Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

Amics de La Rambla participa en la Regata Cultural, el programa d'activitats per acompanyar l'arribada de la Copa Amèrica

16 d'abril de 2024

Més de 60 entitats, institucions i equipaments ofereixen més de 200 activitats culturals, artístiques, esportives, gastronòmiques, de ciència i d’oci es posa en marxa ara per enfortir el vincle de la ciutat amb el gran esdeveniment esportiu que acollirà la ciutat, i facilitar-ne també la seva difusió

La Regata Cultural facilitarà la difusió de l’esdeveniment a partir d’ara i fins a l’inici de la Copa Amèrica, però també oferirà activitats durant els més de 60 dies que està previst que duri la competició

Amics de La Rambla participa oferint el Tast a La Rambla com a aparador a on presentar les gastronomies dels països participants en la Copa Amèrica a la ciutadania de Barcelona

El Gran Teatre del Liceu també estarà present amb un concert a la Platja amb la direcció de Gustavo Dudamel, un dels millors directors d’orquestra del moment

El litoral de Barcelona viurà la major exhibició de patí de vela, i també es promourà una lliga escolar i juvenil

La Regata Cultural enforteix el vincle amb la Copa Amèrica

La Louis Vuitton 37th America’s Cup arriba a Barcelona acompanyada d’una Regata Cultural, que comença a partir d’ara i s’allargarà fins a finals d’any. La Regata Cultural és el programa d’activitats culturals, artístiques, esportives, gastronòmiques, de ciència i d’oci que es posa en marxa per enfortir el vincle de Barcelona amb el gran esdeveniment esportiu que acollirà la ciutat aquest estiu, i també per facilitar-ne la seva difusió. Recordant l’Olimpíada Cultural dels Jocs Olímpics, la Regata Cultural vol ser també un espai on mostrar el dinamisme i la creativitat de la ciutat de Barcelona.

La Regata Cultural s’impulsa des de l’Ajuntament de Barcelona, però s’ha construït amb la col·laboració i aportació d’entitats i institucions que també han volgut promoure activitats o bé adaptar les que ja fan i vincular-les a l’esdeveniment esportiu, el més antic del món i el tercer amb més audiència, després dels Jocs Olímpics i el Mundial de futbol. Així, la iniciativa aglutina més de 200 activitats impulsades per més de 60 entitats, institucions i equipaments.

Es pot consultar el programa en el web www.barcelona.cat/regatacultural. És un programa obert, que encara sumarà noves iniciatives en els propers mesos, però que actualment ja incorpora activitats de tota mena que situaran Barcelona com una capital cultural, creativa, participativa i de referència internacional.

Aquest matí, l’Alcalde de Barcelona, Jaume Colloboni, ha presidit la presentació de la Regata Cultural que ha comptat amb la presència del president d’Amics de La Rambla, Pau Bosch, i del director general del Gran Teatre del Liceu i vocal de la Junta d’Amics de La Rambla, Valentí Oviedo.

Grans moments de la Regata Cultural

La Regata Cultural viurà moments singulars que combinaran art i emoció. Alguns espectacles estan cridats a ser una referència internacional.

Clàssica a la Platja, amb Gustavo Dudamel i Ludovic Morlot. Clàssica a la Platja torna aquest estiu, els dies 11 i 12 de juliol, ampliant el seu format i amb noms de referència i impacte internacional. De la mà de Barcelona Obertura, el Gran Teatre del Liceu, el Palau de la Música i L’Auditori, oferiran dos concerts amb els millors directors del moment: Gustavo Dudamel i Ludovic Morlot, amb un programa accessible per a tots els públics. Dos grans concerts a l’aire lliure, oberts a tota la ciutadania, que compten amb la col·laboració de la Fundació “la Caixa” i que s’ubicaran a la platja de Sant Sebastià.

El primer concert, programat per l’11 de juliol, farà pujar a l’escenari l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya sota la batuta del seu director titular, Ludovic Morlot, i l’Orfeó Català, acompanyats de grans veus catalanes com la soprano Serena Sáenz i el baríton Josep Ramon Olivé i veus internacionals tan reconegudes com la mezzosoprano Rinat Shaham i el tenor Freddie de Tommaso. El repertori serà una oda als himnes de grans esdeveniments esportius i inclourà peces tan apreciades pel públic com l’últim moviment de la Novena Simfonia de L.V. Beethoven, l’ària Nessum dorma de Turandot de G. Puccini, l’O’Fortuna de C. Orff i el mític tema Barcelona, que Freddie Mercury va compondre per a Montserrat Caballé i els Jocs Olímpics de 1992.

El segon concert, previst el dia 12 de juliol, estarà protagonitzat pel Cor i l’Orquestra Simfònica del Liceu, sota la batuta del Gustavo Dudamel, amb la participació de dos solistes de renom internacional, la violinista María Dueñas i el violoncel·lista Pablo Fernández, i amb la col·laboració del Cor Infantil de l’Orfeó Català. El públic assistent podrà gaudir d’un repertori per a tots els públics amb una selecció de les composicions més emblemàtiques del conegut compositor John Williams. Durant la vetllada s’interpretaran peces de Superman, Jurassic Park, E. T., Star Wars, Harry Potter, etc. Una vetllada amb el mar de fons per gaudir tant en família com amb amics.

I amb la voluntat d’apropar la música també a col·lectius vulnerables que no poden acostar-se a la platja, el Cor Petits i el Cor Mitjans de l’Orfeó Català faran diverses actuacions i tallers a residències de gent gran del barri, així com també el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana oferirà una actuació gratuïta a l’Hospital del Mar de Barcelona.

Les havaneres de la Barceloneta, més grans que mai. El 15 de juny, el Port Vell acollirà la 38a Gran Trobada d’Havaneres “Barcelona cara al mar”, aquest any, coincidint amb la Copa Amèrica, estrenant escenari i format. L’Associació Amics de les Havaneres i la Comissió de Festes de la Barcelona impulsen l’esdeveniment, que comptarà amb l’actuació dels grups Crema Catalana, Boira, Ultramar i Port Bo, amb la col·laboració de la Coral Mediterrània del Casal de Gent Gran Mediterrània de la Barceloneta.

Cerimònia de la Copa Amèrica. El 10 d’octubre, a les portes del Match Race Final de la Louis Vuitton 37th America’s Cup, Barcelona oferirà una cerimònia des de la platja, amb un espectacle impactant i visual, obert i gratuït, que tornarà a situar la ciutat com a referent mundial.  Aquest projecte està liderat per la Fundació Barcelona Capital Nàutica.

El Race Village del Moll de la Fusta també portarà el segell de Barcelona

El Race Village que s’instal·larà al Moll de la Fusta tots els dies de la competició (a partir del 22 d’agost), les activitats al Port Olímpic i la Mercè seran tres cites importants per a l’expressió cultural i creativa de la ciutat. Els caps de setmana, de divendres a diumenge a partir de les 20:00 hores aproximadament, la ciutat de Barcelona programarà més de 30 actuacions en l’escenari principal del Village, 8 de les quals sortiran d’una convocatòria específica feta per Ciutat Vella amb l’objectiu de garantir l’expressió creativa del districte i del barri de la Barceloneta.

L’escenari del Race Village comptarà entre el 30 d’agost i el 20 d’octubre amb una extensa programació cultural coordinada per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB). Les tardes de divendres a diumenge s’oferirà una proposta cultural àmplia, per a tots els públics, conformada per una vintena d’actuacions, que volen donar visibilitat al gran potencial dels professionals de la música i les arts de carrer, així com de les diferents manifestacions culturals entorn la cultura popular de la ciutat.

El Port Olímpic, que en els propers mesos completarà la seva transformació, se sumarà també a les activitats de la Regata Cultural els caps de setmana entre mitjans de setembre i mitjans d’octubre. Durant la Copa Amèrica, el Port Olímpic acollirà les regates de dones i joves i, per aquest motiu, l’ICUB organitzarà concerts de petit format en horari de migdia amb la col·laboració del Festival Jazz Barcelona, una programació que conviurà amb altres propostes del Port Olímpic adreçades al públic familiar.

A més, per primer cop, el Port Olímpic serà escenari de la festa major de Barcelona. Els dies 21, 22 i 24 de setembre, el Mercè Arts de Carrer permetrà redescobrir el nou Port Olímpic, mitjançant una programació diürna destinada a tots els públics al voltant de les arts de carrer.

També, en el marc de la Regata Cultural, podrem gaudir d’un espectacle que es localitzarà en tres punts del litoral barceloní, al llarg dels tres dies centrals de programació de les arts escèniques del Mercè Arts de Carrer, els dies 21, 22 i 24 de setembre. Es tracta d’una producció que, no tan sols ens ajudarà a refermar la voluntat de descentralització de la programació cultural de La Mercè, d’arribar a tota la ciutadania, sinó que ens permetrà establir vincles més estrets entre la Copa Amèrica i la ciutat i posarà de manifest la importància del mar en el desenvolupament i la identitat de la ciutat, així com del tarannà de la seva ciutadania: obert, participatiu, acollidor i cosmopolita.

El Port Olímpic, nou espai ciutadà

El Port Olímpic reneix aquest proper estiu com a nou espai de ciutat totalment renovat, accessible, i sostenible. Un entorn renovat amb àmplies zones de passeig i d’estada a la vora del Mediterrani, connectat amb les platges i el passeig Marítim.

Al Moll de Gregal obrirà portes el Balcó Gastronòmic, una nova zona de restauració on es podran degustar propostes culinàries de qualitat, diverses i amb caràcter barceloní.

El Port Olímpic serà, també, el primer pol d’economia blava de la ciutat, amb empreses vinculades a l’activitat marítima, la sostenibilitat i l’economia circular que desplegaran projectes innovadors, sostenibles i de divulgació nàutica.

Tota la transformació es caracteritza per un ferm compromís amb la sostenibilitat. N’és una mostra la gran pèrgola fotovoltaica que cobrirà el consum energètic del Port Olímpic i d’altres equipaments propers. També servirà per abastir els carregadors ultraràpids per a embarcacions elèctriques que situen el Port Olímpic com a capdavanter en nàutica sostenible.

El Port Olímpic també ha impulsat la configuració d’un escull de bioregeneració per afavorir la regeneració del fons marí més proper i el foment de la biodiversitat.

Museus, biblioteques, ciència i cinema

Biblioteques, museus i altres institucions de la ciutat impulsen els propers mesos exposicions, debats, xerrades, espectacles i activitats familiars relacionades amb els mars, els oceans, l’aigua o la crisi climàtica, entre d’altres.

Biblioteques. El Consorci de Biblioteques també s’implica amb la Regata Cultural. Un total de 25 biblioteques de la ciutat promouen el cicle de xerrades “Mar de fons”; clubs de lectura sobre clàssics literaris amb rerefons marítim; i un acte dedicat al mar que tindrà lloc a Liternatura, el Festival de Natura que promou Biblioteques de Barcelona i que aquest any celebra la seva segona edició. També s’impulsarà el projecte “Un mar de llibres”, per oferir tallers d’estiu per a famílies.

Museu Marítim. A partir d’aquest mes, i fins l’octubre, el Marítim serà un dels aparadors de la Copa Amèrica amb activitats que aproparan la tecnologia i la innovació que hi ha darrera de les regates. El Museu estrena el proper 18 d’abril un cicle de xerrades sobre les regates de vela a Catalunya, i farà 2 exposicions, una per explicar els aspectes tecnològics i de competició de les regates de vela, i l’altra sobre el treball i els somnis de les dones navegants. Finalment, també preveu per l’octubre una festa nàutica per a infants i famílies.

Museu de Ciències Naturals de Barcelona. A partir del juliol estrena la instal·lació audiovisual “Parlen els oceans, escoltem!”. La instal·lació és una iniciativa de la Conservation International per prendre consciència del que significa la contaminació i la pèrdua d’hàbitats naturals.

Disseny Hub Barcelona. A l’octubre estrenarà l’exposició “L’Oceà parla. Noves ecologies i economies del mar”, que mostrarà els reptes que afronten les societats costaneres de tot el món en l’actual crisi climàtica. Una exposició amb una mirada innovadora, que busca solucions des de l’arquitectura, la moda, la tecnologia, el disseny, la ciència i l’art.

Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). La convocatòria del Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà, que reconeix les millors intervencions de creació i transformació en els espais públics de les ciutats europees, inclou aquest any una menció especial al millor projecte de recuperació d’un front marítim a Europa. El CCCB també impulsa el cicle de debats “Les ciutats i el mar en temps d’emergència climàtica”, i el mes d’octubre presentarà “De sirenes i robots”, amb Tarta Relena i Joan Llort, un espectacle que explora els sons de l’oceà.

Fundació Joan Miró. Acollirà una xerrada al voltant de la figura de l’artista des de la terrassa més elevada de la Torre del Coneixement de l’edifici Sert, des d’on es pot contemplar el mar i la ciutat sencera, que no és oberta al públic de forma habitual.

Casa Àsia. Casa Àsia ha programat les seves activitats tenint en compte el país guanyador de la darrera edició, Nova Zelanda, i s’ha proposat donar a conèixer el seu cinema, els seus escriptors i la ciència. El programa inclou trobades a la Biblioteca Jaume Fuster amb escriptors de referència d’aquest país; un cicle de cinema neozelandès; i un taller divulgatiu per promoure la conservació i ús dels oceans. Casa Àsia donarà a conèixer aviat les dates de la programació.

Festa de la Ciència. Tindrà lloc al Born Centre Cultura i Memòria els dies 7, 8 o 9 de juny, i aquest any també es tenyeix de blau. La dissetena edició de la Festa de la Ciència programa activitats relacionades amb el treball del Decenni de les ciències oceàniques per al desenvolupament sostenible (2021-2030) per protegir l’ecosistema de mars i oceans; la sequera; i la consolidació de Barcelona com a referent mundial de la nàutica i l’economia blava.

SAIL IN TOUR, a Barcelona. El festival de referència del cinema de vela aterra a Barcelona en el seu format “tour”, coincidint amb l’any de la Copa Amèrica. Un festival sobre la vela i la navegació que inclou cinema, art, divulgació, formació i educació, i que a Barcelona tindrà 3 sessions els dies 24 de maig, 21 de juny i 26 de juliol. El CCCB acollirà les 3 sessions del tour, amb un selecció dels millors films i curtmetratges i xerrades amb personalitats del món de la vela.

L’exhibició de patins de vela més gran de la història

Durant la Copa Amèrica se celebrarà la major regata d’exhibició de patins catalans de la història. Els patinaires catalans compartiran el mateix espai del camp de regates que els equips de la Louis Vuitton 37th America’s Cup, i s’espera aconseguir una participació rècord d’uns 300 patins de vela. Els patins de vela són una embarcació de vela lleugera genuïnament catalana, tipus catamarà, que es caracteritza per no tenir orsa, timó, botavara, ni sabres a la vela.

A més a més, també es treballa en l’impuls d’una lliga escolar i juvenil d’embarcacions compartides i una altre de patins catalans juniors, que es quedarien com un Projecte de Llegat. Aquests projectes busquen promocionar l’esport de vela i, més concretament, assegurar que les noves generacions tindran espais adients per gaudir d’aquest esport, aconseguint fer gran el nombre d’aficionats a la nàutica a través d’aquests Projectes.

Prop de 2.000 nens i nenes a la festa de clausura del Viu la Vela

Viu la Vela és un dels principals programes impulsats per l’Institut Barcelona Esports (IBE) que ha permès fer arribar els esports de vela als centres escolars de la ciutat, arribant a prop de 10.000 nens i nenes de 6è de primària. El 12 de juny se celebrarà la cerimònia de cloenda al Port Olímpic i a la platja de la Nova Icària, amb prop de 2.000 alumnes, una gran festa que culminarà la segona edició del programa.

Barcelona impulsa el Pavelló Blau, la mesura de Govern que té com a objectiu potenciar i millorar tot el front marítim com a gran espai de pràctica esportiva a l’aire lliure, des del Port Vell fins al Port Fòrum. Amb aquesta voluntat, i també dins la Regata Cultural, aquests propers mesos s’impulsen iniciatives com el “Let’s move”, un programa d’activitat física gratuïta que inclou propostes com la natació en aigües obertes.

El Tast a La Rambla acompanyarà la Copa Amèrica

La Louis Vuittton 37th America’s Cup també s’acompanyarà d’accions per vincular la gastronomia, la restauració, el comerç i els mercats de la ciutat amb l’esdeveniment esportiu, abans i durant la seva celebració.

L’activitat més destacada d’aquest programa és el Tast a la Rambla, organitzat per Amics de La Rambla i grup gsr, que aquest any incorporarà una mostra gastronòmica representativa dels 12 països presents a la Copa Amèrica. L’objectiu és el Tast a La Rambla serveixi per obrir la Copa Amèrica a tota la ciutat.

Cocktail, gastronomia, comerç i artesania

Especialment a la Barceloneta, i als barris que té més propers, la restauració i el comerç també sortiran al carrer per compartir el millor producte de la ciutat i apropar a tothom, veïns i visitants, l’oferta gastronòmica de proximitat. El resum de les activitats que es proposaran durant la Copa Amèrica són aquestes:

AC37 Special Cocktails: a partir del 2 de maig, fins 27 octubre.

Tast a la Rambla, ampliat amb una mostra de la gastronomia dels 12 països representants a la Copa Amèrica: del 6 al 9 de juny.

Street Food al Born AC37: 28-29-30 de juny i 20, 21 i 22 de setembre.

Barceloneta Tast: del 27 de setembre fins el 6 d’octubre.

Street Food Market Barceloneta: del 27 al 29 de setembre i del 4 al 6 d’octubre.

Poblenou Wine Festival: 28 i 29 de setembre, i caps de setmana d’octubre.

Tapa Fest 2024 (al recinte de Palo Alto): 28 i 29 de setembre.

Born Districte Gastronòmic: de l’1 al 20 d’octubre.

Són activitats organitzades per ACIB Barceloneta, Born Comerç, l’eix comercial Poblenou, EV Gastro, Barcelona Bar Show i Amics de La Rambla.

La Copa Amèrica, als eixos comercials

La Copa Amèrica s’ha de viure a tota la ciutat, i també arribarà als eixos comercials de proximitat. Els caps de setmana de setembre i octubre, eixos comercials de proximitat, amb la col·laboració de l’Ajuntament i la Fundació Barcelona Promoció Econòmica, faran diverses activitats de forma itinerant per tal que veïns, comerciants i visitants puguin gaudir també de les regates i de l’esdeveniment.

Degustacions de cuina marinera als mercats

El cicle gastronòmic “Tasta’M”, impulsat per l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona i la Federació de Mercats Municipals (FEMM), es trasllada pels diferents mercats de la ciutat amb producte de temporada i música. Aquest cop, dedicats a la cuina marinera i productes de mar. A més, tant el Petit Mercat de Mercats, com el gran aparador de Mercat de Mercats, que aquest any coincidirà amb la final de la Louis Vuitton 37th America’s Cup, també es vincularan amb l’esdeveniment.

Petit Mercat de Mercats al Mercat de Sant Antoni: 10 i 11 de maig.

“Tasta’M”. Musclada al Mercat de les Corts: 15 de juny.

“Tasta’M”. Paella popular al Mercat de Provençals: 29 de juny.

“Tasta’M”. Mar i mercats. Sardinada al Mercat de Santa Caterina: 14 de setembre.

“Tasta’M”.  Mar i mercats. Fideuà marinera al Mercat de la Barceloneta: 5 d’octubre.

Fira Mercat de Mercats. Plaça de Catalunya: 18, 19 i 20 d’octubre.

Coneix més sobre la Copa Amèrica

L’Ajuntament de Barcelona col·labora amb la iniciativa del diari digital The New Barcelona Post, que impulsa un cicle dedicat a apropar la Copa Amèrica a la ciutadania. Mensualment es farà una jornada a l’Antiga Fàbrica Damm centrada a explicar i divulgar els aspectes més destacats d’aquesta competició. Sota el lema “Tot el que vols saber de la Copa Amèrica”, les properes sessions seran els dies 15 de maig, 19 de juny i 17 de juliol.

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X