Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

"Fernand Deligny, Elogi de l'Asil" a La Virreina Centre de la Imatge

· On? La Virreina Centre de la Imatge
· Quan? Del 18 de novembre de 2023 al 14 d'abril de 2024
· Dies? Dimarts, Dimecres, Dijous, Divendres, Dissabte, Diumenge
· Adreça: La Rambla, 99
· Organitza: La Virreina Centre de la Imatge

Exposicions

La Virreina Centre de la Imatge dedica, del 18 de novembre de 203 al 14 d’abril de 2024, una exposició a Fernand Deligny.

Fernand Deligny va néixer el 1913 a Bergues, al nord de França. Primer va ser mestre de nens inadaptats, l’any 1938, a París i Nogent-sur-Marne, i després educador a l’institut medicopedagògic de l’hospital psiquiàtric d’Armentières durant la Segona Guerra Mundial. L’any 1943, va fundar els primers centres de prevenció de la delinqüència a Lilla, i posteriorment va assumir la direcció del Centre d’observation et de triage (centre d’observació i triatge) de Lille, que va convertir en un lloc obert, dirigit per obrers i membres de la resistència. A París, l’any 1947, va fundar, amb membres del Partit Comunista, una associació per al «tractament gratuït» de joves delinqüents i psicòtics, La Grande Cordée, que va funcionar uns quinze anys.

A partir de 1967 i de conèixer el Janmari, un nen de deu anys, autista i afectat de mutisme, va impulsar una xarxa informal de suport als nens autistes, a les Cevenes, una regió de tradició protestant al sud de França. La xarxa va existir fins a la dècada de 1980.

«El meu projecte era escriure», va afirmar Deligny: per a ell, escriure era una activitat constant, existencial, el laboratori permanent de la seva pràctica com a educador. Entre els aforismes de Graine de crapule (1945), un pamflet virulent contra les pràctiques de reeducació, i L’Enfant de citadelle, una autobiografia inacabada i inèdita de 6.000 pàgines, de la qual hi ha 81 versions, va publicar fins a una vintena de llibres. Va morir el 1996 a Monoblet.

La vida i l’obra de Deligny són indissociables de les seves «temptatives» per permetre que els nens i adolescents que li van ser confiats —delinqüents, psicòtics, i més endavant autistes— visquessin d’acord amb les seves «maneres de ser», més que no pas segons les regles socials de l’educació. Va desenvolupar aquestes experiències primer dins les institucions i després «a fora», on va poder inventar una manera de viure pròpia i un territori comú amb total independència. La perspectiva d’aquest «a fora» és la primera condició de les temptatives de Deligny; la segona és l’experimentació. Per designar el territori fragmentat, manipulat, precari, de la xarxa de les Cevenes, parla d’un «rai».

El rai es defineix per llocs (campaments o granges), una organització, una llengua i unes pràctiques que ens cuidarem de no anomenar artístiques, ja que l’art segueix sent un horitzó per a Deligny.

Aquesta exposició, titulada Elogi de l'asil, és una oportunitat per qüestionar aquest horitzó, per escenificar les formes experimentals invertides en la temptativa de les Cevenes: l’escriptura de Deligny, inspirada en el «traç» en infinitiu del Janmari, el nen autista; la famosa cartografia de les «línies errants» dels nens, dibuixades per educadors no professionals (obrers, camperols, estudiants) que convivien les 24 hores del dia amb els nens, i les imatges —fotografia, cinema, pintura— produïdes al llarg d’aquesta cerca de «l’humà comú»

Es pot visitar gratuïtament de dimarts a diumenge i festius, d'11 a 20h.

 

Crea aquest esdeveniment al teu calendari

Mapa de Localització

La Rambla, 99, 08002, Barcelona (41.382483, 2.17166)

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X