás 40... Las gitanas también cogen a los hombres del antebrazo, y les dicen “ven, guapo, vente conmigo...” Nadie quiere quedarse atrás. Hacía cuatro o cinco años que no se veían tantas por aquí un día entre semana cualquiera, que no te cogían del antebrazo con tanto desparpajo, que no te susurraban sus propuestas al oído. “¡¡¡¿¿¿Queréis que os lleve al mejor club de striptease de la ciudad???!!!”, grita (en inglés), plantado en mitad del paseo, un relaciones públicas vestido con americana. Grita tanto que parece que se esté dirigiendo a alguien situado a quince metros a tus espaldas. “No, gracias”. “Vosotros mismos, pero recordad ¡en nuestro club el taxis es gratis! Si cambiáis de opinión, buscadme. ¡Yo estoy aquí tooooooda la noche!”, agrega mostrando los pulgares y una gran sonrisa. Porque la Rambla sufre desde hace lustros un proceso de degradación cíclico. Con altos y bajos. Ahora no se encuentra en su peor momento. Hace cuatro o cinco años trataban de robarte con mayor descaro y violencia. Pero aun así el paseo ahora está bien lejos de acercarse al mejor. Pocos días atrás la concejal de Ciutat Vella, Gala Pin, y la de Feminismos, Laura Pérez, recomendaron a un grupo de ve- cinos de la calle Robador y alrededores, a un grupo de vecinos muy hartos de convivir con determinadas actividades, que se fueran acostumbrando, que las mujeres tienen derecho a hacer con su cuerpo lo que consideren oportuno.

“¿Queréis conocer a las mujeres más espectaculares y calientes de Barcelona?”, tercia otro relaciones públicas. Lo hace enseguida, luego de esperar su turno, también en americana, también en inglés, mientras pulsa play en su smartphone del tamaño de una baldosa y arranca el vídeo promocional de un club situado en la calle Còrsega. “Está aquí al lado, ¡pero os pagamos el taxi! ¡Os de-jamos en la puerta!”. El vídeo, muy trabajado, muy profesional, muestra diversas mujeres vestidas sólo con un tanga y una máscara de inspiración veneciana bailando en torno a una barra de striptease. “La entrada cuesta veinte euros con una copa o treinta con dos copas. ¡Y podéis hacer lo que os dé la gana! Si queréis, podéis ver el espectáculo de las chicas sin que nadie os moleste y nada más”. Luego la pantalla de su smartphone muestra imágenes de las mujeres únicamente con un tanga y una máscara gateando sobre una cama redonda, acariciándose las unas a las otras, mirando fijamente el objetivo de la cámara. “Y si queréis algo más, sólo tenéis que hablar con ellas”. “¿Y cuánto valen?”. “Eso tienes que hablarlo con ellas... Yo, la verdad es que os lo recomiendo. ¡La Rambla está muerta! ¿Qué vais a hacer aquí? ¿Iros con una negra de estas para que te robe o te pegue lo que sea? ¡Yo os estoy ofreciendo primera calidad!”. En verdad este paseo resulta muy incómodo, muy irritante.

Un hombre con gafas de sol que arrastra por el suelo una pierna maltrecha se acerca a una papelera y mete la mano con mucho disimulo. Un paquistaní cruza la Rambla a la carrera, con un brazo en alto, y resoplando coge el pack con seis latas de cerveza enlazadas que escondió en la papelera. El hombre de la pierna maltrecha, sorprendido en su treta, suelta una carcajada desproporcionada. “Hachís, marijuana, cocaína...”, te susurra el paquistaní al oído mientras se marcha con sus latas. A medianoche el aire se espesa. La policía se deja ver sobre todo mucho más abajo, a la altura de la calle Escudellers, junto al monumento a Pitarra, en el rincón de los ladrones. Los guris veinteañeros echados para adelante y dispuestos a comerse la ciudad entran en las discotecas, comienzan a escasear en la Rambla. Algunas se sientan un rato en los bancos y cotillean y chafardean y de tanto en tanto sueltan una carcajada. Y por un momento parece que estuvieran en el patio de un instituto. Por un momento. Hasta que una te ve y te lanza un beso y lo persigue a toda velocidad. “¿Blow job, guapo? –dice tras alcanzarte, cogiéndote del antebrazo, moviendo el puño frente a su boca– Vamos, guapo... 30 euros, cinco la habitación, vamos a follar, guapo, nadie nos molestará”. “Que no, de verdad –dices liberando tu brazo con timidez–... He quedado para tomar una copa”. “Copas no –irrumpe otra–, muchas copas y mucha cerveza y mucha cocaína y luego nada, tú ahora fuerte, tú ahora strong. ¡Vamos guapo! Blow job, 20 euros, todo 40, ¿ok?”. A medida que pasan los minutos los precios se desploman, y la búsqueda de clientes se intensifica. “Sí, vamos a mi casa, guapo. Mi casa es tranquila. Nadie te molestará, nadie te robará”, repite la joven subsahariana, entre risas pícaras, mientras trata de cogerte la entrepierna a modo de broma, mientras trata de pellizcarte un pezón en actitud ju­guetona, mientras... De repente te ves rodeado. Entonces recuperas tu brazo con un gesto violento, con un feo gesto, con un exabrupto. Y a la joven subsahariana se le muda el rostro, se le borra la sonrisa, se le frunce el ceño. Y entonces te das cuenta de que debe de tener 18 o 19 años... de que en verdad es una niña harta y cansada. Y la irritación se convierte en ­tristeza.
La mayor parte de ellas llegó a Barcelona luego de un viaje que duró años. Alguien les dijo en su pueblo que merecía la pena, que sería fácil llegar... Luego el trayecto se llena de gastos inesperados: funcionarios que sobornar, agua en el desierto, meses de espera en Marruecos... Los chantajes de verdad son mucho más sutiles de lo que parecen en las películas. Y a todos esos tipos que les decían que ya lo arreglarían todo más tarde, que estando ya tan cerca era absurdo volver atrás, les importa un pimiento que estas jóvenes roben, limpien oficinas o se pasen las noches lanzando besos a los guiris de la Rambla. No les importa si les pagan la deuda al ritmo requerido. Pero ellas son libres de hacer con su cuerpo lo que consideren oportuno.

 http://www.lavanguardia.com/local/barcelona/20151111/54438765912/prostitucion-agresiva-repunta-la-rambla.html#ixzz3rAdUtYlQ 

Divendres, 13 de novembre de 2015
La Vanguardia

Detenido por agredir con un cuchillo y una barra de hierro a dos personas en La Rambla

Los hechos ocurrieron el miércoles por la noche y las víctimas sufrieron cortes y contusiones en varias partes del cuerpo

La Guardia Urbana de Barcelona detuvo la noche del miércoles al presunto autor de una agresión con un cuchillo y una barra de hierro a dos personas en La Rambla, ha informado este viernes el Ayuntamiento en un comunicado.
La pelea ocurrió sobre las 00.30 horas a la altura de La Rambla con la calle Unió, y poco después un grupo de personas que había presenciado la agresión requirió a una patrulla de la policía barcelonesa que estaba subiendo por la avenida.
Las víctimas de la agresión dieron a los agentes una descripción precisa del autor y explicaron que habían sido agredidas con un cuchillo y una barra de hierro. Los agentes pidieron una ambulancia y realizaron la primera asistencia a las víctimas, que habían sufrido cortes y contusiones en varias partes del cuerpo.
Los policías transmitieron la descripción del agresor a todas las patrullas de servicio, que le pudieron localizar en un local de ocio cercano

http://www.lavanguardia.com/sucesos/20151113/54438824133/detenido-agredir-cuchillo-la-rambla.html#ixzz3rMvjFfmP 

Divendres, 13 de novembre de 2015
La Vanguardia

El Ayuntamiento de Barcelona precinta las obras de reforma del antiguo 'peep show' de la Rambla

No tendría todos los permisos en regla, según técnicos municipales | Los vecinos sospechan que quería abrirse una discoteca

El Ayuntamiento de Barcelona acaba de precintar las obras de reforma del antiguo peep show de la Rambla. La reforma del local ubicado en el número 17 del conocido paseo había generado gran intranquilidad entre varios vecinos de la zona, que sospechaban que los promotores querían abrir allí una discoteca.

Fuentes municipales explicaron a La Vanguardia que los técnicos del distrito comprobaron que allí se estaban llevando a cabo trabajos no autorizados que afectaban a una finca colindante, como el derribo de una parte del techo que daba al patio interior de manzana. El pasado martes día 10 los técnicos notificaron a los promotores la suspensión inmediata de las obra. La notificación no fue atendida, de modo que la obra fue precintada este jueves.

Las fuentes del Ayuntamiento explicaron también que el número 17 de la Rambla dispone actualmente de licencia de sala de cine y espectáculos eróticos, así como de venta de ropa y complementos para adultos, y que el año pasado el Ayuntamiento recibió un informe previo para saber si sería posible abrir allí una sala de baile y un restaurante: "Entonces dejamos claro a los promotores que no permitiríamos la apertura de ninguna discoteca en este local dada la proximidad de viviendas. El distrito lleva meses haciendo un seguimiento muy exhaustivo del local a fin de que no se haga nada que pueda perjudicar a los vecinos. Además, nos sorprende la insistencia de los promotores en anunciar que abrirían una discoteca cuando le habíamos comunicado que ese proyecto no era viable".

 http://www.lavanguardia.com/local/barcelona/20151113/54438834273/precintadas-obras-peep-show-rambla.html#ixzz3rdwIXHXK 

Dimarts, 17 de novembre de 2015
El Periódico

Cae una red que prostituía a nigerianas en la Rambla

La organización ha explotado a unas 100 víctimas con vudú y amenazas

La «franquicia» barcelonesa de esta mafia ya ha renacido 2 veces

La mafia nigeriana de explotación de mujeres denigra, si ello resulta posible, el concepto de trata de blancas. Los investigadores de los Mossos d’Esquadra empiezan a conocerla bien y no dudan en describirla como «cruel». Su máxima expresión es la Supreme EiYE Confraternity, una organización criminal que cuenta con ramificaciones en España. Nació en una universidad del país africano, hace unos 20 años. Se fundó a imagen y semejanza de las hermandades norteamericanas.
Ayer los Mossos activaron la tercera operación en cuatro años contra la «franquicia catalana» de esta red de prostitución mundial, confirmó el portavoz de la policía catalana, Xavier Porcuna. Tras este golpe, la dan por «desarticulada». Pero el tentáculo catalán volverá probablemente a regenerarse. Lo ha hecho dos veces anteriormente. La maquinaria de esta estructura criminal está tan bien engrasada que resulta inevitable el símil con la Hidra de Lerna, el monstruo de varias cabezas que combatía Hércules y que hacía brotar dos nuevas cada vez que le rebanaba una.
Esta tercera cabeza rebanada por los Mossos tampoco había tardado tanto en brotar. Los Mossos asestaron el último golpe contra la sucursal catalana en noviembre del 2012 y en mayo del 2014 tuvieron la certeza de que volvía a estar operativa. Así es como funcionan: en cuanto son detenidos, los delegados de un área son reemplazados. Y en cuanto los nuevos toman posesión, llaman a filas a las mujeres dispersas o se traen a otras –engañadas– de Nigeria.

UN ALIVIO / El anterior jefe de crimen organizado de los Mossos, Quim Francés, para remarcar la dureza de la travesía que trae a las mujeres hasta España, aseguró que comenzar oficialmente el periodo de explotación en Barcelona era poco menos que «un alivio». Cruzan zonas desérticas y territorios en conflicto bélico. Eso las lleva a menudo a ser violadas por soldados o por sus propios mercaderes. Cuando llegan a Barcelona, o a sus alrededores, se prostituyen para sufragar esta traumática expedición. Son deudas altas, de unos 30.000 o 40.000 euros, que pagan vendiendo su cuerpo sin descanso, sobre todo en la Rambla.

Muchas de las prostitutas negras que se ofrecen por el distrito de Ciutat Vella, en especial por los afluentes de la rambla del Raval, trabajan para la Supreme EiYE.

Este lunes desde primera hora de la mañana hubo registros en 21 domicilios y en un club de Barcelona, L’Hospitalet, Sant Boi de Llobregat, Mollet, Badalona, Sabadell y Terrassa. La policía pretendía detener a 34 personas implicadas en la red. Pero solo arrestó a más de una veintena, algunas «se encontraban en el extranjero». Liberó a una cifra similar de víctimas, aunque esta banda ha explotado a un centenar de ellas. Porcuna aclaró que tratarán de encontrar al máximo número de mujeres. Las buscan para ofrecerles la asistencia de los servicios sociales de la Generalitat pero también porque son testigos clave para conseguir una condena justa.

Una investigación policial no termina con las detenciones de los sospechosos, sino con el ensamblaje de pruebas que permitan demostrar conductas delictivas. En casos de prostitución, nada mejor –pero también nada más difícil– que una confesión de las víctimas contra sus explotadores.
A diferencia de las mafias del Este, que someten a las mujeres a una vigilancia constante, los nigerianos no necesitan pisarles los talones. Las controlan con amenazas de ajustes de cuentas con sus familiares en Nigeria en caso de traición y con rituales de vudú.

ASUSTADAS / Son mujeres de nivel cultural bajo y sus captores usan sus creencias religiosas contra ellas. Según los Mossos, amenazarlas con estos males sobrenaturales las asusta y torna obedientes.
El propietario de un bar de L’Hospitalet, situado justo al lado de un domicilio donde se ha realizado una de las entradas policiales recordaba que veía irse a trabajar a las mujeres cuando cerraba por la noche y volver por la mañana cuando abría. Van todas «en fila» y vuelven «cansadas de trabajar». Alguna vez «una se toma un café», pero el resto nunca pisa el bar. Ni salen de casa. Duermen todo el día.

http://www.elperiodico.com/es/noticias/barcelona/cae-una-red-que-prostituia-nigerianas-rambla-4678128

Dimarts, 24 de novembre de 2015
La Vanguardia

El puerto multará a los clientes del ‘top manta’

La sanción por adquirir productos falsificados, una medida aprobada por la Autoritat Portuària el pasado julio, es de 50 euros

Desde hace una semana, en el Portal de la Pau de Barcelona lucen unos nuevos carteles que en catalán, castellano e inglés informan al peatón de que comprar mercancías a vendedores ambulantes irregulares conlleva una multa de 50 euros. Se trata de una medida que el consejo de administración del puerto de Barcelona aprobó en julio, pero que hasta hace unos días no había tras­cendido.

La multa a los compradores del top manta es una medida disuasoria añadida a las que ya se llevan desde hace un par de semanas como son las de remojar permanentemente las zonas habituales de asentamiento de la venta ambulante irregular. La multa a los compradores forma parte de un catálogo de infracciones que cada autoridad portuaria está habilitada para redactar al amparo de la ley de puertos. El primer catálogo fue aprobado en 2013 y se ha ido ampliando posteriormente en varias ocasiones. En la última ampliación del pasado julio se incorporó la sanción a los compradores. Durante ese mes, la expansión de la venta ambulante en la zona litoral barcelonesa se había ampliado ya mucho, pero aún no había llegado a las cotas que alcanzó en agosto y, sobre todo, en septiembre.

Desde hace una semana también, en la Rambla de Mar, la pasarela de Maremagnum, la megafonía avisa del mismo peligro de sanción que anuncia el citado cartel del Portal de la Pau. Se dice en los ya citados tres idiomas que comprar en el mercado ambulante irregular comporta una multa de 50 euros.

La sanción tiene un impacto, sin embargo, moderado entre la clientela extranjera, ya que las posibilidades de cobrar la multa se reducen mucho en esos casos frente a las oportunidades que la administración tiene de acabar cobrando este tipo de sanciones a un ciudadano español.

http://www.lavanguardia.com/local/barcelona/20151124/30354493816/puerto-multara-clientes-top-manta.html

Dimecres, 25 de novembre de 2015
BTVnotícies.cat

La Rambla estrena enllumenat de Nadal

Després de sis anys, l'associació Amics de la Rambla ha decidit renovar els llums de Nadal, que adopten un concepte més modern, amb panells hologràfics i reflectors, i amb les cares de ramblistes. La il·luminació és també més eficient energèticament.

Per la Rambla es calcula que cada any hi passen més de 120 milions de persones. Captar l’esperit d’aquest gran nombre de gent i el dinamisme de la via era precisament l’objectiu que es va proposar l’associació Amics de la Rambla quan va creure que havia arribat el moment de canviar l’enllumenat de les festes de Nadal. Els responsables també volien que fossin uns llums de referència a la ciutat, que emulessin una galeria d’art efímera.
El projecte encarregat a l’estudi de l’arquitecta Benedetta Tagliabue consta de 40 arcs que dibuixen els rostres dels ciutadans, turistes i comerciants. Per fer-ho, l’artista ha creat, d’una banda, una sèrie decares abstractes fetes amb llums de LED. I de l’altra, unes bandes fetes amb panells hologràfics que canvien de llum depenent de l’hora i de la llum de l’entorn, també durant el dia. Això implica que la incidència de la llum dels comerços o de la llum del mobiliari urbà també en condiciona els colors que projecta. Aquests panells també dibuixen formes humanes i de nit tenen aspecte d’aurora boreal. La inspiració té l’origen en la ciutat italiana de Salern, que el Nadal de l’any passat va utilitzar el mateix material reflector.
Es tracta d’un sistema d’il·luminació més eficient energèticament i té un cost de 66.000 euros, que assumeix en un 50 % l’Ajuntament.

http://www.btv.cat/btvnoticies/2015/11/25/la-rambla-estrena-enllumenat-de-nadal/

Dijous, 26 de novembre de 2015
La Vanguardia

Los Semàforos
Joan Oliveras. Presidente de Amics de La Rambla

Amics de la Rambla, la entidad ciudadana que preside Joan Oliveras, estrena mañana en el popular paseo barcelonés un nuevo e innovador alumbrado navideño que prueba que las tradiciones pueden evolucionar sin perder sus esencias.

Dimecres, 25 de novembre de 2015
La Vanguardia

Colau da la bienvenida a la Navidad
La Rambla estrena una nueva iluminación diseñada por la arquitecta Benedetta Tagliabue que simboliza el dinamismo de la ciudad

La alcaldesa de Barcelona Ada Colau ha presentado esta mañana la campaña de la próxima Navidad. La plaza Catalunya será el principal foco de atención ciudadana entre el 19 de diciembre y el cuatro de enero. Allí se desarrollarán actividades dirigidas a todos los públicos, unas actividades de ocio y culturales que además tratarán de fomentar valores como la solidaridad y el consumo responsable y sostenible.

Aun así, Colau quiso destacar la magnitud del programa de actividades que se desarrollará en los diferentes distritos de Barcelona. Sumarán cerca de un millar. El objetivo es que estas atracciones sirvan también para potenciar el comercio de proximidad ubicado en las zonas menos céntricas de Barcelona.

De hecho, el tradicional encendido de luces navideñas ornamentales tendrá lugar este viernes en el paseo Margall, donde coinciden los distritos de Nou Barris, Sant Andreu y Horta-Guinardó. “Esta quiere ser una Navidad arraigada al territorio –explicó la alcaldesa-. Mantendrá los espacios más centrales y habitualmente visibles pero también hará énfasis en hacer más actividades en los barrios de la ciudad”.

Esta ornamentación tendrá un tendido de más de cien kilómetros de iluminación navideña y un presupuesto municipal de 850.000 euros, muy en la línea de otros años. El Ayuntamiento subvenciona el 50 por ciento de los proyectos presentados por las diversas entidades de comerciantes y financia la totalidad de las calles Balmes, Gran Via y Aragó.
El concejal Agustí Colom explicó que las luces estarán encendidas hasta el 6 de enero durante un total de 260 horas. Ello representará un ahorro energético del 13 por ciento. A ellas se sumarán los 26 ‘galets’ de la Fundació Barcelona Comerç que se distribuirán en los ejes comerciales y diversos árboles de Navidad, que incluyen el típico de Portal de l’Àngel.

La Rambla estrena alumbrado

Además, Joan Oliveras, presidente de la Associació d’Amics de la Rambla, ha presentado el proyecto de alumbrado navideño de la Rambla, cuyo diseño corre este año a cargo de Benedetta Tagliabue, del estudio de arquitectura Miralles Tagliabue EMBT.
Oliveras explicó que este proyecto de iluminación de la Rambla simboliza Barcelona y resume el vaivén y el dinamismo de esta ciudad. “Una calle que respira y acoge diferentes actividades, llenas de color, naturaleza y alegría y de la cual todos formamos parte”, destacó el presidente de la entidad. “Un espectáculo de gente en movimiento, un sitio en el cual descubrir y ser descubierto”.
Una de las características de este proyecto es la utilización de materiales reflectantes que iluminarán la Rambla tanto de día como de noche con un consumo energético muy reducido. El dispositivo cuenta con un sistema de iluminación nocturna usual de cordón y tubo luminoso, pero además integra paneles holográficos reflectantes.

http://www.lavanguardia.com/local/barcelona/20151125/30386271906/navidad-barcelona-iluminacion-rambla.html

Dimecres, 25 de novembre de 2015
Time Out

Enllumenat inèdit a La Rambla durant aquest Nadal

Avui s'ha donat a conèixer l'enllumenat que presentarà La Rambla durant aquest nadal, i la veritat és que pinta molt bé. La novetat d’aquest 2015 és la utilització de materials reflectants que il·luminaran La Rambla les 24 hores del dia, és a dir tant de dia com de nit, amb un mínim consum energètic. Un enllumenat que es durà a terme gràcies al compromís de l’Associació Amics de La Rambla i que es mantindrà encès fins el dia 6 de gener, i que presenta la novetat d'integrar panells hologràfics reflectants, una alternativa més sostenible i experimental, amb presència lumínica i un efecte estètic de dia i de nit dins del sistema d'il·luminació nocturn usual de cordó i tub lluminós.

I és que es tracta d'un enllumenat inèdit dissenyat per Benedetta Tagliabue, de l’ estudi d’arquitectura Miralles Tagliabue EMBT i que simbolitza Barcelona i resumeix el vaivé i el dinamisme d'aquesta ciutat. La Rambla, un dels carrers estrella de la ciutat, respira dinamisme i color, alegria i naturalesa, cosa que Tagliabue ha volgut reflectir en el disseny de l'enllumenat, que a més a mésaprofita la il·luminació de l'enllumenat públic dels semàfors, mitjans de transport, aparadors o anuncis, i la projecta en forma de centelleigs acolorits. Una altre novetat és que aquest any s'estableix una col·laboració entre Salerno (que també va utilitzar aquest tipus de decoració l'any passat) i Barcelona, tot involucrant dues empreses de cada país: Iren Servizi i Innovazione ‐ Itàlia i Il·luminacions Ximénez ‐ Espanya, creant llaços culturals i socials necessaris avui en dia. 

http://www.timeout.cat/barcelona/ca/blog/enllumenat-inedit-a-la-rambla-durant-aquest-nadal-112515

Dijous, 26 de novembre de 2015
ARA

L’artèria estrena un enllumenat nadalenc fet amb material reflector que brilla també durant el dia

La Rambla estrena aquest any enllumenat nadalenc. La proposta és obra de Benedetta Tagliabue i s’ha fet utilitzant materials reflectors, que brillen també durant el dia. Segons va explicar ahir l’Associació Amics de la Rambla, el nou enllumenat reflecteix el dinamisme i el vaivé de la ciutat.

http://www.ara.cat/societat/Tagliabue-dissenya-llums-Rambla_0_1474652572.html

Dijous, 26 de novembre de 2015
El Periódico

La Rambla respon al debat de les llums amb un muntatge d'autor

L'arquitecta Benedetta Tagliabue firma una innovadora decoració reflectant que aspira a potenciar l'art en l'ornamentació de cada any

Farts del debat "que només pot generar conflicte" sobre la dimensió que la il·luminació nadalenca ha d'ocupar a Barcelona, la Rambla va respondre ahir amb originalitat i vocació de reivindicar-se. Així ho va argumentar el president d'Amics de la Rambla, Joan Oliveras, després de mesos de polèmica sobre la pretesa retallada de la il·luminació per part del nou equip de govern municipal. Al concorregut eix estan decidits a comptar amb la visita del barceloní i per fer-ho han volgut donar-li un motiu artístic: fer un muntatge singular i firmat per l'arquitecta Benedetta Tagliabue, de l'estudi Miralles Tagliabue EMBT.

Oliveras va lamentar ahir que el debat de les llums hagués passat per alt el ciutadà, que disfruta "amb la tradició barcelonina d'anar a passejar per carrers il·luminats" per sobre del consumisme que se li atribueix. Precisament, una hora després l'ajuntament presentava la campanya i defensava l'estalvi energètic com a suposada demanda ciutadana.
Però per deixar enrere un conflicte que implica l'Administració i el motor econòmic del comerç, la Rambla s'ha imposat l'estratègia que les seves llums tinguin intenció i en la mesura del possible canviïn cada any i comptin amb la incorporació d'altres carrers sobre la mateixa idea. Cada via a càrrec d'un autor, i cada ornamentació amb ambició artística. "Que sigui una oportunitat per atraure el visitant i fer de la ciutat un referent", va defensar. Si l'assumpte funciona, aspiren a aconseguir patrocinis i acabar amb les discussions pressupostàries.

HOMENATGE ALS VIANANTS

Aquest any, la proposta simbolitza la Rambla i resumeix el seu dinamisme, amb color i alegria. Per l'arquitecta és un homenatge al que representa i en especial "als seus usuaris, residents, turistes i comerciants". Per això s'exhibeixen perfils de gent, anònima, distribuïts al llarg del muntatge, on s'utilitzen materials reflectants que brillen dia i nit. En concret, per tot l'eix s'hi han penjat 14 plafons hologràfics reflectants que mostren set tipus de cares. I 25 arcs de llum a base de leds de baix consum exhibeixen 16 cares diferents més. La inspiració li ha arribat de la ciutat italiana de Salerno, que l'any passat ja va jugar amb aquests materials i també cedeix carrers a diferents creadors.

Hi ha tantes peces com ha donat de si el pressupost de 66.000 euros, sufragat a parts iguals entre els comerciants i el consistori. Oliveras va recordar que estrenar adorns no encareix la campanya en si, perquè el material és propietat de es 'empreses especialitzades que el fabriquen i els comerciants tan sols el lloguen i paguen per la instal·lació. L'horari serà el mateix que a la resta de la ciutat, un total de 260 hores, de 18.00 a 24.00 hores els dies feiners, fins a la 1.00 divendres i dissabtes i, fins a les 2.00 el 24, 25 i 31 de desembre i el 5 de gener.

http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/barcelona/rambla-respon-debat-llums-muntatge-autor-4702607

Dijous, 26 de novembre de 2015
Vilaweb

Benedetta Tagliabue dissenya l’enllumenat nadalenc de la Rambla de Barcelona

La Rambla de Barcelona estrenarà aquest Nadal enllumenat. La mare del projecte ha estat l’arquitecta italiana establerta a la capital catalana Benedetta Tagliabue. El president de l’Associació d’Amics de la Rambla ha estat l’encarregat de presentar la il·luminació aquest dimecres al matí. Es tracta d’un enllumenat que, segons l’entitat, “simbolitza Barcelona i resumeix el vaivé i el dinamisme” de la ciutat. Tagliabue ha afirmat que es tracta d’un “homenatge” al que representa la Rambla, “i en especial als seus usuaris, residents, turistes, comerciants”. Com a novetat s’utilitzaran materials reflectants que il·luminaran la Rambla tant de dia com de nit.

http://www.vilaweb.cat/noticies/benedetta-tagliabue-dissenya-lenllumenat-nadalenc-de-la-rambla-de-barcelona/

Dijous, 26 de novembre de 2015
Catacultural.com

LA RAMBLA ESTRENA UN ALUMBRADO NAVIDEÑO INÉDITO EN BARCELONA

Benedetta Tagliabue, del estudio de arquitectura Miralles Tagliabue EMBT, y Joan Oliveras, Presidente de la Associació d’Amics de la Rambla

Joan Oliveras, Presidente de la Associació d’Amics de la Rambla ha presentado esta mañana el proyecto de alumbrado navideño de la Rambla, que este año lo ha diseñado Benedetta Tagliabue, del estudio de arquitectura Miralles Tagliabue EMBT.

El proyecto de iluminación de la Rambla simboliza Barcelona y resume el vaivén y el dinamismo de esta ciudad. Una calle que respira y acoge diferentes actividades, llenas de color, naturaleza y alegría y de la cual todos formamos parte. Un espectáculo de gente en movimiento, un sitio en el cual descubrir i ser descubierto.

La intervención de Benedetta Tagliabue es según ella “un homenaje a todo lo que La Rambla representa, y en especial a sus usuarios, residentes, turistas, comerciantes. En total 8 perfiles de personas que se dibujan para materializar esta inmensa diversidad”.

La novedad de este 2015 es la utilización de materiales reflectantes que iluminarán La Rambla tanto de día como de noche, con el mínimo consumo energético. Un proyecto que cuenta con un sistema de iluminación nocturna usual de cordón y tubo luminoso, y que integra paneles holográficos reflectantes, una alternativa más sostenible y experiencial, con presencia lumínica y un efecto estético de día y de noche.

Este material reflectante, que también se utilizó en la decoración navideña de la ciudad de Salerno en 2014, aprovecha la iluminación del alumbrado público de los semáforos, medios de transportes, escaparates o anuncios, y la proyecta en forma de destellos coloreados. De esta manera, se establece una colaboración entre Salerno y Barcelona, que involucra a dos empresas de cada país: Iren Servizi y Innovazione – Italia e Iluminaciones Ximénez ‐ España, y estrecha lazos culturales y sociales.
Como cada año, La Associació Amics de la Rambla ha asumido el compromiso de iluminar La Rambla para potenciar su imagen durante las fiestas de Navidad, que este año se mantendrán encendidas hasta el 6 de enero de 2016.

http://www.catacultural.com/laramblaestrenaunalumbradonavidenoineditoenbarcelona/?lang=es

Dijous, 26 de novembre de 2015
Europapress

La Rambla estrena luces navideñas de materiales reflectantes que minimizan el gasto

La Rambla de Barcelona estrena este año un alumbrado navideño que utiliza materiales reflectantes que iluminarán la vía tanto de día como de noche y minimizarán el consumo energético, ha resaltado la Associació d'Amics de La Rambla este miércoles en un comunicado.    El presidente de la asociación, Joan Oliveras, ha destacado en la presentación del proyecto --diseñado por Benedetta Tagliabue del estudio Miralles Tagliabue-- que el diseño representa el dinamismo de Barcelona y su gente ...

http://www.europapress.es/catalunya/noticia-rambla-estrena-luces-navidenas-materiales-reflectantes-minimizan-gasto-20151125200330.html

Dijous, 26 de novembre de 2015
El punt / Avui

Els llums de Nadal, a debat

 L'Ajuntament ha retardat una setmana l'encesa dels llums de Nadal

 Assegura que amb això ha estalviat un 13% en el consum energètic

 Els comerciants volen mantenir l'enllumenat actual

Un Nadal més sostenible per a la ciutat. Això és el que busca l'actual executiu barceloní. En aquest context, enguany al centre de la palestra s'ha situat la discussió sobre quan s'han d'encendre els llums de Nadal. L'any passat, es va fer el 21 de novembre, però aquest any la nova alcaldessa, Ada Colau, ho volia retardar fins a l'1 de desembre per estalviar en consum energètic. Els comerciants, però, s'hi van oposar frontalment. Finalment, s'ha trobat una solució salomònica i s'encendran aquest divendres, 27 de novembre, coincidint amb el Black Friday i l'inici de la campanya de Nadal als comerços, que aquest diumenge estaran oberts.

Amb aquest retard, el consistori defensa que s'ha estalviat un 13% en el consum energètic. Colau va exposar ahir en una roda de premsa que s'han mantingut els mateixos quilòmetres i carrers il·luminats que els altres anys, però s'ha reduït el nombre de dies. Això, va assegurar, s'ha fet amb el “diàleg” i el “consens” del teixit social, com els comerciants, però també entitats veïnals i ecologistes. “Es busca un Nadal il·luminat com és tradicional, i també que hi hagi un estalvi energètic i una pràctica més sostenible.”

Vicenç Gasca, president de la Fundació Barcelona Comerç, explica a aquest diari que els llums assenyalen que s'acosta aquesta festivitat. “És la campanya al carrer. La gent veu els llums i diu: ‘Ostres, ja ve Nadal.'”

El secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya, Miquel Àngel Fraile, va defensar que l'actual model d'enllumenat de Barcelona juga “la Champions League amb ciutats com ara París, Roma i Londres, i ara no es pot baixar de categoria”. Recentment, la firma de viatges en línia Rumbo va posar Barcelona dins del seutop 5 de l'Estat espanyol pel que fa a enllumenat nadalenc.
Per la seva banda, el professor de màrqueting d'Esade Josep-Francesc Valls assegura que l'acte de compra “s'ha convertit ja en una experiència” i a la gent li agrada dedicar-hi temps. Per això, diu, és important que els clients, quan van a les botigues, “se sentin atrets, escoltin música, vegin activitats i que hi hagi una bona presentació dels productes als aparadors, així com enllumenat”.

En aquest context, per Valls la il·luminació de Nadal ha d'estar en marxa unes setmanes abans, “perquè la gent pugui programar i organitzar” les compres que farà durant aquesta festivitat. Tot i així, ressalta que s'ha de ser molt curós amb la contaminació lumínica. “S'ha de trobar un punt d'equilibri entre aquelles activitats que tenen una despesa mediambiental molt forta, que s'han de reduir, i les que es poden esperonar”, destaca.

De cara a l'any vinent, l'Ajuntament vol obrir un diàleg amb els comerciants per tal que la campanya nadalenca sigui més sostenible. Gasca avança que ja han parlat amb el consistori sobre això, però que encara no s'ha concretat cap detall. El representant dels comerciants subratlla que les propostes que formularan al govern municipal són les mateixes que les d'enguany: “Enllumenar els carrers, potenciar l'activitat comercial amb diferents actes i els eixos comercials per crear aquest ambient nadalenc.”

L'alcaldessa va emfatitzar que “s'ha de buscar una manera de racionalitzar” més el Nadal. En aquest context, el regidor d'Ocupació, Empresa, Comerç i Turisme, Agustí Colom, va dir que per l'any que ve es buscaran “les formes per poder seguir aquesta línia d'estalvi energètic, i en els llums de Nadal s'hi pot treballar”.

Una proposta de ciutat

Pel president de l'Associació d'Amics de la Rambla, Joan Oliveras, s'ha de superar aquesta discussió sobre si llums de Nadal sí o no. Enguany, aquesta entitat fa una aposta innovadora: una il·luminació de Nadal d'autor que converteix la Rambla en “una galeria d'art efímera”. La proposta és obra de l'arquitecta Benedetta Tagliabue, i és un il·luminat amb llums LED, que consumeixen menys, i també utilitza un material especial que reflecteix la llum del carrer, com la de les farmàcies i els fanals. Oliveras assegura que això comportarà un estalvi energètic, però que no podran quantificar-ho fins que acabi la campanya.

http://www.elpuntavui.cat/punt-divers/article/4-divers/918257-els-llums-de-nadal-a-debat.html

Dijous, 26 de novembre de 2015
La Vanguardia

La Rambla pren la iniciativa i estrena llums de Nadal

Les atraccions de plaça Catalunya seran el pol d’interès ciutadà més important

Tot a punt. Grans avets al Portal de l’Àngel, galets gegants, llums ornamentals renovats a la Rambla... Els operaris s’afanyen aquests dies per ultimar els preparatius d’aquestes imminents festes nadalenques. I és que demà divendres l’alcaldessa Ada Colau farà al passeig Maragall la tradicional encesa de llums mentre es descobrirà el pessebre relacionat amb els contes de la plaça Sant Jaume.

Els uns discuteixen si la celebració ha de ser més o menys religiosa o laica. Nadal o solstici d’hivern. O critiquen el consumisme mentre els altres esperen la campanya comercial que reactiva l’economia. Gairebé tots diran “Bon Nadal” i molt pocs “Bon solstici”. Les festes més esperades pels uns i també injuriades pels altres escalfen motors. Demà divendres s’encendran els típics llums ornamentals i es descobrirà el pessebre de tota la vida de la plaça Sant Jaume.

L’última novetat de la il·luminació al carrer són uns plafons de Plaques reflectores i color canviant, així com unes cares dibuixades amb tubs, que ja llueixen entre els arbres de la Rambla. La “il·luminació d’autor”, diu Joan Oliveras, president d’Amics de la Rambla, substitueix les llàgrimes que durant els darrers sis anys queien pels plàtans del passeig. És la proposta del popular pas-
Seig a la ciutat per superar el “debat inútil” d’aquests mesos sobre el consumisme, la sostenibilitat, el laïcisme... “Ens agradaria que Barcelona fos un referent internacional, amb una il·luminació nadalenca d’autor, que els carrers siguin galeries d’art efímer”. Amb aquesta idea, Amics de la Rambla va encarregar el projecte a l’estudi de l’arquitecta i membre de la junta de l’associació Benedetta Tagliabue. Els plafons de plaquetes van canviant de color segons els arriba la llum del matí, la tarda o la nit. A cada plafó s’hi dibuixen cares de gent, rostres fets a partir de fotografies de persones que van passejar per la Rambla. Entre plafons i cares individualitzades de leds (l’estalvi energètic s’ha imposat), es podran veure més de trenta rostres al llarg del passeig.

“És la nostra proposta provocativa, perquè l’Ajuntament i altres associacions la recullin, perquè es pugui anar a veure els llums de la ciutat com exposicions d’art”, repeteix Oliveras. La idea és encarregar a un artista una obra perquè creï en plena llibertat. Així ho va fer Tagliabue, inspirant-se en la tradició d’ornaments nadalencs de Salern i aprofitant fins i tot el material que s’utilitza en un carrer de la ciutat de la Campània italiana. Una cosa semblant al que es va començar a fer el 2014 amb el concurs municipal per adornar trams de la Gran Via i Aragó. El que passa és que el certamen d’aquest any és més simbòlic que mai. Pel que sembla, va explicar ahir l’edil de Comerç, Agustí Colom, en la presentació de la campanya nadalenca d’enguany, el calendari es va comprimir tant que el guanyador no veurà el seu projecte fet realitat. Potser un altre any... Tot depèn dels designis municipals. Els darrers mesos el govern ha enviat missatges que apunten que aquest Nadal és de transició, que les següents festes seran diferents. De tota manera, ahir l’alcaldessa Ada Colau es va mostrar encantada de presentar les atraccions d’aquest any. Malgrat que el web de l’Ajuntament encara insisteix a convidar els ciutadans a celebrar el solstici d’hivern d’una manera diferent de l’habitual, Colau va voler subratllar la voluntat del Consistori de fomentar aquests dies els millors valors de les festes tradicionals: la solidaritat, la generositat, la convivència... Valors, va assenyalar l’alcaldessa, que en aquests moments tan difícils, en plena crisi huma- nitària de refugiats, a punt d’una gran guerra, amb la desconfiança ciutadana desencadenada, són més necessaris que mai. “Hola Nadal” és el lema d’aquest any. Quan a Colau li van demanar si pretén donar a aquestes celebracions un caràcter més laic, l’alcaldessa va respondre que l’únic que vol és posar èmfasi en els valors Que uneixen des de la diversitat. Doncs això: la solidaritat, la generositat, la convivència... i va acabar acomiadant-se amb un “Bon Nadal!”.

Malgrat el trasllat de la pista de gel a l’Hospitalet de Llobregat, del 19 de desembre al 4 de gener, la plaça Catalunya serà el principal focus d’atracció ciutadana. Per a tots els públics, edats i creences. Aquí, durant tot el dia, els patges dels Reis d’Orient assessoraran les criatures perquè no demanin joguines bèl·liques i sexistes, els tallers de la Fira Solidària ajudaran a interioritzar d’una manera molt festiva els valors del reciclatge i la sostenibilitat, molts artistes oferiran espectacles de titelles, màgia, llums, colors a cada moment... I de franc. El cert és que l’arribada de gent podria arribar a ser impressionant. Tot i així, Colau va voler destacar la intenció de l’Ajuntament de Barcelona de descentralitzar aquestes festes, de donar més protagonisme a les atraccions als districtes a fi de promocionar els eixos comercials més allunyats del centre. Una mostra d’això és que aquest any la tradicional encesa de llums tindrà lloc al passeig Maragall, en un punt on es creuen els districtes de Nou Barris, Sant Andreu i Horta-Guinardó. Aquest Nadal s’organitzaran prop de mil activitats als barris. En realitat només són un deu per cent més de les que es van celebrar l’any passat. Això que dèiem: aquest és un Nadal de transició.

Dijous, 26 de novembre de 2015
Via Empresa.cat

Barcelona aposta per l’estalvi energètic en l’enllumenat nadalenc

La despesa d’energia dels llums de Nadal d’enguany serà un 13% menor en relació amb el de l’any passat

Barcelona es prepara pel Nadal. Enguany hi haurà prop de 100 km d'il·luminaciónadalenca als eixos comercials de la ciutat. L'any passat van ser-ne 111. El consistori hi ha destinat 850.000 euros –un pressupost en la línia d’anys anteriors-. El consistori ha subvencionat el 50% de cada carrer, amb l'excepció de Balmes, Gran Via i Aragó, que corren al 100% a càrrec de l'Ajuntament igual que l'any passat.

Els llums s'encendran aquest divendres 27 de novembre –sis dies més tard que l'any passat- fins al 6 de gener, durant un total de 260 hores. Es calcula que l'estalvi energètic d’aquest any serà d'un 13%en relació amb el 2014.

Als tradicionals llums s’hi afegeixen els galets que la Fundació Barcelona Comerç. L’associació col·loca 26 punts de llum en forma de la tradicional pasta nadalenca als eixos comercials i diversos arbres de Nadal.

La Rambla estrena llums

L’associació d’Amics de la Rambla ha presentat també el projecte d’enllumenat nadalenc d’aquest eix barceloní. El disseny ha corregut a càrrec de Benedetta Tagliabue, de l’estudi d’arquitectura Miralles Tagliabue EMBT.

L’enllumenat empra materials reflectants que il·luminaran la Rambla amb un consum energètic molt reduït. L’engalanat compta amb un sistema d’il·luminació usual de cordó i tub lluminós, però també integra panells hologràfics que reflecteixen la llum.

http://www.viaempresa.cat/ca/notices/2015/11/barcelona-aposta-per-l-estalvi-energetic-en-l-enllumenat-nadalenc-16186.php

Dijous, 26 de novembre de 2015
La Razón

La Rambla apuesta por un modelo de iluminación navideña de autor

Dijous, 26 de novembre de 2015
ABC

La Rambla estrena un alumbrado navideño diseñado por Benedetta Tagliabue

Una de las novedades de este año es la utilización de materiales reflectantes que iluminarán La Rambla tanto de día como de noche

La Rambla estrena iluminación navideña y lo hace de la mano de la arquitecta Benedetta Tagliabue, quien se ha encargado de proyectar un diseño de luces que, según la Asociación de Amigos de la Rambla, «simboliza Barcelona y resume el vaivén y el dinamismo de esta ciudad».
Según la propia Tagliabue, su trabajo es «un homenaje a todo lo que La Rambla representa, y en especial a sus usuarios, residentes, turistas, comerciantes. En total 8 perfiles de personas que se dibujan para materializar esta inmensa diversidad».

La novedad de este 2015 es la utilización de materiales reflectantes que iluminarán La Rambla tanto de día como de noche, con el mínimo consumo energético. Un proyecto que cuenta con un sistema de iluminación nocturna usual de cordón y tubo luminoso, y que integra paneles holográficos reflectantes, una alternativa más sostenible y experiencial, con presencia lumínica y un efecto estético de día y de noche.

http://www.abc.es/espana/catalunya/gente-estilo/abci-rambla-estrena-alumbrado-navideno-disenado-benedetta-tagliabue-201511251330_noticia.html

LA RAMBLA DE BARCELONA

La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.

Carregant...
x
X