Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

Del 9 al 12 de febrer... Festes de Santa Eulàlia!

· Quan? Del 9 al 12 de febrer de 2024
· Dies? Dilluns, Divendres, Dissabte, Diumenge
· Organitza: Ajuntament de Barcelona

Festes

Ja són aquí les Festes de Santa Eulàlia! El fred de l’hivern decreix amb l’escalfor de la festa, del foc, dels balls, dels sentiments i de l’emoció de veure els elements festius envoltats de la ciutadania barcelonina, que surt al carrer a celebrar la festa major d’hivern de la ciutat.

Aquests dies, la mainada és la protagonista. Des dels gegants infantils i d’escola, passant pels esbarts infantils i juvenils, fins al Correfoc dels infants… Les noves generacions fan un pas endavant i porten l’essència de la festa als diferents racons del centre de Barcelona.

Enguany, la Festa Major d’Hivern s’emmarca en la celebració de dues efemèrides. Per una banda, celebrem els 600 anys de gegants a Barcelona (1424 - 2024), i per altra, el bicentenari del naixement de Josep Anselm Clavé, pare del moviment coral de Catalunya, que ens farà viure un moment molt especial en el Concert dels Cors Clavé al bell mig de la plaça de Sant Jaume.

Però això no és tot. Aquesta Santa Eulàlia, els castells tornaran a tocar el cel de Barcelona, els falcons ens deixaran amb la boca oberta amb les seves increïbles figures, els diables i les bèsties ompliran de foc la ciutat, el Seguici Popular farà la primera sortida de l’any, els bastons picaran més fort que mai i, com cada 12 de febrer, les gegantes Laies ballaran de nou en honor a la patrona. 

La Rambla i el seu entorn es converteix en un dels cors de la Festa. Aquí teniu un resum de les activitats de les que podreu gaudir!

EXPOSICIÓ

LAIES, LES GEGANTES

Del 3 al 12 de febrer, de 10 a 20 h. El dijous 8 l'exposició romandrà tancada per l'Arribo del Carnaval.
Palau de la Virreina (la Rambla, 99)

Totes les gegantes de Ciutat Vella es reuniran al Palau de la Virreina prèviament a les Festes de Santa Eulàlia. Hi trobareu la gegantona Laia, la Laia i la Laieta de la plaça Nova, la Laia i l’Elisenda del Pi, la Reina de Saba de Santa Maria del Mar, la Rodanxona i la Borda de la Casa de la Caritat, i moltes més gegantes que esperen la vostra visita! La Violant, geganta de la ciutat, també hi serà lluint la imatge de l’any dels Jocs Olímpics amb motiu dels 600 anys de gegants a Barcelona.

El dilluns 12, en el marc de la Diada de Santa Eulàlia, les podreu veure dansar pels carrers a partir de les 18.30 h en la Passejada de les Laies.

DISSABTE 10

CERCAVILA DE GEGANTS INFANTILS I D’ESCOLA DE BARCELONA

Plaça dels Àngels (inici). A les 11.30 h

Recorregut: plaça dels Àngels, carrer d’Elisabets, carrer del Bonsuccés, la Rambla, carrer de Ferran i plaça de Sant Jaume.

Gegantons, capgrossos, cuques, bèsties i cavallets de les colles i escoles de Barcelona dansaran plegats pels carrers de la ciutat, encapçalats per la gegantona Laia.

Els Gegants de la Ciutat presidiran l’entrada de les figures a la plaça de Sant Jaume i oferiran el seu ball recordant que tal com va dir el poeta Joan Maragall, els Gegants de la Ciutat són propietat de la mainada de Barcelona.

ELS BATECS DE LA LAIA. TROBADA DE TABALERS

Plaça Reial (inici). A les 17:30 h

Recorregut: plaça Reial, passatge de Colom, la Rambla, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume i plaça de Sant Miquel (final a les 18.15 h).

Viviu una gran tabalada que escamparà el ritme i el so de la festa pels carrers del Gòtic! Els tabalers de les colles de diables i bestiari de foc de la ciutat es reuniran a la plaça Reial per celebrar la IX Trobada de Tabalers. Amb els seus repics eixordadors, evocaran els batecs del cor de santa Eulàlia!

CORREFOC DELS PETITS DIABLES I LES BÈSTIES PETITES

Plaça Sant Jaume (inici). A les 18:30 h

Recorregut: plaça de Sant Jaume, carrer de Ferran, la Rambla, passatge de Colom i plaça Reial.

Quan el vel de la foscor cobreixi el sostre de la ciutat de Barcelona, les colles de diables i bestiari infantils i juvenils sortiran de dins de l’Ajuntament, demostrant que Santa Eulàlia és la festa més jove de la ciutat! 

Ompliran de coets i guspires el recorregut següent: plaça de Sant Jaume, carrer de Ferran, la Rambla, passatge de Colom i plaça Reial, on acabaran cap a les 19 h.

Tot i que el correfoc infantil està especialment pensat per als infants més menuts, no està exempt de riscs:

Cal vestir amb roba de cotó de màniga llarga que cobreixi bé tot el cos.També és important dur un calçat adequat per córrer quan calgui.

Tingueu cura amb els infants i la distància al foc.

Si el correfoc passa per davant de casa vostra o de la vostra botiga, recordeu retirar tendals, tapar els vidres i abaixar les persianes.

I recordeu seguir les indicacions del servei d’ordre, així farem la festa més segura!

CORREFOC DE SANTA EULÀLIA

Plaça Reial (inici). A les 20 h

Recorregut: plaça Reial, passatge de Colom, la Rambla (ascendent), carrer de Ferran i plaça de Sant Jaume (final cap a les 20.45 h).

Cau l’última llum del dia i la nit s’apodera dels carrers de la ciutat; les bèsties de foc i els diables s’apleguen a la plaça Reial... Quan el primer toc de tabal ressoni i les bèsties comencin a treure foc pels queixals, voldrà dir que s’inicia el Correfoc de Santa Eulàlia! Moguts pel repic eixordador dels tabals, que els fa omplir de foc, guspires i fum els carrers per allà on passen, el Drac, la Víbria, la Tarasca, la Mulassa, el Bou, l’Arpella i el Dofí dansaran entre flames amb els diables de la Kinta Forka, els del Gòtic i els Tarascaires.

Un cop a la plaça de Sant Jaume, les colles participants oferiran un espectacle de trons i focs que deixarà el públic present amb la boca oberta, com a final del correfoc.

Gaudiu de la festa del foc, que activarà els vostres sentits amb la percussió dels tabals, l’olor de la pólvora i la llum de les espurnes.

ATENCIÓ:

La festa del foc és un dels moments més divertits de Santa Eulàlia, però cal viure-la amb la màxima precaució. Si hi voleu participar, no oblideu que:

Us heu de posar una gorra, un mocador de coll i roba de màniga llarga i camals llargs. Vestiu sempre de cotó, no feu servir materials sintètics. Heu de dur un calçat còmode per córrer quan calgui.

Tingueu una cura especial si aneu amb infants i manteniu-vos a una distància prudencial del foc. No deixeu anar nens ni nenes de la mà i recordeu que, per a la mainada, hi ha un correfoc a mida en què la intensitat del foc és menor.

Si el correfoc passa per davant de casa vostra o de la vostra botiga, retireu els tendals, tapeu els vidres i abaixeu les persianes.

Ni alcohol ni vidre: mentre duri el correfoc, eviteu l’alcohol. I, si porteu una beguda, procureu que no sigui ni en ampolla ni en gots de vidre. El vidre trencat constitueix un perill.

No oblideu que el correfoc és molt divertit, però, si no respecteu les normes bàsiques de seguretat, també és perillós. Afegiu-vos a la festa, però gaudiu-ne amb seny!

Recordeu que sempre heu de seguir les indicacions del servei d’ordre, que estarà ben identificat.

LALI JOVE 2024

Moll de la Fusta. A les 20 h

A les 20 h s’entregaran els premis Barna Jove de 2023 a les entitats guanyadores. Es farà entrega del primer premi a Joves Units del Poble-sec per “5 anys de Joves Units del Poble-sec”, el segon premi a l’AE Joan Maragall per “Lleure sostenible”, i el tercer premi al Casal de Joves Can Ricart per “Espai de trobada en salut autogestionat i en primera persona”.

Tot seguit, a les 20.30 h, començaran les actuacions musicals de Fades, Svetlana, Sexenni i DJ Trapella.

DIUMENGE 11

MATINADA DE GRALLERS

Baixada de Santa Eulàlia (inici). A les 8 h

Els grallers de les colles de cultura popular de Barcelona despertaran el veïnat al so del Toc de Matinades, anunciant que estem en plena celebració de la festa major d’hivern. Desperteu! Els carrers us esperen plens de festa.

TROBADA DE GEGANTS A CIUTAT VELLA I SEGUICI DE SANTA EULÀLIA

Plaça Reial (inici). A les 10:30 h

11.30 h: inici del Seguici.

12.15 h: Baixada de Santa Eulàlia. Ball de Santa Eulàlia a càrrec dels Gegants Nous de la plaça Nova i ofrena floral.

13.15 h: plaça de Sant Jaume. Balls de la gegantona Laia, l’Àliga de la Ciutat, els Gegants de la Ciutat i Ball de Santa Eulàlia a càrrec dels Gegants Nous de la plaça Nova.

Recorregut: plaça Reial, passatge de Colom, la Rambla, carrer de la Portaferrissa, plaça de la Cucurulla, carrer dels Boters, plaça Nova, carrer del Bisbe, carrer de Sant Sever, baixada de Santa Eulàlia, carrer dels Banys Nous, carrer de Ferran i plaça de Sant Jaume (arribada cap a les 12.45 h).

La gegantona Laia i el penó de Santa Eulàlia encapçalaran la cercavila, seguits del Seguici Popular, format pels Gegants de la Ciutat, els Cavallets Cotoners, l’Àliga, el Lleó, la Mulassa, el Bou, el Drac, la Víbria, la Tarasca, els Gegants del Pi, els Gegants de Santa Maria del Mar, el ball de bastons del Seguici i els Falcons de Barcelona. A continuació, els seguiran els gegants, nans i gegantons concentrats a la plaça Reial, vinguts dels barris de Barcelona i d’arreu de Catalunya.

La cercavila portarà tots els elements festius fins a la plaça de Sant Jaume, passant per carrerons emblemàtics com ara la baixada de Santa Eulàlia, on els Gegants Nous de la plaça Nova oferiran el seu ball a la patrona. A les 13.15 h, el ball de la Laia, el de l’Àliga i el dels Gegants de la Ciutat, així com el Ball de Santa Eulàlia, a càrrec dels Gegants Nous de la plaça Nova, clouran l’acte més antic i un dels més solemnes de la festa major d’hivern. Celebrat des de l’any 1983, va ser la llavor de les Festes de Santa Eulàlia actuals.

DILLUNS 12

CERCAVILA DE LA GEGANTONA LAIA

Palau de la Virreina. A les 9 h

Recorregut: Palau de la Virreina, la Rambla, carrer de la Boqueria, volta de Santa Eulàlia, carrer de Ferran i plaça de Sant Jaume.

Sota la llum del matí de la Diada de Santa Eulàlia, la gegantona Laia sortirà del Palau de la Virreina per dirigir-se a la plaça de Sant Jaume. Dansant pels carrers de la ciutat, farà una aturada a la volta de Santa Eulàlia, on la santa va patir un dels martiris, per dedicar-li una ballada al so de la seva tonada pròpia. Un cop a la plaça, la Laia es col·locarà davant del balcó de l’Ajuntament, des d’on saludarà l’alcalde i retrà homenatge al penó de Santa Eulàlia.

AUDICIONS DE CARILLÓ DES DELS CARRERS DEL BARRI GÒTIC

A les 18 h

Lloc d’audició: des dels carrers del Gòtic.

El carilló del Palau de la Generalitat omple de melodies els carrers del Gòtic amb una audició festiva en el marc de les Festes de Santa Eulàlia.

A càrrec d’Anna Maria Reverter, podrem escoltar els Goigs de Santa Eulàlia, de Joan Salvat. A continuació, seguirem amb el Ball de Santa Eulàlia, que en aquests dies tan assenyalats sonarà diverses vegades a la plaça de Sant Jaume i a la baixada. I finalment, l’audició clourà amb Engrunes, de R. Lamote de Grignon, una obra formada per dotze petites peces. 

El concert pot patir modificacions si alguna causa de força major ho requereix.

LA PASSEJADA DE LES LAIES

Palau de la Virreina. A les 18:30 h

Recorregut: Palau de la Virreina, la Rambla, carrer del Cardenal Casañas, plaça del Pi i plaça de Sant Josep Oriol.

18.45 h: Plantada de gegantes

19.30 h: Passejada de les Laies

Recorregut: Plaça de Sant Josep Oriol, carrer del Pi, plaça de la Cucurulla, carrer dels Boters, plaça Nova, carrer del Bisbe, carrer de Sant Sever, baixada de Santa Eulàlia (ofrena floral i Ball de Santa Eulàlia, cap a les 19.50 h), carrer dels Banys Nous, carrer de Ferran i plaça de Sant Jaume (Ball de Santa Eulàlia a les 20.25 h).

El dia de Santa Eulàlia, totes les gegantes de Barcelona adopten el nom de "Laia" per celebrar un dels actes més emotius i significats de les festes. Quan la foscor cobreix el cel de la ciutat, les gegantes que han estat exposades els dies previs a la festa, surten dansant de les portes del Palau de la Virreina per reunir-se a la plaça de Sant Josep Oriol. Després d’una estona plantades sota la llum màgica de la plaça, inicien una processó encapçalada per la gegantona Laia i les Laies de la plaça Nova i del Pi, seguides per les altres “Laies” fins a arribar a la geganta de la Ciutat, que tanca la comitiva. 

Quan la desfilada arriba a la baixada de Santa Eulàlia, la passejada s'atura davant la imatge de la patrona per fer-li una ofrena floral. Les gralles interpreten el Ball de Santa Eulàlia, i la Laia i la Laieta, les Gegantes Vella i Nova de la plaça Nova fan el seu ball envoltades pels balcons i la capella de l’estreta baixada.

A la plaça de Sant Jaume, un cop totes les gegantes han desfilat sota el penó de Santa Eulàlia col·locat al balcó de l'Ajuntament, les Gegantes de la Plaça Nova tornen a oferir el seu ball, però aquesta vegada fan la versió llarga interpretada per la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, al mig de la plaça i amb un esclat final de festa i emoció en el que totes les gegantes se sumen a la part final del ball, moment en què podem veure a les “Laies” dansant en honor a la patrona.

PORTES OBERTES

  • MACBA. Diumenge 11 de 10 a 15 h
  • MUSEU MARÍTIM DE BARCELONA. Diumenge 11 de 10 a 19 h.
  • PALAU GÜELL. Diumenge 11 de 10 a 17:30 h
  • AQUARIUM DE BARCELONA. Del 9 al 12 de febrer. Descompte en l’entrada.
LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X