Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

Barcelonins, compreu les vostres flors a La Rambla!

23 de març de 2018

Amics de La Rambla ha engegat una campanya per promocionar les parades de flors de La Rambla i animar als barcelonins a comprar flors a La Rambla.

Per fer-ho, el passat 22 de març, Amics de La Rambla, amb la col·laboració de l’Escola de Disseny Floral i Paisatgisme i del Mercat de la Boqueria, va organitzar un taller d’art floral de primavera a càrrec del mestre d’art floral de l’Escola Alfons Benvente. Paral·lelament les floristes de La Rambla, amb la col·laboració del Gremi de Floristes de Catalunya, van obsequiar amb plantes a totes aquelles persones que es van apropar a La Rambla per recollir-les. En total es van regalar més de 500 “ranúnculus” de diferents colors.

Amics de La Rambla també ha recuperat un cartell dissenyat l’any 1933 per Fulgenci Martínez Surroca. El missatge d’aquest cartell, guanyador d’un concurs organitzat pel Patronat de La Rambla amb la intenció de revitalitzar la vida i el comerç tradicional de La Rambla, segueix sent plenament vigent i la seva crida a que els barcelonins comprin flors a La Rambla més necessària que mai.

Una tradició molt barcelonina

La venda de flors a La Rambla és una de les tradicions més estimades de Barcelona. Encara que hi ha constància de venedores de flors a La Rambla des del segle XIII, les primeres parades de flors són de l’any 1853. Al principi eren taules que es muntaven i desmuntaven el mateix dia i amb el pas dels anys es van convertir en fixes.

Les flors de La Rambla han acompanyat el dia a dia de moltes generacions de barcelonins omplint de color, d’olors i de vida el centre del passeig més important de la ciutat. És tan impensable La Rambla sense flors com una Barcelona sense La Rambla. I si volem mantenir-la, si volem que les flors continuïn omplint de joia a passejants, badocs, compradors, veïns i visitants, els barcelonins hem d’implicar-nos. Hem de comprar més flors i, sempre que sigui possible, hem de fer-ho a La Rambla.

Les Flors de La Rambla, motiu d’inspiració pels artistes

Les flors de La Rambla, les parades de flor i les floristes han sigut motiu d’inspiració per a escriptors i artistes. Josep M. de Sagarra hi va escriure la més famosa de les seves comèdies “La Rambla de les Floristes” i Federico García Lorca va dedicar l’estrena de “Doña Rosita La Soltera” a les floristes de La Rambla.

"Vostè sap què és, la Rambla de les Flors? Hi ha més pelats que rics, més gent guillada Que gent amb el cervell apuntalat. I massa fum, neguit i terregada, I un món una miqueta estomacat Un fa ballar el despit, l’altre la mona. Les noies tendres fan ballar-hi el cor. És la sala de ball de Barcelona, I el sol ve a fer-hi de catifa d’or."
Josep M. de Sagarra. La Rambla de les floristes

"La calle donde viven juntas a la vez las cuatro estaciones del año, la única calle de la tierra que yo desearía que no acabara nunca, rica en sonidos, abundante de brisas, hermosa de encuentros, antigua de sangre, la Rambla de Barcelona. Como una balanza, la Rambla tiene su fiel y su equilibrio en el mercado de flores, donde la ciudad acude para cantar bautizos y bodas sobre ramos frescos de esperanza y donde acude agitando lágrimas y cintas en las coronas para sus muertos. Estos puestos de alegría entre los árboles ciudadanos son como el regalo del ramblista y su recreo, y aunque de noche aparezcan solos, casi como catafalcos de hierro, tienen un aire señor y delicado, que parece decir al noctámbulo: ‘Levántate mañana para vernos; nosotros somos del día’. Nadie que visite Barcelona puede olvidar esta calle que las flores convierten en insospechable invernadero... ".
Federico García Lorca. Discurs amb motiu de l’estrena de Doña Rosita La Soltera

La festa del Roser

Amics de La Rambla organitza, a principis d’octubre i des de l’any 1961, la Festa del Roser. Aquesta celebració festiva de La Rambla sempre ha comptat amb la participació del col·lectiu de floristes de La Rambla que el dia de la Mare de Déu del Roser – 7 d’octubre - feien una ofrena floral a la imatge que hi ha al costat del Palau de la Virreina.

Agafant aquesta tradició, Amics de La Rambla ha volgut, en aquests darrers anys focalitzar la Festa en la tradició de les flors a La Rambla i ha convertit l’antiga i tradicional ofrena floral en un acte participatiu que convida a barcelonins i visitants a dipositar flors en una cistella gegantina. “Una flor, un desig” és el nom d’aquesta acció que s’acompanya de decoracions florals a diferents façanes i espais de La Rambla. Aquestes decoracions, fetes amb la col·laboració dels mestres i alumnes de l’Escola d’Art Floral i Disseny de Jardins de Catalunya i del Gremi de Floristes de Catalunya, omplen de flors La Rambla per recordar-nos a tots que aquesta tradició que no s’ha de perdre.

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X