Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

Resum premsa sobre La Rambla - Juliol 2015

30 de juliol de 2015

Divendres, 3 de juliol de 2015
La Nación (Costa Rica)

Barcelona es víctima de su éxito turístico

La industria de viajes genera el 14% del PIB del municipio, pero la aglomeración de personas perturba la vida cotidiana de los residentes 

La alcaldesa Ada Colau congeló el jueves la entrega de licencias de alojamiento turístico durante un año

Sus visitas generan un 14% del PIB municipal, pero los 27 millones de turistas de Barcelona son un quebradero de cabeza para la nueva alcaldesa, Ada Colau, que quiere impedir que este puerto mediterráneo se convierta en un parque temático.

“ Tourists go home” (turistas iros a casa) es un lema habitual en fachadas de las zonas más céntricas de Barcelona donde se suele concentrar esta abultada afluencia de turistas difícil de absorber para una ciudad de 1,6 millones de habitantes que antes de los Juegos Olímpicos de 1992 apenas recibía visitantes.

Ahora es la tercera ciudad más visitada de Europa, solo por detrás de Londres y París, según un estudio elaborado en el 2013 por MasterCard.

La llegada del verano y el calor lo ponen en evidencia: atascos de grupos turísticos en las callejuelas del barrio medieval, largas colas para visitar los edificios del arquitecto modernista Antoni Gaudí y playas abarrotadas donde apenas queda un palmo de arena libre.

“Barcelona está en una encrucijada. Si no se hace nada, en 30 o 40 años podría convertirse en Venecia, una ciudad completamente especializada en el turismo”, advierte a la AFP el geógrafo de la Universidad Autónoma de Barcelona Francesc Muñoz.

Esta hiperespecialización turística ya es un hecho en algunas zonas de la ciudad como la arbolada avenida de las Ramblas. Antiguo punto de encuentro de los barceloneses, las Ramblas son ahora un incesante ir y venir de turistas copado de souvenirs, tiendas de cadenas de moda y restaurantes de comida rápida.

“Estamos perdiendo la esencia. Donde antes había flores, ahora solo hay souvenirs”, lamenta Carolina Pallés, de la floristería más antigua de las Ramblas, fundada por su bisabuela en 1888. Enfrente de su parada, una pancarta cuelga de un balcón: "Barceloneses, volved a la Rambla".
“Los clientes tradicionales han dejado de venir porque no tienen espacio para andar ni mover el carro de la compra”, se queja Xavier Alonso, un pescadero del cercano mercado de la Boquería cuya facturación cayó un 50% en cinco años.

El verano anterior hubo incluso manifestaciones en la Barceloneta en contra del turismo que prolifera en ese barrio marítimo con la principal playa de la ciudad.

“El boom turístico ha sido un proceso muy rápido, de 25 años, y la ciudad no lo absorbió bien. Esto ha generado esta turismofobia”, explica el experto en turismo Francesc López Palomeque, añadiendo que la respuesta del ayuntamiento a este fenómeno fue insuficiente.

Freno al hospedaje. Ahora Ada Colau, una activista antidesahucios apoyada por el movimiento de los indignados, se lanza a elaborar un plan para hacer compatible la vida cotidiana de sus habitantes con esta valiosa actividad que genera 120.000 puestos de trabajo.

Su primera medida, anunciada el jueves, fue congelar la concesión de licencias de alojamiento turístico durante un año.

Entre la treintena de proyectos afectados hay un hotel de cinco estrellas de la cadena estadounidense Hyatt que debía inaugurarse en el 2017 en la torre Agbar, uno de los símbolos del skyline barcelonés. El fondo Emin Capital había invertido ya 150 millones de euros para este hotel que debía generar alrededor de 1.000 puestos de trabajo.

“Barcelona es un modelo mundial en cuanto a turismo. Todos los inversores quieren venir aquí pero si creamos inseguridad jurídica, cambiarán de lugar”, advierte el presidente de este fondo, Jordi Badia.

Actualmente la ciudad tiene 600 hoteles con 74.000 habitaciones y alrededor de 9.600 apartamentos turísticos registrados. Sin embargo, se sospecha que la cifra de apartamentos turísticos irregulares que se promocionan a través de plataformas como Airbnb es muy superior.

Según un estudio de la patronal de hoteleros española Exceltur, en Barcelona las plazas ofertadas por medio de este tipo de plataformas superan las 137.000. Muchos ven en estos alojamientos la causa principal de la saturación turística.

“Hay una campaña para darnos mala imagen porque les quitamos mercado”, argumenta Enrique Alcántara, presidente de la patronal de apartamentos Apartur asegurando que los propietarios de estos apartamentos ayudan a dispersar a los visitantes de la ciudad y redistribuir los beneficios del turismo.

Las negociaciones para llegar a un pacto que haga el turismo sostenible y descongestione las zonas más saturadas de la ciudad se prevén largas, pero existe consenso en la necesidad de alcanzarlo.
“Actualmente Barcelona es un icono turístico mundial. Pero si los problemas persisten pueden ensuciar esta imagen y acabar afectando al turismo de la ciudad”, advierte López Palomeque.

http://www.nacion.com/economia/consumidor/Barcelona-victima-exito-turistico_0_1497450349.html

Diumenge, 5 de juliol de 2015
El Periódico

Pin: "El plan especial de la Rambla queda aparcado"

Gala Pin (Valencia, 1981) ha pasado en pocos meses de ser uno de los rostros más conocidos del activismo vecinal y social en la ciudad a comandar el distritocon mayor presión turística. Su tradicional discurso, muy duro con la privatización del espacio público, se suaviza al convertirse en la concejala "de todos".

-¿Cuál es su plan para recuperar el espacio público para el vecindario?
-Cuando hablamos de espacio público hablamos también de qué redes sociales se construyen en el territorio. Recuperar Ciutat Vella para sus vecinos pasa por recuperar los usos que hace la gente de la calle.
-¿Y eso cómo se hace en un contexto de saturación turística como el que lleva años describiendo?
-Por ejemplo, regulando los vehículos destinados al turismo que circulan por el distrito: bicitaxis, gocars, segway. E incrementando el control para que no pasen por donde no pueden pasar. Otra de las líneas en las que trabajaremos es un plan de actividades comunitarias en el espacio público, para que la revisión de la ordenanza de terrazas se adapte a una realidad de un uso vecinal de la calle; uso que en algunas zonas como el Raval y la Barceloneta perdura, pero que en el Gòtic se ha perdido.
-¿Sustituir las actuales terrazas por actividades de barrio?
-No se trata de sustituir una cosa por la otra, sino de encajar las distintas necesidades. Ahora mismo en determinadas zonas predomina un uso privativo del espacio público y el objetivo es fomentar que el uso comunitario esté más presente.
-¿Eso pasa por eliminar terrazas?
-Se tienen que quitar terrazas en algunos puntos, eso está claro; pero, en otros, lo que tenemos que hacer es conseguir que se conviertan en espacios de encuentro del vecindario. Tenemos que volver a poner en el imaginario colectivo que la calle es para generar red social.
-¿Cómo encaja esa idea con la ordenanza del civismo vigente?
-Revisaremos los artículos de la ordenanza que entendemos que generan una persecución de la pobreza y los que ponen trabas a actividades comunitarias; y, en paralelo, buscaremos otras vías para resolver actividades que ahora mismo la ordenanza regula y que son problemáticas, como la presencia de lateros o determinados usos del espacio público.
-En la misma línea, ¿qué prevé hacer con el plan de usos vigente?
-Revisarlo, teniendo en cuenta el contexto de sobresaturación turística; pero tenemos que estudiar bien el calendario. A la vuelta del verano tenemos un PAM y un PAD que queremos elaborar de forma participada, y ahora tenemos que empezar el debate sobre el modelo turístico de la ciudad. Lo que no podemos hacer, si queremos que efectivamente la ciudadanía participe, es saturarla de procesos participativos.
-¿Cuál es su propuesta?
-No enfocar el plan de usos solo desde un punto de vista turístico. Tenemos que tener una mirada más global. Los retos son recuperar la Rambla para los vecinos, fomentar el comercio de proximidad y hacer una política de vivienda que permita que esto sea un espacio donde la gente quiera quedarse a vivir.
-Recuperar la Rambla para los barceloneses, el gran propósito.
-Recuperar la Rambla es inviable si no regulamos qué carga turística puede tener la ciudad, algo en lo que empezaremos a trabajar ahora, tras el anuncio de la moratoria hotelera. Tenemos que negociar con el puerto qué pasa con los cruceros.
-Desde el distrito, ¿qué pueden hacer que no se haya intentado?
-Trabajar para que haya equipamientos vecinales en la Rambla. Exceptuando la biblioteca Andreu Nin, no hay nada. Nuestra idea es recuperar algún edificio en desuso para convertirlo en un equipamiento que mantenga un diálogo con el territorio. Queremos que Gòtic y Raval dialoguen a través de la Rambla; y ese equipamiento podría ser una vía.
-¿Dónde queda el plan de la Rambla aprobado por el gobierno de Trias?
-El plan especial de la Rambla, que tiene una aprobación inicial, queda aparcado. No lo abordaremos al menos hasta final de año.
-Mientras, ¿qué va a hacer este verano con los muchos problemas que se generan en el paseo?
-Ir dando pasos. En cuanto a la venta ambulante, que provoca quejas de los comerciantes, hemos iniciado una doble línea de actuación. Por un lado, asegurando la presencia policial para evitar que se instalen, tanto en la Rambla como en los ejes comerciales; y, por otro, abordar el tema teniendo en cuenta que detrás hay vidas precarias, e intentar encontrar soluciones vía servicios sociales. El miércoles me reuní primero con Barna Centre y con los comerciantes de la Rambla y después con la asociación senegalesa y de vendedores ambulantes, junto a la Guardia Urbana y trabajadores de las áreas de servicios sociales y de economía, para intentar buscar soluciones al problema en todas sus vertientes a medio y largo plazo.

http://www.elperiodico.com/es/noticias/barcelona/gala-pin-plan-especial-rambla-queda-aparcado-4329239

Dijous, 9 de juliol de 2015
El Periódico

Colau encén la Rambla al paralitzar el pla especial

Amics de la Rambla exigeix explicacions i recorda que el projecte es va consensuar

La Boqueria, inclosa en la regulació de l’eix, també en reclama l’aprovació final

Posar el fre de mà per parar en sec i decidir cap on seguir el camí s’ha convertit en un comodí recurrent per al nou equip de govern d’Ada Colau. L’actitud reflexiva és interpretada per molts com una paralització en la gestió de la ciutat. Si primer van ser les llicències d’allotjament, ara és el pla especial per reordenar i reconduir la Rambla el que es queda al dic sec. I en aquest cas alguns dels seus principals actors, els empresaris, part del veïnat i el cor de la Boqueria discrepen que el nou ajuntament hagi de fer una volta més a la més que discutida qüestió: «El pla va ser aprovat inicialment i després d’un llarg procés de participació que va tenir en compte moltes entitats, a més de les diferents al·legacions que ja vam presentar tots. ¿Per què paralitzar-lo ara?», argumenta Joan Oliveras Bagués, president de l’Associació d’Amics, Veïns i Comerciants de la Rambla.

L’empresari exigeix informació més detallada del perquè d’aquesta mesura. La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha donat prioritat a altres qüestions i creu que és necessari ordenar l’allotjament de la ciutat i planificar el desenvolupament turístic abans d’intervenir en ferm a la Rambla. Així ho va avançar Pin en una entrevista amb EL PERIÓDICO diumenge passat, quan posposava al 2016 qualsevol pas referent a la Rambla. Però per a Oliveras ja no es tracta d’un retard d’almenys sis mesos: «Estem parlant de 30 anys i sis mesos», el temps acumulat durant el qual s’ha donat voltes una vegada i una altra a la necessària ordenació del passeig més concorregut de la ciutat. Quan semblava que el pla encarrilava el final del túnel, l’aturada sona a «pas enrere», manté. Per això, no entén aquesta mesura i, sobretot, tem que no sigui un tràmit temporal.

ALIANCES EN L’OPOSICIÓ / Si fos així, el col·lectiu buscaria el recolzament dels grups polítics per reimpulsar un pla especial imprescindible per redreçar l’històric passeig, al qual molts barcelonins viuen ara d’esquena.

La mateixa visió comparteix Salvador Capdevila, al capdavant del mercat de la Boqueria, que al costat de la plaça Reial forma part d’aquest pla de futur de la Rambla. En el seu cas, per alleujar la pressió turística i d’afluència del mercat es va impulsar la recuperació dels seus pòrtics perimetrals de manera que aquests concentressin un espai còmode de degustació, com va detallar aquest diari, mentre l’interior del recinte s’intentava esponjar per a la compra quotidiana. Però la regulació de les zones de tast i terrasses passa per l’ordenació general de la zona. Una espera que també cau malament. La incertesa prolonga la convivència de terrasses adaptades amb altres que esperen normativa final. A més, explica Manuel Ruiz, president dels operadors dels pòrtics, hi havia un compromís amb l’anterior govern per comptar amb aquestes terrasses a canvi de fer una forta inversió –els operadors– en la millora de l’entorn, abans molt degradat i oblidat. Els venedors han complert i ara esperen que no es torci res.

SORPRESA A CIU / El pla especial va ser aprovat inicialment el desembre passat. El grup de Convergència i Unió va trobar el suport necessari en el PSC i la previsió era ratificar-lo aquest estiu i iniciar el projecte d’urbanització ràpidament, amb la vista posada a començar les obres aquest mateix any. Colau ha desmuntat aquest calendari, que ja tenia establerta una inversió prevista i per fases de 17 a 20 milions d’euros per a una Rambla amb més voreres laterals, menys trànsit, nou ordre de terrasses i quioscos, més connectivitat entre el Raval i el Gòtic, nou paviment... Un nou rumb per a una artèria amb 100 milions de visitants anuals.

L’exregidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, que el dia de la primera aprovació es va fer una foto selfie amb el seu equip celebrant el que va considerar un dia històric, tampoc se’n sap avenir. «Aturar-lo és una falta de respecte a la feina feta per moltíssima gent des del 2011 –quan CiU va arribar a l’alcaldia– i que ja venia d’anys abans», va dir ahir. Segons la seva opinió, la tasca realitzada des del Pla Cor, i la participació d’entitats «no només de territori sinó de ciutat» i de diferents col·lectius, incloent-hi l’instrument del Consell de Ciutat, de Rambla Viva i altres, avalaven de sobres el pla especial. «Això no es pot parar perquè la ciutat no s’ho pot permetre», va exposar.

Comerciants de la zona tenen previst mantenir una reunió amb la nova regidora, Gala Pin, per conèixer amb més detall quins són els seus plans. Just en el moment més calent de l’any, quan la Rambla s’abarrota de turistes a totes hores, però especialment amb fam de nocturnitat i festa.

Controls a les terrasses de la Rambla i firmes a la zona alta

La Rambla es considera una zona singular i com a tal forma part de la trentena d’espais que tindran una regulació pròpia de terrasses, al marge de la normativa general per a la resta de barris. No obstant, l’ajuntament ha fet saber als operadors que ha començat a reforçar les inspeccions comunes per evitar excessos a la Rambla. En concret, considerarà especialment greus la instal·lació de vetlladors sense llicència, les terrasses que generin problemes de convivència i afectin la tranquil·litat d’altres usuaris, els casos que excedeixin l’ocupació de la terrassa en més del 50% dels mòduls o superfície autoritzada i les que incompleixin l’horari de tancament en més de 60 minuts. En aquest eix encara es permet obrir fins a les 3.00 les vigílies de festius. Les multes poden arribar als 3.000 euros.

L’ofensiva per ordenar les terrasses de la resta de ciutat es va caldejar ahir amb la celebració d’una reunió de 50 propietaris de bars de Mandri, Balmes, la Bonanova, Santaló... que reclamen a Colau que freni les retallades o iniciaran una recollida de firmes.

«El problema és el model»

Veïns, floristes i exocellaires coincideixen que la qüestió de fons és la saturació

Carme Romero va ser durant anys presidenta de l’associació de floristes de la Rambla, i l’única que es va sumar al fracassat pla de souvenirs «de qualitat» promogut per l’anterior equip de govern en el marc del Pla Cor, iniciativa que la nova regidora del districte, Gala Pin, va anunciar diumenge en una entrevista en aquest diari que aparcava, així com el pla especial de reordenació de la Rambla, que ja comptava amb una aprovació inicial. «Acaben d’arribar i és normal que s’ho vulguin mirar tot amb calma i prendre les seves decisions; però jo sóc de l’opinió que s’ha de fer alguna cosa. Aparcar la Rambla és perillós, és un ecosistema molt fràgil», assegura la florista. «Costa molt fer coses i molt poc desfer-les», afegeix la dona, que apunta que està a favor de la moratòria hotelera promoguda per Colau.

«El principal problema de la Rambla és la saturació», conclou la florista, que comparteix amb l’alcaldessa la idea de repensar la Rambla en el marc del model turístic de la ciutat. La florista, testimoni d’excepció del que passa davant de les seves roses, assegura que la proliferació de venedors ambulants d’aquesta primavera – «es van instal·lar abans de les eleccions, amb el bon temps», precisa– ha sigut sufocat amb més presència policial, com també va anunciar Pin en la citada entrevista.

El col·lectiu d’antics ocellaires –la seva polèmica reconversió impulsada per l’últim govern socialista va protagonitzar un dels grans despropòsits del passeig– veu amb bons ulls la congelació, ja que el pla de Trias els donava per amortitzats. «Al seu dia ja vam presentar-hi al·legacions», apunta Mònica Trias, una de les paradistes més reticents a abandonar el passeig.

«Tinc clar que tinc la meva llicència en vigor i tot el dret a seguir aquí. Sempre m’he mostrat disposada a repensar el disseny de la parada i el producte que venem. El que no em plantejo és deixar la Rambla», sentencia la paradista, membre d’una família que suma 150 anys al lloc. «Em fan més por els lobbies que els polítics», conclou la dona. En idèntics termes s’expressa Xavier Cuenca, president del col·lectiu d’exocellaires –reconvertits en gairebé de tot–, que coincideix amb Pin i amb Romero en el fet que el problema de la Rambla és convenient tractar-lo en un marc general sobre el model turístic. «Si agafes els creueristes, els deixes a la plaça de Catalunya i els dius que en dues hores han d’estar al port, ¿què poden fer?», reflexiona el jove, fill i nét d’ocellaires, que també parla de lobbies : «Tenim l’esperança que el nou ajuntament ens escolti més a nosaltres que als lobbies que ens volen fora» .

Aquests lobbies –principalment hotelers– centren també el discurs de Maria Mas, de la Xarxa Veïnal de Ciutat Vella. «És positiu que s’aturi el pla especial de Trias amb què no estàvem d’acord, però som molt escèptics. Hi ha massa poders pel mig. El nou equip de govern té poc marge», lamenta.

Reme Gómez, presidenta de l’associació de veïns del Gòtic, insisteix que la seva opinió sobre la Rambla no ha variat perquè hagi canviat el govern, però veu amb bons ulls que s’obri un nou debat. «El procés participatiu per decidir el pla ara aturat en realitat no ho va ser. Era un mer òrgan informatiu en què ens comunicaven els seus plans. No hi havia una participació real. Quan vam veure que la participació es reduïa a decidir de quin color eren les cadires vam decidir desmarcar-nos-en», recorda.

I, a l’extrem mar de la Rambla, darrere dels pintors, ordenats recentment, resisteixen algunes estàtues, poques. Aquestes també veuen en el canvi de govern una oportunitat. «Necessitem una norma més flexible. No té sentit que hi hagi tantes places lliures i no ens deixin doblar torns», reclamen.

Dijous, 9 de juliol de 2015
El Periódico

Blocs de la plaça Reial

La Fundació Setba exhibeix els dibuixos de la primera edició d’‘Urban sketching’ que es va celebrar al maig a la plaça Reial amb artistes consagrats i aficionats.

Exposició ‘La plaça dibuixa’. Sala Llimona de la Fundació Setba. Plaça Reial, 10, 1r, 2a. De dilluns a divendres de 10.00 a 14.00 h i de 16.30 a 20.00 hores. Entrada: 2 euros. http://www.fundaciosetba.org/contacte

Com Eugene Delacroix amb les seves aquarel·les i el seu quadern de viatge pel Marroc, uns 80 dibuixants es van reunir el dia 9 de maig per retratar amb la llum del migdia la plaça Reial. D’aquella jornada d’ urban sketching brota l’exposició La plaça dibuixa que s’exhibeix fins al 31 de juliol a la sala Llimona de la Fundació Setba.

Urban sketching significa dibuixar imatges d’una ciutat amb llapis, aquarel·les i retoladors en mà, cosa que apassiona aquells que ho practiquen, que comparteixen recorreguts i blogs.
Aquell dissabte de maig,14 artistes professionals van apadrinar la trobada: ShiemBcn, Daniel Castro, Fabio Castro, Mercè Darbra, Iwona Flaszcynska, Sagar Fornies, Miguel Herranz, Juan Linares, Lluïsot, Raquel Ródenas, Santi Sallés, Toni Santiago, Alejandro Santos i Víctor Martínez Swasky , que el 2012 va obtenir el premi internacional del XIII Rendez-vous du carnets de voyage de Clermont-Ferrant (França).

A més dels mestres van participar en la trobada 14 estudiants de l’Escola Massana i d’Eina i uns 50 aficionats. Cada artista va traçar esbossos de la plaça i d’un establiment que estigués obert amb activitat en aquell instant. «Però al ser un dissabte al migdia van haver de descartar la sala de concerts Sidecar, el Jamboree Jazz Club i l’Herboristeria del Rei, fundada el 1818», assenyala Cristina Sampere, directora de la Fundació Setba. Entre els locals escollits pels dibuixants destaquen l’Hotel DO, la terrassa del Karma, les cerveseries Glacera, Alex i el Rey de Copas, el cafè Ocaña i els restaurants Tobogán, Marisco, Les Quinze Nits i Rossini.

Els ingressos del preu de l’entrada a l’exposició i els drets d’autor dels dibuixos que es vulguin utilitzar per a menús o per estampar samarretes es destinaran a investigar la memòria de la plaça.

Dilluns, 13 de Juliol de 2015
BTVnotícies.cat

Aturat temporalment el pla especial de la Rambla amb crítiques de CiU

El nou govern ha deixat aturat temporalment el pla especial de la Rambla, que pretenia transformar aquest passeig per fer-lo prioritari per als vianants, pacificar el trànsit, treure les ocelleries i reordenar activitats com ara els floristes o els pintors. Aquesta paralització ja ha aixecat les crítiques de CiU, l'impulsor del projecte en el mandat anterior, que diu que la Rambla "no pot esperar més".

L’aprovació inicial del pla especial de la Rambla, el desembre passat, deixava encarrilat el futur d’aquest passeig amb l’objectiu de fer-lo més barceloní, més adaptat als vianants, amb més transport públic i amb millor connexió entre el barri Gòtic i el Raval. També pretenia eliminar les parades dels antics ocellaires durant aquest proper mandat perquè, segons el govern de CiU, eren “elements sobrers” que impedien fer de la Rambla un espai més transitable i fluid.

Ara, el govern de Barcelona en Comú atura “temporalment” aquesta futura reforma de la via més coneguda i concorreguda de la ciutat. I ho fa amb la voluntat de revisar-lo a fons i amb les prioritats molt clares, segons la regidora de Ciutat Vella. Gala Pin explica que es tracta de fer una remodelació més “integral” de la que s’havia previst per fer compatible la Rambla de dia amb la Rambla de nit i convertir-la en un lloc de gaudi pensat per als barcelonins. També ha dit que cal fer un cens dels edificis per conèixer quina activitat tenen i com reorientar-la, “des de les botigues de ‘souvenirs’ fins a algun tipus de negoci de restauració”. Tot això, segons Pin, “voldrà dir retocar part del text, però no voldrà dir tornar a engegar un procés que ja s’ha fet”, sinó que “aprofitarem la feina feta”.

Crítiques de CiU, l’artífex del pla

Però les crítiques de l’oposició no s’han fet esperar. El grup de CiU considera que la Rambla “no es pot permetre estar en coma induït més temps”. La regidora convergent Mercè Homs, exregidora del districte, ha demanat al govern quina és l’alternativa a aturar aquest pla, i ha afegit que “no es pot anar de participatius i ignorar la participació que hi ha hagut fins ara”. Per això, ha dit, si cal “farem de govern des de l’oposició”.

http://www.btv.cat/btvnoticies/2015/07/13/aturat-temporalment-el-pla-especial-de-la-rambla-amb-critiques-de-ciu/

Dilluns, 13 de Juliol de 2015
La Vanguardia

El aplazamiento de la reforma de La Rambla enfrenta a CiU con el gobierno

El nuevo gobierno municipal pospone hasta el próximo año la aprobación definitiva del plan especial, que impulsó CiU el pasado mandato

La decisión del Ayuntamiento de Barcelona de posponer hasta el próximo año la aprobación definitiva del plan especial para transformar la Rambla -como ya avanzó LaVanguardia.com en junio- ha sido mal recibida por CiU, que lo impulsó en el pasado mandato. El nuevo gobierno de Ada Colau apuesta por estudiar el plan para abordarlo entre finales de este año y principios de 2016 y empezar a aplicarlo el próximo verano. La exconcejal de Ciutat Vella Mercè Homs ha explicado en rueda de prensa que el plan no se aprobó definitivamente en el mandato pasado por el calendario electoral, pero que el pleno puede hacerlo tan pronto como retome su actividad, una vez resueltas las alegaciones.

"Coma inducido"

Este plan, que tras su aprobación inicial en diciembre fue sometido a exposición pública hasta abril, es la herramienta a través de la cual se establecen los criterios que deben seguir las ocupaciones existentes, la movilidad, las infraestructuras, la urbanización y las edificaciones adyacentes en una futura transformación del paseo. "La Rambla no se puede permitir estar en coma inducido", ha asegurado la concejal de CiU, que ha manifestado su "perplejidad" porque el nuevo gobierno municipal lo pare y ha subrayado que con ello se "pierde tiempo y trabajo hecho".
Homs ha defendido el trabajo ya hecho y el proceso participativo, que considera que ha sido exhaustivo. "No se puede ir de participativo e ignorar la participación que se ha hecho hasta ahora", ha reprochado, para advertir además que parando proyectos y hablando de intenciones sin tener alternativa no se va a ningún lugar. "Si no pueden con todo, que pidan ayuda", ha zanjado. "Si quieren hacer de oposición a la oposición, nosotros haremos de Gobierno desde la oposición", ha avisado, y ha dicho que un Gobierno de la capital catalana debe ser competente y sacar adelante proyectos en lugar de pararlos. 

"Mirar con lupa"

La nueva concejal de Ciutat Vella, Gala Pin, ha justificado la decisión de no llevar el plan al pleno hasta mediados del año próximo para su aprobación definitiva por la voluntad de "mirar con lupa" el plan y "retocar parte del texto" pero no volver a empezar el proceso -que ha contado con la participación de vecinos y agentes implicados-.

Pin ha apostado por intervenir en la vía de una forma integral que aborde sus usos tanto diurnos como nocturnos -son "dos Ramblas diferentes"- y que profundice en las relaciones entre Gòtic y el Raval. Además, considera necesario "ver a quién pertenecen La Rambla y sus edificios y a qué actividades están respondiendo" y sus movimientos económicos, y poder ofrecer a establecimientos otras alternativas y buscar espacios para usos ciudadanos.

Pin apuesta por reorientar el comercio y también la restauración en los casos que consideren necesarios, así como proteger los establecimientos emblemáticos, "sabiendo que el mercado decidirá". Ha insistido que el gobierno municipal quiere abordar el tema en otoño "con calma y cuidado" y disponer de un censo de los propietarios de los edificios de la Rambla y de sus usos y se ha preguntado: "¿Qué interés tiene CiU en no dejar que lo miremos con lupa?"

http://www.lavanguardia.com/politica/20150713/54433380553/el-aplazamiento-de-la-reforma-de-la-rambla-enfrenta-a-ciu-con-el-gobierno.html#ixzz3fmgveDwl 

Dilluns, 13 de Juliol de 2015
El Periódico

CiU muestra su "perplejidad" por la paralización del plan de la Rambla

La concejala Homs defiende que ya estaba casi listo y ha sido muy participativo

El grupo municipal de CiU en el Ayuntamiento de Barcelonaha mostrado este lunes su "perplejidad" por la paralización del plan especial de la Rambla anunciado por la concejala de Ciutat Vella,Gala Pin, en una entrevista en EL PERIÓDICO. Según ha expuesto la antecesora de Pin en el cargo, la edila de CiU Mercè Homs, con esta decisión "se pierde la oportunidad de revertir la Rambla" en asuntos como la movilidad, iluminación, mobiliario urbano o la disposición de las aceras, entre otros aspectos.

Homs ha defendido que durante su mandato se produjo un amplio proceso participativo que comenzó en diciembre del 2011 y que se han celebrado una docena de reuniones, por ejemplo, de Rambla Viva. En algunos de los encuentros, ha proseguido, se congregaron más de 150 personas.

EN COMA INDUCIDO

"La Rambla no puede estar en coma inducido mientras la alcaldesa y su equipo se lo van pensando", ha censurado la edila de CiU, que ha ofrecido su apoyo ("si no pueden con todo, que pidan ayuda, nosotros queremos a la Rambla", ha invitado).

Homs ha recordado que el plan especial de la Rambla está aprobado inicialmente desde diciembre del 2014 y que este otoño debería estar acabado, con las alegaciones respondidas.

CENSO DE LOS EDIFICIOS

Poco después de estas afirmaciones, la actual concejala de Ciutat Vella ha insistido en que la paralización del plan es "temporal" y ha defendido que necesitan "calma" para poder analizar el trabajo realizado hasta ahora del que, ha apuntado Pin, hay cosas que se pueden aprovechar.
La regidora de Barcelona en Comú (BC) ha revelado también que harán un censo de edificios en esta emblemática vía; ampliarán más los canales de participación y estudiarán no solo lo que se puede hacer en la Rambla de día sino también de noche.

VERANO PRÓXIMO

Según los cálculos de BC, esta reformulación del plan no se podrá empezar a llevar a cabo hasta el otoño que viene, con lo que el plan definitivo no vería la luz hasta el año que viene, ha calculado Pin.

http://www.elperiodico.com/es/noticias/barcelona/ciu-muestra-perplejidad-por-paralizacion-del-plan-rambla-4352503

Dijous, 16 de Juliol de 2015
BTVnotícies.cat

L’Ajuntament es compromet a treballar per garantir la continuïtat del Bar Pastís

La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, s'ha reunit aquest dimecres amb el gerent del Bar Pastís i s'ha compromès a treballar per tal de garantir el futur d'aquest local del Raval. El comerç va aconseguir prorrogar el lloguer del local fins a l'octubre per continuar la negociació oberta amb la propietat, en la qual intervé l'Ajuntament com a mediador.

A tres mesos vista de l’extinció del contracte de lloguer del Bar Pastís, fixada ara a l’octubre, la regidora de Ciutat Vella s’ha volgut reunir amb el gerent del local, José Ángel de la Villa. Es tracta d’un comerç protegit per la llei d’establiments emblemàtics que fa 68 anys que manté l’activitat al barri del Raval.
Tot i les dècades d’història que té al darrere, les desavinences amb la propietat per fixar el preu del lloguer del local fan perillar la seva continuïtat. Per això, des de la primavera del 2014, hi ha en marxa un procés de mediació impulsat pel districte de Ciutat Vella per intentar resoldre el conflicte de forma amistosa.
El nou equip de govern ja ha pres posició i ha mostrat la voluntat de “continuar amb el procés de  mediació i treballar per intentar garantir que el Pastís es quedi”. Una afirmació que també ha fet la regidora Gala Pin a través del seu compte de Twitter.

http://www.btv.cat/btvnoticies/2015/07/15/ajuntament-compromis-continuitat-bar-pastis/

Dijous, 16 de Juliol de 2015
El País

Colau anuncia que no hi haurà pista de gel a la plaça de Catalunya

L'alcaldessa diu que una candidatura eventual als Jocs Olímpics d'hivern l'hauria de liderar la Generalitat

Protesta contra la pista de gel de la plaça de Catalunya de Barcelona

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha anunciat aquesta nit durant una entrevista a BTV que no hi haurà pista de gel a la plaça de Catalunya durant les pròximes festes de Nadal. "Creiem que el model és poc sostenible en termes ambientals i es poden trobar altres activitats per a nens de caràcter gratuït a l'espai públic que siguin atractives", ha manifestat, i ha explicat que el comissionat de comerç treballa en l'organització del dispositiu de Nadal

La pista, que impulsen els eixos comercials de la ciutat, va comptar l'any passat amb una aportació de 24.000 euros de l'Ajuntament, uns fons que procedien de la taxa turística i que en part es van destinar a promocionar amb grans lones els Jocs d'hivern: un altre projecte que Colau ha decidit enterrar. Durant l'entrevista, Colau ha reconegut errors de comunicació en aquesta qüestió, sobretot pensant en els alcaldes afectats del Pirineu. Ha recordat que no hi havia consens i que una candidatura eventual l'hauria de liderar la Generalitat.

Durant l'entrevista, l'alcaldessa ha repassat els grans temes d'activitat de la ciutat: la rebel·lió dels restauradors contra l'ordenança de terrasses, la moratòria de concessió de noves llicències hoteleres i d'allotjaments turístics i la paralització de la privatització de guarderies. En aquest sentit, Colau s'ha compromès a construir 30 escoles més per a alumnes de 0 a 3 anys.

En l'àmbit polític, l'alcaldessa ha reiterat que manté la porta oberta a un pacte amb ERC i PSC, ja sigui de manera estable o per a projectes concrets. Però ha matisat que, encara que el diàleg és permanent, no serà fins després de les eleccions autonòmiques del setembre. Colau ha explicat que encara no té programada una reunió amb el president de la Generalitat, Artur Mas.

Des de la televisió pública de Barcelona, Colau no ha eludit la pregunta de l'entrevistador sobre la situació de la immensa majoria dels treballadors, que no són plantilla. En aquest sentit, Colau s'ha compromès a "fer el màxim possible per internalitzar-los perquè els serveis públics s'han de garantir des de l'àmbit públic".

http://cat.elpais.com/cat/2015/07/16/catalunya/1437081963_773023.html

Dijous, 16 de Juliol de 2015
El País

Els comerciants veuen la retirada de la pista de gel com “un cop dur”

Les entitats impulsores de la pista de gel de la plaça Catalunya critiquen la falta de diàleg

Colau anuncia que no hi haurà pista de gel a la plaça de Catalunya

La decisió de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de retirar la pista de gel de la plaça de Catalunya, ha resultat "un cop molt dur" per a la principal impulsora de la iniciativa, la Fundació Comerç de Barcelona, segons ha assegurat el president de l'entitat, Salvador Albuixech. "No hi ha hagut cap tipus de diàleg. Ha estat una decisió unilateral que ens ha sorprès molt", explica.

La Fundació, que agrupa tots els eixos comercials de Barcelona, està intentant trobar "un altre emplaçament" per a aquesta activitat, explica el president. Argumenta que l'aportació de l'Ajuntament l'any passat va ser de 24.000 euros, que procedien de taxes turístiques i que en part es van destinar a promocionar amb grans lones els Jocs Olímpics d'hivern: un altre projecte que Colau ha decidit enterrar.

La decisió també ha afectat la Federació Catalana d'Esports d'Hivern, que "senten una gran pena, llàstima i frustració", segons el seu president, Óscar Cruz. "La pista de gel de la plaça de Catalunya significava apropar els esports d'hivern als ciutadans", assegura. La Federació obrirà negociacions amb l'Ajuntament durant els propers dies, encara que tenien "algunes sospites", asseguren, que "ens assabentaríem de la decisió a través de la premsa local i no hi ha hagut diàleg".
Tant Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) com el Partit Socialista de Cataluña (PSC) han avalat la decisió d'Ada Colau. Tots dos partits havien expressat diverses vegades en el passat els seus dubtes en referència a la iniciativa, i finalment després de l'anunci d'ahir, han donat suport a la decisió de l'alcaldessa.

La retirada de la pista de gel de la plaça de Catalunya, que es va estrenar l'hivern del 2011 amb el nom de BarGelona, va ser anunciada ahir per Ada Colau en una entrevista a BTV. Va argumentar que el model de l'activitat era poc sostenible en termes mediambientals i que el comissionat de Comerç ja estava treballant en el dispositiu de Nadal i en altres propostes "per a nens, de caràcter gratuït i que siguin atractives". 

http://cat.elpais.com/cat/2015/07/17/catalunya/1437125543_661875.html

Dimarts, 21 de Juliol de 2015
BTVnotícies.cat

Els porxos de la Boqueria, pendents de la moratòria de llicències

Els laterals coberts de la Boqueria s'estan convertint en un nou punt d'atracció gastronòmica. Restauradors catalans de prestigi hi han obert negocis atrets pel que representa la proximitat del Mercat de la Boqueria, però també per la nova imatge de la zona. Preocupa, però, la paralització del projecte de reforma de la Rambla i la decisió que pugui prendre el nou govern sobre les llicències d'activitat als porxos.

Aquesta imatge dista de la d’anys enrere, en què predominava la brutícia i la inseguretat. Els petits locals, la majoria magatzems dels operadors del mercat, han donat pas a nous punts de degustació gastronòmica. Però ara, tant els restauradors com l’Associació de Comerciants del Porxos de la Boqueria estan preocupats perquè no tenen clar el futur de la zona. Asseguren que estan en una situació d’indefinició, ja que abans de les eleccions municipals havien acordat un projecte amb el govern anterior i ara no saben què passarà. També preocupa la qüestió de les llicències, ja que el nou govern no s’hi ha pronunciat ara que ha acabat la moratòria dictada fa un any per l’executiu de Xavier Trias.

http://www.btv.cat/btvnoticies/2015/07/20/els-porxos-de-la-boqueria-pendents-de-la-moratoria-de-llicencies/

Dimarts, 21 de Juliol de 2015
El Punt/Avui

Agredeixen un treballador de BCNeta a La Rambla de Barcelona

Un treballador de la neteja de BCNeta ha estat agredit lleument aquest dilluns a la matinada quan estava netejant a La Rambla de Barcelona. Segons han informat fonts municipals, un desconegut ha ferit l'empleat municipal amb un arma blanca i li ha causat un tall a l'orella.

Els fets han ocorregut a les 00.49 hores a l'altura del número 81 de La Rambla, tot i que encara no se saben els motius de l'agressió. L'autor ha aconseguit fugir.

http://www.elpuntavui.cat/societat/article/5-societat/878507-agredeixen-un-treballador-de-bcneta-a-la-rambla-de-barcelona.html

Dimarts, 28 de Juliol de 2015
La Vanguardia

Tiroteo en la Rambla de Barcelona

Un hombre encapuchado, responsable del ataque en un céntrico hotel barcelonés |La policía busca al autor de los disparos en el Raval

Un tiroteo ha sembrado el caos y la confusión en el centro de Barcelona. Los Mossos d'Esquadra, así como varias informaciones recogidas por La Vanguardia en el lugar de los hechos, han confirmado que un hombre encapuchado, que aún está siendo buscado por la policía, ha atacado este martes por la tarde a dos personas delante de un hotel en la calle Pintor Fortuny, cerca de la Rambla de Barcelona. Al menos dos personas han resultado heridas, una de ellas por arma de fuego.

Fuentes policiales desconocen los motivos del tiroteo ni la relación que une a los tres hombres, aunque sospechan que se conocían y que podría tratarse de un ajuste de cuentas o una venganza.
Las primeras informaciones a las que ha tenido acceso este diario apuntaban a la posibilidad de dos atacantes en el lugar de los hechos. Los Mossos, sin embargo, trabajan sólo sobre la hipótesis de un hombre como responsable del tiroteo.

Los hechos han tenido lugar cerca de las 15.00. El agresor ha disparado dos tiros, según los testigos, que han declarado haber oído dos fuertes detonaciones. Una de la balas ha impactado en el hombre de nacionalidad belga, mientras que el inglés, en la huida, se ha causado múltiples cortes con los vidrios de una puerta de cristal que se ha roto, al parecer al chocar contra ella, y le ha caído encima.
El autolesionado ha salido corriendo hacia la calle Jerusalén, detrás del mercado de la Boquería, donde ha sido interceptado y auxiliado por la policía. La otra víctima, herida de bala se ha refugiado en una tienda de ropa vecina.

El propietario de esta tienda ha explicado a Efe que había ido al lavabo y que al salir se ha encontrado a un hombre con un agujero de bala y vomitando en el suelo de su tienda, que le ha pedido que llamara a la policía. "He llamado a la policía y han venido enseguida", ha relatado el vendedor de ropa a Efe.

Los heridos han sido trasladados uno al hospital Clínic y el otro a un centro sanitario, mientras que Mossos d'Esquadra y Guardia Urbana han montado un dispositivo para tratar de localizar al agresor que, según algunos testigos, iba encapuchado.

La policía, que está interrogando a los testigos del suceso y revisando las imágenes de las cámaras de vídeo de la zona para tratar de identificar al agresor, no ha facilitado la identidad ni la nacionalidad de las víctimas. Algunos relatos a pie de calle hablan de un intento de secuestro, extremo que no se confirma oficialmente. Se descarta el ataque terrorista islamista.

Los testigos del suceso, entre ellos muchos turistas, han explicado que el agresor, tras disparar dos veces, ha huido corriendo del lugar.

 http://www.lavanguardia.com/sucesos/20150728/54434192898/tiroteo-barcelona.html#ixzz3hGKOgZCc 

Dimarts, 28 de Juliol de 2015
BTVnoticies.cat

Un ferit greu per arma de foc i un altre de lleu en un tiroteig al carrer del Pintor Fortuny

Els Mossos d'Esquadra cerquen l'autor del tiroteig que ha provocat dos ferits al carrer del Pintor Fortuny, a tocar de la Rambla. Un ciutadà d'origen belga n'ha resultat ferit greu per arma de foc i un altre d'origen anglès s'ha ferit lleument en la fugida. Tots dos han estat traslladats a centres mèdics. Els primers indicis apunten que es podria tractar d'una venjança però fonts policials asseguren que la investigació es manté oberta.

Un home ha disparat contra dues persones que es trobaven al carrer del Pintor Fortuny, 13, just davant de l’hotel Silken, passades les 15 h. Com a conseqüència del tiroteig, un d’ells ha resultat ferit greu per arma de foc i ha estat traslladat a l’Hospital Clínic. L’altre s’ha ferit lleument amb un vidre mentre fugia del lloc dels fets i està sent atès al CAP Manso.

Les víctimes han sortit per la porta de darrere de l’hotel i han estat localitzades en una botiga situada al carrer del Carme, 18, que també s’ha acordonat. Els Mossos estan revisant les imatges de les càmeres de la zona per identificar l’agressor.

Alguns dels turistes que eren en el moment dels fets a les terrasses del carrer de Xuclà amb el carrer del Pintor Fortuny s’han estirat a terra en sentir els trets. Els treballadors de la zona han vist com la gent corria i alguns entraven espantats ràpidament als locals. Una de les botigueres del mateix carrer ha abaixat la persiana durant uns minuts. Els clients de l’hotel que han anat arribant al llarg de la tarda han trobat l’entrada a l’edifici acordonada i que els hi feien entrar per la porta del pàrquing. L’hotel s’ha reobert passades les 18 h.

http://www.btv.cat/btvnoticies/2015/07/28/un-ferit-greu-per-arma-de-foc-al-carrer-del-carme/

Dijous, 30 de Juliol de 2015
BTVnoticies.cat

Interior atribueix a una venjança el tiroteig al carrer del Pintor Fortuny

Els Mossos d'Esquadra investiguen el mòbil del tiroteig que aquest dimarts va deixar dos ferits al carrer del Pintor Fortuny. La principal hipòtesi és que el mòbil podria haver estat una venjança i es descarta que sigui una acció terrorista. L'home que va ser ferit de bala duia un passaport belga fals i Interior creu que en realitat és un ciutadà rus.

El conseller d’Interior, Jordi Jané, ha descartat que el tiroteig d’aquest dimarts al carrer del Pintor Fortuny estigui relacionat amb un atemptat terrorista. Ho ha fet amb prudència perquè el cas està “judicialitzat” i la investigació acaba de començar, però la primera hipòtesi apunta cap a una venjança. Entre la documentació que duia la persona ferida de bala ha aparegut el seu passaport de Bèlgica que és fals. Els policies creuen que en realitat és rus. La nacionalitat britànica del seu acompanyant sí ha quedat acreditada.

El responsable de l’atac, fugit

Els dos homes, el britànic i el rus, es trobaven cap a les tres de la tarda al carrer del Pintor Fortuny quanvan ser atacats per un home caucàsic, d’estatura mitjana i d’entrades pronunciades. Va disparar contra ells però només va ferir de bala el rus. Durant la fugida de les víctimes, a través del vestíbul de l’hotel Silken, van xocar contra una de les portes de vidre i el ciutadà britànic va resultar ferit.

Els trets en un carrer cèntric freqüentat per turistes i l’agressió davant d’un hotel va fer pensar que podria tractar-se d’un atemptat terrorista de caire gihadista contra estrangers que estaven de vacances. El conseller s’ha desmarcat d’aquesta hipòtesi i ha apuntat que la motivació del pistoler es devia a un tema pendent que tenia amb les víctimes. Els policies encara no han pogut interrogar el ferit de bala perquè va ser operat d’urgència. La seva versió ajudarà a esclarir per què va ser disparat enmig del carrer.

http://www.btv.cat/btvnoticies/2015/07/29/tiroteig-pintor-fortuny-rambla/

Dijous, 30 de Juliol de 2015
El Periódico

Una víctima de la Rambla es un jefe de la mafia rusa

Los investigadores no descartan una guerra entre capos de la misma organización

El herido de bala no es belga como decía su pasaporte falso, es de Rusia o de Georgia

Ni es belga, ni se llamaTom Janessens, como decía el pasaporte que llevaba cuando el martes por la tarde llegó herido de bala al Hospital Clínic de Barcelona. El hombre de 27 años, que sigue hospitalizado y bajo custodia policial, es ruso o georgiano. Y por los ostentosos tatuajes que luce en su cuerpo, entre ellos varias cruces de los vor v zakone (ladrón en la ley) podría tratarse de un capo de las mafias rusa o georgiana. A las tres de la tarde del martes merodeaba con un inglés por los alrededores de la Rambla cuando un pistolero se le acercó y le disparó.

«Así matan las mafias en Rusia». La frase es de la periodista Cruz Morcillo, autora junto a Pablo Muñoz del principal libro sobre mafias rusas escrito hasta ahora en España, Palabra de vor. Hasta ayer, los disparos a plena luz del día en el centro de Barcelona se relacionaban con una guerra entre bandas rivales. Se sospechaba que podría tratarse de un ajuste de cuentas entre traficantes. Pero ayer se abrió una nueva línea de investigación: reyerta entre miembros de la misma mafia en una lucha sangrienta por el territorio.

FISCALES ANTIMAFIA

España fue durante un tiempo campo abonado para la mafia rusa. La contundencia policial y judicial, especialmente de los fiscales antimafia David Martínez Madero, José Grinda y Fernando Bermejo, logró frenar la peligrosa incursión que estaban realizando en las instituciones. En España se ha detenido y encarcelado a algunos de los capos más peligrosos de las mafias rusa y georgiana. Kalashov, Malyshev y Petrov, por ejemplo. El capo Tariel Onianivivió un tiempo con su familia en Barcelona.

Las cosas andan revueltas entre los mafiosos rusos. El pasado 6 de enero, Zakhar Kalashov, en libertad tras seis años de prisión en España, convocó en Armenia una reunión de vores y advirtió de que todos aquellos que habían sido coronados durante su encarcelamiento perderían la condición de ladrón en la ley.

La orden está provocando violentos enfrentamientos y reagrupamiento de familias en el universo de la mafia rusa. Unos cambios de los que están muy atentos los servicios de inteligencia e investigadores especializados en mafia. «Hay que ver si el intento de ejecución de Barcelona está relacionado con la guerra que se libra ahora en el seno de la mafia rusia y georgiana», explican fuentes de inteligencia.

En cualquier caso, sorprende que un vor de 27 años se tatue con tanta ostentación. Hace ya un tiempo que los verdaderos capos dejaron de mostrar esas señales tan características e imborrables. Por razones de seguridad, para pasar desapercibidos. El mismo Petrov, el gran capo, no lleva ni un solo tatuaje.

Mientras tanto, los Mossos prosiguen con sus pesquisas. Ayer tomaron declaración al británico que acompañaba al ruso y quedó en libertad. Presentaba cortes en las manos y la cara, producidos al atravesar con su cuerpo la puerta de cristal del hotel, huyendo de las balas. El herido de bala se recupera. Y los mossos prosiguen la búsqueda del pistolero. Tienen varias imagénes suyas y se atreven a adelantar que podría ser georgiano, ruso o checheno.

http://www.elperiodico.com/es/noticias/sociedad/mafia-rusa-rambla-hotel-barcelona-4396651

Dijous, 30 de Juliol de 2015
La Vanguardia

El zoco de la plaza Catalunya

Los manteros convierten cada tarde el céntrico intercambiador en todo un mercadillo | Los vendedores se ven a salvo porque la policía rehúye perseguirlos por los andenes | La venta irregular de falsificaciones no cesa de crecer este verano en Barcelona

Souvenirs de bajo coste con forma de plato de paella, pirateadas camisas del Barça con sus nuevas franjas horizontales, mangos extensibles que facilitan la toma de las mejores selfies del verano... Los decadentes bajos del intercambiador del metro y de los Ferrocarrils de la Generalitat de la plaza Catalunya son ya el nuevo zoco de Barcelona

Este transitado cruce de caminos se convierte cada tarde en el último refugio de los vendedores ambulantes subsaharianos de la ciudad. Aquí los manteros se sienten muy seguros, se encuentran de verdad a salvo, sobre todo si están juntos, especialmente si se mueven en grandes grupos. Entonces tienen una vía de escape garantizada: el metro. Ningún policía, ningún guardia seguridad, se atreve a perseguirlos por las escaleras mecánicas, por los andenes atestados de viajeros, por los túneles subterráneos... Los protocolos de la Guardia Urbana establecen desde hace años que los agentes nunca han de perseguir a los manteros por las instalaciones del metro. Todos temen que pueda producirse una avalancha, una desgracia. Sería demasiado peligroso tratar de atrapar a una veintena de hombres que saltan y cruzan las vías para no perder su mercancía, correr tras sus inmensos sacos de color blanco bamboleándose a sus espaldas, esquivar a toda velocidad cochecitos de bebé, ancianos y niños que aguardan la llegada del próximo convoy.

Algunos trabajadores de la estación de metro explican que últimamente los manteros se instalan en el intercambiador, sobre todo por las tardes, y que, de tanto en tanto, algunas patrullas se dejan ver, se acercan caminando a paso tranquilo, permitiendo que la gente que se dedica a dar el aviso de que viene la policía pueda advertir de su llegada a los vendedores ambulantes. "Y entonces los manteros, si no se ven agobiados, cogen el metro y se marchan sin hacer carreras. Pero si la policía aparece de sopetón se asustan y hacen lo que sea con tal de no perder sus bolsos... Saltan a la vía, corren por los túneles, ponen en peligro su propia vida".

A muchos guiris les gusta todo este tinglado, les gusta mucho aprovisionarse de sombreros de ala estrecha, de bolsos que parecen de marcas muy famosas, de gafas de sol de todas las formas y colores... y hacerlo en un ambiente un tanto clandestino e informal, regateando, bajo una lámpara que recuerda a la elegante decadencia del metro de Moscú. A muchos se les antojo un tanto exótico. "Nunca había visto nada parecido", exclaman sorprendidos una pareja de visitantes escandinavos mientras escarban en un montón de pareos. "Todo esto es muy excitante", tercian unos estadounidenses.

Y en realidad hablamos de una población tremendamente vulnerable, de subsaharianos que otrora trabajaron en las obras de la bonanza y en la construcción y mantenimiento de carreteras, de jóvenes que vieron cómo sus permisos de residencia y trabajo expiraban y la crisis los conducía a la irregularidad. O gente que nunca pudo legalizar su situación. Y en el limbo uno puede ganar más dinero vendiendo artículos falsificados por la calle que buscando chatarra con un carrito de supermercado, pero los riesgos son mucho mayores. Si pierdes la mercancía luego tienes que pagarla.

La nueva concejal del distrito Gala Pin explica que estos días, junto con algunos mandos de la Guardia Urbana, está manteniendo diversas reuniones con representantes de los senegaleses de la ciudad y de algunos vendedores ambulantes. La verdad es que es muy difícil encontrar interlocutores válidos en determinados colectivos. El Ayuntamiento pidió a los africanos que elaboren algún tipo de proyecto laboral alternativo que les permita abandonar la venta irregular de productos falsificados. Al parecer la respuesta no fue una negativa. Luego el Consistorio estudiará cómo hacerlo viable. "Es complejo -reconoce la edil-, pero espero que todo este trabajo dé sus frutos en un año".

Y encima estamos en el verano de los manteros. Su presencia nunca fue tan notable en la ciudad, al menos tan manifiesta. A principios de la temporada estival parecía que ello se debía al conflicto de las horas extras de la policía municipal. Una de las últimas decisiones del gobierno de Xavier Trias fue mejorar esta retribución. Después de las elecciones el nuevo Ayuntamiento explicó que esta mejora no se acompañó de la pertinente partida presupuestaria. Ello se tradujo en que la presencia policial en las calles se antojara mucho menor durante las primeras semanas del verano, y que los vendedores ambulantes coparan espacios cada vez más significativos. En todo caso, fuentes municipales insisten ahora en subrayar que el conflicto de las horas extras de la Guardia Urbana ya está superado, que el despliegue de la policía municipal durante estas fechas es similar al de los años anteriores, que todo se está desarrollando según lo previsto.

No es la primavera vez que los vendedores ambulantes hacen suyo uno de los espacios más concurridos de Barcelona. Su presencia aquí era bien habitual un lustro atrás. Lo que ocurría entonces era que los manteros se movían en grupos mucho más reducidos, y el despliegue de las patrullas mixtas de policías municipales y autonómicos en toda la red subterránea de la ciudad los llevó a buscar otros enclaves. Entre tanto los bajos de plaza Catalunya eran ocupados por indigentes, profesionales de la limosna y todo tipo de artistas callejeros. Fue de manera más reciente, un par de veranos atrás, cuando los manteros comenzaron a desplegar sus mercancías cerca de las estaciones de metro, y a huir a través de ellas cuando aparecía la policía. Ahora ven que el mejor modo de eludir a la policía es instalarse en el mismo corazón del metro.

http://www.lavanguardia.com/vida/20150730/54434224357/zoco-plaza-catalunya.html#ixzz3hMWRK8Xz 

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X