Dia internacional de les dones al Palau Güell
· On? Palau Güell
· Quan? Del 8 a l'11 de març de 2022
· Dies? Dimarts, Dijous
· Adreça: Nou de la Rambla, 3-5
· Telèfon: 934 725 775
· Organitza: Palau Güell
El Palau Güell organitza dues conferències per celebrar el Dia Internacional de les Dones.
La primera, ‘Dones artistes i reconeixement en la modernitat catalana (1888-1939)’ a càrrec de la historiadora de l’Art, Vera Renau donarà resposta a com les dones es van obrir pas en un món tan hostil i vetat per a elles.
La segona, ‘Montserrat Caballé. L’última diva del segle XX’ a càrrec de l’historiador i divulgador musical, Pol Avinyó ens mostrarà aspectes desconeguts i inèdits de la nostra soprano més internacional.
Dones artistes i reconeixement en la modernitat catalana (1888-1939)
Conferència a càrrec de Vera Renau
8 de març de 2022 a les 18.30 h
El compromís amb la pluralitat i l’obertura de la Història de l’Art com a marc disciplinari és encara una tasca en curs per les persones que s’hi dediquen. El fenomen de l’exclusió segueix travessant els estudis històrics de dones artistes també en l’àmbit de la geografia catalana. Avui dia, historiadores i especialistes en la qüestió segueixen assenyalant que continua sent indispensable la reflexió i el treball d’arxiu respecte a aquesta qüestió. Amb el propòsit de contribuir a les aproximacions feministes respecte al llegat històric de les arts, l’objectiu principal de l’estudi de Vera Renau és analitzar, des d’una perspectiva sociològica, la situació de les dones artistes a l’espai de producció cultural de la modernitat catalana. Prenent Barcelona com a focus cultural més destacat, es centra en el període d’entre 1888 i 1936, clau per entendre la consolidació de la lògica cultural de la burgesia catalana i les transformacions que va comportar en la organització i el funcionament del camp artístic cap a la modernitat. A partir de l’anàlisi detallada d’una selecció de trajectòries professionals de dones artistes i els seus processos de reconeixement, es tracta d’explicar com funcionava l’accés a la reputació en un món que en principi els era hostil. Ens preguntem: quin rol van jugar les dones en el camp de les arts plàstiques resultant del canvi de paradigma cap a la modernitat a Catalunya? què van comportar aquestes transformacions quant a condicions d’accés i professionalització de les dones al món de l’art? i, finalment, com va influir la categoria de gènere en el desenvolupament de la trajectòria artística?
VERA RENAU. És investigadora predoctoral i docent. Llicenciada en Història de l’Art (Universitat de València) i Màster en Estudis Avançats en Història de l’Art (Universitat de Barcelona), és doctoranda del programa “Societat i Cultura: Història i Teoria de les Arts de la Universitat de Barcelona”. És membre del Grup de Recerca en Història de l’Art i Disseny Contemporanis (GRACMON). Al llarg de la seva carrera acadèmica ha gaudit de beques i premis com l’ Estada Montcelimar-UB (New York University, 2021; Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia, 2020), l’Ajut FI AGAUR per la contractació de personal investigador en formació (Universitat de Barcelona, 2017 – 2020), la Beca per al tractament de documentació, inventari i catalogació de fons de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya (Direcció General de Patrimoni Cultural – Servei de Suport Tècnic i Inventaris, 2017) o la Beca de suport al professorat de l’ AGAUR (Universitat de Barcelona, 2015). Guanyadora de la beca Maria Jesús de Sola d’estudis en el camp de l’art 2020 de la Fundació Güell. Ha col·laborat amb institucions com el Museu Nacional d’Art de Catalunya, la Galleria d’Arte Moderna di Roma o l’ Institut Valencià de Conservació i Restauració de Béns Culturals.
Montserrat Caballé. L’última diva del segle XX
Conferència a càrrec de Pol Avinyó
10 de març de 2022 a les 18.30 h
Montserrat Caballé es una de les sopranos més importants de tot el segle XX. Nascuda i formada a Barcelona, va ser la prima donna dels més grans teatres d’òpera del món durant més de quaranta anys. El seu repertori és ben extens, des de l’òpera barroca (Giulio Cesare de Haendel) fins a l’estrena mundial d’òperes (Cristòbal Colon de Balada) passant per ser la reina indiscutible de Bellini (Il pirata i Norma) i Donizetti (Lucrezia Borgia o Maria Stuarda). Les seves creacions en òperes de Verdi (La traviata, Il trovatore, Don Carlo o Aida) i Puccini (La bohème, Tosca i Turandot) son igual de celestials. Sense oblidar el seu amor pel repertori germànic amb compositors capçals com Mozart, Strauss i Wagner. La conferència recorrerà la seva vida artística i personal, tot escoltant i veient les seves grans creacions, recuperant imatges i vídeos gairebé inèdits de les seves actuacions.
POL AVINYÓ. Historiador i divulgador musical. Des de ben jove, la seva passió per l’òpera i per la música clàssica l’ha portat a fer de crític musical per als grans teatres d’òpera del món: El Covent Garden de Londres, El festival de Salzburg, l’Òpera de Munich o la Scala de Milà. Col·labora en diferents mitjans fent articles de divulgació musical sobre òpera. A la Ràdio, té un espai a Onda Cero, “L’òpera a la ràdio” i a Ràdio Estel amb “La llotja del Liceu”. Des del 2015 treballa al Gran teatre del Liceu.
Activitat gratuïta. L'accés al Palau Güell començarà a les 18.15 hores.
Per motius d'aforament de la sala, cal fer reserva prèvia a l'adreça electrònica palauguell@diba.cat o al telèfon 934 725 775.
Mapa de Localització
Nou de la Rambla, 3-5, 08001, Barcelona (41.379106, 2.174343)