Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

El Concurs Maria Canals instal·la a la plaça Catalunya el primer piano solar sostenible d'Espanya

18 de març de 2024

Un piano capaç de suportar el sol, la pluja o la neu durant tot l’any. Així és el nou piano de cua solar sostenible, que des d’aquest dijous, 14 de març, ha quedat instal·lat, amb voluntat de permanència, al centre de Barcelona, a disposició de tota la ciutadania.

El piano, primer d’aquest tipus que existeix a Espanya, és una iniciativa del Concurs Internacional de Música Maria Canals i està situat a plaça Catalunya, a la cantonada més propera a Rambla Catalunya (sentit Muntanya-Llobregat), davant de la rampa de sortida del pàrquing.

A més dels materials que el permeten estar sempre a la intempèrie, l’instrument presenta característiques ben diferents de les d’un piano acústic convencional. En realitat, es tracta d’un smartpiano, un piano elèctric amb forma de piano de cua, dotat amb un software que permet la seva administració de manera remota; és a dir, es pot regular la intensitat del volum, els horaris en què es pot tocar (de 10h a 22h), obtenir dades de la seva utilització o conèixer l’estat de càrrega. A més, no necessita connexió a la xarxa elèctrica perquè funciona amb panels solars.

A la presentació i la posada en marxa de l'instrument ha assistit la tinent d'alcaldia de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida de l'Ajuntament de Barcelona, Maria Eugènia Gay; la presidenta de l'Associació del Concurs Internacional de Música Maria Canals, Mariona Carulla i Shlomi Grandes, representant de 1000Pianos, entitat cultural impulsora d'aquesta iniciativa en col·laboració amb el Concurs Maria Canals.

Maria Eugènia Gay ha agraït a l’Associació Maria Canals la iniciativa i ha afirmat que “aquest piano de cua solar, que a partir d’avui se situarà a l’emblemàtica plaça de Catalunya, no només serà un símbol de la riquesa cultural de la nostra ciutat, sinó que gràcies a ell Barcelona ja és  pionera a Espanya amb el primer piano d'aquestes característiques, a l’aire lliure i amb ubicació fixa. Sens dubte serà un referent per a més actuacions similars arreu del món.” La tinenta també ha destacat que aquesta actuació contribuirà a crear experiències riques i captivadores per a passejants i visitants, “perquè el piano té una gran capacitat per transmetre emocions i connectar l’intèrpret amb l'audiència.”

La instal·lació d’aquest instrument ha estat possible gràcies a la col·laboració entre la iniciativa cultural 1000pianos i el Concurs Internacional de Música Maria Canals, que aquests dies està celebrant la seva 69a edició a Barcelona. El certamen desenvolupa un ampli ventall d’activitats educatives, divulgatives i socials conegudes com a OFF Concurs, dins les quals, una de les de major impacte ciutadà és la col·locació de pianos de cua al carrer. Ara, el concurs es proposa ampliar encara més aquesta iniciativa amb un instrument situat en un espai fix, a l’aire lliure i amb l’objectiu d’esdevenir un element permanent de la ciutat. El piano té un període de prova de tres mesos prorrogables, inicialment, a un any.

“Aquest piano es vol convertir en un nou equipament o punt d'activitat cultural per a Barcelona, i el concurs Maria Canals el posa a disposició dels ciutadans i dels projectes culturals de la ciutat que el vulguin fer servir per a les seves activitats”, assenyala el director del concurs, Jordi Vivancos, que no descarta la possibilitat de dotar la capital catalana amb més instruments d’aquest tipus en el futur.

1000pianos és un projecte cultural, sense ànim de lucre, que ja ha portat pianos d’aquestes característiques —intel·ligents, ecològics i aptes per a tota mena de climes— a diferents ciutats del món amb l’objectiu de fomentar l’activitat cultural i el sentit de comunitat a través del llenguatge universal de la música.

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X