Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

La Foneria serà un centre d'art digital

20 de setembre de 2023

El president de la Generalitat de Catalunya i la consellera de Cultura han presentat avui el projecte de la Foneria de Canons de La Rambla, un nou centre de cultura digital, com a equipament motor de la creativitat digital de Catalunya

Serà un centre d’investigació, d’experimentació i de desenvolupament de projectes artístics i culturals digitals i comptarà amb un espai expositiu obert a la ciutadania

L’edifici, propietat de la Generalitat, obrirà les seves portes l’any 2027, després de més de 20 anys d’inactivitat. Al gener començaran les obres de rehabilitació de la façana

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha posat de relleu aquest matí l’aposta del Govern de la Generalitat per la cultura digital i audiovisual. I ha assegurat que “en l’àmbit de la creativitat digital, Catalunya ja és un referent”. “Ho és, sobretot gràcies als seus artistes, i ara ho ha de ser gràcies també a l'acompanyament institucional”, ha reblat.

El cap de l’Executiu ha posat de relleu la importància de la cultura digital a Catalunya durant la presentació del projecte de Centre de Cultura Digital de Catalunya per a l’edifici de la Foneria de Canons de La Rambla, que ha fet juntament amb la consellera de Cultura, Natàlia Garriga.

Pere Aragonès ha subratllat que l’objectiu d’aquest projecte és “ajudar a impulsar tota la creativitat i el talent en l'àmbit de la cultura digital que ja és present a Catalunya”. I ha afirmat que “impulsarà Catalunya com el hub també en l'àmbit audiovisual amb més potencial d'Europa”. Aquest projecte se sumarà a d’altres d’aquest àmbit, com el Catalunya Media City, a les Tres Xemeneies.

El president també ha assenyalat que es tractarà d’un espai “innovador, que combinarà la investigació, la recerca, amb la creació i la divulgació” i que serà també “punt de trobada, d'experimentació, de professionals i artistes de Catalunya i d'arreu del món que treballen en l'àmbit de la cultura digital”. Un espai, ha afegit, que “volem que la ciutadania se'l pugui fer seu, que hi pugui participar”. Per aquest motiu, ha destacat que tindrà “un clar impacte en la dinamització de tota la part baixa de La Rambla i de Ciutat Vella, acostant la cultura a la ciutadania”.

Per la seva part, la consellera de Cultura ha remarcat que l’objectiu d’aquest centre “és donar a conèixer, fomentar i consolidar les persones i empreses que es dediquen a la creativitat digital a casa nostra”. “També volem sumar amb els centres culturals de tot el país, que han de trobar en la Foneria un espai de treball compartit”, ha assenyalat.

La consellera ha afegit que “hem comptat i comptarem amb el barri per tal que tot el que passi a la Foneria sigui interessant per als veïns i veïnes” i ha conclòs que “no tenim cap dubte que la Foneria situarà Catalunya en el mapa dels centres culturals digitals de prestigi”.

Cultura Digital

La Cultura Digital es refereix a tots aquells continguts creatius i artístics en el desenvolupament i manifestació dels quals juga un paper substancial la tecnologia. Aquest nou àmbit de creació cultural es troba en un moment expansiu i, per aquest motiu, aquesta legislatura el Departament de Cultura ha incorporat aquesta nova vertical cultural entre les seves prioritats.

Després de més de 20 anys en desús, el Departament de Cultura projecta per a l’edifici de l’antiga Foneria de Canons, situada al front marítim de La Rambla, un centre de cultura digital de referència que obrirà les seves portes l’any 2027.

La Foneria serà un equipament punter a disposició dels ecosistemes culturals digitals del territori; un espai físic de creació, producció, investigació i exhibició. Serà un punt de trobada de professionals, artistes, investigadors i alumnat i una porta oberta a la cultura digital per a la ciutadania amb una mirada específica als barris de l’entorn. En definitiva, la Foneria de Canons serà un centre irradiador i dinamitzador de la cultura digital arreu del territori.

L’objectiu de la Foneria és enfortir i consolidar l’ecosistema de la cultura digital a Catalunya i convertir-lo en un gran aparador de la creativitat digital per al gran públic, alhora que permetrà situar el país al circuit dels grans centres de cultura digital de referència internacional.

La Foneria serà també una porta d’entrada al centre de la ciutat al Catalunya Media City, el gran hub audiovisual i digital de les Tres Xemeneies. Funcionarà com a banc de proves i testeig de projectes que més endavant formaran part del gran equipament del Besòs i alhora oferirà els continguts del Catalunya Media City a la ciutadania aprofitant la ubicació central de la Rambla.

El centre reforçarà la concentració cultural a La Rambla i esdevindrà un centre cultural de referència a l’inici del passeig. L’equipament neix amb la voluntat d’impactar en l’entorn des de la vessant cultural però també des de la social. En aquest sentit, es preveu un contacte permanent amb el teixit associatiu, cultural i educatiu del barri.

De planta rectangular, l’edifici de la Foneria té una superfície de 3.380 metres construïts dividits en 5 plantes: planta baixa, planta entresol i 3 altures (la superior estarà dedicada, però, a serveis). Aquest immoble, propietat de la Generalitat de Catalunya, està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) segons el Catàleg de Patrimoni Arquitectònic de l’Ajuntament de Barcelona.

Amb un pressupost de 13 milions d’euros, les obres de reforma de l’edifici es dividiran en dues fases: la reforma de la façana i la reforma de l’interior. La licitació de les obres de rehabilitació de la façana ja està en marxa, l’execució s’iniciarà al gener de 2024 i s’allargarà durant tot l’any vinent. El concurs per a la reforma arquitectònica i la redacció del projecte de l’interior també es faran durant el proper exercici. Es preveu que aquestes obres de la reforma interior comencin el 2025 i que el centre s’obri al públic el 2027.

El futur centre de cultura digital

El programa de continguts de la Foneria de Canons bascularà entorn a tres punts clau: ser un centre per a la investigació, la incubació i el desenvolupament de projectes de cultura digital, ser un espai obert a la ciutadania i ser un centre de treball.

Com a centre per a la investigació, la incubació i el desenvolupament de projectes hi haurà un espai creatiu per a idear, conceptualitzar i desenvolupar creacions digitals amb tecnologia puntera amb el focus en la recerca i experimentació en cultura digital. Seran laboratoris, espais de creació, tallers i aules.

La Foneria serà un centre de treball, funcional i modern a disposició dels professionals, tecnòlegs i investigadores amb una dotació tècnica i material per donar resposta a les seves necessitats. Aquest espai físic de treball compartit també comptarà amb un servei d’assessorament a administracions, empreses i entitats en matèria de cultura digital.

Com a centre obert a la ciutadania, la Foneria de Canons tindrà, per una banda, una planta dedicada a espais d’exhibició i difusió de projectes artístics –alguns de caràcter immersiu – que acollirà mostres d’art digital de creadores emergents i/o de llarga trajectòria i, per una altra, espais per a l’experiència directa de les iniciatives treballades dins el mateix centre. A més, espais polivalents i tallers pedagògics conformaran un espai de formació per esdevenir un punt de trobada de l’ecosistema i les comunitats.

Quant a la distribució d’usos del futur equipament, s'han previst 910 metres quadrats dedicats a l'espai d'exhibició (recepció, sales d'exposició, magatzems, etc.) en les dues plantes inferiors i 716 metres quadrats per a espais de treball i formació (tallers, laboratoris, espais polivalents i aules) en les plantes superiors.

Per a definir aquests usos i grans línies d’actuació de l’equipament, el Departament de Cultura va encarregar un estudi per a conèixer les millors pràctiques de centres de cultura digital arreu del món i els seus àmbits d’excel·lència. Així, el programa de la Foneria s’inspira en les línies de treball d’equipaments com la Gaîté Lyrique (París), Meet (Milà), ZKM (Karlsruhe), V2 (Rotterdam) i l’Ars Electronica de Linz.

L’antiga Foneria de Canons

L’edifici de la Foneria de Canons, també anomenat Antiga Foneria Real de Canons o Antic Banc de Barcelona, està ubicat al carrer de La Rambla 2 de Barcelona. Construït a finals del s. XVII, va ser reformat l’any 1858 per l’arquitecte Josep Oriol Mestres.

L’any 1537 l'Emperador Carles va ordenar al Consell de Cent l'establiment d'una foneria real de canons a la Rambla. Després de la derrota de 1714, Felip V va prohibir la fabricació local d'artilleria i la Foneria va començar a produir campanes, entre d’altres.

L'any 1844, el banquer i polític Manuel Girona va convertir l'edifici en la seu del Banc de Barcelona i l’any 1858 el va reformar amb estil neoclàssic. El Banc de Barcelona va fer fallida el 1920 i l'edifici va tancar les portes fins que, el 1934, es va fer servir com a seu de la Comandància General del Cos de Sometents. Després de la Guerra Civil, l'edifici va passar a dependre del Govern Militar i hi va instal·lar una farmàcia militar i oficines. L'any 2003 el Ministeri de Defensa, fins aleshores titular de l'edifici, el va vendre a la Generalitat de Catalunya.

Un projecte cultural estratègic de país

Aquest projecte s’alinea amb els objectius estratègics de les polítiques culturals de la Generalitat de Catalunya i del seu impacte: facilitar la creativitat i la transformació a través de la cultura. La Foneria de Canons és coherent amb una de les grans apostes del Departament de Cultura d’aquesta legislatura: la cultura digital. Part d’aquesta aposta va ser crear fa dos anys la Direcció General d’Innovació i Cultura Digital, amb l’objectiu d’enfortir i millorar les condicions per a la creació de cultura digital i, per l’altra, acostar aquestes expressions i canals a la ciutadania arreu del país. Aquests ecosistemes emergents tindran en la Foneria un nou centre per trobar-se, crear, experimentar, compartir, col·laborar, créixer, formar, educar i exhibir la seva creativitat.

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X